Triumf trpaslíků

Triumf trpaslíků https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242212/bmid_triumf-trpasliku-Ut8-242212.jpg 4 131 15

Trpaslíci série

< 5. díl >

Zdá se, že válka o Skrytou zemi je u konce. Mír se vrací a národy upevňují své přátelství, aby dokázaly jednotně čelit jakémukoliv nebezpečí. Elfové však spřádají ve svých starých říších nebezpečný svazek. A v Šedých horách je nalezeno lidské dítě ze Země za horama, které hovoří řečí alfů. Dívka získává zvláštním způsobem náklonnost mnoha obyvatel Skryté země, zatímco trpaslíci se k nově příchozí chovají nedůvěřivě. Když je v horách spatřen jeden nesmírně mocný nepřítel, ukáže se, že dívka má tajemství, které změní budoucnost národa trpaslíků. Bude muset dojít k poslední bitvě? A je vrátivší se Tungdil skutečně onen legendární hrdina bojovníků se sekerami?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Der Triumph der Zwerge , 2015


více info...

Přidat komentář

špulo
07.05.2022 4 z 5

Vrátiť sa po čase do tohto sveta malo svoje čaro. Komu sa tu páčilo, nemá prečo váhať. Kto jaksi váhal, môže aspoň skúsiť. A kto predtým skúšal a nešlo to - ruky, nohy preč!

Luigi1
28.05.2020 5 z 5

Výborně zpracované myšlení osob i Elfů k nalezenému děvčeti


RyonMathrin
03.12.2019 3 z 5

Bez znalosti předchozích dílů nemá smysl číst.
Všem, kdo byste o četbě série uvažovali, doporučuji rozhodně 1. a 2. díl. Zbylé 3 bych označil za takové trochu vyklusávání, které ocení spíše skalní příznivci (tady to dostává nový význam :-), prostě milovníci malých fousatých bojovníků).

Poslední část Trpaslíků je obstojné čtení, i když to na můj vkus v několika věcech drhlo. Ale nejdřív pozitiva:
Napínavost a pestré dějové zvraty jsou jako vždy velmi dobré, to nelze upřít. Akce je taky dobře zvládnutá. Některé nápady originální, svěží, zejména ty ohledně magie. Pravý Tungdil, jeho přátelé a motivace - o tom se četlo dobře.
Teď ty horší věci, zůstanu nejprve u postav:
Osoby nejsou mnohdy zapamatovatelně popsány a v některých případech jsem musel hledat, o koho jde. Beligata a Gosalyn se mi pletly, občas použít opis místo vlastního jména by vše zpřehlednilo. Styl autora mi nesedl, například popisy a přechody mezi místy byly občas zmatečné. Taky mi vadilo, kolik umíralo postav - nejen bezejmenných vojáků, ale i hodně vedlejších hrdinů. Je to nějaká divná móda poslední dobou... fantasy přece může být drsná a zároveň to nemusí být jatka. V neposlední řadě uměle vytvořená krátká trpasličí přísloví/moudra, kterými autor věnoval každému samostatnou stránku, aby jimi proložil kapitoly: Z necelých dvaceti mělo šťávu snad jen jedno, ostatní byla jako když pucuje okno sekerou (válečnou). Bylo na nich strašně poznat, jak křečovitě byla vytvořena.
Shrnuto: v setrvačnosti dočtené pětice knih spíše potěšilo než urazilo, ale pokud Heitz ještě časem napíše další pokračování, ke kterému si v závěru připravil dvířka, už se na to nechystám.

Agrim
09.06.2019 5 z 5

Dobrý,dobrý,dobrý.

Pája20
21.10.2018 5 z 5

Prostě super. A konec ten si můžeme jen domyslet co se dělo ve Skryté zemi dál...

Palorizek85
02.07.2018 5 z 5

Nádherný závěr celé série s dramatickým rozuzlením. Už se těším na legendy alfů :)

Jaru66
12.11.2017 4 z 5

K Trpaslíkům jsem se dostala teprve letos, takže jsem všech pět dílů přečetla hned po sobě. Triumf trpaslíků je výborná kniha, ale oproti předchozím dílům se děj poněkud táhne, některé událostí jsou příliš zdlouhavé, párkrát jsem se musela nutit do čtení, aby se to už trochu pohnulo. Ale závěr s evidentní možností pokračování je skvělý!

