Válka vlků

Válka vlků https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407680/bmid_valka-vlku-fAV-407680.jpg 5 136 30

Saské kroniky série

< 11. díl >

Uhtred z Bebbanburgu sice získal zpět své rodové sídlo, ale obklopený ze všech stran starými i novými nepřáteli si svého vítězství dlouho neužil. V Mercii vypukla vzpoura odbojných pánů proti wessexskému králi Edwardovi, který se snaží připojit jejich zemi ke svému království. Ani ve Wessexu však není klid, neboť se zdá, že nemocný Edward už dlouho na trůnu nevydrží, a různé soupeřící skupiny už zahajují boj o jeho nástupce. Do toho všeho pokračují ze severu nájezdy Norů v jejich neustálém hladu po půdě. Za této situace, navíc stižený krutou ranou osudu v podobě smrti milované dcery, se pověstný válečník Uhtred opět ocitá před dilematem, kde je jeho místo. Celá desetiletí se pohyboval mezi pohanským a křesťanským světem, mezi tím starým, v němž se narodil, a novým, jenž se kolem něj utváří; mezi Sasy a vikingy. A nyní, jak větry změn sílí, se musí rozhodovat znovu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

War of the Wolf , 2018


více info...

Přidat komentář

Deia
21.02.2024 4 z 5

Ďalšia časť, ktorá ma veľmi bavila. Už od začiatku je nadupaná akciou, jedna bitka strieda druhú a veľa oddychu od nich nemáme. Aj keď Uthred tu na mňa už pôsobí dosť takým superhrdinským dojmom a zjavne ho nič nezabije, možno by už mohol viac priestoru dostať jeho syn. Bitka troch kráľov v pevnosti orlov (ako sľubuje obálka knihy) prebieha až na konci a prišla mi taká zvláštna - spracovanie bolo tentokrát iné, čo sa mi páčilo, len samotný priebeh bitky sa mi zdal nereálny, ale tak čo už. V tejto časti sa mi páčil súbor čarodejov - na Sköllovej strane je pohanský čarodejník Snorri, na Uhtredovej strane nie tak úplne kresťanský biskup Ieremias a ten je celkom zábavný. Taktiež sa tu objavujú berserkovia, len tá mierna aura nadprirodzena mohla byť možno využitá trošku lepšie. Ale celá táto časť ma veľmi bavila, čítala sa mi dobre a hlavne sa mi páči, že sú to skutočné udalosti (aj keď nie všetky) podané takýmto zaujímavým spôsobom. Teším sa na posledné dve časti.

yerry
08.02.2024 4 z 5

Dej tohto dielu sa odohráva na počiatku 20. rokov 10. storočia v čase keď po Æthelflaedinej smrti nastali v Mercii nepokoje. Riešiť ich musí, ako inak, samozrejme Uhtred, i keď v tomto prípade, boli len zámienkou kvôli vtrhnutiu ďalšieho dobyvateľa do Northumbrie. Je ním samozvaný nórsky kráľ Sköll.

Tomu bude mať za Stiorru čo vracať ako samotný Uhtred, tak aj jeho zať Sigtryggr. Vyústenie deja a samotná bitka o Heahburh sú tak trochu v duchu Deus ex machina. Na takmer stratené bitky, ktoré však skončili úplne inak som si však už u tohto autora zvykol.

Konečne sa na nórskej strane objavujú legendárni vlčí bojovníci úlfhéðnar, čiže berserkovia, na ktorých autor vo svojich predchádzajúcich dieloch takmer zabudol. Taktiež stret dvoch "čarodejníkov": samozvaného šialeného biskupa Jeremiasa na Uhtredovej strane a slepého Snorriho kopúceho za Skölla bol veľmi pekný :)

Čítanie kvalitne odsýpalo, žiadna vata sa nekonala. Príbeh stále bavil. Občas mi však tak trochu chrobák v hlave nevráva, že autor túto sériu trochu nadstavuje. Veď posúď sám. Ako môže byť Uhtred vo svojom veku pri plnej sile v čase, kedy sa priemerný muž dožil najviac nejakých 40 rokov. Autor ale asi chcel urobiť prierez týmto obdobím pomocou jednej ústrednej postavy, ktorá mala udalosti v nej odohrávajúce sa zjednotiť. Takže prižmúrim oko...


