Vážka

Vážka https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434450/bmid_vazka-Fjn-434450.jpg 4 153 54

Během druhé světové války je pětice mladých Američanů povolána OSS, aby infiltrovala nacisty obsazenou Paříž. Patří mezi ně atlet z Texasu s německými kořeny, půvabná šermířka nebo osiřelá módní návrhářka... Každý pochází ze zcela odlišného prostředí, společně ale tvoří skupinu, která si přezdívá Vážka. Teď se pod falešnými identitami vydávají splnit jednotlivé mise. Nějakou dobu se jim v nebezpečné hře na kočku a myš daří držet v pozadí, dokud vinou jediného přešlapu není jeden ze členů dopaden...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Dragonfly , 2019


více info...

Přidat komentář

Petradvorakova2
04.03.2024 4 z 5

Nepatří mezi ty, co hani knížky. Ale kniha na mě byla moc obsáhlá. Dlouho jsem se nemohla začít a když už mě to chytlo příběh skončil.

Lienilda
15.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Raději jsem si do čtenářské výzvy na téma "odehrává se za války" měla vybrat Slavíka od Kristin Hannah, lepší hodnocení a větší počet hodnotících lidí mě mělo varovat před Vážkou.

Spoustě čtenářům se to určitě bude líbit a četlo se to lehce, ale mně hodně vadila nereálnost a naivita románu. Všichni krásní, šikovní, téměř bez přízvuku a narazí jen na hodné Němce, popřípadě cizí zlé Francouze v okupované Paříži. Samozřejmě mám ráda dobré konce, ale tady toho bylo v celé knize skoro příliš.


Hanka44
12.01.2024 5 z 5

Všechny zde napsané kritiky jsou pravda, příběh je těžko uvěřitelný, agenti jsou vlastně dost nešikovný, ale mají obří kliku, na začátku je těžké se začíst a postavy se jednomu tak trochu pletou. Ovšem rozhodně to není nuda, je to napínavé a velmi čtivé.

misickabl
25.12.2023 3 z 5

Celkove to nebylo spatne, ale zvlast ze zacatku jsem se nemohla zacist, jmena (vcetne prezdivek) a postavy, predevsim muzske, sem si stale pletla a nebyla schopna si zapamatovat kdo je kdo. Verim ze se pribeh i jednotlive postavy daly vice rozpracovat. Take souhlasim s nazorem, ze to nebylo moc realne. A nakonec-opet se v knize, hlavne v jeji druhe polovine, objevovalo pomerne dost gramatickych chyb, chybejicich pismen, spatne sklonovani, nekdy uplne nepochopitelna stavba vety, coz je ovsem pravdepodobne dilem prekladu, nikoli autorky. Cetla jsem nekolik knih od dane autorky a vzdy me vtahly do deje a nemohla jsem prestat cist, tahle k tomu mela daleko a proto ji radim na chvost autorcinych del.

Pavlaj
03.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Plytké a naivní. Absolutně nelogický děj a jednání snad všech postav.
SPOILER: Pět mladých krásných vysoce inteligentních hollywoodských lidí je americkou rozvědkou nasazeno v Paříži, kde mají špehovat německé důstojníky. Zas tak vysoce inteligentní a úžasní teda asi nejsou, protože jejich německé cíle je hned odhalí. Ale to vůbec nevadí, protože čirou náhodou jsou to všechno hodní Němci na správné (spojenecké) straně, jen to americká rozvědka nevěděla. Takže nakonec všechno dobře dopadlo and they lived happily ever after.
Autorka by se měla držet svého žánru romancí, jako válečný román je to k smíchu. Ještě že mě kniha stála jen 80 Kč.

Radka1911
18.08.2023 5 z 5

Knížku jsem nějakou dobu obcházela protože jsem se domnívala, že smyšlený příběh o agentech za 2. světové války mne příliš zajímat nebude. Knížka je velice poutavě napsaná, napínavá, pohltila mne od první do poslední stránky a právem si zaslouží 5 hvězd.

