V říši hladových duchů

V říši hladových duchů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442513/bmid_v-risi-hladovych-duchu-xo5-442513.jpg 5 62 13

Toto je kniha o závislostech, tj. o něčem, co se týká každého z nás. Závislí totiž nejsme ani náhodou pouze na drogách, alkoholu, gamblingu nebo cigaretách. Závislost je cokoliv, po čem toužíme tak, že si nedokážeme pomoct, co nás dočasně utěší či uklidní, ale dlouhodobě nám či našemu okolí ublíží. Tato přelomová kniha přináší na tabuizované téma závislostí naprosto nový pohled. Vysvětluje jejich skutečné příčiny (traumata z nejranějšího dětství) a ukazuje cesty k jejich řešení (které se ovšem zásadně liší od těch, na které se spoléhá moderní západní společnost). Jak se v knize dozvíte závislost není důsledkem svobodné volby závislého, ale nemocí mozku.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , PeopleComm
Originální název:

In The Realm Of Hungry Ghosts , 2008


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
23.03.2024 5 z 5

Od autora jsem četla asi všechny knihy Nicméně tahle mě zaujala nejvíc a zároveň mi připadá nejvíc přínosná. Autor Častokrát hovoří z praxe ale zde máme praxi protnutou teorii, životní příběhy závislostí A jak si s nima poradit A nebo neporadit. Líbí se mi jak autor v knize autentický, upřímný a zároveň profesionální. Myslím že tahle kniha může být jak přínosná pro adiktologii tak pro lidi kteří si prošli nějakou závislostí nebo znají někoho blízkého se závislostí kniha pak přináší porozumění ale také mnoho souvislostí se závislostí spojené

arcs
16.12.2023 5 z 5

Revoluční poznatky o závislostech všeho druhu - a hlubokých traumatech za nimi. Nejsou to látky, co nás činí závislými. Těžké čtení, smutné. Dá se s tím něco dělat? Pro mě další kniha, která demaskuje naši úžasnou kulturu a civilizaci - že zdaleka tak úžasná ani civilizovaná není.


Ophelie
28.09.2023 5 z 5

Úplně (pro mě) nový, nevšední pohled na závislosti - proč někteří závislosti podlehnou a jiní ne? Co vůbec vede člověka k závislostem? Nejde jen o tzv. typické závislosti - na tvrdých drogách, alkoholu, gamblerství, ale i méně typické jako je přejídání, chronické nakupování, workoholismus apod. Autor čtenáři postupně vysvětluje (a podkládá různými studiemi i svou praxí), že závislí lidé nemají volbu - tak jak je to nyní obecně společností vnímáno (je to jeho volba, že je z něj feťák/alkoholik apod.), ale že jejich mozek (hormony apod.) nefunguje či zkrátka funguje jinak než u lidí bez závislosti. A opět i zde (jako u nemocí - viz jeho kniha Když tělo řekne ne) jsou zásadní prožitá traumata, disociace aj. v raném dětství. Díky této knize už opravdu vnímám závislé lidi jinak (tím neomlouvám mnohdy jejich hrozné chování apod.), ale člověk dokáže místo pouhého odsouzení pociťovat spíše soucit. Super byla i závěrečná část s konkrétními kroky (metodou), jak “bojovat” se závislostí. Knihu rozhodně doporučuji všem (ne jen těm, kterých se závislost nějak dotýká, ale obecně každému).

MilanBrabec
06.06.2023 4 z 5

Zajímavý pohled fungování závislostí a jeden z jejich možných zdrojů: traumata a zanedbání raného vývoje dětí, což je na další a delší diskusi odborníků. Rozhodně má ale autor pravdu s harm reduction a dekriminalizací užívání drog. Kdekoliv k tomuto přístupu přikročili, osvědčil se. Samozřejmě, že to nevymýtí závislosti a nevyřeší všechno, ale rozhodně to snižuje jejich "společenské" náklady (zátěž pro zdravotnictví, kriminalita atd.).

freywar
25.02.2023 5 z 5

Povinná četba všech kteří se setkali ze závislostí

bee88maja
02.08.2022 5 z 5

Když se rozhodnete číst podobnou knihu, asi máte v okolí někoho, kdo bojuje se závislostí, nebo sami v sobě spatřujete onoho "závisláka" . Každou další stranou textu jsem nacházela odpovědi na otázky, které si pokládá člověk, který je společností ostrakizován. Zaplavila mě vlna soucitu a upřímného pochopení, pro každého kdo bojuje. Rozum velí přestat, ale chemie v nás (vybudovaná na základě předchozích traumat) nás nepochopitelně nutí skákat hlavou proti zdi. Jak z toho ven? Opravdu je to tak jednoduché? Říct si: "Přestaň!"?

