Hořící země

Hořící země https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31391/bmid_horici-zeme-BZj-31391.jpg 5 260 31

Saské kroniky série

< 5. díl >

Děj páté knihy Cornwellovy ságy z ranných dob anglických království se odehrává v posledních letech devátého století. Wessexský král Alfred, později zvaný Veliký, je čím dál víc sužován nemocemi a cítí, že se blíží konec jeho dnů. Dědic trůnu, Alfredův syn Edward, je však ještě příliš mladý a nezkušený a dánští vůdci, kteří tolikrát neuspěli v pokusech o dobytí Wessexu, cítí novou příležitost. Jako první z nich vtrhne do země Harald Krvavý vlas, podněcovaný svou milenkou Skade. Alfredovi však stále věrně slouží válečník Uhtred z Bebbanburgu, který zavede Haralda do pasti a u dnešního Farnhamu v hrabství Surrey uštědří Dánům jednu z nejtěžších porážek. Krátce po tomto vítězství však postihne Uhtreda osobní tragédie, navíc se stane obětí intrik Alfredových nohsledů, žárlivých na jeho pověst a uražených jeho pohanskými způsoby. Uhtred porušuje přísahu věrnosti, která ho k Alfredovi vázala, a vrací se na sever do své domoviny. Vikinské hrozby Wessexu však nepolevují a jediný, kdo dokáže Uhtreda přivést zpátky k Sasům, je Alfredova dcera Æthelflaed, provdaná za mercijského velmože, jehož touhou je stát se Alfredovým nástupcem na wessexském trůnu. Uhtred se ujme velení nad demoralizovaným mercijským vojskem a spolu s částí wessexského vojska, vedeného Alfredovým synem Edwardem, zničí velkou vikinskou pevnost v ústí Temže. Hořící země je skvělý román, v němž se autor snaží oživit málo známé období anglických dějin.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Burning Land , 2009


více info...

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Táto série sa mi stále číta dobre a veľmi ma baví. Síce Uhtred nie je ideálny kladný hrdina, ale tak kto je. V niektorých scénach mi vyložene vadí, keďže už má svoj vek a teda mal by sa správať rozumnejšie, ale tak, je to chlap :D. Ale väčšinou mu fandím, hlavne preto, že stále ostáva pohanom, aj napriek všetkým problémom, ktoré mu to spôsobuje. Taktiež je skvelý stratég a bojovník. A asi najviac ma baví to prostredie, Anglicko deviateho storočia sužované vikingskými nájazdmi. A vďaka tomu je tam kopa bitiek, takže neustále sa niečo deje. V tejto časti sú výraznejšie aj ženské postavy, či už Skade alebo Æthelflaed, Alfredova dcéra, ktorá mi postupne začína prirastať k srdcu. A napriek tomu, že dej sa v tejto sérii celkom opakuje, tak ma to neskutočne baví a teším sa na ďalšie časti.

yerry
yerry
25.07.2023 5 z 5

Ďalší vynikajúci diel z Angelcynnu (Anglicka), odohrávajúci sa na sklonku 9. stroročia počas vlády Alfréda Veľkého a Vikingských vpádov na územie Británie najskôr pod vedením Haralda Krvavý vlas (meno je autorovou fabuláciou, v skutočnosti to bol dnes neznámy Viking) a trochu neskôr Haestena.

Tentokrát sa Uhtred zúčastní dvoch veľkých bitiek. Tou prvou je bitka pri Farnhame proti Haraldovi, v ktorej bráni Wessex. Následne poruší svoju prísahu Alfrédovi. Tou druhou zasa útok na Haestonovo opevnenie Benfleet, v ktorej naplní zasa svoju prísahu Alfrédovej dcére Æthelflaed, manželke Æthelreda a zachráni Merciu.

