Osud trpaslíků

Osud trpaslíků https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15845/bmid_osud-trpasliku-76o-15845.jpg 4 283 32

Trpaslíci série

< 4. díl >

4. kniha série Trpaslíci. Trpaslíci naposledy táhnou do boje o osud svého národa: od úporných bojů v Černé soutěsce je však pohřešován Tungdil Zlatoruký. Draci, mágové a krutí alfové pronikají neustále hlouběji do Skryté země a zmocňují se vlády nad stále většími částmi říše. Trpaslíci bojují o holé přežití, sami však cítí, že jim nezbývá moc naděje. Potom ovšem dojde k nevysvětlitelné události: ze soutěsky se vrací válečník z rodu trpaslíků, následovaný armádou hrůzných příšer. Říká si Tungdil a Pruďas i jeho společníci ho s nadšením vítají. Brzy se však dostaví pochybnosti – je to skutečně Tungdil nebo se nově příchozí válečník drží pouze vlastního neblahého plánu? Začíná největší dobrodružství národa trpaslíků.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Das Schicksal der Zwerge , 2008


více info...

Přidat komentář

špulo
07.05.2022 4 z 5

Nemôžem si pomôcť, ale tu sa zas objavila istá remeselná topornosť. Pamätám si, že keď som toto čítal, bol to občas boj. Niektoré kapitoly leteli strana za stranou, niektoré som tlačil pred sebou jak fúrik plný betónu. Jedna hviezda je za hlavného hrdinu. Inak sa autor až tak moc nevytáh...

Luigi1
28.05.2020 5 z 5

Opět jsem rád,že jsem našel tak dobrého spisovatele


RyonMathrin
27.09.2019 3 z 5

Velmi povedené pokračování série. Opět akční, napínavé, plné nových nápadů. Příběh byl obohacen temnými prvky ( nově zmíněný druh trpaslíků nakažených kouzly alfů), ale to je jen dobře, dostalo to tím pádem nové možnosti. Změna charakteru Tungdila funguje taky jako nečekané koření.
Nečernobílost některých postav taky vítám. Ovšem kvůli následujícím věcem dávám jen cca 3,5*:
Pojmy oběh a cyklus mi stále přijdou matoucí, když vás to nutí v průběhu napínavé četby se vždy zastavit a zamyslet, který pojem znamená rok a který den, začne být otravné.
Dále romantická linka je fajn, ale jak už někdo zmínil, autor to rozpitvává až moc.
Ze zapřisáhlých nepřátel se mávnutím, hm... sekery stávají spojenci - budiž, ale bylo těch zvratů podle mě moc a někde jejich logika dost skřípala. V závěru je už otazníků na můj vkus příliš, mám rád trochu otevřené konce, ale pár odstavci dovysvětlit některé věci bych uvítal. Nu, možná autor nesmí ani naznačovat :-)
Každopádně pro ty, kteří sérii začali, je to báječné pokračování.

Ramilya
23.09.2019 5 z 5

Konec mě nechal s otevřenou pusou. Vůbec jsem nečekala takový konec, a za to jsem autorovi velmi vděčná.

Agrim
09.06.2019 5 z 5

Od tohoto autora,se všechno dobře čte,jeho knihy mě velmi baví.

PanKlobouk
06.03.2019 3 z 5

Spoiler alert!
Kniha me moc bavila az na jednu vec - neustale diskuze a hadky o Rodaria mezi Mallenii a Coirou. V kazde kapitole od zhruba tretiny knihy, kde se tyto postavy setkaly, se ty dve porad jen bavili o nem a porad se rozebirala tato romanticka linka. Ze zacatku mi to nevadilo, ke konci to vsak bylo to neskutecne otravne a nudne.

Jirkson
08.05.2018 5 z 5

Temný Tungdil mě bavil, zlo je silnější a silnější, nikdo si není jistý, zda ta, či ona postava dojde živá do konce knihy. Víc takových knih. Víc takových fantasy, po několika letech jsem se k fantasy vrátil a to přes Heitzovi Trpaslíky. Už mě nebavilo, že se hrdinové na poslední chvíli vzmohli a záhadně vyštrachali z kapsy kouzlo plné světel a všichni kolem popadali :D ale tady si člověk není jistý, zda vůbec má hrdina šanci, no... vlastně jich moc nemá :D

Jirka92333
14.03.2018 5 z 5

Heitz je geniální spisovatel!!! Jeho knihy mě asi nikdy nepřestanou bavit. Akční, napínavé, záhadné, já prostě nemám slov!! Kdyby byla možnost tak dám hvězdiček více !!! :-D:-D

Miro.slav
09.10.2017 5 z 5

Heitz pritvrdzuje a my máme pred sebou už štvrtý diel Trpaslíkov. "Osud trpaslíků" je trochu (alebo možno aj dosť) iný, než predchádzajúce tri časti. Za prvé tu nie je Tungdil (áno, Tungdil tu nakoniec bude, ale čitateľ nemá istotu, či to naozaj Tungdil je - bol som niekde na hrane, či je alebo to nie je on), za druhé je Skrytá zem vystavená krutovláde niekoľkých tyranov a za tretie, mám taký pocit, že odmlka troch rokov od tretieho dielu spravila svoje. Už to nie je tá typická fantasy, ale chystá sa niečo temnejšie. Niečo, čo sa naplno rozvinie v „Legendách Alfů“ a v „Triumfe trpaslíků“ – áno, mám na mysli tajomnú kastu-bratstvo-národ (vyberte si) žadárov! Odporúčam všetkým.

Palorizek85
22.08.2017 5 z 5

Epické dílo. Ke konci už to bylo trochu zrychlené (to čtenář pocítí), ale jinak výborné.

frantisek6180
20.08.2017 5 z 5

Opět výborné čtení od autora, jehož jméno je zárukou kvality samo o sobě, nelze než doporučit.

