Ustláno na betonu

Ustláno na betonu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447702/bmid_ustlano-na-betonu-3X2-447702.png 4 53 22

Mysteriózní román nejen pro dívky. Životy dvou hrdinek, které spolu zdánlivě nemají nic společného. Jenže všechno je jinak, než se zdá. Proč David zmlátil Sirku? Proč přišla Šárka v úterý domů až v šest ráno? S kým strávil Lukáš večer po silvestru? Jak se Sandra dozvěděla o tom znásilnění? David je ten nejhodnější kluk na světě. Než se napije. Šárka by si nikdy nevzala perník. Než se zamiluje. Lukáš by Šárce nikdy neublížil. Než se sjede. Sandra by se nikdy nemotala Šárce do života. Než se objeví. David miluje Šárku. Šárka miluje Lukáše. Lukáš miluje Sandru. Kdo je sakra Sandra?... celý text

Přidat komentář

janturecek2001
20.10.2023 5 z 5

Doporučuju. Obálka je hodně dobrá, okamžitě zaujala.

IvikaS
20.04.2023 3 z 5

Na to, že je u autorky napsáno, že na knize pracovala 15 let a každou část důkladně procházela, tak jí uniklo, že maturita se neskládá v sedmnácti letech.


MamaKnihomolka
17.04.2022 3 z 5

Po dlouhé době jsem se zúčastnila knižní štafety, kterou pořádala přímo autorka knihy.
Kniha vyšla přes Pointu. Věděla jsem o ní a vždycky mě lákala i přes svou dost zvláštní, zamotanou a pomalu nic neříkající anotaci. Nevěděla jsem co od ní očekávat a tak to občas bývá nejlepší. Jediné co jsem tušila bylo, že půjde o mladé lidi a tušila jsem, že tam budou hrát svou roli i drogy.
•••
Text se četl docela dobře, ale musela jsem si knihu dávkovat. Buď jsem totiž kroutila hlavou nad Šárky naivitou (i přesto, že jsem si říkala, že v jejím věku je taková každá. I já taková byla) nebo mě příběh zkrátka chvílemi nudil. Chvílemi jsem samotný příběh moc nechápala. Děly se tam divný věci, které mi vůbec nezapadaly do příběhu. Pořád jsem čekala na nějaký zvrat, pořád jsem čekala komu se to vymkne z rukou, ale toho jsem se nedočkala. Alespoň ne v takové míře, jako jsem čekala. Více z toho temného světa. Možná si autorka mohla více pohrát s postavami a jejich charaktery. Taky jsem byla lehce zmatená kam si příběh zařadit. Vyjadřovali se a oblékali jak v roce 2005, ale přitom komunikovali přes WhatsApp.
•••
To že jsem já knize nepřišla na chuť, neznamená, že ji odsoudím. Určitě bych ji doporučila mladším čtenářkám, které hledají něco jiného, než jen romantické, fantasy a detektivní knihy. Každý se v ní najde. Hlavně si vzpomene na svá bouřlivá léta plná zábavy, zkoušení nových věcí a první lásky.
Zamilovanost a zvědavost. Největší kameny úrazu v pubertě. A tak bych i charakterizovala tuto knihu.

Anie94
10.12.2021 4 z 5

Musim rict hned na uvod, ze hlavni hrdinka me strasne stvala, fakt byla na zabiti! Misty byl pribeh moc zdlouhavy a prislo mi, ze zbytecne natahovany. Na druhou stranu se mi libila komunikace se ctenarem a smysl pro detail. V knizce se najde i nekolik krasnych citatu.

Myslim, ze v teto knize se muze kazdy poznat, konkretne obdobi sve bourlive puberty. Je to dost moderny pribeh, ktery priblizuje svet mladych lidi tak jak zijou dnes. Co musim taky pochvalit je moc krasna obalka.

