Jericho

Jericho https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29192/bmid_jericho-HNP-29192.jpg 4 133 25

V knize Jericho se staneme svědky havárie kamiónu převážejícího vysoce aktivní bojovou látku. Béhem čtyř hodin umírá jako první policista, který kamión objevil, poté následují další… Ch. Hyde líčí boj obyvatel města proti neviditelné nestvůře, jež v tomto případě nese označení QQ9.

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Jericho Falls , 1987


více info...

Přidat komentář

Kerriova
11.05.2023 4 z 5

Tentokrát jsem zalovila ve starších kouskách, které jsem si přivezla od rodičů, a měla jsem docela šťastnou ruku. Jasně, téma uniklého viru nebo bojové látky není nijak originální, ve filmech už jsme to viděli taky mockrát, ale oceňuju zachování logiky bez zbytečného přehánění, kombinování nebo odbočování, věcnost, spád a solidní dotažení do finiše. Po většinu času jsem byla napnutá jak kšandy. Pokud pominu závěrečné cirkusové číslo s vrtulníky, neb obyvatelé amerického kontinentu si zjevně nemůžou nikdy odepřít nějaký úchvatný heroický výkon, i kdyby jen miniaturní, byl to poměrně zábavný a uvěřitelný apokalyptický zážitek.

vaclav3708
05.12.2022

Jedná se o typický produkt paraliteratury západního typu, nechybí snad nic. Co je docela zavádějící je ta anotace, protože v knize nešlo ani tak o boj s tím virem a epidemií jako spíš s komandem plk. Wrighta. Čímž pozbyla v podstatě celá kniha na zajímavosti. Na sérii "katastrofy" autorů Scortia/Robinson tohle nemá ani náhodou. Nechci však kazit hodnocení, každý má svůj vkus.


ArwenAragorn
03.10.2022 4 z 5

75%

Katastrofický thriller, který má po pomalejším začátku svižný děj, je napínavý, akční a dramatický. Je vidět, že autorovi je tento styl blízký. Já doporučuji.

jarin58
19.02.2022 4 z 5

Kniha na apokalypické téma bez nějakého překvapení na konec.

Meda77
26.12.2021 4 z 5

Není potřeba polemizovat o knize v souvislosti se současným koronavirem, kniha tu byla mnohem dřív a podle mého neměla mít žádný výstražný charakter. Na svůj rok vydání je psána skvěle jak ze strany stylistické tak že strany dějové. Velmi uvěřitelný děj, napínavá jak guma od spodků, skvěle odvedené dialogy. Prostě ve své kategorii jedna z těch nadprůměrných záležitostí. Četl jsem v mládí a pamatuji do dnes, což o něčem vypovídá. Velmi solidní 4starsy.

mi-380
02.09.2021 4 z 5

Moderní Odyssea s Illiadou a Aenesis dohromady. Místo starověké Tróje novodobé Jericho, v roli Bohů americká armáda, role válečníků zastali prostí Američané, muži z městečka Jericho (z nichž leckdo ještě pamatoval nějakou tu válku, což, jak víme, platí pro tento národ i dnes), místo kouzel biologické zbraně. Autor rozjíždí své drama pomalu, nenápadně, důkladným seznamováním s množstvím postav, které postupně vtahuje do smrtící hry a některé i do explicitně popsaných sexuálních scén (je znát, že kniha vyšla těsně po revoluci - krunýř cenzury praskl, z doby předrevoluční přesto vydržel protiimperialistický obsah – čestný šerif spolu s hippíkem proti zpupnému generálovi).
80 % (114 hodnotících s průměrem 82 %).

heavy66
18.08.2021 5 z 5

Jericho? Že nevíte, co to je?
Kdyby Stephen King zkrátil Svědectví o filozofické úvahy, nadpřirozené jevy, zbytné postavy, dlouhé cestování a budování nové civilizace, zůstalo by Jericho, thriller ostrý jako břitva! Když jsem ho četl poprvé, několik hodin jsem napětím nedýchal, a vejce nejedl několik týdnů!

boxas
17.03.2021 5 z 5

Jericho určitě stojí za přečtení! V dnešní době snad i víc než jindy...
U této knihy jsem si se zájmem přečetla všechny komentáře. Proč?
Podívejte se, jak zásadně se od sebe liší pohled na knihu v době před a teď během pandemie coronaviru! No jo, pandemie nás poznamenala...a změnila. Teď už nám některé motivy knihy Jericho nepřipadají jaksi "mimo mísu".

