Nevinný bratrovrah

Nevinný bratrovrah https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344271/bmid_nevinny-bratrovrah-5Un-344271.jpg 4 38 13

Zakladatel českého státu kníže Boleslav I., byl panovníkem, za jehož vlády česká říše dosáhla největší rozlohy v dějinách, domohla se obrovské moci a mezinárodní prestiže a získala i církevní samosprávu v podobě zřízení pražského biskupství. Naproti tomu na Boleslavovi utkvěl stín vraždy vlastního bratra, knížete Václava, a bratrovražda mu v dějinách vynesla nechvalný přívlastek Ukrutný. Jenže k té bratrovraždě se váže řada otázek, vše mohlo být i jinak, a právě o tom pojednává tento román.... celý text

DuncanIdaho
DuncanIdaho
23.03.2022 5 z 5

Nevinný bratrovrah je román prokládaný literaturou faktu v lehké, pro neodborníka pochopitelné formě. Dobře se to četlo. Často jsem přemýšlel nad tím, jak to asi vše bylo. Pravdu se už určitě nedovíme. Pomluvy jsou silné i po několika staletích (obvzláště u nás).

braunerova
braunerova
17.02.2022 1 z 5

Na rozdíl od komentářů níže pro mě zklamání. Především jsem neměl pocit, že jsem se ocitl v raném středověku. Václav s Boleslavem spolu mluví jako slušně vychovaní mladíci naší doby. Také výklad historie v autorově licenci mi přišel značně nevěrohodný. Už třeba to, jak se snažil Boleslava vylíčit v co nejpříznivějším světle. Přitom "zapoměl" na událost, kdy Boleslav usekl ve vzteku hlavu pšovskému stařešinovi jenom proto, že nechtěl vyhovět jeho přání stavět zděný hrad. A vysvětlení jeho účasti u Václavovi vraždy bylo tak trapné, že jsem už dál nepokračoval.
Jak to bylo doopravdy nevíme, ale s jistotou víme, že násilí a vražda byly tehdy nejčastějším prostředkem vedoucím k cíli.


Dáda4
Dáda4
13.09.2021 5 z 5

Souhlasím s předchozími komentáři. Není to oddychová kniha na dovolenou, spíše vybízí k zamyšlení. Nicméně je psána čtivou formou pro milovníky historie - amatéry. Určitě doporučuji.

Jolana.b
Jolana.b
04.02.2020 5 z 5

Nebudu opakovat, co zde již bylo napsáno. Za mne moc dobrá kniha a zajímavý úhel pohledu. Četla se velmi dobře a přivádí mě k otázce: Bylo všechno tak, jak nás učili ve škole?
Vřele doporučuji..

petr_
petr_
02.01.2020 5 z 5

Historický román o možné realitě. Jak to bylo doopravdy už určitě nezjistíme, ale vzhledem k tomu jak Boleslav rozvinul české knížectví a dosáhl nezávislosti, je možné, že jeho označení jako bratrovraha vyšlo od jeho nepřátel.

Macek1978
Macek1978
28.12.2019 4 z 5

Miluji historické romány založené na dobových reáliích, tohle se četlo jako detektivka, ani mi moc nevadilo, že tahle literatura už byla dost na hraně s učebnicí dějepisu.

Felidae
Felidae
20.04.2019 5 z 5

Velmi dobře napsaný historický román z úsvitu našich dějin. Autor vychází z fragmentů dostupných pramenů, postavy jsou živě napsané, aniž by sklouzával k červené knihovně.

quendery
quendery
01.11.2018 5 z 5

Velmi neotřelým způsobem napsaná kniha. Vůbec mi nevadila malá porce dialogů, ale moc jsem si vychutnala popisy bitev a Boleslavovy státnické strategie při rozšiřování vlivu českého knížectví. A opravdu mám po jejím přečtení pocit, že takhle to asi mohlo být..........Prostě je to kniha, která se autorovi podle mne velmi povedla a kterou stojí za to si přečíst.

eliska-n
eliska-n
05.07.2018 4 z 5

Kniha se mi velice líbila a překvapilo mě, jak je poutavě napsaná.

