Příchod tmy

Příchod tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43874/bmid_prichod-tmy-HBJ-43874.jpg 4 177 18

Noční běžci série

< 2. díl >

Druhý díl ze série Noční běžci. Dobrodružství Aleka, Seregila a Micuma pokračuje. Seregil z Rhíminee, muž s tajemnou minulostí, už naučil Aleka z Kerry všechna největší tajemství svého řemesla. Jako zloději a špehové společně plní drobné i nebezpečné úkoly. Jejich životy jsou neustále v ohrožení, ale současně obklopeny aurou magie, přátelství a důvěry. Avšak nyní, když se Skala připravuje na válku s Plenimarem, jsou Seregil, Alek a Micum povoláni čarodějem Nysanderem, aby čelili nejtěžší zkoušce věrnosti, se smrtícím vědomím, že pokud selžou, vládu zla nad celým světem už nic nedokáže zastavit. Brzy jsou vrženi do nelítostné bitvy, ve které i smrt může být toužebným vysvobozením, ve které se už ani sama magie nemusí ochránit, ve které poražení už jen čekají na… PŘÍCHOD TMY Zdroj: www.fantomprint.com... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Stalking Darkness , 1997


více info...

Přidat komentář

luculi
18.03.2023 5 z 5

Od série jsem původně mnoho neočekávala. V poslední době mi přijdou všechny fantasy příběhy poněkud podobné, ale tohle bylo příjemné překvapení. Ještě větší, než u prvního dílu.

Neskutečná jízda od začátku do konce. Místy, kdy probíhá pátrání až skoro detektivní práce, se děj trošku zpomalí a lehce nudí, ale jakmile se všechno rozjede, je to naprosto o něčem jiném. V prvé řadě žádná zaseknutá gramofonová deska, co se týče děje. Alespoň mě to přišlo jiné a nové. Jako vždy se blíží válka mezi zeměmi, ale díky našim hrdinům, kteří nejsou účastníky velkých bitev (alespoň prozatím), ji sledujeme z poněkud jiného směru. Velkou součástí příběhu je magie a mocné předměty, takže se vše točí především kolem toho. A samozřejmě okolo faktu, že tyto předměty chce získat nepřítel.

Stále nevím, co mě tak polapilo. Originální příběhová linka, sympatické postavy, vyprávění nezdržující se popisy bitev a intrik na desítky stránek (tohle asi nejvíc) nebo něco jiného... Ale je to výborné. Po dlouhé době jsem měla nutkání číst až do rána, nebýt vstávání do práce. Takže je asi všem jasné, že tuhle sérii jen tak neopustím a jdu na třetí díl...

Luigi1
01.02.2022 5 z 5

Moc pěkné čtení,zlodějské akce,krvelačné bitky ,no prostě nádhera.Doporučuji.


Alma-Nacida
02.07.2020 3 z 5

Zase vcelku čtivý a oddechový příběh, v tomhle směru jsem dostala přesně to, co jsem čekala. Ale pokud jde o vztah hlavních hrdinů, už mi přišel jeho vývoj protahovaný, až to zavánělo červenou knihovnou. Možná je to proto, že je to YA kniha, nevím...
Zkrátka jako oddychovka milé, ale nijak se netřesu o osudy hlavních hrdinů a občas jsem si říkala, ať už do toho proboha praští, nebo se na sex úplně vykašlou. ;)

chodícírohožka
27.01.2020 4 z 5

Podle mě trochu slabší než první díl, ale pořád skvěle čtivý, napínavý, příjemný. Zvykla jsem si na divná jména všeho a mohla si užívat poutavého, i když ne až tak neobvyklého příběhu se skvělými hlavními postavami. Teď už jenom rychle skočit na další díl.