Fortuna7
07.08.2023 5 z 5

Neskutečně napínavá a skvěle napsaná kniha. Vážka vypráví o 5 mladých Američanech, kteří byli vysláni do Němci okupované Paříže, aby zde špehovali. Kapitoly jsou vždy z pohledu jednoho ze špionů, což se mi na jednu stranu velmi líbilo, ale na druhou jsem měla celkem problém se zorientovat, která z postav zrovna vypráví. Všichni agenti totiž měli v knize své rodné a krycí jméno a ještě ke všemu přezdívku, takže jsem měla problém si to vše dohromady spojit a zapamatovat. Jinak je tato kniha ale vážně výborná. Příběh je neskutečně napínavý a má výbornou atmosféru, takže jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Velice se mi líbilo to, jaké štěstí vlastně postavy měly a to, že ne vše je tak zlé, jak to vypadá. Zápletka je vážně výborná a ten konec... Jen škoda, že na obálce není obraz, který je v knize tak neskutečně důležitý.
Děkuji ydnac, že mě na knihu nalákala a jen mě mrzí, že jsem se k ní nedostala dřív :-).

mcabr
20.05.2023 5 z 5

Když jsem se začetla, tak pěkné čtení i přes válečné téma.

Holly.W
20.02.2023 5 z 5

Začátek mě moc nechytil, měla jsem problém se zorientovat v postavách, jejich jménech, krycích jménech a přezdívkách. Ale jakmile se pětice hrdinů ocitla v Paříži tak už jsem se nemohla odtrhnout. Každý z hrdinů byl něčím zajímavý, každého z nich jsem si oblíbila. Okupovaná Paříž za druhé světové války, kde na hlavní hrdiny číhá nebezpečí doslova na každém kroku, nečekaní přátelé, které členové Vážky nachází v lidech, do kterých by to nikdy neřekli. Napětí se stupňovalo do poslední strany. Vše bylo vyřčeno a vysvětleno. Překrásná kniha! Jsem nadšená.

Dalamanek831
23.01.2023 2 z 5

Kniha mě moc nenadchla nějak jsem se nemoh začíst i když mám knihy s tématikou druhé světové války rad. Prostě ne každá kniha nadchne a pro mě i příliš mnoho stranek něco mě na knížce chybělo.

bábuška
11.07.2022 5 z 5

Romantický obraz na zdi kláštera ve válkou zmítané Paříži. Něžné zobrazení kousku vodní říše, vlnky na hladině, část podvodního světa, nad hladinou poletuje vážka, kolem rákosí, v něm zvědavý psík a kolem procházející okouzlení lidé. Najednou je v ulici něco milého, co dává na chvíli zapomenout na zimu a hlad. To vše je dorozumovací trik pětice mladých amerických členů protinacistické odbojové skupiny Vážka, kde každý má své vlastní poslání. Procházíme každým z nich při jejich práci, mezi tím se seznamujeme s hierarchií příslušníků SS, Gestapa i fracouzskou policií, která je aktivnější než samotní Němci. Mezi těmi nacházíme odpůrce hitlerovského šílenství, i nakonec pomocníky při prozrazení skupiny Vážka, aby se dostala ze spárů nacistů a ve zdraví se mohla vrátit domů. Čtení této knihy je náročné, ale díky za ni.

monushka
01.04.2022 4 z 5

Vážka se mi četla strašně lehce, i přes náročnost období, ve kterém se z velké časti odehrává. Příběh byl velmi nereálný a naivní, ale to v beletrii musí čtenář očekávat. I tak jsem si ale čtení užila.

whiolet
26.02.2022 3 z 5

Nevím jestli to bylo okolnostmi, že číst beletrii o válce, když kousek od našich hranic se momentálně bojuje, mi na klidu nepřidalo, ale tohle čtení mě moc nebavilo.
Pletla se mi jména a příběh mě zase tolik nezaujal.

iva23
27.01.2022 1 z 5

Bohužel: naivní nuda

lisell
07.01.2022 5 z 5

Mně se knížka líbila. Ano, byla trošku naivní, bylo tam hodně dobrých náhod, které sedly jak měly a ano asi se to takhle ve skutečnosti nedělo, ale proč by taky jednou nemohl být příběh z téhle doby napsán pozitivnější notou. Takže já dávám plný počet, protože za mě příjemná změna a hlavně, knížka se nádherně četla. Autorka mě vtáhla do děje hned po první kapitole a já hltala každé slovo. Co se mi taky moc líbilo, byl výčet hlavních postav hned v úvodu knížky, ke kterému jsem se ze začátku vždycky vrátila, když jsem měla chaos v tom, kdo je kdo.