Alizon
24.06.2023 4 z 5

Opět dobré počtení, ale musím souhlasit s jiným čtenáři, že už se jedná o trochu nastavovanou kaši:) A Uhtred je snad nesmrtelný. Možná je to i špatným načasováním z mé strany. Předchozí díl jsem četla před více než 2 roky - na některé novější hrdiny jsem zapomněla a chybí mi ti "staří" (Ragnar, Brida, otec Beocca, Aethelflead). Navíc se zrovna dívám na sérii Netflixu (a tam jsem někde v půlce), tak v tom mám zmatek. Ještěže Finan stále stojí Uhtredovi po boku. Rychle jsem navázala dalším dílem...ať zase nezapomenu kdo je kdo:) Celkově pořád dobré a jedná se o výbornou sérii.

klokan.1905
10.02.2023 4 z 5

Válka vlků...
V pořadí jedenáctý díl ze série Saské kroniky... Jestliže máte rádi historické romány, tak by Vám tato série neměla uniknout... Problémem je však dostupnost některých dílů této série, protože koupit se v podstatě nedají... Doporučil bych Vám případně navštívit veřejné knihovny...
Uhtred z Bebbanburgu je už více než šedesátiletý muž... Opět se ocitá před dilematem, kde je jeho místo... Celý život se pohyboval mezi pohanským a křesťanským světem... Mezi Sasy a vikingy... A nyní, jak větry změn sílí, se musí rozhodnout znovu...
Kniha rozhodně nebyla špatná, ale... Čtení knihy jsem odkládal, Uhtred z Bebbanburgu v průběhu čtení jednotlivých knih zestárl a v minulém díle konečně dobyl Bebbanburg... Mně se takový konec líbil, už jsem po dalších dílech netoužil... Uhtred si mohl užívat zaslouženého odpočinku na svém Bebbanburgu... ;-)

MartinvonHau
15.10.2021 3 z 5

Jak je u Cornwella zvykem, prostě se to dobře četlo. Ale někde v koutku pořád hlodá červíček pochybností, jestli už to není trochu nastavovaná kaše. Uhtred má zpátky Bebbanburg a splnil si svůj životní sen. A taky to mohlo skončit. Či spíše mělo. Zápletka o tom, jak byl vylákán pryč, aby... (dál by to byl spoiler, tak to psát nebudu), je tak trochu přitažená za vlasy. I některé ze zvratů jsou už moc. Takže ano, přečetl jsem, bylo to fajn, ale už jen za tři hvězdy. A bojím se posledních dílů.

vincek1
01.09.2021 5 z 5

Krásně, čtivě, až na jména hrdinů i padouchů, napsáno. Poslední dobou jsem četl několik thrillerů a detektivek a celo tu dobu jsem se těšil na mou oblíbenou historii. Takže krása, oddech od dnešní doby a pohoda i když té krve je tady také dost. Můj oblíbený autor a proto doporučuji ostatním k přečtení.

mythos91
22.06.2021 5 z 5

Těm co čtou tuhle sérii, a dostali se až k tomuhle příběhu, je zbytečné popisovat hlavní postavy nebo autorův styl. Uhtredovi v tomhle příběhu vstoupili do cesty mystičtí Úlfhednar… vlci proti vlkům. Na čí stranu se bohové přikloní, kdo přežije…

kalache
10.04.2021 5 z 5

...příští díl nebudu číst.Vypadá to,že Uhtredova smrt se blíží...

LiberX
07.02.2021 4 z 5

Téma se již začíná vyčerpávat. Jedenáctý díl si i přesto drží vysokou úroveň a Bernard Cornwell opět dokazuje, že je jako autor historických románu stále ve skvělé formě. Jen už to nejsou bitvy, co čtenáře táhne. Více než kdy dřív se do popředí dostávají intriky a záště, které dokáží změnit osud celé země.

Francois17
20.01.2021 4 z 5

Nebylo to špatné, ale nebavilo mě to jako ty předešlé díly.

Richie1
09.01.2021 4 z 5

Uhtred stárne, ale stále je to obávaný bojovník a navíc proslulý vojevůdce. V Anglii se mír dlouho nedrží, takže jeho válečnické zkušenosti jsou neustále potřeba. I v dalším pokračování příběhu není nouze o bojové scény, prohry i výhry a také o politikaření, jehož výsledkem může být ztráta všeho, co doposud Uhtred vydobyl. Příběh stále baví a má potenciál na další pokračování. 85%

rimar
10.10.2020 4 z 5

Nebudu chválit. Musím souhlasit s předchozími kritickými příspěvky. Děj nemá takové napětí ani spád jako předchozí díly. Vsuvky jeho stařecké verze mi vyloženě vadili a rušily. Pořád je to samozřejmě čtivá a kvalitní kniha ale po některých předchozích dílech to tak nějak není ono. Člověk se těšil na excelentní zažít na jaký je zvyklý a dostal je lepší průměr. Další díl samozřejmě přečtu a budu doufat že místo klasického našupu z toho bude opět zážitek který chytne za ...... a nepustí čtenáře až do závěrečného ukončení.

