To se může stát jen ve filmu

To se může stát jen ve filmu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435076/bmid_to-se-muze-stat-jen-ve-filmu-Qgh-435076.jpeg 4 105 29

Hvězda young adult literatury Holly Bourne v této navýsost zábavné a dojemné knize řeší, co je to opravdová láska. Audrey má „lásky“ plné zuby. Od chvíle, kdy se zhroutil vztah jejích rodičů, je její matka jako tělo bez duše. Audrey si najde brigádu v kině, aby nemusela sedět doma, a potká tam začínajícího filmaře Harryho. Nikdo nečeká, že se do sebe tak rychle a tak bezhlavě zamilují. Nebude to ale snadné, protože skutečná láska není jako ta ve filmech... Jejich love story neobsahuje scénu s líbáním ve sněhové vánici nebo zběsilý úprk chodbami letiště. Zato je v ní spousta zmatku a bolesti, ale také naděje a úžasu. A platí v ní úplný zákaz laciných klišé!... celý text

Romány Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

It Only Happens in the Movies , 2017


více info...

Přidat komentář

LunaL.
10.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem zkusila po doporuceni od dvou lidi. A jsem rada! Ctiva, vtipna knizka, ktera dost rozebira romanticke filmy - a ne zrovna v dobrem.
Libilo se mi hlavni tema. I dej odehravajici se z casti v kine. Nataceni zombie filmu tomu dalo smrnc.
Konec me prekvapil, ale tim vic se mi to zdalo realny.

Becca_books
26.11.2023 4 z 5

Nejsem úplně cílovka, ale knížky Holly Bourne se mi líbí. Tato jela se mnou na dovolenou a přečetla jsem ji v letadle jako nic. Děj pěkně ubíhal, postavy jsou na svůj věk tak akorát otravé a naivní. Nejvíc mě rozčilovala Rosie a Audreyini rodiče. Nejhorší na tom je, že takto to v mnoha rodinách opravdu je a rozvod rodičů tak jak je popsaný je realitou mnoha dospívajících. I s mrchou nevlastní matkou.
Moc se mi líbil konec. Mám ráda, když máte pocit, že vše nějak dopadne ale autorka si řekne ne, a vše se stočí úplně jinam.
Knihu doporučují od dvanácti let. Vzhledem k tématům jako jsou rozvod, první sex, drogy, alkohol... bych ji doporučila trošku později. Každopádně kniha poputuje do knihovničky k dceři na příští rok.


Sarah11
07.05.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem čekala romantickou oddechovku (nevím, co jsem si jako myslela, když je to Holly Bourne, ale tady zkrátka nic nenaznačovalo, že to bude taková emocionální jízda), ale dostala jsem něco úplně jiného.
Autorka se opět zabývá těžkým tématem a tentokrát je to rozvod rodičů, který ani v nejmenším neproběhl hladce. Jestli něco na knihách Holly Bourne miluju, tak je to ta syrovost, reálnost a upřímnost, se kterou píše.
Tentokrát jsem ale měla trochu problém s postavami. Audrey mi přišla dost vztahovačná a často jsem měla pocit, že reaguje přehnaně. Harry se oproti tomu tváří jako docela fajn týpek, ale vlastně je to chodící red flag - kouří (a nejen cigarety), chlastá, řídí pod vlivem... Vím, jak to mezi teenagery chodí, koneckonců to není zase tak úplně dávno, kdy jsem do této skupiny patřila, ale přišlo mi, že se to tady autorka snaží tak trochu normalizovat a to za mě zkrátka není dobře. Dělá to spousta teenagerů? Ano, nepochybuju o tom. Ale znamená to, že je to v pořádku? Určitě ne.

Kristy.Seb
07.12.2022 4 z 5

Najít pravou lásku nemůže být nikdy snadné. Je potřeba, aby předtím než spolu ruku v ruce odkráčíte do západu slunce, překonali nějakou překážku.

Velmi si líbilo téma seminární práce Audrey. Ale jinak mi tentokrát v příběhu něco chybělo.