špulo
17.03.2019 4 z 5

Pani spisovateľka sa pomaly dostáva do tempa. Nevybočuje zo zavedených koľajníc žánru. Snáď len sexuálnou orientáciou hlavných hrdinov. A ja sa sám seba roky pýtam, či je to pre túto sériu plus alebo mínus...

luboskniha
18.02.2019 5 z 5

Druhý díl se mi líbil mnohem více než první. Akce bylo dostatek a závěrečný boj paráda. Líbil se mi i rozvíjející se vztah mezi hlavními hrdiny (zaplať pán bůh nejsem homofob, takže mi romantická zápletka mezi mezi muži nevadila). Je to výborné pokračování a těším se třetí díl.

denniys
27.12.2018 5 z 5

Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera.... zápletka je skvěle vyšperkovaná a finální "bitva" famózní, všechno do sebe přesně zapadne - občas sice trochu předvídatelně, ale není to žádná větší vada... a konec je prostě správný, přesně tak příběh skončit měl :)

Zelený_Drak
03.05.2018 3 z 5

Jsem příjemně překvapená tím, že jsem rozuzlení neuhodla přesně. Přesto je zápletka prvních dvou dílů příliš ohraná a byla ohraná už v době vydání originálu. To by nevadilo, kdyby už autorka byla vypsaná jako je tomu v (troj)knize Tamír Veliká, bohužel se ale ke svému stylu stále teprve propracovává. Hrdinové už mě bavili o něco více než v prvním díle, ale komentáře, které zmiňují patos nalepený na romantickou linku, nelžou. Co mi naopak vůbec nevadí je bisexualita hlavních hrdinů a jejich počínající milostný vztah. Je to opravdu první taková fantasy, na kterou jsem narazila, a to už jsem leccos četla. I milostné vztahy a zmatky ohledně sexuality ale Flewelling umí pojmout mnohem lépe, jak ukázala v Tamír. Celkově se přidávám do tábora těch, kteří považují druhý díl za lepší a čtivější než první, bohužel mi ale po jeho dočtení stále chybí chuť pustit se do dalšího dobrodružství Seregila a Aleka.

Schullerka
09.02.2018 4 z 5

Tempo druhého dílu je dle mého rozhodně lepší než v prvním. Hlavní dějová linka je v celé knize a ne jen v druhé polovině jako to bylo u prvního dílu. Diskuze o pochopení vlastní sexuality je rozhodně přítomná, ale je to napsané citlivě, takže to rozhodně nezašlape hlavní příběh do země. Nějaká romantika je v knize pouze podkreslující element.

Jediné části knihy, které mě moc neoslnily, byly ty z pohledu Beky. Ačkoliv chápu, že jsou v knize opodstatněné, tak mě trochu nudily a rušily mě ve chvílích, kdy prokládaly celkem napínavé kapitoly z pohledu ostatních postav.

Po tomhle dílu mi všechny postavy přirostly víc k srdci a jsem zvědavá jaké další příběhy je čekají.

Klarv
05.05.2017 4 z 5

Dala bych 3,5 hvězd, ale nejde to. Oproti prvnímu dílu se našli chvíle, kde jsem se nudila. Taky to bylo víc o temné magii a hrůzách mučení, rituálů a podobně. To mě více bavil první díl o tom, jak se Alek zaučoval na zvěda, zlodějíčka a další podobné role.. :) Do první poloviny to bylo fajn, ke konci jsem se už ke čtení nutila. A po tom konci? Ani nevím, jestli mám chuť číst poslední díl.

tsal
26.03.2016 3 z 5

Druhý díl mi přišel o ždibec nudnější než první. Příběhová linka se nám tentokrát táhne od začátku do konce bez většího přerušení, stále se v ní však příliš často vyskytuje náhoda a zásahy shůry. Celek pak působí spíše jako řetězec nahodilých událostí než propracovaná zápletka, v níž má autor vše promyšlené. Také jsem měla problém s reálností utrpení hlavních hrdinů. Je zcela okavidné, že autorka sama zápasí s touhou napsat něco relativně realistického, a přitom nad svými postavami drží ochranitelskou ruku. Násilí na nich páchané tak nevyznívá ani z poloviny, jak by mělo, a autorčiny výmluvy, proč jim nemůže být ublíženo zcela, postrádají smysl.
Ani první díl (a nejspíš ani žádný z následujících) není bez řemeslných chyb. Spousta věcí nefunguje, jak by měla, a je jasné, že zůstává spousta prostoru pro zlepšení. Štěstí ve stínech však svými dialogy a vztahem postav dokázalo upoutat pozornost natolik, že jste chyby tolik nevnímali. Příchod tmy už to však zvládá o poznání hůře.

