Skrytý válečník

Skrytý válečník https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24123/bmid_skryty-valecnik-SO2-24123.jpg 4 63 10

Tamir Veliká série

< 2. díl >

Druhá kniha cyklu Tamira Dívka v chlapeckém těle – s touto krutou pravdou je Tobin nucen se smířit. Svou novou identitu však nesmí nikomu prozradit. Ani svým nejbližším, protože by tím mohl ohrozit jejich životy. Král Erius v chorobné touze po moci totiž neváhá jít přes mrtvoly. A královy plamínky šílenství ještě rozdmýchává čaroděj Niryn. Sám totiž rozehrál vlastní hru o královský trůn. Události tak spějí k nevyhnutelnému konfliktu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Hidden Warrior , 2003


více info...

Přidat komentář

Nale
14.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Do půlky knihy se to táhlo a někomu to mohlo připadal nudné - ale Tobinovo dětství jsme si museli prožít. Jeho život na dvoře, vztahy s ostatními postavami, místo ve vojsku, i to, jak přemýšlí a přímá, že uvnitř je žena - to vše mělo svůj důvod, abychom Tobina poznali. Život na hradě byl taktéž popsán skvěle.

Proměna Tobina v Tamír byla úžasná a při jejím odhalením před vojáky a přetržením pouta s Bratrem jsem i slzu ukápla. Lhel, budeš mi chybět...
Lynn Fleweling umí psát bitvy a umí situace popsat tak, že vám přímo ožívají před očima. Bitva o Ero byla jedna velká emocionální jízda. Tolik epických a silných momentů. Tady se Lynn vyřádila mnohem víc než v druhé sérii a udělala dobře.

Kdo mě ale zklamal, byl Arkoniel. Pořád si jeho postavou nejsem jistá... Thero z Nočních běžců měl svůj šarm a dokázala jsem si ho zamilovat. Ale Arkoniel mi přišel až moc krotký, jako by neuměl myslet sám za sebe. Pořád je jen v pozadí a až na odvedení čarodějů byl v celém příběhu prakticky zbytečně.
Stejně tak mi chyběl humor Nočních běžců. I k ostatním postavám jsem si nevytvořila nějaký blízký vztah. Ta vazba tu prostě není.

Je opravdu škoda, že série Tamír u nás není tak známá, protože se jedná o kvalitní, epické dílo.

luculi
02.08.2023 4 z 5

Tak tohle už bylo o poznání lepší. Sice to velkou část stále zdržovalo pozvolné tempo jako u prvního dílu, kdy se toho zase tolik nedělo a pomalu se příběh posouval vpřed, ale na druhou stranu konečně došlo k větším zvratům.

Z počátku jsem měla obavu, že ke zlepšení nedojde a i tato kniha bude jen nudným pojednáním o kdysi utkaném kouzlu a jeho následcích. Jenže moje zvědavost mě táhla i přesto dál a já vytrvala a byla odměněna. Od určité části totiž autorka už začala v ději skákat po větších časových úsecích, probíhala roky a věštba se blížila ke svému vykonání. Začala jsem se do toho dostávat a pokračovala jsem.

Sice to stále postrádalo jiskru Nočních běžců, ale byla to taková změna, za kterou jsem byla ráda, že jsem brala za vděk každým drobečkem, který naznačoval, že se velká změna blíží. Druhá polovina knihy začínala být už hektičtější a akčnější. Konečně.

Chápu, že autorka se pouze snažila pořádně vysvětlit věštbu, kouzlo, všechna ta hoře, co to způsobilo, a charakter Tobina, který je opravdu důležitý (ke konci možná až moc nečekaně vyspělý, po takové době). Jen se u toho nemusela tak rozvášnit a brát to do takových detailů. Alespoň, že od určitého bodu se dokázala vrátit do nějakých svých zajetých kolejí, které konečně příběh oživily. A teď už je potřeba jen zdolat závěrečnou štafetu a proběhnout cílem. Hurá na to, protože i když konec znají všichni, co četli předchozí sérii, stále zůstává hodně neznámého a já doufám, že to bude nejlepší díl série...


Luigi1
22.02.2022 5 z 5

Tento díl byl taky moc dobrý.Dívka v chlapeckém těle super nápad

chodícírohožka
06.08.2020 4 z 5

Stejně dobrý díl jako Dítě proroctví - víceméně. Některé části mě moc nebavily, ale posledních několik kapitol jsem zhltla jak nic. Úžasné, jak se všechno začíná rozuzlovávat. Jen škoda, že v této sérii autorka nedala prostor svému smyslu pro humor, který u jejích Nočních běžců doslova zbožňuju.

denniys
03.04.2020 5 z 5

Tohle je můj šálek kávy, takové knihy se mi čtou úplně samy..lepší než předchozí díl..je tu více magie, intrik, soubojů, napětí a vše je intenzivnější.. Tobin, Ki, Tharyn, Arkoniel - nikdo neztratil svůj šmrnc, naopak je má čtenář snad ještě víc rád...kniha má pár skvělých momentů - ( může obsahovat spoiler ) - jedním z nejlepších je odhalení Tamír a zejména část, kdy mají různí čarodějové na různých místech vizi své právoplatné královny..nechybí ani dojemné chvíle - nejsilnější je krátká kapitola s Lhel po zničení pouta mezi Tobin a Bratrem......95%