Jsem hladový duch, a když se kolem sebe rozhlédnu, těch hladových duší po světě bloumá daleko více, a nejsou to jen lidé na okraji společnosti... Smutné je, že se koukáme na svět černobíle, a na druhé skrz prsty, soudíme a jsme souzeni. Jsme schopni tento narůstající problém jednoho dne zastavit? Mít pro druhé, i pro sebe více soucitu? A odvahy a sil - nacházet a řešit příčiny našeho neutuchajícího "hladu"?

JP
01.02.2022 3 z 5

Obšírné, což mě mrzí, protože z toho, co jsem slyšel a viděl, dr. Maté měl spoustu dobrých point ohledně závislostí a poruch. Ale ve své knize se snaží na problém (co vede k závislostem / trauma z dětství, což je jádrem jeho práce) dívat ze všech možných úhlů. Každý příběh (jména pozměněna), každá informace, ať už jde třeba i o to, jak fungují návykové látky, doplňují dílek jedné velké skládačky. Maté je samozřejmě v prvé řadě lékař, v druhé spisovatel, ale pokud nejste v oboru, nebo hluboce zaměření na tohle téma, kniha je možná až příliš obsáhlá a dle mě, nepřináší tolik jasnosti, kolik by člověk očekával. Samozřejmě, lidská psyché je komplikovaná záležitost a pouštět se do nějakého zobecňování jednotlivců nedává smysl. I tak, je to definitivně zajímavá sonda, která analyzuje téma hodně podrobným způsobem. Ne každému tahle forma ale sedne.

Chesterton
21.12.2021 4 z 5

Závislost vlastní vnímám na kvalitním psaném či mluveném textu pokud možno s přesahem . . .
Taky na 'teple rodinného krbu' a důvěrně pravdivých vztazích . . . nejvíce na Nevysvětlitelném :o)

Gabor Maté je sympatický maďarský žid, který se skrz traumata z dětství dívá na realitu současnosti očima odborníka na závislosti.
Kniha je snad až zbytečně obsáhlá, ale proč ne. Kdo toho o závislostech mnoho neví, potřebuje i souvislosti. Za mě tam obsahově jemně převládá židokřesťanský světonázor, což je hodně realistické. Lehce šmrncnuté či namodelované třeba na budhismus, jak zmiňuje painthers.

Stěžejní myšlenka mi přijde velice dobrá, jen není snadné ji z tlustospisu vytáhnout. A jestli jsem to dobře pochopila, jde zejména o změnu zaběhlého, chybného přístupu z závislým i závislostem, a to je každodenní životní zápas bez konce. Lidé z center typu Magdalena o.p.s. by mohli jistě dlouze vyprávět.
Nebo lze text použít pro sebepoznání a práci na sobě, jak píše FiliaNoctis níže, ale na to je vskutku zbytečně obsáhlá a krkolomná. Velké plus této publikace je Příručka kolibříka v závěru pro přemýšlivé mladé čtenáře :o)
3/2
P.S.: Toto je ovšem zcela jiná káva . . .
https://video.aktualne.cz/dvtv/stovky-lidi-se-ji-sverily-s-traumaty-z-detstvi-pisou-mi-o-bi/r~d72534a86cda11ecb91a0cc47ab5f122/

painthers
23.09.2021 5 z 5

Život je utrpení. To je ve shrnutí jedna ze základních Buddhových ušlechtilých pravd. A každý člověk na tomto světě má různé mechanismy, jak se tohoto utrpení zbavovat. Jsou více či méně patologické, sklouzávají k nepozornosti, až k často k sebedestrukci.
Ti, co zažili v životě největší bolest, jsou pak schopni se v duši konejšit tak, až se jejich život zmenší pouze na heroin, pervitin, crack. To jediné, co dokáže jejich duši umrtvit, až následkem chronického užívání postupně vyhasíná a jednou vyhasne úplně.