Potenciální spoiler:

Seregilův vztah s Alekem se nám překlenuje do konečné podoby, s čímž mohou mít někteří čtenáři trochu problém. Vše je však psané s citem a decentně, takže se dočkáváme spíše humorně-romantické epizodky než explicitně psaného porna. Jen ten Alekův obrat mi trochu haproval.

zerafel
18.12.2015 4 z 5

//Následuje spoileroidní úryvek z knihy//

"Mohl bych ti protáhnout komín, Aleku z Kery?" zašeptal Seregil plný naděje, když spolu leželi v posteli.
"Cože, jaký komín?" zrudnul Alek. "Myslíš ten v Kohoutkovi?"
"Nech to plavat," zamumlal Seregil a otočil se k němu zády. Ten kluk je fakt úplně nevinný. Kéž by protáhnul komín aspoň on mně.

//konec úryvku//

Už když jsem viděl ten obrázek Aleka na obalu první knihy, tak jsem si říkal, že rozhodně nevypadá normálně. Za mě je tahle druhá kniha (nejen kvůli lepší obálce) rozhodně lepší než předešlá. Děj není tolik roztříštěn, netrpí zpomalením díky hledání zrádce ve městě jako poslední kniha. Konec je zde naopak velmi pěkně a temně popsaný. Některé scény, obzvláště pak ty týkající se mnou zvoleného úryvku, jsou strašný ale patos (například běžící Alek a Seregil naproti sobě, na pobřeží, z záři vycházejícího slunce... a jejich první polibek. Nebo Seregilův útěk na konci... ).

Knihoslapek
30.11.2015 5 z 5

Ze série Noční běžci asi nejlepší kniha. Zhltnul jsem ji okamžitě a několikrát. Před Lynn smekám.

Lenny33
04.10.2015 5 z 5

Rozhodně lepší než 1. díl. Akční děj, rozvoj osobností hl. hrdinů a vztahů mezi nimi.
Jsem nadšená a nemohu se dočkat, až se pustím do pokračování. A zároveň se bojím - přijde mi totiž, že autorka se s ničím nemaže a naše milované hrdiny rozhodně nešetří.
Hodnotím 5*.

Dragell
23.09.2015 5 z 5

Opravdu úžasné fantasy dobrodružství, překvapivé momenty, akční scény, zlodějské akce, ale i kruté souboje. Všemi deseti doporučuji.

Recenze: http://dragell.cz/lynn-flewelling-prichod-tmy/

balu
26.02.2015

O dost lepši než první díl trilogie.Člověk si při čteni odpočine od drsnějších fantasy . Jen doufam že dva hlavní hrdinové k sobě nevzplanou fyzickou láskou k čemu se mi zda že to spěje . Jinak docela fajn.

Alee
21.03.2014 4 z 5

Děj je jednoduchý, ale k hlavní dějové lince vede klikatá cesta. Je to také tím, že čtenář je v kůži dvou hlavních hrdinů a ví asi tolik jako Alek – jeden z nich. Takže víme, že se něco kolem děje, že všichni něco ví, ale neříkají to, ale musíme to ještě zjistit. To dobře vtáhne do děje, stejně jako rozpracování postav, jejich charakterů a především emocí. Neodvážím se díl příliš hodnotit z pohledu série, ještě musím dočíst poslední díl, ale je to originální nadprůměrná fantasy s netradičními a vcelku tradičními prvky, kde ani hlavní hrdinové (natož vedlejší) nemají svůj život na příštích stránkách jistý. Rozuzlení mě trochu zaskočilo, spíš nemile, než mile a měla bych tam pár připomínek. Ale úplný závěr byl fajn, takový milý a slibný. Tak uvidíme, co bude dál.

Emily14819
05.06.2012 5 z 5

Tak tento díl se mi asi líbí nejvíc. Velice napínavý, pěkně psaný a mám v oblibě kapitoly, kde vystupuje jen Beka. Takže podle mě dost vydařený díl, ve kterém Alek má trable a Seregil se pak v podstatě stává jeho zachráncem. Super.