Co me take rozcilovalo bylo to, ze toho alkoholu, cigaret a drog bylo proste misty uz fakt moc. Co je super, je to, ze nas autorka do posledni chvile drzi v napeti jak to vlastne dopadne. Mimochodem, zjistil vubec nekdo kdo je ta Sandra?

4⭐/5⭐

Terezbookoholik
07.11.2021 5 z 5

Za mě top!! Super relax, přečteno za dva večery, hezké připomenutí doby, kdy jsme nemuseli sedět doma na zadku :) Fakt čtivé a ten konec.. no, musím si tu knížku přečíst ještě jednou, protože teď to všechno konečně dává smysl!

5572
20.10.2021

Knizka mi zrala v knihove skoro rok. Prozila jsem si s ni znovu celou pubertu, pocitam, ze to ma snad na kazdeho tenhle efekt:) jsem v podstate nadsena, ale zaroven bych rada nejake rozreseni pro Sarku a Lukase. Jak ja tam byla vsude s nima! Konec byl necekany, ale ne zas tak moc. Pokracovani asi nechci. Necham si je vsechny takhle v hlave a budu s nima chodit parit. Diky za vzpominky a navrat do mladi:)

Dela111
10.10.2021 3 z 5

Jo jo, ono to dospívání není jednoduché a s lehce přístupnými drogami všude kolem už vůbec ne. Příběh je o životě dospívajících, nechává nahlédnout do jejich myslí, popisuje citové smrště prvních lásek. Velmi dobře jsou zachycené emoce dívek.

Děj knihy není nijak bohatý, nejlépe jej vystihuje následující citát:
"Nejvíc toho lidi mně podobní zažijou, když pijou. A pijem hodně... Jsme normální děti, znuděný všedníma událostma. A tak se těšíme na každou blížící se párty, domlouváme ji, plánujeme, pak vyrazíme, zřídíme se jako psi, děláme možný i nemožný, a pak to až do další akce probíráme, řešíme a prostě tím žijeme."
Přesně o tom to je, jeden velký mejdan, alkohol teče stále proudem, občas se nálada přiživí pervitinem.

Je vidět, že to autorka psala velmi mladá, místy překračovala hranice reality. Po takovém množství alkoholu, které vypijí její sedmnáctileté hrdinky za večer, by ve skutečnosti nedokázaly stát ani mluvit. Profesoři na střední škole zpravidla ani na lyžáku netolerují alkoholem naprosto sťaté studenty. V malých městech u nás nejezdí tramvaje (velikost beru z pohledu naší země, ne měřítkem světových metropolí).

Tato kniha je spíš YA literatura, mnoho dospělých bavit nebude. Doporučila bych ji mladým dívkám, tady se mají možnost vidět tak nějak "zvenku". To není z mé strany nadřazená kritika, něčím podobným jsme kdysi prošly všechny ;-), i když toto je extrém a moje generace to zvládla bez drog. A když už jsme u těch drog, tento příběh je psaný tak, že nejen od drog neodradí, ale naopak někdo možná po přečtení zatouží vyzkoušet jaké to je šňupnout si...
Konec knihy příběh trochu shazuje, nehodí se sem, zjištění kdo je Sandra sem nesedí, celé to hází do jiného žánru.
Plusem je bezesporu čtivost, která i přes hodně jednotvárný děj knize rozhodně nechybí.

Mousiiinka88
23.07.2021 4 z 5

Musím se přiznat, že Ustláno na betonu je dle obálky a anotace kure..sky záhadná kniha! Alespoň pro mě byla! Netušila jsem, co očekávat a do čeho vlastně jdu. O to víc mě lákalo si ji přečíst a odhalit tuhle záhadu.

Ať už příběh může klamat a vypadat jako pouhá love-story ze střední s rozmazlenýma děckama, co neví, co vlastně chtějí, musejí být za každé situace cool a nad věcí, nenechte se oklamat, tenhle příběh rozhodně není jen středoškolská romance namyšlenejch fetujících dítek! Ba naopak, ale to jsme i já sama zjistila až po dočtení.