Boje v štítovej hradbe sa tu tentokrát obmedzia len na drobnejšie šarvátky ale nemaj strach. Mečov, sekier, kopijí, odťatých údov, rozťatých hláv a vyvrhnutých vnútorností si užiješ viac ako dosť. Uhtred tu preukáže okrem svojich schopností bojovníka aj schopnosti stratéga. V jeho životnej etape sa tentokrát mihne ďalšia žena, síce kráska ale poriadna harpia. Je ňou Skade.

Ďalší diel, ktorému by som málo čo vytkol. Odporúčam...


Igor1311
Igor1311
08.10.2022 5 z 5

Vyše tri roky som čakal, kým si zoženiem a kupim tuto takmer uplne nedostupnu knihu a vyšla ma len na osem eur. Ale že to čakanie na Hoříci země stálo za to. Už hned po pár stránkach Uhtred bojoval a dej postupne gradoval a gradoval. Bitka tentoraz nebola v štýle štítová hradba proti štítovej hradbe, ale bol to boj o pevnosť, ktorý je výborne opísaný. Cornwell je proste pán spisovaťeľ a dufam, že napíše ešte mnoho kníh.

OlafSveinsson
OlafSveinsson
05.11.2021 5 z 5

S nenávistí církve bojoval Uhtred ve službách krále Alfreda vždy. Většinou se s ní dokázal vyrovnat s arogancí sobě vlastní, ale jsou urážky, které ani krev nesmyje. Pak jsou tu ještě přísahy, dávající světu alespoň nějaký řád. A tak se po jedné výpravě za bohatstvím a velkém vnitřním boji vrací k Sasům, aby zase vedl vojsko proti dánským nájezdníkům.
Závěrečná bitva je jedna velká libovka, která ukazuje naplno hrůzu z dobývání valů a hradeb nepřátelského hradiště.

Hotovson
Hotovson
02.07.2020 5 z 5

Další parádní bitva na závěr. Tentokrát obléhání hradu. Baví mi, že to neni jenom prachsprostá řež, kde vyhrává početnější strana, ale je třeba i použít různejch taktik a lstí k přemožení nepřítele. Teď byly zapojeny i přírodní síly, což mi překvapilo a pobavilo, ale nebudu nic prozrazovat pro ty, kdo to nečetli :)

Luigi1
Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Nevím co k tak výborně podanému čtení dodat,je to"fantastické"

misaC
misaC
16.03.2020 5 z 5

Uhtred opět ve formě. Bavilo mě srovnávat knižní předlohu se seriálem a musím říct, že linka Skade se mi v knize líbí víc.

Targa Dall
Targa Dall
29.10.2019 5 z 5

Již shledávám schéma autora: nová žena a dvě velké bitvy, do toho spousta arogance Uhtreda.
Ale stejně super a po pauze půjdu na další díl :)

Daduška
Daduška
27.10.2019 5 z 5

Uhtred stárne, ale na čtivosti to nic neubírá. Těším se na další díl.

Aileena
Aileena
04.07.2019 4 z 5

Tak už se nám to s tou filmovou podobou pěkně rozjelo. Na škodu to ale není. Naopak. Baví mě sledovat, jaká je knižní předloha a jak se s tím páni filmaři popasovali. Vzali si toho hodně, jen to poskládali trochu jinak a obojí stojí za to. Uhtred mě stále baví, i jako "křivopřísežník". Holt i v roce 123 (či spíše 898, nebo tak nějak) museli lidé dělat nelehká rozhodnutí a věci, které jim nebyly zrovna po chuti. Když se nad tím člověk zamyslí, v principech chtěl bych..., ale musím... se za těch tisíc a něco let zase tak moc nezměnilo.