vincek1
vincek1
19.03.2018 4 z 5

Přes poměrně slušnou porci textu jsem knihu přečetl takřka jedním dechem. Pěkně napsaný příběh z doby ze které se nedochovaly takřka žádné písemné doklady. Možná je to výhoda, protože autor může popustit uzdu své fantazii a čtenář si přijde na své. Pravda je, jak píše čtenářka pode mnou, že zde chybí fenomén vyhrnuté suknice a další atributy, které pro ženy udělají možná knihu čtivější a musím říci, že nejen pro ženy. Mě se zase zdá, že např. paní Vaňková tam těchto vzdechů a pod. má někdy až moc. Přitom její knihy patří také k mým oblíbeným. Co pro mě bylo trochu těžce stravitelné je popis míst děje, který autor vztahoval k nynějším stavbám. Chtěl nám místo přiblížit, ale třeba já jsem se na chvilku dostal z příběhu. Možná by bylo lepší napsat poznámku pod vlastní text, ostatně jiní autoři toto činí. Podobně jsem na tom s "moderními" slovními obraty, jako čtenářka předchozího komentáře. Ale konec hudrování, kniha je napsaná pěkně a stejně tak se pěkně čte. V podobném duchu je kniha Praotcové, ale ta se snaží odhalit osidlování našeho území a není až tak beletristická. Omlouvám se za případné gramatické nedostatky, ale čeština je pro mne příliš "skalnatá" i když jsem Čech.

EmmaKrizova
EmmaKrizova
18.11.2017 4 z 5

Co jsem na databázi, mám tendence autorům radit, a to jak živým tak mrtvým. Myslím že věty typu _ Tyra a Boleslav provedli rekognoskaci terénu _ do. knihy opravdu nepatřily.
Stejně tak_ Utábořili se na pravém břehu řeky xxx. , naproti místu, kde bude o mnoho století později stát elektrárna yyy. Byla jsem varovaná příspěvkem podemnou, ale až tak jsem to nečekala. Autor vůbec nemyslí na ženy. Nejkrásnější chvíle s knihou jsem zažila, když jsem knihu odložila, zavřela oči a přemýšlela, jak by to uchopila Ludmila Vaňková. Boleslav sedí na dubové lavici, v krbu oheň, venku zima, tma a prší. Ach Václave, už je to tolik roků . Ale oni mě donutilu to udělat! Ach... Velice proto oceňuji, že se autor rozepsal alespoň co se týče popisů bitev. A také to, že napsal takovou precizní obhajobu mého nejoblíbenějšího Přemyslovce. Přesto mi bylo trochu líto, že v knize nikdo nikomu nevyhrnul suknici.

Ladygeront
Ladygeront
25.10.2017 5 z 5

Pro mě skvělé! Sice je to román, neromán,ale i tak to mohlo být. Historické podklady a logika napovídají, že je to vysoce pravděpodobné. Kdo zabil Václava? To už se s jistotou nedozvíme.Kdyby nebylo Boleslava, nebylo by české knížectví. A to nevěřím, že by Václav byl jen modlící se bábovka, to by nikdy nebyl knížetem! Naprostá většina obyvatel byla totiž pohany. Tisícileté zvyky se nedají jen tak vykořenit. Pokřtěni byli jen někteří bohatí a to kolikrát ještě jen na oko. Takže i Václav musel být bojovník, ale bojovat nechtěl a to byl kámen úrazu! Jen si porovnejte jak se říkalo knížeti. Svatý Václav( to rozhodně nebyl), Boleslav bratrovrah ( to nejspíš také nebyl) a jeho synovi Boleslav pobožný , vyvraždil Slavníkovce!! Prostě nám ty charakteristiky nějak nesedí. Boleslav I. vybojoval a zvětšil knížectví až na Červenou Rus . Historici tvrdí, že rozsah Českého knížectví byl větší než za Karla IV. Tak kdo byl tedy zakladatel? Já jen doufám, že spisovatel se pustí do psaní knihy o dalších možných výkladech naší historie. Držím palce-).

nero 13
nero 13
26.09.2017 5 z 5

Tak k této knize jsem přistupoval poněkud s nedůvěrou, říkal jsem si že celkem neznámý autor si zvolil docela těžké téma z doby o které jsou minimální písemné zmínky. Zase je to výhoda že se nemusí striktně držet historických faktů. Ale abych se vrátil k hodnocení, za mně za jedna, zaujalo mne jak Jiří Dobrylovský přistoupil k jedné z nejdůležitějších událostí začátku českých dějin, smrti svatého Václava, a jak k ní přistoupil je zřejmé už z názvu knihy. Nevím jestli byl Václav zabit svým bratrem, nebo zatím stál někdo jiný, ale pragmaticky to byl Boleslav kdo položil základy našeho státu, tím že sjednotil do té doby rozdělené Čechy. Autor nám to ukazuje na příkladu lucké války známé ze Starých pověstí českých. A kdyby to neudělal, asi by jsme dopadli jako ostatní Polabští Slované.