Co musím autorce pochválit je to s jakou bravurostí příběh sepsala Dovoluje nám nahlédnout do pubertální mysli, do jejich problémů, situací, náhledů na věc jejich očima, důvodů proč se rozhodli tak jak se rozhodli... A to celé velmi čtivým způsobem. Kolikrát jsem si ale říkala, jestli jsme taky byla taková pozérka v pubertě a jestli jo, prosím nafackujte mi někdo :-D.

Ustláno na betonu poukazuje na problémy mládeže (nejen mládeže) - droby, sex, prodejnost, ovlivnění okolím, podvádění, nejistota, alkohol a další. Jsem ráda, že právě tohle autorka do příběhu zapracovala. A pak přišel konec... a já vykulila oči a už je nedokázala dát zpátky. Konec totiž přinesl zásadní věc - odpověď na otázku, která mě provázela celou knihou - KDO JE SAKRA SANDRA?

Abych řekla pravdu, kniha rozhodně nesedne každému, takže až si ji budete pořizovat, myslete na to. Není to nic pro slabé povahy a nedočkavce. Musíte mít, dle mého názoru, určitý nadhled nad celou situací a hledat skulinky, poselství a snažit se z příběhu vytěžit to ponaučení.

Knize bych dala 4 hvězdičky z 5 a jsme moc ráda, že jsme si ji mohla přečíst. Je neobvyklá a jedinečná a za mě se rozhodně povedla.

TeriLin1111
11.07.2021 4 z 5

Tahle knížka mě hrozně zaujala a moc jsem se na ní těšila. Nebylo to špatné, ale trochu mi trvalo než jsem se začetla. Celkově si myslím že příběh by mohl být trochu kratší. Zápletka tam nebyla nějak výrazná, bylo to spíš prostě takové povídání ze života teenagerů v dnešní době, samozřejmě s tématy jako alkohol, drogy, atd... Docela mi to připomínalo seriál "Euforie". Docela se mi líbily některé myšlenky hlavní hrdinky, protože podle mě se v nich spousta teenagerů (jako já) najde. Přesně takhle vypadá puberta :D co se týče konce, tak jsem tohle moc nečekala ale zároveň mě to nijak extra nešokovalo. Jako celek fajnové počtení.

mane.n
25.05.2021 4 z 5

Musím říct, že jsem od knihy nečekala mnoho,ale velice mne překvapila,zajímavá zápletka, dobře vykreslené postavy,jen jsem musela za konec dát hvězdu dolů,celkem očekávaný, takový trošku zamotaný a nevysvětlené některé okolnosti ohledně Sandry. Ale určitě má kniha na 4,5 hvězdy.

Simstr
24.05.2021 5 z 5

Sáhla jsem po této knížce "omylem" při dlouhém čekání na odbavení v knihovně. Ale to byla teda pecka. Ze začátku jsem si zavzpomínala na svá teen léta v klubech ( upozorňuji, že jsem třicátník). Neskutečně mě to vtáhlo a nemohla jsem přestat otáčet stránky. Malinko jsem se bála jak to dopadne, ale dopadlo to skvěle, prostě psycho :-) Už obálka knížky lecco napovídá... Kdoví co ta Sandra byla vlastně zač, že jo ... :-)

Crocan
03.05.2021 5 z 5

Ta kniha je predevsim dobra. Precetl jsem ji za dva vecery a bylo to jako listovat vlastnim dospivanim. Nuda zahanena alkoholem kazdej patek v narvanym podniku, kam vlastne ani nechces jit, emocionalni horska draha v prubehu par smsek, koureni pred i za skolou, neustale zvaneni kdo s kym a co, vodka s dzusem v parku... jako bych tam byl. Diky! Prozvonte me, az vyjde pokracovani.

mi-nul-o
17.03.2021 5 z 5

Každá věta sedí.. Ty pocity, jediný pohled a už si lítáš, jediné slovo a jsi na dně, jo, jak dobře si to pamatuju. Takhle to bylo, takhle jsem to cítila - mistrně popsané!