Lily-fairy
04.12.2022 5 z 5

Holly mě ZASE rozložila a zase složila. Miluju upřímnost s jakou píše svoje příběhy. Povinná četba pro všechny středoškolačky (v tomhle případě lehce 15+, nenechte se zmást obálkou).

spencer
07.10.2022 4 z 5

Knížky Holly Bourne by se měly zařadit do povinné četby pro všechny teenagery, protože jak už tomu u této autorky bývá, i tentokrát se v rámci příběhu snaží předat určité poselství. To se může stát jen ve filmu se věnuje tematice lásky. Soustředí se na její prezentaci ve filmech a její skutečnou podobu.
Musím říct, že přestože mě titul bavil, k nejlepším autorčiným počinům bych jej nezařadila. Líbil se mi náhled do „opravdových“ vztahů a ukázka toho, co nám filmy či romantické knihy mnohdy neukážou. Nicméně mi dějová linka týkající se rodiny hlavní hrdinky nepřišla úplně dotažená do konce a co se týče postav, měla jsem problém si k nim utvořit nějaký vztah. I přes to mohu titul doporučit, protože poukazuje na poměrně důležité věci, o kterých by se mělo mluvit více.

blackoutzuzi
13.05.2022 4 z 5

Od knihy jsem čekala jediné - milý, romantický příběh, u kterého si odpočinu. Což jsem také dostala, ovšem k mému překvapení nejen to, ale i nápaditý příběh, který se dokázal vymanit z většiny romanťáren, které známe a které jsou jak přes kopírák. Ve finále jsem dost nadšená, moc se mi líbí myšlenka knihy, její opravdovost a ten konec! :)

Tohle je rozhodně jedna z těch lepších romantických knih, jaké jsem za poslední dobu četla.

JessieEx
04.05.2022 3 z 5

Kniha má přes 400 stran, což mi přišlo hrozně crazy a bála jsem se, že s tím budu dlouho bojovat, ale naštěstí, i přesto, že se tam toho moc nedělo :), se to četlo velmi dobře! Měla jsem ji přečtenou během dvou dní.

Na příběhu se mi líbilo, že se věnoval tématu rozvodu rodičů a jaký dopad to má na děti. Bylo to bez přikrášlení, drsné a bolestivé. Matka to nezvládla a i když na ní recenze nenechávají nit suchou, já jsem s ní soucítila. Tohle si nikdo nezaslouží.

Kniha je velmi originální hlavně v tom, jak se příběh a vztah Audrey a Harryho vyvíjí. Rozhodně je to velmi netradiční, oproti ostatním romantickým "youngadultovkám". Na konci jsem jen zírala s otevřenou pusou, asi mě to celé naštvalo.

Kniha mě štvala tak nějak celou dobu, protože je hrozně poplatná dnešní době, stoprocentně korektní. Vytáčela mě tím Audrey, furt se oháněla slovy feminismus, vše podle ní bylo sexistické... bylo tam toho víc, co mi vadilo, ale nechci vířit vody. Harry si musel dávat pozor, aby náhodou něco "nekorektního" neřekl, protože Audrey se pořád urážela...

Trochu mi vadilo, jak autorka prezentovala sex - že na střední škole už je to vlastně běžná záležitost. Neříkám, že není, ale nevím, jestli by to knihy pro mladší čtenáře měly prezentovat zrovna takhle. Já nevím, asi jsem na tuhle knížku moc staromódní.

S autorkou jsem ještě neskončila, chystám se na Místa, kde jsem plakala, ale bojím se toho. Už ale budu aspoň trochu vědět, co čekat :)

Zlá-Ňufie
23.01.2022 4 z 5

(SPOILER) No… Nutno dodat, že jsem lehce po cílovce. Když jsme si četla název, viděla obalku… Čekala jsem a těšila jsem se na pořadné kliše… Tak to jsme se mýlila.
Zapomínám, jak je dospívání těžké. Špatně nesu, když lidem, zvláště “dětem” neni poskytovana odborná pomoc - po rozvodu, blízké smrti atd… Což tady bylo šílený.
Tak první 1/3 me moc nebavila, hlavni postava mě dost štvala. Pak se to rozjelo a ja hltala. Konec asi neni překvapení, ale bolí to. A štve mě, kolik věcí zustalo neobjasněných, nebo aspoň pro mě.
Obecně je knížka fajn, je tam spoustu zajímavych podnětů a témat. Mam trochu poničený iluze, což sem spíš nechtěla, ale to snad zlepším nějakou větší romnťárnou :D.