Fidibus
10.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Silný příběh se zajímavým námětem i názvem, který by možná mohl být trochu kratší. Nechápu, proč autorka prozradí hned v 1. kapitole, jak mise 5 mladých amerických špiónů ve Francii dopadne. Sledujeme strůjcem jejich osudů i jejich pohnutky k této misi a pak přijde vlastní mise v Paříži. Tam mi to připadalo po chvíli jako čekání na Godota, ale pak samozřejmě k odhalení i záchraně došlo, i se všemi zápletkami. Vrací se zpět domů, aby se všichni, opravdu všichni, sešli po letech v Paříži a byli snad šťastnější, i když vzpomínky se jim vrací.
Moc pěkný je nápad obrazu na zdi a motivu vážky. Osudy Němců, kteří jim pomohli, jsou dobově (konec války) vesměs špatně končící. Nadějí je symbolicky Wilhelm a nové rodiny.
Je dobré číst knihu najednou, pak je menší šance se ve jménech a přezdívkách ztrácet, případně pomůže seznam na začátku.

Vážky "jsou téměř nepolapitelné a nemají žádná slepá místa... Snadno je zahlédnete, ale nechytíte." Zkuste to a čtěte.

Kanimůra2
18.11.2021 3 z 5

bože já se na tu knížku tak těšila!! Očekávala jsem úplně jiný styl. Vážný popis špionážní práce.. Teprve po několikáté chybě agentů, kdy už jsem chtěla knihu odložit, nakoukla jsem tady na hodnocení. A vlastně i na paní spisovatelku (za mě úplně první seznámení). No a přestala jsem se rozčilovat. Protože se mi to dobře četlo, půjčím si nějakou jinou knížku. Ale za tuhle byly 3 hvězdičky ještě milostivé.

klarka009
28.09.2021 4 z 5

Toto byla má první kniha od autorky a rozhodně si budu chtít přečíst i její další, protože se mi moc líbilo jak píše.
Na začátku knihy je seznam postav, ke kterým jsem se během čtení párkrát vrátila, protože i když je prvních 100 stran věnováno jen poznáváním postav, i tak bylo těžké si je zapamatovat. Všech 5 členů Vážky má totiž ke svému vlastnímu jménu i jméno pracovní a kódové označení. Prvních 100 stránek je tedy jen o poznávání členů, a o tom jaký byl jejich důvod souhlasit s touto nebezpečnou misí. Zbytek knihy už se odehrává v okupované Francii a já jsem od té doby těžko dávala knihu z ruky, protože mě zajímalo jak bude jejich mise dál pokračovat. Jen je velká škoda, že hned na začátku je prozrazeno kolik členů Vážky misi přežilo. Kdyby to bylo tajemstvím až do konce, byla bych během čtení mnohem více napjatá a více bych si čtení užila. I když to na tu hrozbou dobu bylo až moc sluníčkové čtení a hrdinové měli na můj vkus až moc štěstí, tak se mi i tak kniha moc líbila. Všechny členy Vážky jsem si moc oblíbila a dokonce i osudy vedlejších postav mi nebyly lhostejné. Já vám knihu můžu jen doporučit :)
4,5/5*

lucakuca
27.09.2021 3 z 5

Pohádka, která by měla na víc. Když už autorka napíná, tak by měla vydržet v napínáčku až do konce a neodhalovat záhadu 5. člena tak brzo.... však víte, co tím myslím... natahovat natahovat natahovat.....

blanka5960
20.09.2021 4 z 5

V tomto příběhu sledujeme pětici mladých Američanů, kteří mají být infiltrováni do nacisty okupované Francie, s cílem provádět zde špionážní činnost pro vojenskou zpravodajskou službu.
Vážka je kniha, která ve mně budí rozporuplné pocity. První polovina je pro čtenáře docela náročná na udržení pozornosti, objevuje se zde příliš jmen. Každý ze špionů má tři jména, a to své civilní, pracovní a kódové, takže chvíli v tom čtenář tápe. Také množství dalších postav, které opravdu jednomu zamotají hlavu. Naštěstí je hned na začátku jmenný seznam, do kterého jsem velmi často nahlížela. Také v ději byly pro mne nelogické věci, za všechny uvedu příklad, kdy se agenti, kteří umí plynně francouzsky baví mezi sebou na ulici anglicky. Nad tím jsem se opravdu pozastavila.
Přesto, že mám ke knize pár výhrad, určitě ji mohu doporučit. Příběh je především o vzájemné pomoci, přátelství, solidaritě a boji proti nacismu.