Chtěla jsem napsat "velké wow", ale konec mi veškeré nadšení sebral. Škoda toho, jinak je knížka úžasná. Nebýt konce, žila bych z ní ještě pár dní, měla jí plnou hlavu.

Šebestová3
11.03.2021 4 z 5

Tahle knížka mě nějakým způsobem, který nedokážu popsat fascinovala. Možná tou kombinací banálna a přitom hloubky...nevim. Každopádně se mi zaryla pod kůži.

pixiepickpocket
15.02.2021 4 z 5

Většina z nás si nejspíš už prošla obdobím dospívání, kdy je všechno buď extrémní hype, anebo totální depka. Emoce jsou umocněné a všechno to s náma uvnitř i navenek prostě cloumá. Hlavní "hrdinka" Šárka je místy otravná jak muchomůrka, ale kdo je v pubertě v pohodě, že jo. V druhé polovině začíná děj ztrácet na dynamice. Knížka by si zasloužila osekat o nadbytečné a opakující se pasáže, které děj nikam neposunují ani ho nerozvíjí. Méně je někdy opravdu více.

Podle názvu titulu jsem očekávala drsnější průběh. Popravdě jsme si ani nevšimla, že se jedná o YA, ale oproti jiným knihám tohoto žánru mi nepřišla tak plochá.

Šárka na mě působila jako taková emoční kopie Avril Lavigne. Když si pustíte písničky z jejího prvního alba "Let Go", věřím, že mi dáte za pravdu.

A kdo že je to sakra ta Sandra?

vlk.stepni
30.01.2021 5 z 5

Když po několika marných pokusech vyzvednout knihu v nakladatelství předevčírem zazvonil pošťák v roušce a nesl balíček, trochu jsem se zatěšil. Když jsem ji pak ale vyndal z obálky, viděl, že není nejhubenější, a položil ji na léta dobře pěstěný „komínek věcí k přečtení", který se dlouhodobě vyvíjí jako křivka akciových trhů a poslední dobou už má celkem problém s rovnováhou, moc mě to nenadchlo. Večer jsem ji ale otevřel, jenom na chvíli – čekalo mě celodenní školení završené zkouškou, takže bylo potřeba se vyspat. Chachá, pařící mládež, to je krásný, řekl jsem si po pár desítkách stran a zaplašil myšlenky na to, jak bych šel hned někam do klubu, na HCčko, na rave, nebo aspoň na roh na pár Doubravníků (psáno v době lockdownu). Další večer jsem se ale pěkně začetl a když mi kolem jedenáctý zavolali kamarádi, jestli nechci dorazit k nim, vymluvil jsem se na zákaz vycházení s příslibem sice jen literární, zato určitě o dost divočejší párty. Ve čtvrt na čtyři ráno jsem měl dočteno. Pěkně se mi vybavily doby dávno minulý, párkrát mě u toho píchlo u srdce a párkrát u jater. :) Postavy jsou přesně tak nepravděpodobný, jako jsou skutečný lidi, což platí i o jejich vzájemných náklonnostech, pocitech, v kterých se umí utápět, a koneckonců i o záhadných postavách, o kterých si nejsme úplně jistí, jestli jsou skutečný a nebo přízraky.

Galaty
23.01.2021 5 z 5

Jak tenká hranice je mezi tím, mít to ještě pod kontrolou a tím, že to pod kontrolou vlastně vůbec nemáme? Ve spojitosti s drogami je ta hranice jako nejtenčí pavučina, jak je tomu důkazem i tato kniha. Kolik lidí, kteří se ufetovali nebo se z nich stali ,,trosky", si tohle muselo říkat? Velmi se mi líbil autorčin styl psaní a ke konci i pár moudrých myšlenek. Konec zajímavý a řekla bych i dost otevřený...Hodnocení odpovídá tomu, co v sobě kniha ukrývá. Přečtěte si!

