Upíři a vlkodlaci v českých zemích

Upíři a vlkodlaci v českých zemích https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90203/bmid_upiri-a-vlkodlaci-v-ceskych-zemich-gYD-90203.jpg 3 36 7

Další kniha záhadologa a historika Vladimíra Lišky je pokusem poodhrnout roušku tajemna, jímž byli upíři s vlkodlaky donedávna opředeni. Na fenomén vampyrismu a lykantropie se dívá velmi podrobně a pokouší se oddělit v předivu dochovaných legend o těchto podivných démonech racionální podstatu od iracionálního nánosu nejrůznějších pověr, předsudků, omylů a lží.... celý text

Přidat komentář

chomic_pisek
27.03.2022 3 z 5

Oddechovka na dvě víkendové siesty. Přestože se jedná o mysteriózní téma, bylo to napsáno střízlivě a až na malé výjimky jsme byli uštřeni nadbytečných otazníků a vykřičníků. Nejzajímavější byla poslední kapitola shrnující možná racionální vysvětlení existence domnělých upírů a vlkodlaků, naopak jsem úplně nepochopil zařazení kapitoly o Židech. Trošku mě zklamlo, že názvu navzdory je Čechám věnována všehovšudy jedna celá kapitola a pak útržkovité zmínky. I tak nelituju přečtení, určitě jsem se dozvěděl nové zajímovosti.

666Jitka
14.07.2021 4 z 5

Zajímavě napsaná kniha hlavně o upírech a taky vlkodlacích v českých zemích a na Moravě, která zaznamenává tajemné příběhy a legendy s tímto puncem a snaží se je racionálně vysvětlit. Opět napsáno čtivě a vcelku stručně tak, aby byla kniha srozumitelná širšímu čtenářstvu.


MinaHawke
29.08.2018 4 z 5

Zajímavá kniha, upíři, vlkodlaci a vše kolem nich mě zajímá. Ráda si přečtu nějaké pověsti, které se měly stát a i u nás. Jen je škoda, že se autor více zaměřil na upíry, ale s bestií z Gévaudanu mi udělal radost.

Dakarianna
16.09.2017 4 z 5

Velmi čtivá a zajímavá knížka, akorát mě vůbec nezaujala kapitola o psychickém vampyrismu, která byla úplně navíc.

medvedice
21.06.2015 5 z 5

Velice zajímavá knížka.

Bet
29.01.2013 4 z 5

Kniha je zajímavá a čtivá.Já mám nejradši kapitolu o kněžně Eleonar von Schwarzenberg.Četla a slyšela různé verze chudák Eleonara měla to těžké.

cori
02.11.2011 3 z 5

Jedna z mnoha knih, která se veze na současné vlně zájmu o upíry. Autor se snaží zmapovat výskyt upírů a vlkodlaků v českých zemích (věnuje se záhadě upířích hrobů v Čelákovicích, kauze čachtické paní Alžbětě Bathoryové, ačkoliv s českými zeměmi souvisí jen okrajově, životu a podivné smrti údajné upírky kněžny Eleonory von Schwarzenberg z Českého Krumlova) a na základě vědeckých poznatků vysvětluje, jak to bylo asi doopravdy. Násilně je zde naroubována kapitola o Židech a Leopoldu Hilsnerovi - důvodem jsou antisemitské teze, že Židé jsou parazité, kteří žijí z křesťanské krve. Milovníkům záhad a upírů kniha jistě udělá radost. O vlkodlacích je zde jen jedna kapitola.