Učitel dějepisu

Učitel dějepisu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14484/ucitel-dejepisu-14484.jpg 4 12 4

Příběh středoškolského profesora dějepisu, který se nedokáže vyrovnat s českou polistopadovou realitou ani se svým soukromým životem. Hrdinou i vypravěčem je pětatřicetiletý profesor dějepisu Aron Kamen. Otec krátce po jeho narození emigroval do USA a Aron strávil dětství s matkou, agilní disidentkou. Po roce 1989 se jeho naivní ideály hroutí a on není schopen vyrovnat se s vývojem české společnosti ani sám se sebou. Problémem je jeho vztah k otci, ale i ke všem ženám jeho života. Své nenaplněné představy o citovém souznění promítá do jakéhosi bájného města, jemuž říká Sika. Jeho vnitřní zmatky ho několikrát přivedou i do psychiatrické léčebny. Autorčiny ambice byly zřejmě vyšší, ale výsledkem je spíše standardní román pro ženy, přerušovaný zklamanými reflexemi současného Česka, snad upřímnými, dnes však už poněkud banálními.... celý text

Přidat komentář

Aleh
05.07.2020 4 z 5

Příběh člověka, jehož dětství bylo významně ovlivněno rozpadem rodiny, který byl způsoben rozdílnými názory a odlišným politickým směřováním otce a matky v době před listopadem 1989. A tak není divu, že Aron Kamen, kterého poznamenal rozpad rodiny z politických důvodů vlastně hned od počátků jeho narození, sám těžce ve své dospělostiprožíval politické změny v naší společnosti po listopadu 1989. Jako učitel dějepisu prochází těžkou osobní krizí, cítí, že jeho ideály, kterým věřil se hroutí jako domeček z karet a to vše se odráží i na jeho vztahu k ženám.

triatlet
28.01.2019 5 z 5

Zajímavá zpověď, jakási terapie. Autorka prostřednictvím postavy Arona Kamena, učitele dějepisu, nahlíží na minulost, ale i současnost. Nahlíží i do našeho nitra. Netradiční je téměř magický motiv SIKA.
I když text působí jako úvaha, tak pasáže týkající se pohledu na dějepis jsou čtivé: „Nedělám si iluze. Každá třída, kterou učím, se na začátku skládá z pětadvaceti studentů, které dějepis vůbec nezajímá, a průměrně ze tří, kteří mají představu, k čemu slouží. Pokud podám stoprocentní výkon, rozmnožím ty tři přibližně na deset nadšenců, kteří se pak rozhodnou z dějepisu maturovat.“ (s. 36)

Pozornost upoutá i hledání sama sebe.
„Ještě raději bych mu přivezl svůj autoportrét. Byl by to obrázek člověka s ruksakem na zádech, a ten ruksak by se hýbal, jako kdyby byl plný myšek. V ruksaku nosím všechny svoje city, myšlenky, vzpomínky, plány, radosti i sny. Chtěl bych to všechno rozbalit a někomu to dát…“ (s. 57)

Co je SIKA? Sika je heslo…
„Kdo jednou přeloží slovo Sika přesně, bude navždy vševědoucí.“ (s. 75)
--------------------------------------------------------------------------------
ČV 2019 - Kniha od ženské autorky s mužskou hlavní postavou


klodnerovic
18.08.2018 4 z 5

Máte-li dvě hoďky k dobru, přečtěte si. Stojí to za to. Ač jde "o další z románů o tom, jak to bylo za komunistů", není "tuctový". Nastiňuje, jakou paseku to - a tím to, myslím komunismus - udělalo v rodinách a v hlavách dětí. Pravda byla dvojí. Ta, kterou slyšely ve škole, a ta, kterou slyšely doma. Co byla pravda? No, a mimo jiné kniha řeší, jaké důsledky sebou tato paseka nesla. Pobyt v Praze-Bohnicích atd. atd. Takže … za mě dobrý. Teda, pominu-li to, že jsem se občas ztrácela v časových rovinách. Aron Kamen je hrdina, se kterým bych se dokázala ztotožnit. Je hrdina nehrdina :-).

Smiragl
04.02.2015 2 z 5

knihu jsem četla před několika lety a pamatuju si jenom to, že jsem ji četla :/

Autorovy další knížky

Tereza Brdečková
česká, 1957
2010  84%Alhambra
2006  47%Slepé mapy
2022  91%O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha
2008  49%Listy Markétě
2004  75%Učitel dějepisu

Kniha Učitel dějepisu je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x