Tanec skalpelů

Tanec skalpelů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445689/bmid_tanec-skalpelu-rNF-445689.png 3 146 52

Ve svých pětatřiceti letech dosáhl Jonas Lerman všeho, o čem se spisovateli může zdát. Jeho knihy o chirurgovi a vrahovi mladých dívek Carlu Cederfeldtovi jdou na dračku, fanynky stojí v zástupech a křesla všech televizních pořadů, ve kterých seděl, už ani nepočítá. Veškerou kritiku extrémního násilí ve svých románech zavrhuje s tím, že to všechno je jen jako. Až do dne, kdy už to jen jako není… Krok za krokem se Jonasův život proměňuje v nepochopitelnou noční můru a hranice mezi fikcí a realitou se pomalu stírá. Nakonec z jeho pohodlného života spisovatele zbývají jen děs, šílenství a umučené teenagerky. Zdá se, že Jonasova jediná šance na záchranu je najít odpověď na onu klasickou otázku, která se pokládá všem spisovatelům: „Kam na to všechno chodíte?“... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Skalpeldansen , 2012


více info...

Přidat komentář

Romanka89
29.02.2024 3 z 5

Čekala jsem větší horor, ale zas tak špatné to nebylo, taková jednoduchá oddechovka. Pomalý rozjezd, ale pak už se to četlo celkem slušně.

TeriLoch
22.12.2023 3 z 5

I přes nízké hodnocení jsem se na knihu těšila a měla jsem docela velká očekávání, i díky doporučení. Bohužel mi kniha přinesla menší čtenářskou krizi, nečekala jsem, že ji budu číst měsíc ...Jak už tu zmiňuje někdo přede mnou, jde spíše o psychologický thriller, což by mi nevadilo, kdyby kniha (pro mě) nezačala být aspoň trochu napínavá až od strany 200.. Jinak téma zajímavé, šlo by z toho udělat opravdu děsivý napínavý horor, tohle mi ovšem bohužel moc nesedlo. Každopádně ke konci už se aspoň četlo lépe.


Belanna
04.08.2023 3 z 5

Na knize mě zaujal název a zároveň i obálka. Musím konstatovat, že se opravdu nejedná o horor, ale o psychologický thriller.
Námět je zajímavý, i když ne úplně originální. Knížka má pomalý rozjezd a ve chvíli, kdy se vše dá do pohybu, už lze snadno předvídat, kam bude směřovat.
Čte se dobře a autorce nelze upřít smysl pro detail a fantazii.

Leník95
10.03.2023 3 z 5

Velká škoda. Kniha měla dle anotace velký potenciál. Ale její provedení už tak skvělé nebylo. Začátek příběhu byl zajímavý a vtáhlo mě to tak, že jsem čekala, jaký bude výsledek. Bohužel kvalita pak šla dolů. Vrah byl odhalen příliš brzy a hned víte, jak to celé dopadne. Ztratila jsem poté motivaci knihu číst a už mě příběh moc nezajímal. Dočetla jsem to čistě z nutnosti. Navíc jsem se prala se švédskýmy názvy ulic a míst, které byly v knize často uváděny.

Johhanka79
04.03.2023 2 z 5

Co zapříčinilo moje nezvykle nízké hodnocení? Neoriginalita, pseudo-psycho cosi, se snahou šokovat s nejasným, nečtivým výsledkem. Pro mně velké zklamání a ztráta času.

ZuzanaZ83
31.01.2023 3 z 5

Průměrný, ale vůbec ne špatný thriller (ne horor) o spisovateli Jonasovi, který píše brutální knihy plné násilí. A v průběhu své literární krize zjišťuje, že jeho příběhy se stávají realitou.

Maki21
22.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Kde začít, smekám před autorkou protože napsat dobrý horor ve světě kde máme Stephena Kinga je obtížné ale tady se to povedlo. Upřímně první polovinu knihy jsem se hrozně nudila ale potom když přišel zvrat ve formě zabijáckého jednovaječného dvojčete, které bylo násilím odstraněno z původní rodiny jakože wow. A závěr kdy je detailně popisován finálový zápas mezi oběma bratry a nakonec kdy člověk vlastně ani neví kdo přežil. Za mě pecka.

