Třináct dýmek

Třináct dýmek https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106640/trinact-dymek-106640.jpg 4 12 4

Dýmka se objevuje v cyklu 13 povídek jako předmět, do něhož se promítají osudy jednotlivců a stává se symbolem, jehož prostřednictvím autor podává hlubokou výpověď o člověku.

Přidat komentář

SSTknihy
22.02.2023 3 z 5

Krátké povídky, nazvané vždy podle majitele příslušné dýmky (hercova, kapitánova, básníkova...). Ty tu fungují jako prostředník a němý svědek podivuhodné cesty, kterou se ta která dýmka dostala k autorovi, aby mohl vyprávět její příběh. Některé povídky jsou úsměvné, jiné spíš ironické. Neurazí, ale v hlavě nezůstanou.

InaPražáková
02.05.2019 1 z 5

Lehký novinářský styl, politická angažovanost, všeobecně srozumitelný humor, hodně cíleno na city. Povídky jsou dvou typů: anekdoty a HLP. Bulvární novináři vědí, že v každém čísle musí být HLP, hluboký lidský příběh, aby táhlo. Erenburg takové HLP vyrábí jak na běžícím pásu, černobílé karikatury s typizovanými postavami, které čtenáře neskrývaně citově vydírají - přece nezůstanete chladní vůči osiřelému dítěti nebo dělníkovi, který na pokraji smrti hladem bojuje za své děti. Druhý typ připomíná staré sešity Humoru do kapsy.

Většina povídek mě strašně rozčilovala, komunistickou agitku snáším nedobře, humor mě nudil a schematičnost postav vytáčela - žena je vždy omezená a touží po světských požitcích, černoši jsou komičtí a hloupí sluhové (černoch v New Yorku 20. let ani neví, co je to film!, černoši v Africe sice převyšují bílého kolonialistu, ale vylíčeni jsou s despektem ryze kolonialistickým), boháči jsou hloupí, tlustí a směšní, chudí čestní a radostní.

Nicméně nemůžu Erenburgovi nepřiznat, že uměl psát, řemeslně to není špatné (a čím méně tendenční, tím lepší to je). Sbírka má (pro mě) dvě světlé výjimky, Dýmku vetešníkovu, zcela apolitický příběh, který jako jediný měl i něco navíc, přirozenost, kouzlo okamžiku, že mi nesedí styl humoru, je už jen malá nepříjemnost. A po stránce stylové Dýmku hercovu, zajímavý experiment s prolínáním reality a filmové role.


MayB2
27.07.2017 3 z 5

Do knížky jsem se pustila díky matné vzpomínce na povídkový film Dýmky. Bohužel kouzlo vyprchalo – část povídek je silně ideologicky ovlivněná a celkový dojem je taková nějaká ovadlost a únava časem.

ZuzanaMrh
28.01.2014 5 z 5

Kouzelné povídky o třinácti dýmkách, jak životem provázely a ovlivňovaly osudy různých lidí. Poutavé, lehké, příjemné čtení. Některé povídky dojdou překvapivého rozuzlení, jiné jsou mile úsměvné... Určitě doporučuji.