Tolkienův bestiář

Tolkienův bestiář https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33128/bmid_tolkienuv-bestiar-doJ-33128.jpg 4 49 5

Úplný výčet a podorobný popis všechu druhů rostlin, živočichů, přirozených i nadpřirozených bytostí, o nichž hovoří J. R. R. Tolkien v Hobitovi, Pánu prstenů a Silmarillionu. Detailní popisy jsou doprovázeny četnými černobílými ilustracemi v textu a více než šedesáti stranami barevných ilustrací. Zdroj - legie.info

Literatura světová Fantasy Encyklopedie
Vydáno: , Mustang
Originální název:

A Tolkien Bestiary , 1978


více info...

Přidat komentář

bettina.ludwal
01.02.2019 3 z 5

Dobře sestavená příručka (byť někdy se hesla opakují), která pomůže v orientaci v Tolkienově světě.

AndyTheReader
11.04.2016 5 z 5

Tolkienův bestiář jsem četl ihned po přečtení Průvodce světem. J. R. R. Tolkiena od téhož autora. Z obsahového hlediska se jedná o publikace velmi podobné. Avšak Bestiář se primárně zaměřuje na faunu a floru Ardy (přesněji Středozemě a Valinoru - Zemí neumírajících v Amanu), včetně božstev, plemen a národů. Průvodce navíc obsahuje i hesla o zdejším místopisu a významných charakterech a událostech. Bestiář tedy logicky, z hlediska obsahové komplexnosti, na Průvodce ztrácí, naprosto jej však předčí bohatostí obrazového fondu a dodatkových materiálů. Černobílé ilustrace od variace různých autorů jsou v obou publikacích velmi podobné a mnohdy zcela identické, Bestiář jich ovšem nabízí více (jsou prakticky na každé dvojstraně) a často jsou větších rozměrů. Oproti Průvodci poté Bestiář nabízí i pár desítek krásných barevných ilustrací, jež jsou rozděleny do čtyř tematických cyklů - první dva zobrazují výjevy ze Silmarilionu, třetí z Hobita a Společenstva Prstenu, poslední pak ze Dvou věží a Návratu krále.

Bestiář je rovněž bohatý na dodatky, které Průvodce prakticky zcela opomíjí. Předně obsahuje černobílou dvoustránkovou mapu Středozemě a Zemí neumírajících, jíž jsem v Průvodci tolik postrádal. Hned poté následují dvě dvoustránkové chronologické tabulky - první znázorňuje významné události Středozemě a Zemí neumírajících a druhá království ve Středozemi za Slunečních věků. Na závěr Bestiáře jsou ještě umístěny dvě jednostránkové tabulky, které se věnují genealogii elfských a lidských plemen a království.


Exhoubus
23.05.2015

Když jsem knihu otevřel, hned jsem viděl spoustu chyb například v sindarském pravopise, což moc nechápu, protože byla vydána až po Silmarillionu, kde si autor mohl pravopis nastudovat. Pokud se ale čtenář nezabývá pravopisem, tak kniha slouží jako docela dobrý přehled Tolkienových rostlin a živočichů.

Peter.Melon
18.07.2012 4 z 5

Souhlasím s uživatelem Hipi.Text není žádná sláva a ilustrace je supr.

Hipi
30.04.2012 4 z 5

Dlouho jsem po ni toužila, záviděla ji kamarádce a pak, po dlouhé době marného shánění, jsem ji najednou objevila v antikvariátu. Text až taková sláva není, ale ilustrována je na jedničku.

Štítky knihy

Středozem, Středozemě (Tolkien) bestiář

Autorovy další knížky

David Day
kanadská, 1947
1995  77%Tolkienův bestiář
2019  73%Tolkienovi hrdinové
2003  76%Průvodce světem J. R. R. Tolkiena
2019  66%Tolkienovy bitvy
1999  77%Tolkienův prsten

Kniha Tolkienův bestiář je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst30x
Chci si koupit28x
dalších seznamech4x