Vlak do Samarkandu

Vlak do Samarkandu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500913/bmid_vlak-do-samarkandu-kJG-500913.png 5 147 33

Pět set hladovějících dětí. Cesta dlouhá šest týdnů a čtyři tisíce verst. Kazaň 1923: v Povolží vypukl zničující hladomor. Mladý voják Rudé armády Dějev, veterán občanské války se soucitnou povahou, má za úkol transportovat vlakem pět set dětí ze sirotčince do „dobře živeného“ Samarkandu, aby je zachránil před jistou smrtí hladem. Avšak chybí vše potřebné: zásoby, oblečení, topivo pro parní lokomotivu a léky. Na cestě zničenou zemí, kde stále zuří občanská válka, Dějeva doprovází a na jeho práci dohlíží lidová komisařka Bílá, tvrdá bolševička. Tyto dva protiklady se na čas stávají jeden pro druhého nepostradatelnými. Všude číhají nesmiřitelní nepřátelé: uprchlíci, bandité, čekisté, kozáci. Dějev, jenž sám nosí temné tajemství, se nebojí rizika ani nebezpečí a je odhodlaný zachránit dětské životy za každou cenu. Nejprodávanější ruská autorka se vrací k další temné kapitole sovětských dějin.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Эшелон на Самарканд (Ešelon na Samarkand) , 2021


více info...

Přidat komentář

kaja77
07.04.2024 5 z 5

Když já nevím co vlastně napsat. Kniha mě obohatila po stránce nových historických znalostí, velmi mě zaujal doslov za knihou, kde člověk zděšeně zjistí, že autorka pečlivě čerpala z hist. pramenů. Dalším obohacením pro mě bylo googlit si města na trase vlaku...ta rozlehlost Ruska je neuvěřitelná...všechen ten Babylon lidských kmenů, náboženství a ras.... Na druhé straně jsem čtení dost těžko snášela, do čtení jsem se nutila, ty osudy ubohých děti se mě neskutečně dotýkaly. Malý Kukačka nebo ten Dějevův stín Zegrejka...to člověk čte s bolavým srdcem. Co si z knihy odnáším je otázka jak bych se v obdobné situaci chovala já..rodiče odkládali děti, opouštěli děti ve vesnicích jako slabší články...co bychom dělali my, já? Je to prostě šílené, celá ta doba byla šílená, zrůdná.

packlik
12.02.2024 4 z 5

Chtěla jsem mít ráda Dějeva, ale vlastně to nešlo, mým oblíbencem se stal Bug. Všechny postavy mají silné a složité osudy. Tohle autorka fakt umí. Děti, hlad, cesta vlakem a boj o ztráty a přežití. Jsem ráda, že jsem se tak dozvěděla víc o tohle hladomoru, ale pořád u mě vede Zulejka.


nula87
14.01.2024 5 z 5

Hladomor v Povolží vyšle na cestu nesourodou posádku vlaku, která má za úkol zachraňovat - sebe, děti, zbytky lidskosti. Zvrácená doba v porevolučním Rusku dostane ze všech členů výpravy to nejlepší i to nejhorší zároveň. Guzel Jachina další knihou potvrzuje, že umí popsat tyto děsivé události zvláštním druhem poetiky, do které patří vše - život, smrt, láska, nenávist, víra i naděje.
"Všichni máme své slabé chvilky. Za to se nemusíme stydět".

Vla100V
22.12.2023 5 z 5

Príbeh odohrávajúci sa v 20 rokoch minulého storočia v ťažko skúšanom Rusku..hladomor,choroby, fanaticke revolúcie,,pogromi,čekystické čistky , likvidácia menšín a malých národov,a popri týchto strašných udalostiach vznikol príbeh o vlakovom transporte -záchrane 500 zbedačených a hladujúcich deti ktorých, zachránili od istej smrti presunutím do mnoho kilometrov vzdialených časti Ruska ktore neboli tak potravinovo zdecimované,vďaka autorke ktorá nám sprostredkovala tento zážitok máme možnosť prečítať a zároveň precítiť toto vynikajúce knižné dielo..