LittleRebelle6
28.05.2022 5 z 5

Kniha byla tak bombastická až jsem z toho básnila. Mēla vše co od hororu čekám a rozhodnē se k ní nēkdy vrátim.

ToVy
21.05.2022 2 z 5

Ne že bych s nějakým speciálním očekáváním koupil tuto knihu, spíš jsem potřeboval vyčerpat nějaké benefity a libil se mi obal, tudíž nároky nebyly vysoké. Nicméně od hororu bych očekával, že to bude horor od začátku do konce nebo aspoň průběžně prokládaný horor a tady vše směřovalo jen k finální scéně. Dokázal bych si představit pro tento příběh najít i lepší zakončení.

Knihomolka97
11.05.2022 4 z 5

Tanec skalpelů nemá vysoké hodnocení, tudíž jsem neměla vysoká očekávání. Jsem ale příjemné překvapená, protože za mě je příběh fakt dobrý!
Souhlasím s názory, že se nejedná o horor ale spíš psychologický thriller. Kdyby byl o pár stran kratší asi bych se nezlobila, protože se chvilkama zbytecně táhl.
Hlavní hrdina Jonas, úspěšný spisovatel thrillerů, nebyl úplně nejpříjemnější hrdina, ale bylo zajímavé s ním vše prožívat. Občas to sklouzlo až do ne úplně reálné roviny, ale proč ne. :D Krvavých až nechutných scén tu tolik nebylo, ale mně to bohatě stačilo.
V průběhu jsem měla dvě varianty, jak by to s tím vrahem mohlo být. Podle mě to nebylo tak předvídatelné, autorka dokázala překvapit. A některé částí nutily i k zamyšlení. Samotný závěr byl povedený, po dočtení jsem nad tím ještě usilovně přemýšlela. :D

goergina
05.03.2022 3 z 5

Kniha mě neskutečně bavila do chvíle, než byla odhalena celá pointa. Pak už bylo vše jasné a já totálně ztratila zájem. Poslední strany jsem jen přelétla. Ale asi 4/5 knihy jsem si užila.

Dolik13
11.02.2022 4 z 5

Rozhodně to není takový průser, jaký dle hodnocení knížka je. Líbil se i námět i přebal, a tak jsem si knihu koupil. Musím říct, že se mi líbil styl vyprávění, bohatá slovní zásoba i psychologický pohled na vývoj postavy. Co knihu ale sráží, tak je extrémní předvídatelnost. Rozuzlení, které tu je, už jsem viděl a četl tolikrát, že pro mě kniha neměla žádný výrazný moment překvapení a závěr mi tak přišel takový průměrný. Je to škoda, protože se z tématu dalo určitě vytřískat víc!

PS: Na závěr musím smeknout před švédskou literaturou. Země, velká jako my a má tak velkou zásobu skvělých a světových autorů. Je škoda, že naše literatura nemá ve světě příliš velké jméno.

Tereza137
06.02.2022 4 z 5

Právě jsem dočetla tuto ne moc dobře hodnocenou knížku a za sebe musím říct, že jsem s četbou opravdu spokojená.

Co se mi na knize líbilo, byl popis psychiky a následný vývoj hlavního hrdiny, občas krvavé scény.

Strhávám body za to, že je už před půlkou knihy děj předvídatelný a víte, co se děje a bude dít a podle mě to tímto autorka trochu zkazila, protože by mi nevadilo, kdyby natahovala kdo za tím vším stojí, proč se to děje apod...
A hlavně - za to, že je to označené jako "horor", přitom je to psychothriller podle mě.