Miro.slav
09.10.2017 5 z 5

Trpaslíci to dotiahli až k triumfu. Teraz stoja osamotení proti zaslepenej celej Skrytej zemi. Markus Heitz sa vypracoval, to vidno. Tento príbeh je plný zvratov, podozrievania a falošnosti. Osobne som rád, že Tretí získali konečne priestor – Rognor a Hargorin boli úžasní! Ďakujem aj za osvetlenie toho, čo sú žadári – v ďalšej knihe sa s nimi už asi nestretneme (veľká škoda, mal som ich rád). No a Acronta, či Dorón Ashont – na jednej strane som bol rád, že títo moji obľúbenci dostali priestor aj tu, no trochu som bol sklamaný z toho, ako ich Markus Heitz vykreslil (čakal som od ich spoločenstva skrátka niečo iné – v „Legendách Alfů“ však zohrali vynikajúcu úlohu). A v neposlednom rade – Tungdil Zlatoruký! Je späť, konečne! A dokonca sa osvetlilo aj to, kto ním bol v „Osude trpaslíků“ - takým vývojom, aký nám predstavil Markus Heitz som navýsosť spokojný (fandil som nepravému Tungdilovi v „Osude“, mal som rád jeho temnosť a tajomno, ale Tungdil to nebol – alebo áno?! Ktovie.) Odporúčam (a určite siahnite aj po „Legendách Alfů“ – veľa sa tam vysvetlí a doplní).

P.S.: Dúfam, že sa dočkáme aj šiesteho dielu (a že bude stáť za to!)

Skupa
05.02.2017 5 z 5

Výborné skvostné úžasné víc nemám co napsat :-)!!!!

whiolet
23.01.2017 4 z 5

Konečně mám dočteno! Prvních 150 stránek jsem se nemohla začíst,ale potom,když se mi to konečně podařilo byla jsem zase okouzlena říší trpaslíků a jejich vytrvalé tvrdohlavosti, s velkou dávkou humoru. Přiznávám, že z návratu Tungdila jsem byla velmi rozpačitá,ale jsem mile překvapena. Kniha na mě působila o dost lépe než 4 díl.

Jossie
20.01.2017 5 z 5

Trpasličí sérii mám od Heitze nejraději a tohle je hodně povedené pokračování. Takže se těším na další díl, protože evidentně nějaký bude.

olle3
24.10.2016 4 z 5

Podle mě nejhorší z pěti dílů. Já měl prostě radši temného Tungdila, hordy nestvůr a zoufalství ve zdánlivě nevyhratelných válkách. První polovina byla skvělá, pak nezačalo napětí gradovat, ale klesat.
To, že se mě poslední díl líbil nejméně, však neznamená, že byl špatný. Kniha je skvěle napsaná, Trpaslíky bych mohl číst do nekonečna.

gwcz10
15.09.2016 5 z 5

Skvělá četba. Přesně to co jsem očekával a ještě něco navrch.

Plague
10.09.2016 5 z 5

Po čtvrtém, ne moc povedeném díle, Triumf velmi příjemným překvapením. Doporučuji tento díl přečíst až po dočtení nejen předchozích Trpaslíků, ale také knihy o Alfech.

Highlander
24.05.2016 5 z 5

Tungdil je po dlouhé době zpět!
... ale je to skutečný Tungdil?

Jsem rád, že vyšel nový díl, Trpaslíci se dobře čtou a přirostli mi k srdci. Navíc je dobře, že tentokrát autor v doslovu nevylučuje další díl. :)
Co se příběhu týká, já jsem spokojený. :) Jen je škoda, že si předchozí díly pamatuju už jen matně..
Kdo se bavil u předchozích dílů, bude se bavit i nyní. :)

Štítky knihy

trpaslíci meč a magie fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Markus Heitz
německá, 1971
2005  88%Trpaslíci
2008  83%Ritus
2016  89%Triumf trpaslíků
2009  87%Osud trpaslíků
2010  88%Spravedlivý hněv

Kniha Triumf trpaslíků je v

Právě čtených3x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených14x
Knihotéce156x
Chystám se číst94x
Chci si koupit79x
dalších seznamech2x