Kanimůra2
23.11.2023 5 z 5

už po pár stránkách jsem si řekla - holka, nečti to, budeš na to pořád myslet - ale už se to nedalo zastavit. Přečetla jsem velmi velmi rychle a se zatajeným dechem.
Doporučuju

Gracian1964
24.10.2023 5 z 5

Príbeh sa odohráva v októbri a novembri 1923. O čom kniha je, si môže každý kto chce prečítať v anotácii. Drsný príbeh, svedectvo o šialenej dobe, v ktorej vzniku má prsty šialený súdruh Lenin a jeho taktiež šialení fanatickí komplici, aktéri tohto obludného experimentu menom Sovietsky zväz. Za totality by takáto kniha zaručene nevyšla, ak áno, autorka skončí v pracovnom tábore na Sibíri.

bob0985
11.09.2023 4 z 5

Moje první kniha od této autorky. Líbila se mi a zaujalo mě, že hlavní hrdina vůbec nepochyboval o zvrácenosti doby, ve které žil - okrádání kulaků, příčiny hladomoru, absolutní neschopnost centrálního plánování Z mého pobytu v Rusku (měsíc na Sibiři) mi přijde, že Rusové o své historii nepochybují nikdy a v ničem, že vše berou jako nutnou oběť k tomu, aby bylo lépe, ať je či není lépe. Možná i proto autorka volí vlastně nekonfliktní narativ pro svého případného domácího čtenáře. Hrdinu zajímá jen záchrana dětí, vše ostatní je jen situací, kterou hlouběji úplně nehodnotí. Určitě by mě zajímal názor jiných.

denib
21.08.2023 5 z 5

Třetí přečtená kniha od této autorky, třetí pro mě výborné dílo, které opět poodkrývá část sovětských dějin. Autorka mě od první knihy okouzlila svým osobitým stylem psaní. I u této knihy je velmi těžké téma - hladovějící, nemocné, umírající děti skoro na každém kroku a snaha dostat je na místo, kde by jim mělo být líp. V tehdejší době skoro nemožný úkol. Nicméně mě nejvíc oslovil souboj mezi tím, co je pro záchranu dětí nejlepší při racionálním uvažování, které se může zdát až bezcitné, a soucitem. Není to jednoduché rozhodování. Hlavní postavy nejsou černobílé a člověk se musí pořádně zamyslet, pokud by je chtěl za něco soudit. Doporučuji.

Ahmose
18.07.2023 5 z 5

Táto kniha je pre mňa obrovským prekvapením. Jedná sa o mnohovrstvový román typu cesta. Ústredným motívom je vonkajšia a predovšetkým vnútorná premena postáv. Hlavné postavy - náčelník transportu Dejev a komisárka Biela sú obaja presvedčený komunisti, no ich pohľad na svet je výrazne odlišný. Práve časté strety medzi týmito dvoma postavami sú ukážkou bizarnosti, ktorú ukrýva tento režim. Narýchlo zostavená vlaková súprava a celé osadenstvo vlaku už len dotvárajú celkový kontext. Autorka čitateľa zoznamuje s veľkým množstvom národov žijúcich na území SSSR. Celý príbeh je surový, zobrazuje hlad, chudobu, choroby, nervové vypätie a smrť číhajúcu na každom rohu. Predovšetkým musím vyzdvihnúť filozoficko-etický presah knihy. Kniha nám ukazuje konflikt medzi racionalitou a humanitou. Autorka sa však jednoznačne nestavia ani na jednu stranu, ale necháva čitateľa, nech sa rozhodne na ktorú stranu sa postaví. Vynikajúca kniha, ktorá bude významným kandidátom na to najlepšie, čo som tento rok prečítal. Akurát škoda, že v knihe nie je mapa kadiaľ presne viedla trasa vlaku. Ak Guzeľ Jachina nedostane za toto Nobelovu cenu, tak už neviem.
Ešte dodám, že autorka otvoreným dopisom odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu.

