Už jsem normální?!?

Už jsem normální?!? https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357254/bmid_uz-jsem-normalni-1MQ-357254.jpeg 4 110 23

Román o skutečném holčičím přátelství a velké odvaze vypráví o středošškolačce Evie. Právě nastoupila na novou školu, kde ji nikdo nezná jako „tu holku, co se zcvokla“. Už nebere skoro žádné prášky, umí si poradit se svými úzkostmi a je na krok od toho, aby byla normální. Jenže co to je, být normální? Má skvělé kamarádky, chodí do kina a na koncerty. Ještě ji zbývá najít si kluka. Jenže vztahy s kluky jsou ošemetná věc, z těch by se zbláznila i normálně holka. Chytrý a vtipný bestseller, který by neměl chybět v žádné holčičí knihovně.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Am I Normal Yet? , 2015


více info...

Přidat komentář

Jellylorum
22.02.2024 4 z 5

4,5 hvězdičky

natalie-p6706
24.01.2024 3 z 5

Jako kniha asi dobrá, ale je cílená na mladší čtenáře v podobném věku jako má hlavní hrdinka...Knihu jsem ani nedočetla


SilviLovesDogs
11.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Knížka se mi líbila. Líbilo se mi, jak autorka vystihla poruchu, kterou hlavní postava Evie trpí – OCD. Evie chce být hlavně normální, chce si najít nové kamarády, kluka a hlavně nebýt „ta divná“ holka. Hodněkrát jsem se v tom našla a bylo pro mě jaksi uklidňující o podobných věcech číst. Líbilo se mi, jak autorka v knížce vysvětlovala některé psychické nemoci, a líbily se mi i některé názory z feministické stránky. Ale v některých momentech mi přišlo, že byl feminismus trochu přehnaný, a v ději mi to přišlo celkem zbytečné. Příběh působil hodně reálně, typicky se mezi holkami řešili kluci a podobně.

kedlis
24.07.2021 2 z 5

(SPOILER) Líbila se mi prezentace OCD a "osvěta" ohledně psychických nemocí i některé momenty z feministické stránky se mi líbily. Každopádně je to opravdu hodně teen, tlačí to na pilu a na můj vkus se vše až moc točí okolo kluků. Každá z kamarádek poblázněná, Amber jako jediná ne a to jen kvůli tomu, že se cítí jako neatraktivní.

kvetinkovedny
27.04.2021 4 z 5

Tahle knížka se ke mně dostala úplně náhodou, aniž bych věděla, o čem má pojednávat. Nakonec se z toho vyklubal příběh holky s OCD (což mi vůbec, ani trochu není blízké, nene), která chce být hlavně normální. Takže si najít kamarády a kluka... prostě nebýt tou holkou s diagnózou.

Od začátku mě kniha chytla svou čtivostí a hlavně tím, že působila tak strašně reálně... a jak jsem se dočetla v poděkování, taky to reálné bylo.

Kromě zajímavého tématu duševního zdraví byly do textu zasazeny i zajímavé feministické myšlenky, které za mě ale bohužel občas působily rušivě.

Ale HLAVNĚ! Kluci. Hlavní hrdinka Evie má vztah v průběhu knihy se dvěma kluky a vztah s nimi je popsán na YA dost neobvykle, ale opět... zatraceně reálně.

Trochu jsem očekávala romantický happy end, který nepřišel, ale bylo to ještě lepší (a vůbec jsem nebrečela, nene).

Tuhle knížku mohu s čistým svědomím doporučit, ač možná knížka nebude vaší oblíbenou, hrozně moc vám dá tím, že je opravdu ze života.

Audrey122
16.04.2021 5 z 5

Feministická, pravdivá, krásná a se zajímavým tématem. Řekla bych že by si ji měla přečíst asi každá holka. Je neuvěřitelně čtivá a často sem se nad ní dost zasmála. Spisovatelku mám moc ráda, obdivuji její příběhy, styl psaní i myšlenky obsažené v knihách.

Haňulilinka
10.09.2020 1 z 5

Tato knížka mě zklamala, ani jsem ji nedočetla. Bude to asi tím, že je určena spíše pro dívky okolo 13 let.

ovsemzectu
02.09.2020 5 z 5

Silná kniha. Doporučuji!

buldozer5
14.04.2020 4 z 5

Kniha pro mě byla neskutečně silná, jelikož sám trpím úzkostnou poruchou, takže jsem se v mnohém našel. I když to člověk ví, je prostě hrozně uklidňující o takových věcech číst z pohledu cizí, byť vymyšlené postavy. Autorka krásně vystihla poruchu, kterou hlavní postava trpí a příběh krásně zasadila do young adult literatury, kde se typicky řeší kluci a škola.
Jediné, co mi dojem z celé knihy snižovalo, byl přehnaně vyhrocený feminismus, kde bylo pár myšlenek zajímavých, jinak mi to v ději samotném přišlo docela zbytečné.

rencovav
09.01.2020 5 z 5

Jsem v šoku. Tohle bylo hodně silné kafe. Protože jsem snad na každé stránce viděla nějakou paralelu (ne nutně se SVÝM životem, spíš jsem si připadala jako Jane a neskutečně jsem se za to styděla). Musím se omluvit všem, které jsem odsoudila, nepochopila, litovala, vyslechla a pak netrpělivě čekala, až je to přejde... Protože ano, nedokážu si spoustu detailů uvědomit. Budu muset napsat článek - a doufám, že mi do toho nic nevleze a že dokážu vyjádřit pokud možno všechno, co ve mně rezonuje. Protože si myslím, že to ve mně nějakou dobu zůstane.

