Trust D.E.

Trust D.E. https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106724/bmid_trust-d-e-106724.jpg 4 14 6

Trust D.E. aneb Historie zkázy Evropy, napsaný r. 1923, prošel úspěšně světem, přeložen dokonce i do japonštiny (český překlad z r. 1924, dnes už zapomenutý, byl jeden z prvních). Snad nám dnešní čtenář potvrdí, že těch čtyřicet let neubralo knížce na čtivosti ani na aktuálnosti. Erenburgův román je podle slov autora samého satira, toto příliš určité vymezení však nevystihuje tak docela ráz knihy. Stejně tak bychom mohli použít označení ironický pamflet, smutná utopie, bláznivá groteska, výsměšná parodie. Čtenáři ostatně nezáleží na přesné charakteristice, zato jistě ocení duchaplný vtip i záplavu dějů v příběhu dobrodruha a fantasty Jense Boota, který se mstí za milostný nezdar u zhýčkané Evropanky zrůdně rafinovaným plánem na zničení celé Evropy. Vydatnou podporu nalézá u amerických miliardářů, které tu Erenburg se značnou zlomyslností karikuje. Ale i evropské národy, včetně Rusů, dostaly v knize svůj díl výsměchu. Pod ironickým úšklebkem však pozorný čtenář rozezná obavy citlivého, kultivovaného člověka o vývoj civilizace a osud staré kultury, která by v extrémní racionalizaci života, nehledě už k expanzivním válečným plánům, mohla vzít za své. Je to Erenburgovo dávné téma, jež se ozývá ve většině jeho prací i v jeho veřejné činnosti mezi obránci míru.... celý text

Přidat komentář

Pepi888
11.11.2022 5 z 5

Vážený Peleusy, čtěte si třeba pohádky, ty pochopíte a až dospějete, pochopíte i smysl toho o čem píše skvělý autor, jakým je Ilja Erenburg.

kitja
23.05.2021 2 z 5

Historie zkázy Evropy je humorná utopie o tom, jak trust o pár hlavách s obrovskejma prostředkama zlikviduje celou Evropu (občanská válka, nemoce, drogy zastavující plodnost, …). Má to vlastně 3 roviny. Jedna je humorná, celý je to psaný jako vtipná a zábavná fikce. Pak je tu kus jakýsi utopický jasnozřivosti. Ilja Erenburg už v těch 20. letech docela dobře popsal vzorce chování, kterejma se lidstvo v ohrožení ubíralo a který byly patrný i teď v koronakrizi. No a pak je tu spisovatelova rezignace na vypilování detailů, kvůli čemu by kniha dnes nemohla obstát. Takže faraon má jméno, který v egyptštině neexistuje, epidemie je popisovaná s naivitou žáka základní školy atd. Prostě chybí práce na věcný a faktický odborný supervizi, aby tam spousta nepřesností netloukla do očí. I tak je to fajn, ale pro dnešního čtenáře by to musel někdo právě z těchto důvodů přepsat.


ber-tram
19.03.2020 5 z 5

Smazat Evropu z mapy světa! Pouhá utopie v románové grotesce z r. 1923 vstává z mrtvých a ožívá panikou současných vteřin. Pouhá utopie nebo pronikavá jasnozřivost? Tehdy také oběti netušili, že populační vyhlazení kdosi rafinovaně zplánoval...
Některé tituly se zhodnocují teprve konzumací v nemocné atmosféře. Nenechte se při čtení jakkoliv virusovat! Erenburg je koronovaný fabulátor! Či prognostik?! 14/20

Peleus
06.02.2019 1 z 5

Je mnoho věcí, které nechápu.

Třeba nechápu, jak je možné, že někdo kouří, ačkoli stále žehrá na nedostatek peněz.
Nechápu, proč někdo závistivě pokukuje po západoevropském zdravotnictví a zároveň přehlíží, co to řadového pacienta stojí.
Nejde mi do hlavy, proč někdo zběsile nakupuje oblečení ve slevě, přestože ho neunosí.

A stejně tak nechápu, jak se někomu může líbit tenhle soubor písmen, slov a vět.

mgeisselreiter
10.10.2016 4 z 5

Humorné, ale zároveň varovné, neskutečně nadčasové. Krásně se čte, má to spád, není to hloupé, ale ani přechytrané. 75%, 10.10.2016.

Drobecek
13.11.2013 5 z 5

Tato kniha je moje srdcová záležitost. Objevil jsem ji už na střední a v průběhu let jsem se k ní párkrát vrátil a pořád mě moc baví. Skvěle vymyšlený a napsaný příběh, humor (místy i dost černý) a díky malému rozsahu rychlý spád děje. Jedna z mých nejoblíbenějších knih.

Autorovy další knížky

Ilja Erenburg
ruská, 1891 - 1967
2001  80%Tvé šedé oči se mnou všady jdou
1954  63%Bouře
1966  81%Trust D.E.
1986  75%Lidé, roky, život
1960  84%Dýmky

Kniha Trust D.E. je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x