Závislost (nejen ta drogová), je symptom, ne příčina problému!

Dle i mého názoru se psychicky zdravý člověk závislý na návykových substancích nestane, i když si je vyzkouší. (Čímž ale nikoho k ničemu rozhodně nevyzývám.)

Autor Maté je lékařem, který se závislými pracoval. Mluví nejen o tom, jakými životními příběhy jeho pacienti prošli, ale i o tom, že válka proti drogám, jak ji známe dnes, je válkou proti těm nejzranitelnějším osobám, která je zoufale neefektivní a škodlivá a v civilizované společnosti už by se dít neměla.

Rozhodně doporučuju!

PinkyMagic
05.04.2021 4 z 5

V první části na příbězích svých pacientů dr Maté dokazuje svojí tezi, že veškeré závislostní či deviantní chování je důsledkem nezpracovaných traumat z útlého dětství.
V druhé části čtivě a pochopitelně popisuje fungování mozku.
V další části navrhuje řešení aka léčení závislostí a přístup harm reduction.

teramacek
16.01.2021 3 z 5

To téma mě svým způsobem fascinuje, obecně se ráda rýpu v tom, proč se lidi chovají tak, jak se chovají, a to zejména pokud je to nějakým obdobně zhoubný způsobem. Ale do téhle knížky jsem se prostě nějak nedokázala začíst... a dočíst ji. Přiblížit se osobám, které jsou v ní načrtnuté. Je mi to vlastně trochu líto, ale holt to nešlo lámat přes koleno. Kdo ví, třeba jí dám šanci ještě v budoucnu a zhltnu ji za den.

s.mirka1
05.10.2020 5 z 5

Výborně a lidsky napsaná kniha se všemi možnými pohledy na závislost, včetně nabídek k řešení .... Co já osobně oceňuji, je 12 krokový program na konci knihy. Zajímám se o něj už dlouho a považuji ho za takový "návod" na život pro všechny...

FiliaNoctis
04.07.2020 5 z 5

"Deti plávajú v podvedomí svojich rodičov ako ryby vo vode."

Táto obohacujúca kniha pojednáva o mnohých témach, kde je spojovacím článkom naše detstvo. Detstvo a vplyvy rodičov sú tak monumentálne pre život každej ľudskej bytosti, že až tuhne krv v žilách a to doslova.
Spomeniem Matého pojmy ako faktor naladenia (vyladenie sa na emočnú vlnu druhého človeka, ľahko narušiteľný stresom), ktorý ak u rodiča chýba, spôsobuje narušenie správneho rámca pre vývoj neurologických a psychických sebaregulačných systémov ďalej preatentatívnej analýzy v mozgu čo je podvedomé vyhodnocovanie, čo je dobré a čo mozog odmietne. V skratke naše správanie a celý náš život vôbec nemusí byť riadený slobodnou vôľou, ale podvedomými mechanizmami a vzorcami, ktoré nám pomáhali vyrovnávať sa v detstve s akoukoľvek strasťou (počnúc týraním, zneužívaním a končiac nedostatočným citovým vyladením a stresom našich rodičov), každý diskomfort dieťaťa má svoj následok a vôbec nie je nutné nejaké hrozné týranie...
Toto nie je jednoduchá téma a vôbec sa netýka iba nejakých nami odsudzovaných "feťákov", ktorý si vypĺňajú svoju bolesť chemickými látkami - oni len reflektujú totálny úpadok ľudstva, ktorý sa ticho šíri ako čierna pleseň aj v našich útulných obývačkách...
Maté predkladá aj možnosti a spôsoby ako na sebe efektívne pracovať a zisťovať kým vlastne som, odľahčiť si na duši alebo aspoň vidieť svoje utrpenie o niečo zmysluplnejšie. Ale ako vravím, sebapoznávanie je veľmi náročné a odvahu má málokto...

Autorovy další knížky

Gabor Maté
maďarská, 1944
2019  76%Držte si své děti
2020  94%V říši hladových duchů
2019  88%Když tělo řekne NE
2021  91%Roztěkaná mysl - Původ a léčení poruch pozornosti
2023  90%Mýtus normálnosti

Kniha V říši hladových duchů je v

Právě čtených19x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených10x
Knihotéce55x
Chystám se číst203x
Chci si koupit98x
dalších seznamech2x