špulo
špulo
07.02.2019 5 z 5

Súhlasím s tu uvedenými výtkami, ale jaksi mi tieto chybičky krásy nevadia. Mne táto séria proste sedí jak borovička ku pivu:)). Navyše, autor snáď nemohol pre tento diel zvoliť lepší názov. Sám som pri čítaní takmer zhorel ;-)))

Alizon
Alizon
07.10.2018 5 z 5

Že to tomu Uhtredovi pořád prochází:) Oproti předchozímu dílů, jehož první polovina se mi trochu táhla, se navracíme k svižnému tempu. Některé významné postavy z předchozích dílů se ani nestihnou objevit nebo se jen mihnou (otec Beocca a vlastně i Ragnar s Bridou) , pár dalších, které budou hrát v dalších dílech (podle anotací) významnou roli, se objeví (Skot Konstantin). Ještě že další díly jsou už napsané a nemusím dlouho čekat. Info pro fanoušky série - v AJ teď vyšel 11. díl (War of the wolf). Tak snad vyjde brzy i u nás. A pokud sledujete i TV sérii - chystá se třetí řada (tj. od pátého knižního dilu), kde si nějakou roli zahraje i sám Bernard Cornwell!

Vlk.kh
Vlk.kh
28.08.2018 3 z 5

Upřímně mě to už trochu přestává bavit, je to na jedno brdo. Vždy, když Sasové zvítězí a nakopou seveřanům zadnici a rozdrtí je, objeví se nový vikingský zloun a zkusí to znovu. A opět je to beznadějné a všechny zraky se upírají k Uhtredovi, aby opět zachránil Wessex, nebo jiný kout Englandu - a tak pořád dokola. A to ani nepočítám jeho neustálé přebíhání mezi Sasíky a Vikingy a to mu stále prochází - podle mého by ho dávno někdo vyvrhl, jak jesetera.
Pan Cornwell je dobrý vypravěč a to mě prozatím u ságy udrželo, ale už mi to připomíná nastavovanou kaši a když jsem nahlédl do stručného obsahu dějů dalších knih, bude asi stále to samé dokola. Pokud se rozhodnu sáhnout po dalším dílu, bude to chtít asi větší časový odstup.

LiberX
LiberX
24.08.2018 4 z 5

Z hlavního hrdiny se pomalu ale jistě stává MacGyver, to však knize nijak výrazně neubírá na jejich kvalitách a stále se jedná o solidní pokračování jedné z nejlepších historických ság.

Francois17
Francois17
09.04.2018 5 z 5

Opět výborné. Tenhle díl se mi hodně líbil. Jsem rád, že jsem si celou sérii nechal "uležet". Nemusím tak čekat třeba rok na další pokračování.

harena
harena
06.02.2018 4 z 5

Po delší době se opět vracím ke králi Alfrédovi a hlavně k válečníku Uhtredovi, k jeho porážkám a vítězstvím. Setkává se opět se svým starým přítelem Ragnarem, chvíli to vypadá, že budou bojovat bok po boku a spolu s Vikingy dobývat Anglii, ale Alfréd ho chytře požádá aby pomohl jeho dceři Æthelflaed. Dobrodružný historický román má opět spád, kniha je lehce psaná a čtivá. Určitě si přečtu všech 10. dílů.

druzickaster
druzickaster
22.09.2017 5 z 5

Budu se stále opakovat, opět poutavý děj a zajímavý zvrat, každopádně doba to byla krutá a nelístostná. budu se těšit na další díl.

Torgal
Torgal
26.01.2017 4 z 5

V tomto diely už začínam cítiť únavu materiálu. Kvalita textu sa nemení a drží si vysokú úroveň, len témy sa už opakujú. Uhtred sa stále borí s nepriazňou cirkvi a prejde mnohými bojmi (ten najtvrdší je tradične na konci), ale pôsobí to, ako by sa točil v kruhoch. Lúpežný nájazd na Skirnira už dokonca pôsobí len ako výplňovka, ktorá by sa dala bez problémov vyškrtnúť. Pri tom všetkom je to stále výborné čítanie, akurát sa stratil moment prekvapenia a prešlo sa na rutinu. 7/10

Aniday
Aniday
03.12.2016 5 z 5

tato série pana Cornwella mi definitivně zarostla do srdce...

rezzba
rezzba
31.08.2016 5 z 5

Bohužel jsem moooc zklamaný. Nikde nejde koupit ani sehnat. Dotisk se nechystá.