SgtTračník
16.07.2023 5 z 5

Krásná dojemná knížka

cori
25.06.2023 4 z 5

Autorka vychází z autentických archivních materiálů, kdy prostudovala zprávy skutečných komisařů, jejich paměti a vzpomínky, tudíž příběh působí velmi autenticky. Hrdiny románu jsou idealistický voják Dějev, který hodlá převézt všechny děti živé do Samarkandu a je ochoten i obětovat život, pragmatická a životem poučená komisařka Bílá, starý medvěd doktor Bug, který miluje koně, vzdělaná a láskyplná utěšitelka Fatima a pět set dětí s těžkými osudy a hrdými jmény. Při pohledu na vlak plný zubožených dětí jihnou srdce i drsným týpkům z Čeky, banditům atamana Jabločníka i pouštním nomádům Bure-beje. Dnešní člověk si ani nedokáže představit, co je opravdový hlad a utrpení hlady umírajících rodin i celých vesnic.

Pett
03.06.2023 5 z 5

Obrovské díky za tak mimořádně vydatnou jízdu... obdivuju ten umně skrytý laskavě drsný či drsně laskavý podtón jakési možná až zvrácené poetiky každodenního marastu dané doby... téměř až heroická Dějevova houževnatost mi nejednou vyrazila chlopeň z těla... samotná podstata lidství zápasící s nemilosrdně logickým rozumem... sakra nervy drásající kombinace... každá jedna zastávka u osudu malého či většího cestujícího mi vypálila díru do duše a některé scény už nikdy nevypudím z mysli... nastupte si... tahle cesta totiž stojí za to!

Ctenar1202
21.05.2023 5 z 5

Kazaň, rok 1923. Dějev je mladý voják rudé armády, veterán, který má za úkol přepravit vlakem 500 dětí ze sirotčince do Samarkandu, kde je čeká údajně lepší budoucnost. Cesta má trvat šest týdnů a 4000 verst (versta je stará délková míra - jedna versta je cca 1066 m). V zemi chybí vše důležité. Jídlo, oblečení, palivo...země je zbídačená občanskou válkou. Lidé nemají co jíst, dochází k příšernostem v podobě kanibalizmu, protože ze země téměř zmizela zvířata. Lidé jedí hlínu, trávu, kůru...a pak umírají v příšerných bolestech. Zemí se šíří hladomor a umírají na ni denně tisíce lidí. Voda je zkažená a tak se objevují průjmy, které už tak slabé lidi naprosto vyčerpají... Jediná šance, jak zachránit přeživší a zcela vyčerpané a nemocné děti je, dostat je do Samarkandu. Dějev není jediný dospělý, ale cestuje s bolševičkou Bílou. Žena, která je na pohled tvrdá, ale má dobré srdce, což Dějev postupem času zjišťuje.

Příběh je to opravdu drsný a rozhodně ho nedoporučuji číst osobám, které nezvládají popisy drsných scén. Jedna mnou opravdu hodně otřásla a musela jsem knihu na chvíli odložit. Neumíme si představit co vše musely děti zažívat. Opravdu, nedokážeme se vcítit. Můžeme jen litovat. Skvěle byla vykreslena i psychika lidí. A navíc, některé ty děti se do hladomoru již narodily a to co prožívaly považovaly za něco normálního, protože nepoznaly teplo domova, jídlo a lásku rodičů....strašný...opravdu strašný.