Lenka2533
01.01.2022 3 z 5

Trochu mě překvapil konec a Harryho fakt nemusím... Ale jinak to byla celkem pěkná knížka.

v.michlickova
10.11.2021 5 z 5

Byla to taková skoro jednohubka. Holly umí psát opravdu čtivě, nenechá vás oddechnout a ten příběh prostě graduje až do úplného konce. Přiznám sem, že jsem romantická duše a kousek mě doufal, že ten konec dopadne jinak. S odstupem času musím ale říct, že lepší konec autorka vymyslet nemohla. Sice to mou romantickou dušičku trošku potrápilo, ale nemůžu víc než souhlasit s tím, že láska není jako nám ukazují ve filmech.. je krutá, nevyspitatelná, občas i ošklivá, neopětovaná a to vše a mnohem víc je realita lásky.
Láska je ale taky krásná, upřímná, hřejivá a naplňující. Jen je důležité počítat i s tou škaredou variantou, protože pokud ne.. jsme potom zklamání a svět se zdá být mnohem krutějším místem než je.

lily_maleckova
23.08.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila. Příjemná YA kniha, která je zároveň trošku jiná, celkové jsou pro mě knihy od této autorky takové trochu jiné. Musím říct, že mě velmi příjemné překvapil závěr knihy ️
Knihu doporučuji!

warca
13.07.2021 5 z 5

Kniha byla velice příjemným překvapením. To, že byla čtivá, ještě není tak podstatné jako to, že naprosto vystihla běžný, každodenní, reálný život. Cítila jsem z ní upřímnost a opravdovost. Proto mě také dokázala pohltit. Jako by popisovala to, co se může stát každé z nás. Za mě pecka.
Vzhledem ke konci čekám na další díly!

jsemknihomolka
27.06.2021 1 z 5

Od této spisovatelky jsem milovala "jsme všichni sněhové vločky?" ale toto , to bylo zklamání . Je možné že se mi nelíbil nápad nebo je to jen divně napsané . Nejhorší na tom byl přístup rodiču a jejího bratra . Za mě nic moc.
Třeba se ke knížce dostanu za pár let a pochopím ji .

Dyna08
13.05.2021 5 z 5

Tohle byla úžasná kniha!!! Totálně mě vzala... Jen jsem si ten konec představovala jinak, ale zase tenhle konec byl nečekaný. Prostě snad jedna z nej knih, co sem četla :)

whiolet
25.04.2021 3 z 5

Ok pojďme si hned na začátek říct, že rozhodně nejsem cílová skupina, která by měla číst tuhle knihu, ale věřím, že kdybych jí byla, kniha by se mi líbila daleko víc.
Už od začátku bylo jasné že tohle nebude klasická pubertální kniha o špatným klukovi a samotářske holce se šťastným happyendem, přesto jsem jim ho sakra přála!
Několikrát jsem se zasmála dost nahlas, autorce se totiž neda upřít smysl pro humor a ještě jsem dostala super tipy na filmy, prostě díky Holly.
Na druhou stranu mě neskutečně vytacela Audriina matka, tohle byla totálně šílená postava a dost mi vadilajak se i po dvou letech rozvodu hroutila.
Takže shrnutí? Průměrná nenáročná kniha se sympatickými postavami a vtipnými hláškami, za mě proč ne? :)