Hellrampage
17.01.2017 5 z 5

Čo dodať? Štvrtý diel ponúka namiesto rozprávky, ktorá sa skončí happyendom, temnú hrdinskú fantasy, kde od hlavného hrdinu môžete očakávať čokoľvek... Tungdil sa zmenil, ale zmenil sa aj svet okolo... prešlo 250 rokov, mnoho hrdinov čias minulých je preč, no Pruďas ostal a to je hlavné! :-)
Okrem hlavnej dejovej linky budete sledovať aj druhú nemenej podstatnú časť Rodariových synov. Tieto dve linky sa neskôr spoja a všetko vyvrcholí v záverečnú bitku, ktorú autor zvládol na výbornú. Kniha sa číta sama od seba, Pruďas hádže jednu hlášku za druhou, koniec ma zaskočil a očakávam, že sa Markus Heitz niekedy ešte vráti k Skrytej Zemi :-)
Na otázku odpovedám: Áno, bol to pravý Tungdil.
A asi sa už nikdy nedozvieme vtip o tom, ako sa skřet (slovensky "ohyzd" :-D) pýta trpaslíka na cestu... to vie len sám autor...

"Teď jsem se doopravdy dožral! Já ti takovou vrazím, až z toho pukneš!"
"Hej, vy zplozenci šíleného maguse! Zústaňte zalezlí ve svých ďourách!...Nebo mám lepší nápad. Vylezte ven, já vám dám ruce a nohy hezky do pořádku!"
"Vyklepu ti kožich, až budeš průsvitnej jako list!"
"Tady se nám blíží další tlupa černooček! Učenej, tentokrát jsou moji, rozumíš? Nemůžu nechat celou práci na... učenej! UČENEJ! ... On to udělal zase!"
- Boindil Dvojčepel, zvaný též Pruďas z klanu Vrhačú seker, válečník

whiolet
01.12.2016 4 z 5

Bohužel tento díl mě už tolik nebavil jako tři předchozí

Skupa
07.11.2016 5 z 5

Opět a zase výborná kniha!!!!! Těším se na pátý díl,i když se autor na konci dušoval že už nebude :-).Proto zatím přejdu na Legendy Alfů.

Mrnda
10.10.2016 5 z 5

Pro mě asi nejlepší knížka série. Člověk by až nevěřil, nakolik si autor dokáže s už starými dobře známými hrdiny pohrát tak, že nejsou staří ani známí....

Plague
03.09.2016 4 z 5

Po skvělém třetím díle je tohle pokračování zklamáním. zatím nejhorší díl série. Děj je lineární - na začátku se vše přesně naplánuje a pak se vše vyvíjí (sice s menšími zvraty) tak, jako by na vše dohlížel sám Vraccas.

Stepan1
13.01.2016

No, takže, tento komentář bude hodnotit celou sérii od německého autora.

Byla to má první fantasy knížka! Díky ní, teď čtu jen fantasy romány. Pro mě jsou trpaslíci strašná srdcovka. Různá charakteristika postav, zápletky, magie, či způsob popisu boje a rozhovorů. Knížka patří do desítky nej. fantasy knih a že jich je! :D

Za mě určitě a jediněčně 100% (i za zbyle díly)

myselin007
03.01.2016 5 z 5

Jsem malinko překvapená s komentářů níže, podle mě je to jedna s nejlepší fantasy knihy. Podle mého je Heitz německý génius. Všechny díly máji svojí laťku, která upadá jen sem tam. Všem nadšencům Tolkiena doporučuji.

vlkodlaq
27.08.2015 4 z 5

Z této série jednoznačně nejlepší díl, nejlepší spád i děj, prostě fantasy dle mého Gusty. Velice mě však naštvalo, kolik nedořešených a nevysvětlených otázek zůstalo, skoro to vypadá na další díl, no Heitz se sice na konci knihy dušuje, že je tento poslední, ale očekávám Triumf trpaslíků a s ním i vysvětlení otevřených témat.

unnamed-soldier
17.12.2014 3 z 5

Autor se snaží čtenáře uvést v pochybnosti nad jednou z hlavních postav a přesto, že se mu to daří, podařilo se mu dosáhnout i jednoho vedlejšího efektu. Čtenář zaváhá, nicméně nejen nad Tungdilem ale i nad knihou. Stejně jako Tungdil má kniha světlejší i temnější okamžiky a dle mého názoru temnější okamžiky v knize naneštěstí vítězí.

Mezi klady patří zajímavé postavy (Tungdil, Mallenia z Ido a zcela určitě Aiphatón, který však nemá příliš prostoru), dále lze vyzdvihnout čtivost a ochotu zbavit se nějakého toho trpaslíka.

Na druhou stranu je zde nepovedený konec. Čekal jsem draky, nějaké tý mágy a pořádná monstra, nejen pár neviditelných vojáků a kordiona (další velké mínus: kordion? :O Co to vůbec je, slepice se 4 nohama? To nešlo použít třeba wyvernu?). Také naprosto nelogické rozhodnutí Gody a té druhé trpaslice v závěru knize na výsledném dojmu rozhodně nepřidá. Čekal jsem, že trpaslíci uvažují racionálněji než sviňuchy, konec je vážně debilní.

Autorovy další knížky

Markus Heitz
německá, 1971
2005  88%Trpaslíci
2008  83%Ritus
2016  89%Triumf trpaslíků
2009  87%Osud trpaslíků
2010  88%Spravedlivý hněv

Kniha Osud trpaslíků je v

Právě čtených1x
Přečtených521x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených30x
Knihotéce226x
Chystám se číst63x
Chci si koupit48x
dalších seznamech1x