Rozhodně jsem se ale u četby nenudila. Je mi trochu i líto, že má knížka tak nízké hodnocení, rozhodně tolik špatná není a určitě ji doporučuji si přečíst...

adabraz
27.01.2022 3 z 5

Tato kniha je podle mého spíše thriller než horror, ale to ji vůbec neubírá na hodnotě. Maličko mi vadilo natahování začátku, než se děj rozjel, jinak jsem byla velmi překvapená koncem. Určitě bych ji doporučila dál.

lucakuca
08.01.2022 3 z 5

1. Taky nechápu tak nízké hodnocení.
2. K jednomu z níže komentářů: "Jen si tam prosím odfajfkněte SPOILER, když něco zásadního pustíte, ja to pak vím od začátku a pak mě to už tolik nebere. "
Čtivé, zajímavé, takové pohodové - na horor. Nečetla jsem jedním dechem, spala jsem klidně a konec jojo pěkně s čtenářem pohráno.

Annkag
04.01.2022 4 z 5

Já jsem sama za sebe ráda, že komentáře ostatných uživatelů čtu až po přečtení knihy.
Mne se kniha líbila.Byla jsem nadšená když se začínali odehrávat vraždy, které psal aniž by si toho byl vědom.
Byla jsem nadšená když se vyklubal v ději bratr-dvojče.
A byla jsem nadšená epilogem kdy jsem si sama kladla otázku....nestal se z něho schizofrenik který teď bude žít dvě polovičaté životy?

Parwana
16.12.2021 4 z 5

Nemyslím si, že je to horor, spíš thriller, napínavý až do konce. Závěrečné rozuzlení jsem čekala, ale epilog mě hodně překvapil.

iv.ča
20.09.2021 3 z 5

Knížka se dobře četla, ale příběh se mi moc nelíbil. V půlce knížky jsem věděla o co se jedná a žádné překvapení mě tudíž nečekalo. Mám radši duchařinu a děj mohl být více vyšperkovaný. Po druhé už bych si jí nepřečetla.

tetanurae
24.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Tanec skalpelů je horror od spisovatelky Jenny Milewské, která tímto románem v roce 2012 debutovala.

Jonas Lerman je švédský autor brutálních krváků, jenž si žije poměrně obstojným životem. Knihy se prodávají a fanynky se hrnou. Jednoho dne však Jonasova inspirace začne uvadat, což neznamená nic dobrého. Když se však k tomu přidají i pochybnosti ohledně jeho románové postavy, začne jít do tuhého. Jakou spojitost má doopravdy fiktivní sériový vrah s Jonasovou osobní minulostí?
A dokáže kouč Steve Forslund pomoci dříve, než bude pozdě?

Jenny Milewská se pokusila napsat hrůzný příběh, ale bohužel to skončilo u nijak zdařilého pokusu. Kniha je abnormálně rozvleklá, nezáživná, s velmi slabým dějem a plytkými dialogy. Hlavní protagonista se chová nanejvýš nevěrohodně, zbrkle a ,,nepodobně na chlapa". Je velmi silně cítit, že knihu psala žena, která postrádala cit pro tento žánr i pro zdravý úsudek. spoiler: pokud vás vrah nutí spáchat vraždu, logicky po něm skočíte a dáte mu ,,čočku". Určitě mu neřeknete ,,ne, já to neudělám, to po mně nemůžeš chtít," a nečekáte, až si v klidu vytáhne pistoli Stejně tak, pokud máte vraha zády k sobě, praštíte ho do hlavy, a nebudete zkoumat, jak se pouští pila (která byla mmch. elektrická a fungovala i bez proudu).
Snad se autorka pro příště polepší...
Celkové hodnocení 40% -hluback-

postrach
18.08.2021 3 z 5

Tak nevim.Na knihu jsem se tesila,plna ocekavani.Zadny horor ani psycho!...Jen autor krvaku,ktery je sam psycho a trpi blokem...Par vrazd podle literarni predlohy...Zklamani!

Štítky knihy

švédská literatura horory

Autorovy knížky

Jenny Milewski
švédská, 1971
2020  64%Tanec skalpelů

Kniha Tanec skalpelů je v

Právě čtených4x
Přečtených185x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených4x
Knihotéce202x
Chystám se číst104x
Chci si koupit23x
dalších seznamech5x