Rade
13.04.2023 5 z 5

Vlak, pět set dětí a pár dospělých, kteří mají za úkol odvézt všechny tyhle opuštěné, vyhladovělé, zubožené nebo nemocné cestující pryč z bídy, hladu a marasmu v Povolží. Hrůzostrašná dvacátá leta nového sovětského státu.
Pro nás nepředstavitelný hladomor, lidé jedí trávu, kůru ze stromu, hlínu, umírají celé vesnice, při popisu toho všeho jde hlava kolem.
A cesta vlakem za nadějí je stejně nepředstavitelná, trojpalandy z nehoblovaných prken, hygiena žádná, jídlo a voda jen občas, mrtví se pohřbívají vedle tratě, zima, horko, bandité. V kotli lokomotivy se topí vším, uhlím, dřevem, rozštípaným nábytkem, křovím vyrvaným ze země u trati a nakonec třeba rozsekanými zkrvavělými vojenskými kabáty.
A přesto všichni po tomto vlaku naděje jedoucího za spásou touží, vedle trati je mnohem hůř...
Popisy těch hrůz jsou věcné, občas chladné s odstupem, občas naopak plné emocí. Ale autorka nikdy nepřekročí určitou mez, při všech malérech a neštěstí, co se na nás z knihy valí, nejde nikdy při popisu krutosti, smrti a bolesti do extrému, záleží spíš na naší fantazii, pro mě i proto možná působivější.
Některé scény jsou nezapomenutelné, třeba ta, jak místní vojenská posádka půjčila na pár hodin pět set párů vojenských bot, aby děti, bosé a oblečené v cárech, vůbec k vlaku došly. Nebo kozácká mše mezi nemocnými dětmi ve vlakovém lazaretu, dříve pojízdném kostelu...
Skvěle, bez patosu vylíčené postavy: Dějev, komisařka Bílá, felčar Bug, sestra Fatima. Anebo malý němý Zagrejko, spíš vlčí dítě, než lidský tvor. A nebo fena Kapitolská vlčice...
Autorka mě ohromila již Zulejkou, tohle je ještě silnější, ruský realizmus navazující na staré ruské klasiky, ale ať se ti na mě nezlobí, mě tohle prostě oslovuje víc.
*
"Ale ono se ukáže, že za všechno si může Dějev sám. Že vzal postižené děti místo zdravých. Že se vydal na cestu bez náležité zásoby potravin. A dokonce i za to, že vzal nemluvně v rudé plence. Copak mohl nechat Seňu, Včelku, Nosatce, Žehličku umřít na balkoně pro orchestr? Nebo zpozdit odjezd vlaku v naději, že dostane zásoby - na den, na dva, na týden, na měsíc? Nebo shodit kojence ze schůdků vagonu na zem... Ale komu to vysvětlí? Před kým se ospravedlní? Nikomu. Před nikým."

Marekh
10.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Hlavní postavou je DĚJEV (20 let), voják Rudé armády, veterán občanské války, který má za úkol dopravit vlakem 500 děti (400 chlapců, 100 dívek) z Povolží do Samarkandu, který se nachází v Uzbekistánu. Na cestě ho doprovází dětská komisařka BÍLÁ. Mají před sebou velmi náročnou a dlouhou trasu. Děj příběhu se odehrává v roce 1923.

Dějev má dobré srdce a záleží mu na tom, aby dopravil všechny děti do místa určení. Bílá je zcela odlišné povahy a názoru na transport dětí než Dějev. Posádku ve vlaku tvoří další lidé - kuchař, felčar, zdravotní sestry aj. Během cesty se stane hodně událostí, o kterých se dočtete.

Hladomor musel být hrozný a nedovedu si to vůbec představit. Člověk nejí jeden den a je zesláblý a unavený a co pak měli říkat lidé, kteří hladověli dlouhodobě a žili v podmínkách, v jakých žili. Lidé neznali mouku, cukr, sůl a další potraviny. Jedli trávu, hlínu! Je to nepředstavitelné!