Ivan F
23.02.2021 4 z 5

Náhodný výber knihy občas prinesie príjemný čitateľský zážitok. Katastroficky ladené príbehy cielene nevyhľadávam, ale táto kniha ma zaujala svojou obálkou. Príbeh pádu mini mestečka Jericho Falls je napísaný svižne, nenudí a má príjemný rozsah strán, tak akurát. Vtipné mi prišli niektoré preložené slová a slovné spojenia, dnes by to preložili úplne inak, ale práve tieto výrazy podtrhli celkové vyznenie knihy, pretože čitateľ vie, že sa príbeh odohráva v osemdesiatych rokoch minulého storočia a takisto jemne žlté a drevnaté listy knihy navodili správnu atmosféru. Jediné, čo som nečakal je to (pozor spoiler), že príbeh jednej náhodnej katastrofy nikto neprežije, prenasledovanie svedkov bolo až do konca. Vo svetle "pandemických" udalostí roku 2020 by hocijaká dedinka sveta mohla poslúžiť ako experiment cieleného vyhladenia určitej vrstvy obyvateľstva - v Jericho Falls by prežili len tehotné ženy, deti a ľudia s cukrovkou - ale nemohli.

roman6788
12.02.2021 5 z 5

Obal knihy dost odradza, ale to je asi to posledne. Vyborne napisany thriller a teraz v case korony aj trochu latentnej paranoje nezaskodi :)

janina66
06.12.2020 5 z 5

Poprvé jsem četla v pozdní pubertě na doporučení maminky. Vzhledem k tomu, že jsem si už nepamatovala už přesný děj, tak jsem si ji přečetla znovu. Musím říci, že děj je svižný, akční a velmi napínavý. Opravdu jsem si knihu užila a moc se mi líbila.

Plucky
07.06.2020 5 z 5

Přečteno několikrát. Poprvé jsem ji četl celou noc až do rána a nemohl se od ní odtrhnout. I po čtyřiceti letech působí současně. To co tenkrát možná znělo trochu jako sci-fi, je dnes realita. Např. head up displaye. Chrystopher Hyde mě baví a tohle je jeho top (lepší než Vlna).

stm01
03.04.2020 5 z 5

Ke knize jsem se dostal před dlouhými lety. Přečetl jsem jí během jedné 12 hodinové noční směny v práci. Nevím přesně čím to bylo, ale v dalších letech jsem knihu přečetl ještě dvakrát. Za mě jasných 5 hvězdiček.

Malarkey
29.12.2019 4 z 5

Hned z kraje udělal autor z městečka Jericho Falls brutální vidlákov. Je tu spravedlnost, je tu inteligence, ale taky je tu kupa hlupáků a někteří jsou dokonce i postižení. To asi abychom to tady měli hezky pěkně pohromadě. No a kapitolu za kapitolou se tu rodí jedna neuvěřitelná katastrofa, které napomůže náhoda, ale i ona hloupost těch vidláků, které tu spisovatel tak mistrně popisuje. A osobně musím říct, že mě to bavilo. Je to trochu přitažené za vlasy, ale takové situace se holt občas rodí...z náhody. Mělo to švih, mělo to napětí a až do závěrečné stránky jsem netušil jak se tenhle pesimistický náhled do světa Ameriky budoucnosti vyvine. Nakonec musím říct, že mě to opravdu zaujalo. Katastrofický román na svém místě.

ThomasRuhe
05.11.2019 4 z 5

K přečtení Jericha mě přiměla lákavá zápletka, kdy u malého města havaruje kamion převážející smrtelně nebezpečnou látku, která pak unikne. Poté Ch.Hyde zručně rozvíjí příběh obyvatel městečka, přitom ladění románu je spíše pesimistické, což je vzhledem k okolnostem reálné. Musím říct, že se mi kniha líbila a budoucím čtenářům ji mohu doporučit.

Disease
28.05.2019 5 z 5

Jednoznačně vrchol tvorby Christophera Hydea. I naponěkolikáté jsem byl napnutý a i stylisticky se mi to líbilo více než kdysi čtené kousky od dvojice Scortia-Robinson.

Han-nah
27.04.2019 4 z 5

Tak, jako předešlá kniha "Vlna", i tato kniha pojednává o další katastrofické události, tady je to havárie kamiónu s velmi nebezpečnou aktivní bojovou látkou a velice čtivě popisuje boj lidí o přežití v postižené oblasti.
U takto zaměřených knih se vždy musím zamyslet toto se může stát kdykoliv a kdekoliv a obyčejní lidé jsou jenom loutkami v šachových partiích těch mocnějších.

hankapimi
21.07.2017 3 z 5

Přečetla jsem z nostalgie přesně jako Harena, katastrofické romány od Scortie a Robinsona byly super. Napínavé, překvapivé, poučné a propracované. Jericho bylo sice čtivé, ale místy málo uvěřitelné, bez překvapení a předvídatelné.

a.r.nick
09.05.2017 3 z 5

Hooodně napínavé, ale taky tak zvláštně... pesimistické. Každopádně doporučuji.

harena
20.03.2017 4 z 5

Vzpomínám, jak jsem před lety četla skvělé katastrofické romány od Scortia a Robinsona, např Prométheus v plamenech atd. Právě i ty trošku zažloutlé listy knihy mi navodily vzpomínku, jak jsem tento žánr milovala. I kniha Jericho je čtivá, akční, napínavá, opravdu slušný katastrofický román. Užijete si, dobré odpočinkové čtení.

Štítky knihy

havárie

Autorovy další knížky

Christopher Hyde
kanadská, 1949
1991  82%Jericho
1988  78%Vlna
2009  70%Meč Templářů
2006  69%Michelangelův zápisník
2010  56%Aztécký kodex

Kniha Jericho je v

Právě čtených1x
Přečtených186x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených9x
Knihotéce126x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x