Ivinka1512
02.01.2021

V prvom rade sa chcem autorke poďakovať za zaslanie výtlačku na recenziu. Mala som možnosť prečítať si znovu niečo iné s čím som sa doteraz nestretla.

Prvýkrát neohodnotím dočítanú knihu hviezdičkami, lebo absolútne neviem, koľko by som ich dala. V nasledujúcich riadkoch aj vysvetlím prečo a spíšem plusy i mínusy.

Príbeh je rozprávaný z pohľadu hlavnej hrdinky Šárky a strieda sa pohľadom tretej osoby zo života hlavného hrdinu Lukáša. I keď oboch ich kategorizovať ako tých primárnych nie je úplne na mieste, keďže tam bolo množstvo iných postáv, ktoré taktiež zohrávali dôležitú rolu. Pohľad Šárky sa číta ľahko a dobre, pretože je napísaný formou, ako by bola priamo oproti vám. Autorka zvolila retrospektívny slohový postup. Na úvod neurčito uvedie, čo sa stalo a spätne sa vracia k udalostiam, ktoré hrdinku doviedli tam, kde sa ocitla. To bol môj najväčší problém. Stále uvádzam, že nie som na opisy, ale tu ich bolo extrémne množstvo a prvých 150 strán knihy som čítala približne dva týždne. Bojovala som s tým.

Dielo má vekové odporúčanie 15+ a miestami to pôsobí ako YA (young adult) žáner. Potom sa okamžite vyvediete z omylu. Prečo? Šárka má sedemnásť rokov, jej kamošky Klára a Lucka tiež. Ostatné postavy sú približne v rovnakom veku (dvoj-trojročný rozptyl nahor). Nenájdete tam ani jednu sexuálnu scénu či takú, ktorá naznačuje akékoľvek vzrušenie, aj bozky sú napísané cudne. Ale tí protagonisti stále pijú tvrdý alkohol, žúrujú, fajčia cigarety i marihuanu a drogujú. Perník (piko/pervitín) sú na dennom poriadku a okrem Lukáša, ktorý je časom závislý, ho berie Šárka, Klára, Sandra a zvyšok chalanov. Tých bolo neúrekom, tak ich nebudem menovať, okrem Dávida a Barta. Miestami už toho bolo na mňa moc a iba som otvárala oči, kde sú ochotní zájsť v takom mladom veku. Zároveň to bolo aj autentické, pretože dnešná mládež je taká.

Musím ale pochváliť, že od začiatku po koniec čitateľ vlastne nevie, ako to skončí a čo je pointou knihy. Na posledných stranách sa dozvedáme, čo sa stalo a prečo Šárka všetko podrobne rozoberala. Dočkáte sa možno nečakaného, prípadne nepochopeného záveru. Záleží ako pozorne čítate medzi riadkami a ako veľmi máte otvorenú myseľ, pretože koniec je zmeskou oboch. Mysteriózna a reálnosti. Choroby a nadprirodzena. Je iba na vás, ako si to interpretujete.

Šárka mi ako hrdinka liezla na nervy a nevedela som sa s ňou zžiť. Je medzi nami iba šesť ročný vekový rozdiel, ale na mňa bola náramne detinská a naivná. Celý svet sa točil okolo Lukáša, alkoholu a perníka. Rozchod s ním bol pre ňu najväčším problémom a ostatné prestalo existovať. Hlúpo verila, že ide o vzťah do konca života. V jednej situácií som ju uznávala a to, keď pochopila, čo robil Bart a rozhodla sa to skončiť. Nebudem spoilerovať, dočítate sa sami. Navyše som ju považovala za ľahkú. Chodila s Lukášom, ale vláčila sa s ďalšími.