" Ledové rty našly její. Ochotně otevřela ústa a dovolila démonovi, kterému říkávali Bratr, ukrást jí poslední dech, tak jako mu ona ukradla jeho první. Rovnováha byla obnovena. Oba byli volní. "

" Až v tu chvíli pochopil, a to už bylo pozdě. Když mu Bratr zastavoval srdce, Erius křečovitě sevřel jílec meče. Korin musel později otci zlámat prsty, aby vyprostil meč z mrtvé ruky. "

SarahRoyalAss
03.04.2019 4 z 5

Pokračování mě bavilo o hodně víc. Příběh přeskakuje z místa na místo, je tu akce, která mi v prvním díle chyběla. Opět, četlo se to dobře, ale s menšími odstupy. Musela jsem si kolikrát dát pauzu, abych části příběhu vstřebala.
V tomhle díle se konečně dostáváme k odhalení Tobina a přijímání a seznámení sama se sebou. Postavy se nám dále rozvíjejí a jejich příběh je pořád víc zajímavý. Baví mě sledovat jejich osudy, baví mě to číst. Těším se na poslední knihu a jsem zvědavá na závěrečnou bitvu.

špulo
02.03.2019 5 z 5

Napriek pomalšiemu začiatku ide o fajn knihu. Kto sa ofŕňal nad predošlým dielom, tu by už mohol byť spokojný. Kus poctivej klasickej fantasy. 90%...

Zelený_Drak
25.02.2018 4 z 5

Tamír Veliká není žádná trilogie, ale jedna kniha ve třech svazcích. Podle toho k ní i přistupuji a hodnotím ji jako celek.

Zkraje mi trochu trvalo, než jsem se začetla. I proto, že anotace prozrazuje dost na to, aby úvod přestal být zajímavý. Pak už jsem ale u příběhu vydržela až do konce třetího svazku.

Postavy jsou propracované a s Tamír čtenář projde opravdu celé dětství a dospívání. Její vztah k sobě samé i vztahy s ostatními postavami jsou čtenáři velmi dobře přiblíženy. Mnoho "zbytečných" scén, které by jiní autoři seškrtali, napomáhá právě porozumění postavám, jejich motivacím, hodnotám a vzájemným vztahům, což mi v jiných knihách často chybí. Popis prostředí je na dnešní poměry také dosti zevrubný, ale já čtu i knihy z 19. století, takže...

Právě zpracování, vykreslení postav a prostředí, vlastně dává příběhu o Tamír přidanou hodnotu, protože když se podíváme na samotnou zápletku, jde o staré motivy. Uzurpátor na trůnu, který se chce udržet stůj co stůj. Zlý čaroděj versus dobrý čaroděj. Nevhodný následník. Šílenství v královské rodině. Pravá následnice, která se musí skrývat. Děvče, které se musí vydávat za chlapce. Věštba. Vůle bohů, která musí být naplněna... Zní to tuctově, ale není. Hlavně Bratr dodává nečekaný rozměr. Také postavy jako čarodějnice a šaman horského lidu činí svět skalských královen realističtějším a často mají pro sebe v knize krásné pasáže.

I překlad je dost kvalitní. Bohužel mi zážitek z překladu hodně pokazilo, jak je Ariani opakovaně uváděna jako nevlastní sestra Eria a později i někteří Kiho sourozenci jsou zmiňováni jako nevlastní. To je běžný přehmat a já pokaždé žasnu, že lidé vážně neumějí používat mozek dost na to, aby si odvodili, že když s někým máte společného i jen jednoho rodiče, tak jste pořád vlastní sourozenci. Už ta angličtina a její odlišování sister, half-sister a step-sister by překladatele měla trknout. Čeština odlišuje sourozence vlastní plnorodé, vlastní polorodé a nevlastní. A světe div se, Ariani je Eriova polorodá sestra. Dokonce se zrovna v tomto příběhu rozebírá, že královna má na rozdíl od krále vždy jistotu, že její následník nebo následnice je její. A stejně to překladatelku nijak nedonutilo k zamyšlení.

Hellrampage
22.01.2017 4 z 5

Druhá časť trilógie o Tobinovi (už teda o Tamir) má konečne lepšie pasáže než prvý diel, ktorý pôsobil skôr ako taká veľká introdukcia. Aj keď je ešte prvá polovica knihy v podobe prvého dielu, kedy sa nič moc nedeje, od polovice začne byť dej dynamickejší, konečne sa dozvieme čo to o Atyionu a dokonca ho aj navštívime (som rád, že má Lynn rada mačky) a na rad neprídu len cvičné boje a duely ale aj skutočné bitky s Plenimarom. Veľmi ma potešila kapitola s Arkonielom, kedy testoval nové kúzlo s časopriestorom. Kniha dokáže dojať - aj keď autorka naťahuje príbeh ako sopeľ, (konečne) konečné stretnutia dokážu chytiť naozaj za srdce - aj keď bol priebeh a koniec celkom očakávatelný. Teraz už len prelúskať poslednú knihu, kde na nás autorka prichystala zaujímavé situácie.

Allebith
03.10.2016 3 z 5

Tak musím přiznat, že druhá kniha se mi již zamlouvala více, přestože byla stejně (příšerně) utahaná. Děj super, nápad super, postavy super.. Jen ten detailní popis.. Zkrátka si myslím, že kdyby se těch 15 let vlezlo do 300 stran jedné knihy, nemusela jsem přeskakovat poloviny stran, abych se někam dostala.