Trestankyně: Příběh Růženy Vackové

Trestankyně: Příběh Růženy Vackové https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278292/bmid_trestankyne-pribeh-ruzeny-vackove-mLX-278292.jpg 4 125 42

Co má větší cenu: žít v bezpečném závětří, ovšem za cenu kompromisů, nebo si stát odvážně za svým a uchovat si čisté svědomí? Kolikrát ve 20. století stáli lidé v Československu před touto volbou? Pro Růženu Vackovou ale otázka takto vůbec nestála. Neochotu přistoupit na kompromis dokázala tato univerzitní profesorka už za nacistické okupace, kdy byla za účast v odboji odsouzena k smrti. A znovu po únoru 1948, kdy ji soud poslal za mříže na dvaadvacet let za „špionáž ve prospěch Vatikánu“. V komunistických věznicích nakonec prožila 15 let. Přesto je její jméno veřejnosti málo známé. Román Trestankyně přibližuje její život na pozadí „šťastného“ 20. století.... celý text

Přidat komentář

Zdekat
19.03.2024 5 z 5

Doporučuji, silné.
Trochu se vleče popis dětství, vzpomínek na mládí, výchovu. Pro pochopení životních postojů Hrdinky je ale formování osobnosti důležité.
Dodržování vštípených mravních principů přivedly tuto zapomenutou, neuchopitelně chytrou a činnou ženu k velkému strádání, k utrpení i díky víře pokorně snášenému. Dnes, v konzumní době, těžko promýšlet.
Kdo přečetl Doktorku z domu trubačů, tak podobná kniha tématem i zpracováním.

Čičolina
12.02.2024 5 z 5

Tyto knihy vždycky vnímám hlavně jako moji povinnost dozvědět se. Myslím si, že už jsem otrlá. Nejsem. Znovu a znovu žasnu nad krutostí a znovu zase nad odvahou, morální čistotou a životem v pravdě těch druhých. Navíc M. Štráfeldová by uměla napsat zajímavě a čtivě i jízdní řád.


Indianka71
26.01.2024 5 z 5

Doporučuji..

Juda010
08.11.2023 5 z 5

Knížka je psaná velmi srozumitelně

markoj
09.08.2023 5 z 5

Výborná a obohacující kniha. Mnoho lidí by takový život považovaly za zmařený, nenaplněný, ona a další ženy ale dokázaly i v šílených podmínkách nesmírně obohatit lidi kolem sebe. Její myšlenka, že nejhorší tragédie není to, co si lidé většinou pod tímto označením představují, ale to, když člověk zahořkne a začne nenávidět, mi zůstane v mysli, doufám, do konce života. Díky za takové knihy!

Val
17.06.2023 5 z 5

O profesorce Růženě Vackové, jsem se dozvěděla, jako ostatně většina čtenářů, až z této výborné knihy.
Děkuji autorce , za přiblížení životního příběhu, této bezesporu velmi statečné, vzdělané a nesmírně pokorné ženy.

Italkaaa
08.06.2023 5 z 5

Knihy paní Milena jsou mimořádné. Umí psát bez patosu a navíc se vyzná v historii, takže vše podává s přesností, která ale nenudí.

myšpa
18.05.2023 5 z 5

Krásná kniha. O profesorce Růženě Vackové jsem nikdy neslyšela, ani nečetla , jsem ráda, že jsem se mohla díky této knize dozvědět o této úžasné paní.

Permoník368
18.10.2022 5 z 5

Zajímavě podaný životopis Růženy Vackové, která jistě patřila k výjimečným českým osobnostem 20. století. Musím přiznat, že o této ženě jsem se dozvěděl teprve díky přečtení knihy Mileny Štráfeldové. S použitím historických skutečností, osobních dopisů a řady lidských osudů "Trestankyně" mapuje českou historii téměř celého 20. století, a to v její složitosti. Běh událostí, ani historické osobnosti nejsou v knize podány optikou černobílého vidění, jež je dnes tak časté a vždy pokulhává na obě nohy.

EvaHonsová
15.10.2022 5 z 5

Velmi poutavě psaná biografie 2. profesorky na Univerzitě Karlově Růženy Vackové, která byla vězněna jak fašisty, tak komunisty. Její mírumilovná povaha pomohla politickým spoluvězeňkyním přežít a stmelit je. Kniha se čte jedním dechem a je psaná na základě skutečných historických a politických událostí. Doporučuji.

