Tráva zpívá

Tráva zpívá https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106074/bmid_trava-zpiva-d7o-106074.jpg 4 55 12

Psychologický román s kriminální zápletkou v závěru je situován do jihoafrické Rhodesie. Na pozadí hospodářského úpadku a ztroskotaného manželství zadluženého a nemocného farmáře se rozvíjí milostná hra farmářovy ženy a černého sluhy.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

The Grass is Singing , 1950


více info...

Přidat komentář

Mindy
13.04.2023 4 z 5

Děj knihy se odehrává v Rhodesii na jihu Afriky - dnešní Zimbabwe, kde je praktikován apartheid. Seznamujeme se s chodem jedné malé, bezvýznamné farmy. Farmář Dick je vcelku neschopný, nic se mu nedaří, má plno plánů, ale nic nedokáže dotáhnout do konce. Manželka Mary - nesnáší domorodé obyvatele, černoši se jí přímo hnusí. Po počáteční snaze pomoct s chodem farmy se dostává do apatie, nic ji nebaví, s manželem se na ničem neshodnou. Pak u nich začne v domácnosti pomáhat černý sluha Mojžíš, který se Mary začne dostávat "pod kůži". Všechno je špatně, Mary se dostává do stavu, kdy jí není pomoci. Nikdo nedokáže s nikým komunikovat a vše spěje k tragickému konci.
Až po dočtení knihy (kterou jsem si vybrala mezi vyřazenými z knihovny) jsem zjistila, že autorka získala v roce 2007 Nobelovu cenu za literaturu.

Marmarek
02.11.2022 4 z 5

Skvělá bezvýchodnost situace, popis rasismu, nemožnost pochopit komplexnost tragédie... doporučuji si po dočtení znovu přečíst první kapitolu.


jajcak
21.11.2020 4 z 5

Velmi zajímavě popsaná bezvýchodná situace, ztráta smyslu života.

harena
14.04.2020 5 z 5

Román patří mezi ty, kde polovina čtenářů je nadšená a polovina jej označí téměř za odpad. Já jsem se nemohla od knihy odtrhnout. V jihoafrické Rhodesii je zavražděna bílá žena černošským sluhou, který se k vraždě přiznal.
Proč vraždil? Ze soucitu, lítosti, ze zhrzené lásky nebo pro uraženou lidskou důstojnost ? V tomto psychologickém románu autorka v retrospektivě sleduje život ženy, která se v poměrně vysokém věku vdá za chudého farmáře, který se marně snaží v divoké buši pomocí černošských dělníků něco vypěstovat. Černoši jsou pro ni jako zvířata, smrdí, budí v ní hrůzu a ošklivost. Postupně upadá do větší a větší deprese a otupělosti. Překrásné popisy jihoafrické krajiny, psychologické propracování hlavních hrdinů a dokonalá čtivost dělá z tohoto románu jednoho z nezapomenutelných.

iiiccc
08.07.2019 5 z 5

Příběh, který v sobě uchovává obrovské poselství určené pro ženy (a možná i pro některé muže, ale varuji, obsahuje náznaky :D). Nelze konkretizovat, protože je na každé z nás, jakým způsobem nás tento příběh ovlivní a jakým směrem nás posune.

iška
16.03.2019 3 z 5

Hrdinka ztracená sama v sobě i v prostředí do kterého se dostala. Psychologické vykreslení postav bylo rozhodně dobré.

lubospanda
11.03.2019 odpad!

Tohle je nejhorší kniha, kterou jsem za poslední dobu četl. Kvalitou bych to přirovnal ke článkům v časopisech pro hospodyňky. Třicetiletá frigida se ze zoufalství provdá za chudého jihoafrického farmáře, a pak si najednou uvědomí, že nenávidí černochy, chudobu i svého muže a zblázní se. Postavy jsou ploché jak prkno, příběh je nudný, přínos nulový.

Taťka Hraboš
17.01.2019 5 z 5

Mistrně napsaná kniha. Z řady pozitiv knihy namátkou: skvěle psychologicky propracované postavy a jejich vývoj, bez servítků a politické korektnosti vykreslený iracionální, tradicí daný negativní vztah bělochů v jižní Africe a černých domorodců a jejich vykořisťování či plasticky popsaná jihoafrická krajina a nelítostné klima, které v tom depresivním příběhu jednoho nepodařeného manželství hraje zásadní úlohu.

Enehy
27.04.2015 5 z 5

Tak teď opravdu netuším, proč je tento úžasný obraz drsné Afriky a jejího vlivu na lidskou duši v modrých číslech. Nejenom, že příběh je sám o sobě velmi zajímavý (skoro všichni rádi sledujeme, jak je někdo vystavován nepřízni osudu... hlavně, že to nejsme my), ale navíc je i velice čtivý. Z mé strany naprostá spokojenost. Tahle paní si Nobelovku za literaturu rozhodně zasloužila.

adelinka
14.03.2015 4 z 5

veľmi zaujímavý príbeh belošky žijúcej v Afrike.....jej prístup k černochom, celkovo prístup k životu.....a jej osud....ako dokáže zmeniť človeka prostredie v ktorom žije ak sa s ním vôbec nestotožňuje.....

smejkalova.m
09.07.2014 2 z 5

Kniha mě nijak zvlášť nezaujala. První kapitola byla strašná, ale pak to celkem šlo :)

kamise
27.02.2012 4 z 5

První kapitolou jsem se trochu prokousávala. Pak už jsem byla bez skrupulí vtažena téměř až do hlavy zoufalé ženy, jež pod tlakem svých životních rozhodnutí i vnějších okolností marně bojuje o svůj život i příčetnost. Výsledek je předem jasný.... Nejde zde ani tolik o příběh nebo děj, nebo snad o vyřešení vraždy. Osou knihy je skvěle propracovaná sugestivní psychika postav, kdy můžeme jen nezúčastněně pozorovat, jak se každá z nich neodvratně řítí ke svému tragickému konci. Knihu jsem delší dobu odkládala, ale byla jsem příjemně překvapena a doporučuji k přečtení.

Štítky knihy

zfilmováno anglická literatura 40. léta 20. století Zimbabwe

Autorovy další knížky

Doris Lessing
britská, 1919 - 2013
2008  55%Puklina
1974  73%Tráva zpívá
1970  73%Muž a dvě ženy
1961  80%Mraveniště
1961  80%Africké povídky

Kniha Tráva zpívá je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených5x
Knihotéce37x
Chystám se číst36x
Chci si koupit3x
dalších seznamech5x