Tvůrce českých moří

Tvůrce českých moří https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447082/bmid_tvurce-ceskych-mori-cfk-447082.jpg 4 20 10

Naše země sice žádné moře nemá, ale kdo navštíví Třeboňsko, může si jako v nějakém přímořském kraji připadat. Za tuto romantickou krajinu vděčíme řadě velikánů, kteří v průběhu staletí kdysi zanedbaný kout Čech přetvářeli do současné podoby. Nejvýznamnějším z nich byl Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan, regent mocného rožmberského rodu a budovatel největších rybničních kolosů nejen u nás, nýbrž v celém světě. Že byl geniálním stavitelem, ví skoro každý, méně se už ví, že byl též geniálním hospodářem a podnikatelem, kterého bychom mohli bez přehánění nazvat předchůdcem Tomáše Bati... celý text

Přidat komentář

p.stranska
19.10.2023 2 z 5

Nedočteno. Snažila jsem se a přečetla půlku knihy, ale ne a ne se začíst, vůbec mě to nebavilo. No nic, knížka poputuje jako dárek k někomu, komu snad udělá větší radost.

leny.wood
27.08.2023 5 z 5

Bravurně sepsaný životní příběh Jakuba Krčína, nechybí doslov s vysvětlením, jak autor postupoval.


Lesewurm
19.08.2023

Výborně napsaná kniha, navíc s krásným přebalem. Gratuluji autorovi a myslím, že i Jakub Krčín musí být s jeho pojetím spokojený!

marse1
11.08.2023 5 z 5

Dlouho jsem o knize přemýšlela, nakonec koupoila.Ze začátku jsem měla rozporuplné pocity, ale nakonec jsem se začetla a moc se mi líbilo. Hodně zajímavý příběh o Jakubu Krčínovi.

Galadwen
05.04.2022 4 z 5

Obálka sice hlásá "historický román", ale za ten knihu nepokládám. Beletrizovaný životopis, jak píší někteří předkomentátoři, je mnohem výstižnější charakteristika. V rámci tohoto žánru dobrá, hladce se čtoucí kniha místy s popisnějšími pasážemi. Sem tam mě do očí udeřilo nějaké velice nedobové slovo, které autor použil, ale celkový dojem je příznivý, zájemcům o rybníkářství a dějiny jižních Čech za posledních Rožmberků lze doporučit.

čef
03.03.2022 5 z 5

Beletrizovaný životopis Jakuba Krčína se mně docela líbil. Zbrusu nových skutečností a zápletek ze života tohoto rybníkáře si autor moc nevymyslel, jen si sem tam něco vybájil, ale bez toho by to asi bylo moc suché. Práce s prameny bylo asi mnoho a tak mu poděkujme, že nám to tak pěkně uspořádal.

nero 13
10.02.2021 5 z 5

Po přečtení Tvůrce českých moří, musím konstatovat že Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan byl takový renesanční Baťa, který měl tu smůlu že výsledky jeho výborného hospodaření mu rozházel jeho zaměstnavatel Vilém z Rožmberka za nesmyslnou kandidaturu na Polského krále a šarlatánské pokusy v alchymii. Alespoň nám zůstalo jeho životní dílo, zkultivované Třeboňsko v čele s rybníkem Rožmberk.
Nová kniha Jiřího Dobrylovského se mi líbila už z toho důvodu že i když žiji na druhé straně republiky, tak mám pro jižní Čechy slabost, protože část mých předků žila v Týně nad Vltavou a okolí.

Jana_Hlus
27.11.2020

Jaký tedy byl ten slavný Jakub Krčín? Nerudný, vypočítavý kariérista? Člověk, který se pro svou vášeň stavět rybníky spolčil s Ďáblem a zradil svou skutečnou lásku? Svůj názor si jistě po přečtení Dobrylovského románu vytvoříte sami.

Jiří Dobrylovský dokázal napsat silný příběh a čtivou formou přiblížil výraznou osobnost naší minulosti. Jeho knihu bych doporučila všem milovníkům historických románů, zejména však těm, kdo si nelibují ve složitých textech s obsáhlými popisy, ve velkém množství postav v různých dějových liniích a dávají přednost textu, který směřuje přímo k jádru příběhu.

Ladygeront
05.10.2020 5 z 5

Líbilo, spisovatel prostě nezklame. Já nejsem technicky zaměřený člověk, trošku obavy jsem měla, že rozumět rybníkářství nebudu nikdy. Ale ukázalo se, že jsem do knihy zapadla jako hrášek do lusku. Jižní Čechy znám celý život a tak nebyl problém představit si děj. A docela mě potěšilo, že Jakub Krčín nebyl vylíčen jen jako kruťas a darebák. Byla jiná doba. Ale jistě nebyl dobrodinec chudých, to by nebyl rožmberským regentem. Jako stavitel rybníků a hospodář obrovského majetku byl geniální. Přesto Rožmberkové stačili všechno rozházet. Jako člověk nebyl Jakub zrovna šťastný člověk. Když to všechno shrnu, musím říct: Děkujeme Mistře Jakube Krčíne. A já děkuji Jiřímu Dobrylovskému.-)

Henriette
02.09.2020 4 z 5

Vynikající historický román, který staví na skutečných historických faktech a ve kterém poznáte Jakuba Krčína jako tvůrce i jako člověka s city a duší.