Aileena
18.08.2020 5 z 5

Tak jsem po přečtení některých komentářů měla strach z ohrané písničky, ale opak byl pravdou. Za mne rozhodně další milé překvapení. Pan Cornwell mě zkrátka s Uhtredem dostal a už nepustí.
Nevadí mi ani fakt, že nám hrdina stárne a přirozeně už není nejrychlejší a bezvýhradně nejlepší bojovník. S autorem pravděpodobně sdílím smysl pro humor, takže mě místy opravdu nehorázně pobavil. Hodně mě potěšilo zapojení berserkrů do ságy, ti zde byli určitě zajímavým přínosem (a v sáze Uhtreda novinkou).
Lehká změna způsobu psaní ke konci knihy za mě nebyla na překážku, sice jste si díky ní potvrdili, že Uhtred rozhodující bitvu přežil (komu by to nebylo jasné, když mají být vydány ještě dvě knihy), a naopak oživila styl vyprávění.
Za mne zkrátka plných pět hvězd a vadí mi jen jedno, že BB art opět posunul vydání 12. dílu na konec září... Než se dočkáme závěrečného 13. dílu, možná si střihnu Uhtreda ještě znovu od začátku. Věřím, že to bude jako s dobrým filmem, kdy i při opakovaném shlédnutí objevíte něco nového a skvělého, co jste při premiéře třeba ani nepostřehli.

Ferry9
19.07.2020 5 z 5

Skvělé, zase opět skvělý díl. Už se těším na další.

Torgal
08.06.2020 3 z 5

Nehovorí sa mi to ľahko, ale táto séria sa vyčerpala. Autor to mohol dôstojne ukončiť na konci minulého dielu po tom, čo starý kmeť Uhtred konečne naplnil svoj osud a dobyl rodné sídlo Bebbanburg, no svojmu hrdinovi nedopraje odpočinok ani na sklonku jeho (krvavého) života. Tlačiť ho ešte teraz do ďalších historických súvislostí so zjednocovaním Anglicka už pôsobí veľmi strojene a zbytočne. Stále sa to pritom nečíta zle, no už len variuje niekoľkokrát zrecyklované. I napriek výhradám je ale aj tak jasné, že keď vyjde v preklade Meč králů zas budem hltať stránky a fandiť tomuto veteránovi, ktorý sa vždy nejak zapletie medzi hry mocných. 7-/10

Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Pohoda jsem rád za chvíle"bez bolestí" děkuji pane spisovateli

Atlantis
15.04.2020 3 z 5

Cornwell píše neskutečně čtivě a to je hlavním plusem celé této knihy. Než se nadějete, jste za polovinou a pak už to prostě dotáhnete. Jenže...
Za prvé, nečtěte anotaci k této knize. Odhalí vám totiž ten největší šok a dějový zvrat, čímž se zážitek z knihy neskutečně umenší. A za druhé - vše, co je ve Válce vlků, jsme tu už měli - nemocný král, witan, dobývání pevnosti, deus ex machina... je to pořád dokola. Pořád zábavné, ale už viděné.
Uhtred prostě musí skončit. Nejen že se o něj nebojíte, protože děj je vyprávěn z jeho stařeckých rozprav s básníkem, ale už je dědek a opakuje se.

petr_
22.03.2020 4 z 5

Kniha splnila co jsem od ní očekával, nebyla ani lepší, ani horší než-li předešlé díly a rád jsem si ji přečetl.

Aniday
10.03.2020 5 z 5

... a příběh ještě nekončí... a já hořím!

jindrich7442
13.01.2020 5 z 5

Perfektní, mám dojem, že s každou knihou je to lepší a lepší. čtivost, spád, napětí, vtip... jediné co mě na knize štve je fakt, že Uhtred za těch 11 dílů opravdu zestárl a ať se mi to líbí nebo ne, ta série nemůže být nekonečná.