Slepé mapy

Slepé mapy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14482/slepe-mapy-14482.jpg 2 42 10

Román o hledání smyslu uprostřed světa plného násilí a uprostřed života. Poznáváme dosud ve všem úspěšného muže "uprostřed cesty", architekta Viktora, který si uvědomil, že jeho dosavadní život je prázdný, že snad miluje svou rodinu, ale neumí s ní žít, že by chtěl někoho milovat, ale už to asi nestihne, zjišťuje, že je někým jiným, než chtěl být a možná je mu to už jedno... Prožívá krizi středního věku kterou chce vyřešit radikálním, vůči sobě samému nelítostným řezem. Podivným způsobem se do jeho příběhu zaplete malý, násilím pronásledovaný uprchlík z Balkánu a rovněž žena, která byla svědkem vraždy "ze zvědavosti a nudy", vraždy dítěte jiným dítětem. Nyní se zabývá dokazováním, že medializace násilí a komerční obrazy krutosti a násilí ovlivňují naše vnímání světa: Když jsou obrazy zla na prodej, mohou změnit skutečnost k horšímu.. Viktor hledá osvobození, ale zjišťuje přitom, jak svázaní jsou lidé, kteří do příliš bezbřehé svobody vyrostli: Mohli by podniknout cokoli, ale často nedělají nic... Jeho vlastní činy jsou však často hmatáním do prázdna. Román má složitý, vrstevnatý děj, pokládá otázku, jak se uvolňují jasné či temné síly a co podivného se to děje s naším dříve přehledným světem.... celý text

Přidat komentář

JancaMia
06.08.2023 odpad!

nebavilo

Sabina335
06.04.2020 2 z 5

Knihu jsem přečetla za jediný den, ale nevím, zda bych po ní ještě někdy sáhla. Moc si toho z ní neodnáším. Slabší průměr.


Tilte
14.10.2019 3 z 5

Plastické, precizní, proudy obrazů, jen ten závěr se mi nějak roztekl.

verense
13.07.2019 1 z 5

Do téhle knihy jsem se vyloženě musela nutit. Jediné poselství, které jsem si pro sebe z knihy vydolovala, bylo, že člověk se nemá přetvařovat, protože ho to dříve nebo později dožene, a následky můžou být katastrofální. Asi zase hodně dlouho po české soudobé autorce nesáhnu.

Parwana
20.01.2019 odpad!

Poměrně slabé a hodně složité, postavy vylíčeny plošně a odtažitě. Přečetla jsem ji sice na jeden zátah, ale znova už bych po ní nesáhla.

hermína14
23.09.2018 3 z 5

bylo toho moc; každý něco chtěl a měl pocit, že s tím něčím bude šťastnější, ale všechno dohromady to tak bolelo...

orchidea
11.05.2017

Nejhorší kniha, kterou jsem za poslední dobu přečetla.

MichelleS
30.01.2017 2 z 5

Nějak nemůžu uvěřit, že autorka, která mě tak okouzlila Alhambrou, mě dokáže tak zdeptat. Po dočtení mám dojem, že lidi nestojí za nic, znají jen zábavu, prožitek za jakoukoliv cenu, láska že neexistuje. Jestli tohle bylo cílem knihy, pak je geniální. Určitě si ji budu pamatovat jako varování, kdyby mě náhodou pálilo dobré bydlo, ale už ji nikdy nechci číst.

Nezmarka
17.01.2017 1 z 5

Příliš mnoho různých vrstev a uměleckých prolínání. Knihu jsem sice dočetla, abych zjistila, jak to dopadne, ale i konec byl pro mne zklamáním.

boticelli
19.07.2016 2 z 5

Podivny slepenec nezajimavych a vcelku nesympatickych postav na pozadi jeste podivnejsiho a nezabavneho pribehu.