ErikaJ
08.07.2022 5 z 5

Velmi zajimavá a čtivá kniha, která nám vypráví příběh Růženy Vackové od jejího útlého dětství, přes popis událostí naší země za první a druhé světové války, nástupu komunismu a jeho tyranství, až po návrat statečné Růženy z vězení. Vždy po dočtení podobného příběhu si pokládám otázku, o co jsme my Češi, byli v době komunismu lepší, než nacisti za války? V brutalitě, věznění a v pomstychtivosti jsme od nich určitě nebyli daleko. Je mi z toho smutno. Knížka je psaná velmi srozumitelně, určitě by byla vhodná i jako povinná četba. Na některé události by se nemělo zapomínat.

terkezka
31.01.2022 5 z 5

Neskutečně čtivá a zajímavá kniha popisující hrůzy naší historie. Je dobré si něco takového přečíst .

lapagerie
12.10.2021 5 z 5

Rozhodně doporučuji přečíst. Není to žádná suchá biografie, která by vás nudila spoustou nudných dat. Růžena Vacková vám bude blízká, uvidíte ji jako malou holčičku, ráznou studentku i inteligentní a statečnou dámu.
Další z knih, která by měla být pro vyznavače komunismu povinná a pro ostatní minimálně velmi doporučovaná. A zároveň s ní kniha "Byly jsme tam taky" od Dagmar Šimkové.

tittanie
18.07.2021 5 z 5

Velice zajímavá kniha, kterou mohu jenom doporučit. Postupně popisuje Růženino krásné dětství a dobu první republiky. Moc se mi líbí i příběhy ostatních známých osobností a taky, jak autorka zmiňuje, že se narodil Toník nebo Pepík, kteří jsou také vlastně postavy knihy, ale velice negativní.
Kniha ukazuje, jak komunisti zničili jednotlivce a vlastně i společnost, která je zničená vlastně do dnešních dob.
Obdivuji lidi, kteří si stojí za svou pravdou a jsou schopní takových obětí jako přijít o svobodu a vlastně celý život, že i když Růženu propustili z vězení a vrátila se do světa, který je úplně jiný než, ten ze kterého odcházela, a neřekla si současný svět nestojí za nic nestálo za to bojovat, ale bojovala dál. Velmi silní lidé. Díky jim.

petrarka72
17.07.2021 5 z 5

Některé příběhy člověk vnímá příliš osobně... Růžena Vacková byla obdivuhodná bytost. Díky za ni.

magduska
01.10.2020 5 z 5

Emočně silný příběh.

veronika1998
19.06.2020 5 z 5

Velmi zajímavý a drsný život Růženy Vackové. Její život nebyl vůbec jednoduchý, začínající od první republikou po komunismus. Velmi poutavý příběh.

iva23
28.01.2020 5 z 5

Krásný průřez dějinami, strhující životní příběh, odvaha, láska, odhodlanost, boj za svobodu, ale taky strach, ubohost, ponižování. Hezky napsané, co nebylo napsané, vnímavý čtenář najde mezi řádky.

alexis818
13.10.2019 5 z 5

Drsný příběh ženy,která se stala obětí nacismu a komunismu.Velmi dobře popsaná doba nástupu komunistů a jejich zvěrstev.Lidé by tyto příběhy měli číst,aby se už žádná totalita nevrátila.Velmi poučné čtení.

denisa7430
26.09.2019 4 z 5

Tato univerzitní profesorka historie umění byla za účast v odboji mučena již za okupace nacisty. Smrti nakonec unikla, na rozdíl od svého bratra a švagra. Poté byla uvězněna znovu v roce 1951 za špionáž k 22 letům žaláře. V nelidských podmínkách různých komunistických věznic nakonec prožila dlouhých patnáct let.
Autorka popisuje drsné výslechy StB na základě autentických zážitků jiných přeživších „procesů s nepřáteli lidově demokratického zřízení, zrádci a odpadlíky, reakcionáři a špiony, zaprodanci imperialistického Západu a Vatikánu.“ Do toho všeho umně zakomponovala další politické i kulturní události té doby