Husitství - konec jednoho mýtu

Husitství - konec jednoho mýtu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10073/husitstvi-konec-jednoho-mytu-10073.jpg 4 16 3

Skrytá tvář válek za pravdu Boží Husitská epocha je nezesporu nejprobádanějším údobím našich národních dějin. Už od obrození naši dějepisci husitství vnímali jako hrdinskou etapu našeho národního sebeuvědomění a ještě dnes se nepovinně zachvíváme vlasteneckou hrdostí nad notorickou filmovou trilogií Otakara Vávry. Etický profil husitských bojovníků věrně sloužil jako morální posila v dobách, kdy to národ opravdu potřeboval, i za režimů, které si slavné tradice přivlastnili po svém, jak dokládá zpitvořený obraz tohoto hnutí marxistickými historiky coby „vzepětí všelidových mas proti vykořisťovatelské třídě.“ Našemu nektritickému obdivu však zůstávají skryty mnohé zamlčované dějinné skutečnosti, které ctnosti táborských bojovníků kladou do poněkud nejednoznačnějšího světla. Bouřlivá doba vrcholného středověku v našich zemích vydává stále nové poznatky a nečekané souvislosti, které vytvářejí ucelenější obraz o této etapě našich národních dějin. Vladimír Liška se tématu husitství věnoval mnoho let a prostudoval celou řadu tradičních i netradičních pramenů, aby dostál své pověsti popularizátora historických záhad a opět svým čtenářům předložil provokativní otázky a odpovědi. Věnuje se neslavné úloze církve na destabilizaci tehdejší společnosti, specifickým rysům „českého kacířství“, nejasným okolnostem v procesu s mistrem Janem Husem, rozporuplné osobnosti hejtmana Žižky, středověkému terorismu, spanilým jízdám či rozkolům mezi jednotlivými husitskými frakcemi, které měly na svědomí tragický konec oné pozoruhodné epochy evropských dějin. první vydání... celý text

Přidat komentář

Corso
14.03.2019

Viete preco som to po prvom prelistovani uz ani nezacal citat? Reklamy uprostred kapitol? To patri mozno do casopisu!! Taketo marketingove sracky ma dokazu znechutit. Ze ake dalsie knihy si mozem od autora kupit? To patri ak... tak na koniec knihy. Bezna vec. NO. A ze je to len taka honba za senzacnou temou, som tiez zistil az doma... (pozicane z kniznice) Mozno sa nema hodnotit kniha ktoru som neprecital, ale nehodnotim dielo samotne, v tomto pripade pristup vydavatelstva, autora, formu, co tiez niekedy moze rozhodovat a zavazit. :)

MaxQ
13.09.2013 3 z 5

Několik faktických chyb, bombastický název, mnoho dojmů - málo pojmů... já nevím, přišlo mi to, že autor nastudoval pár knih, vytvořil si nějaký názor a za pár dní to hodil na papír. Doporučuji pro ty, kdo o husitství ví pouze pár vět ze základky, nedoporučuji těm, kteří o tom ví o pár vět navíc.


Bomber
11.03.2013 5 z 5

Ačkoli poněkud senzační název knihy navozuje lehkou obavu z jisté bulvarizace tématu husitství, pravdou je naštěstí pravý opak. Vladimír Liška přistupuje k historickým faktům s úctou, která jistě náleží tak citlivému a současně rozporuplnému období českých dějin, avšak zcela bez tradičních ideologických výkladů či dnes tak "čtenářsky atraktivního" skandalizování. Liška poměrně důkladně rozebírá a sumarizuje prokázaná historická fakta, ale nepokouší se o žádné subjektivní interpretace dějů ani charakterů jejich účastníků. Po mnoha fantasmagorických tezích, které - zejména v období budování rozvinutého socialismu - učinily z náboženské a mocenské války mezi katolíky a kališníky ideologicky uvědomělý odpor rolnické třídy proti vykořisťovatelům, je Liškova kniha ovšem skutečně demýtizující. A to je pro poznání skutečných českých dějin - nikoli pouhých ideových bájí - nesporně jen a jen dobře.

Štítky knihy

husitství

Autorovy další knížky

Vladimír Liška
česká, 1955
2011  68%Upíři a vlkodlaci v českých zemích
2011  78%Záhady druhé světové války
2009  84%Vládci českých zemí
2007  74%Kletba čachtické vražedkyně
2004  70%Husitství - konec jednoho mýtu

Kniha Husitství - konec jednoho mýtu je v

Přečtených19x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x