Měl jsem pocit, že Dějev mnoha těžkými událostmi prochází docela lehce až se mi to zdálo neuvěřitelné. Ocenil bych, pokud by se v knize nacházelo více dialogů mezi Dějevem a Bílou. Zvláštností byly přezdívky dětí, které jely vlakem. Autorka kompletně shrnula přezdívky dětí v závěru knihy - např. OVČÍ OŘÍŠEK, ZOJKA ZMIJKA, KUKAČČÍ MLÁDĚ ISKANDER a jiní. Nemyslím si, že by si hlavní hrdina pamatoval všechny přezdívky dětí, ale je to možné. Oblíbil jsem si také chlapce ZAGREJKU, o kterém se v románu dočtete více informací.

Autorka pracovala na knize 2,5 roku. Vychází ze skutečných událostí. Kniha má 7 částí. V závěru knihy se nachází KOMENTÁŘ AUTORKY a PODĚKOVÁNÍ. Knihu jsem četl delší čas.

Celkově hodnotím knihu pozitivně. Autorka strávila moře času s nastudováním různých knih týkající se námětu, která zpracovala v této knize. Čtenář se dozví hodně informací o této době a událostech transportu dětí. Časem možná vyzkouším další autorčiny knihy.

Kniha má pěknou obálku. Oceňuji, že se v knize nenacházely překlepy. Je škoda, že kniha vyšla pouze v paperbacku. Určitě by si zasloužila vyjít také v pevné vazbě.

Citáty:

Být dobrý znamená myslet na všechno. Obávat se všeho. A předvídat všechno. Být dobrý, to se musí umět. Člověk musí umět říct ne. Přísně napomenout. Potrestat.

A své dobré srdce schovat co nejhlouběji do kapsy, aby nevyčnívalo. Někdy být dobrý znamená vypadat jako zlý.

1v8na
27.03.2023 4 z 5

Jde o mojí první knihu od autorky.

Ze začátku jsem z ní měla rozporuplné pocity. Některé pasáže mi přišly natáhnute. Pak jsem se ale zacetla a mělo to spád.

Líbí se mi jak se vykresluje historie Ruska.

Knihu si určitě ještě někdy přečtu.....

Audrina
21.03.2023 4 z 5

Přiznám se, že moc netuším, jak knihu hodnotit. Jednalo se o moje druhé potkání s autorkou a oproti Zulejce mi trvalo výrazně déle se do knihy začíst a pomalé počáteční tempo mě trochu nudilo. Pak jsem najednou ale krizi překonala a během dvou dnů měla dočteno. Kniha je napsaná neskutečně sugestivně a velice dobře popisuje veškeré hrůzy poválečného Sovětského svazu. Jsem opravdu ráda, že se do popředí dostávají autoři, kteří otvírají často zapomenutá témata dějin

pajaroh
16.03.2023 5 z 5

Třetí kniha Guzel Jachiny je možná nejlépe napsaná, ale také nejdrásavěji. Vlak do Samarkandu přináší opět silný, hluboký příběh. A jak už je v autorčiných knihách zvykem, temnou historii, chudobu, hlad a smrt provází (a určitě nevyrovnává) laskavost a snad trochu naděje. V částech Dějevova šílenství jsem se trochu ztrácela a je mi líto, že postava komisařky Bílé nedostala více prostoru. Čtení autorčiných knih je zážitek a příběh nepatří mezi zapomenutelné.

Katka2382
13.03.2023 5 z 5

Guzel Jachina stvořila další skvost na literárním nebi.
Všechny její knihy jsou opravdu výjimečné a velice čtivé.
Čtenář se dozví mnohé o ruské historii,přírodě a lidech.Ne vždy je to přijemné čtení,ale o to silnější.

lencin
09.03.2023 5 z 5

Vynikající. Již třetí kniha od G. Jachiny, kterou jsem přečetla a byla jí uchvácena. Téma hladomoru zpracované tak silně, na pomezí reality a až magicky jemné poetiky. Taková hrůza, a tak krásně napsaná...