Sandra pôsobila ako najväčšia záchrankyňa, lebo všade kde bol problém sa objavila a vyriešila ho. Na druhej strane mala sama so sebou trápenie a nevedela vyriešiť svoje ťažkosti.

Lukáš bol pre mňa obyčajný závislák a narkoman, ktorý baby využíval a myslel len na seba. Ani raz som k nemu nepocítila nijaké sympatie.

Dávid bol romantický cukrík. Bol milý, pozorný, ale keď si vypil, menil sa na niekoho iného. Každý z nich mal odvrátenú tvár.

Ustláno na betonu je pre mňa niečo, čo som doteraz nečítala a je takou inakosťou v mojej knižnici. Som rada, že som ju dostala na recenziu, lebo mám na konte odlišný žáner. Podľa mňa je to kombinácia young adult, new adult a mystery. Približne podobné súvislosti som čítala iba v Trhline od Jozefa Kariku.

Záverečné hodnotenie
Aj keď hviezdičkami nedávam, tak knihu odporúčam. Ak nemáte radi veľa opisov, tak to nebude nič pre vás, pretože prevažujú nad akciou a dialógmi. Pripravte sa na veľa ženských aj mužských postáv. Vzťah aký poznáme medzi ženou a mužom, tam bol zatratený, lebo každý si užíval s každým. Alkohol, cigarety a drogy sú na dennom poriadku, hrdinovia tým žijú. Autorka nás do konca drží v napätí o čo ide, môžete však odhadovať, ako to dopadne. Majte otvorenú myseľ a pripravte sa na akékoľvek alternatívy, inak nepochopíte a kniha pre vás nebude mať význam.

Brejcha
29.12.2020 5 z 5

Autorka má velký cit pro detail a umí skvěle popisovat emoce i jejich projevy. Způsob, jakým se čtenářem komunikuje, je rozhodně dost osobitý a originální. Konec je hodně překvapivý; a byť si nejsem úplně jist, co si o něm myslet, knížka rozhodně stála za přečtení – asi ať už by skončila jakkoliv. Je v ní totiž spousta dobrých postřehů; a hlavně skvěle a syrově ukazuje myšlení hlavní hrdinky, jež na mě coby postava působí více než uvěřitelně. Během čtení se člověk nenudí, dialogy jsou rychlé, vtipné a často oživené nevyřčenými postřehy jejich účastníků.

Jajiinka
26.12.2020 5 z 5

Hodnocení 4,5⭐/5⭐

Příběh je o dívce jménem Šárka. O strastech ale i radostech mladého života. Šárka si užívá života plnými doušky, ale teprve až potká Lukáše uvědomí si, že nikdy nežila víc. Každý vztah má ovšem své úskalí, a ne vždy je to tak jak by si člověk přál. Lukáš není úplně dokonalý partner, potřebuje být pořád na výslunní a nabádá Šárku k nepravostem.

David miluje Šárku. Šárka miluje Lukáše. Lukáš miluje Sandru. Kdo je sakra Sandra?

Tento příběh mě velice bavil a moc dobře se četl. Byl moderní a velice empatický. V této chvíli musím ovšem přiznat, že jsem cílový čtenář a nejsem si úplně jistá, zda by mužskému pokolení byl příběh taky tak sympatický. Příběh je velice romantický, ale tak trochu jinak než obvyklé klišé. Ano, je pravda, že i v této knize se občas hlavní hrdinka chová nepředvídatelně a „hloupě“, ale ono to tak je, když my ženy máme zlomené srdce. A neustálé čekání ve dne v noci na příchozí sms či hovor milovaného, to jsme si určitě užila každá. Postavy jsou velice hezky vylíčené a velice snadno zapamatovatelné. Kniha je propletena city, pochybami a falešným pocitem štěstí. Konec byl velice zajímavý a dodnes si vlastně říkám, jak to tedy vlastně bylo. Není to žádná složitá četba, je spíš odpočinková. Obálka je velice hezká a knihu vystihuje.