Lunox
16.12.2019 5 z 5

Kniha přiblíží jednu z psychických poruch a myšlení lidí, kteří jí trpí. Zbytek knihy je tak trochu praštěný, ale přesto byl text napsán velice poutavě.

Blančitos
27.10.2019 4 z 5

Neskutečně dobrá kniha s hodně silným motivem, který se ale čtenáři nevnucuje. Navíc je děj knihy čtivý a svižný... A náhled do mysli hlavní hrdinky Evie byl hodně... výživný? Za sebe jednoznačně doporučuji, ale spíše až tak od těch 16, 17 let, kdy je dle mého čtenář/ka psychicky dostatečně vyzrálý na témata, která se v knize objevují. 4*

dagmar7365
06.07.2019 5 z 5

Jedním slovem skvělé:
- představení toho, co se člověku odehrává v hlavě při psychické poruše.
- ukázání jak tenká je hranice mezi tím, co je ještě normální a co už je za hranou.
- čtivé, svižné, místy vtipné, plné teenagerovské nejistoty a touhy zapadnout, najít lásku...a současně žádný jednoduchý románek pro holky s nereálným happyendem
Líbila se mi i "feministická" linka, poukázání na to, že sice mohou klidně pracovat u soustruhu, ale společenská rovnost je zatím v nedohlednu a mnohdy si za to můžeme my ženy samy
Rozhodně to bude jedna z knih, kterou svým dcerám v tomto kritickém věku doporučím.

SknihouVrukách
29.06.2019 4 z 5

Konečne som si prečítala prvý diel z tejto trilógie. Od knihy som mala veľmi veľké očakávania, ktoré sa splnili. Keď som začala knihu čítať veľmi sa mi páčila, prvá polovica bola super. Druhá polovica sa mi páčila trošku menej, ale nebolo to strašné. Romantika v knihe sa mi veľmi nepáčila. Občas mi veci, ktoré patria do romantiky prišli strašne nútené a zbytočné. Postavy boli fajn. Niektoré mi neboli sympatické, ale iné postavy som si dosť obľúbila. Veľmi sa mi páčil koniec, pretože tam bolo viac o psychickej poruche Evie. Kniha sa veľmi rýchlo čítala a mala krátke kapitoly. Knihu vám určite môžem odporučiť.

Allka
09.06.2019 5 z 5

Vynikající kniha a pro mě překvapivě jeden z nejlepších příběhů o psychických poruchách, jaké jsem kdy četla. A ačkoliv jsem už o víc než deset let starší než hlavní hrdinka a její kamarádi, knížka mi doslova mluvila z duše. Škoda, že se o téhle sérii moc nemluví, zasloužila by si mnohem větší pozornost!

Lily-fairy
01.05.2019 5 z 5

Tahle kniha je tak pravdivá. Poselství tu má větší význam než příběh, ale i ten je překrásný

RájKnihoHolky
25.01.2019 5 z 5

Tak tahle knížka je prostě nutnost. Čtivý příběh se skvělým námětem. Evie je úžasná postava, kterou si po pár stránkách zamilujete. Moc jsem nemusela rodiče Evie, hlavně tedy její matka, podle mě se zezačátku nechovala dobře.
Nejvíce se mi líbily dýchanky Evie, Amber a Lottie. Jejich Klub starých panen byl dokonalý a u jejich feministických rozhovorů jsem se nasmála i zamyslela.

Brambu
11.06.2018 4 z 5

Páni. Vůbec jsem netušila, co se může pod takovýmto názvem knihy skrývat. Tento příběh nám představuje Evie. Na první pohled naprosto obyčejnou šestnáctiletou puberťačku, ale při bližším zkoumání zjistíme, že opak je pravdou. Evie trpí duševní chorobou OCD. A bobuje s ní velmi statečně. Ale když se do toho zamotá první láska, mejdany, alkohol a starosti v rodině, příběh dostává ty správné grády. Jsem moc ráda, že se současní autoři nebojí nás více seznamovat s duševními poruchami.

Peace
16.05.2018 5 z 5

"Musíš nejdřív mít ráda samu sebe a teprve pak se starat o to, jestli tě má rád někdo jiný."

Pro mě velké překvapení v tom nejlepším slova smyslu. Kniha, která žánr dívčích románů dost přesahuje. O závažných tématech tak čtivou a uvěřitelnou formou jsem dlouho nečetla.
Rozhodně doporučuji a budu s nedočkavostí očekávat další pokračování série. Evie mi prostě přirostla k srdci.

seabook04
12.05.2018 5 z 5

Už po pár stranách, jsem byla neskutečně překvapená.

Čekala jsem dobrý YA román, na to mne recenzi připravily. Ale že se dočkám naprosto skvěle napsaného a zpracovaného YA románu propleteného feminismem, OCD, psychickými nemocemi, pravou láskou a přátelstvím...
Za mě je to krom jiného nejlepší kniha, co se týče vykreslení hlavní hrdinky a jejich "problémů". Nikdy jsem nečetla tak dobře zprostředkované a autenticky podané myšlenky a chování psychicky nemocného člověka... a to ani v thrillerech.
Moc doporučuji!