AnnaKreon
21.04.2021 5 z 5

Rebel Harry pracuje v altovém kině, aby si vydělal peníze na bydlení s přáteli. S rodiči nemluví, pije alkohol, kouří trávu a natáčí amatérské zombie filmy. A hodně filtruje.
~~~
Naopak Audrey je milá, ale trochu samotářská dívka žijící s matkou v domě, která sní o studiu na konzervatoři. Píše školní práci do Mediálních studií o romantických filmech, které nesnáší a hodně jí v tom pomáhá její brigáda v kině.
~~~
Tam se seznamuje s Harrym, zatímco bojuje s těžkými osobními i rodinnými démony. Otázkou je, zda se dokáží tihle dva vzájemně „opravit“; zda se Harry zvládne zamilovat a zda Audrey dokáže znovu věřit v lásku.
~~~
Tahle kniha byla neskutečná, nádherná, dojemná a tak opravdová! Nemám romantické knihy ráda a čtu je jen vyjímečně, ale tohle ukazuje lásku ve skutečném světle a že nemusí být všechno sluníčkové.
~~~
V knize se rozebírají témata jako alkohol, drogy, rozvod, nevěra, první sex, lgbt, ztráta přátel, psychické zhroucení a právě díky takovým tématům si nemyslím, že je kniha vhodná od 12 let, jak se na zadní straně knihy píše. Nicméně to jí neubírá na čtivosti ani na kvalitě.
~~~
Audrey je úžasná postava a stejně jako já ráda poukazuje na všechna klišé romantických filmů. Objevila jsem díky knize nespočet tipů na filmy, kterých je tady moře. Je to neskutečně skutečná kniha a 100% se řadí mezi nejlepší knihy, co jsem letos četla. Moc ji všem doporučuju a těším se až si od autorky přečtu i jiné knihy.

Ajda300
01.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Tahle knížka se ke mně dostala náhodou a popravdě jsem se ji ani nechystala číst. Ale byla jsem celkem příjemně překvapená. Byla to odpočinková YA romanťárna a hlavně potom co mi ji Suzanne07 dlouho vymlouvala, jsem čekala největší kravinu pod sluncem. A jako jo. Byla to celkem blbůstka, ale já měla na něco takového náladu. Autorka občas představila filmové klišé a já pak jen celou kapitolu sledovala, jestli se jí podaří tomu nějak vyhnout, což se ve většině případů vydařilo. Když se Harry a Audrey rozešli, byla jsem už asi natolik zblblá ze všech romantických filmů, že jsem doopravdy čekala, že to skončí tak, že se znovu dají dohromady. A kvůli tomu, že se tak nestalo, mi celá kniha stoupla. Navíc jsem konečně uslyšela tu kouzelnou větu "jsi jiná než ostatní holky" v jiném kontextu než pozitivním a jsem za to vděčná. (Mimochodem, když tu pasáž čtete společně s poslechem písničky NO od Meghan Trainor, dostává to úplně jiný rozměr.)
Navíc se mi hodně líbilo, používání nadávek v textu. Je to už koneckonců součást toho jak mluvíme a vyjadřujeme se a jsem ráda, že to konečně někde zaznělo. (I když nevím, jestli tohle není náhodou práce překladatele.)
Co mě teda ale doopravdy nebavilo, byla ta mega hysterická máma. Neříkejte mi, že by se takhle chovala jen proto, že ji manžel před několika lety opustil. V ten moment se z ní samozřejmě musela stát alkoholička, která se nedokáže postarat o vlastní děti. Její manžel byl to jediné co v jejím životě dávalo smysl a před ním neměla žádné záliby. Prostě ne. Tohle by se nestalo a je to mega divný. A matky navíc nebývají jenom matky, ale překvapivě taky dělají i něco jiného. Navíc nová manželka Audreina táty byla samozřejmě blbá, nesnášela svou nevlastní dceru a byla sobecká. Tohle si mohla autorka odpustit, protože to bylo za prvé strašně nereálný a za druhé chci taky nevlastní hodné mámy jako v Kudy ke hvězdám.
Takže pro mě doopravdy hezké počtení na dopoledne. Chápu, že se to někomu nelíbilo, ale doopravdy je to fajn knížka. Navíc nedává smysl, abyste tomuto dali míň hvězdiček, než jedné nejmenované knize, která vyšla od české autorky v CooBoo a byla hodně zmedializovaná. To už je pravděpodobnější, že se vám víc líbili Lovci mamutů než ta nejmenovaná kniha.
Tak jo. Pardon za trochu obsáhlejší komentář, ale myslím, že jsem k tomu měla co říct.

janinka177
28.02.2021 odpad!

Tato kniha mi vůbec nesedla. Postavy nesympatické, děj v podstatě o ničem. Do čtení jsem se musela nutit a doslova jsem se těšila až bude tato kniha za mnou. Upřímně je mi líto těch peněz za tuto knihu.

Bad-wolf
17.02.2021 4 z 5

Předpokládám, že u této knihy asi nebudu úplně cílová skupina, proto nebudu úplně hodnotit to, že mi některé scény přišly opravdu přehnané či nesmyslné. Jako celek ale kniha nebyla špatná a věřím, že pro mladší čtenářky, to nemusí být úplně špatné čtení. Kniha se mi četla velmi dobře a děj příjemně odsýpal. Knihu doporučuji přečíst, ale vhodnější je spíše pro dospívající dívky.

Autorovy další knížky

Holly Bourne
britská, 1986
2020  78%Jsme všichni sněhové vločky?
2021  84%Místa, kde jsem plakala
2019  72%A jak se vám líbím teď?
2017  84%Už jsem normální?!?
2020  76%To se může stát jen ve filmu

Kniha To se může stát jen ve filmu je v

Přečtených134x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených3x
Knihotéce118x
Chystám se číst74x
Chci si koupit34x
dalších seznamech7x