Střepy času

Střepy času https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236108/bmid_strepy-casu-236108.jpg 5 86 16

Noční běžci série

< 7. díl

Guvernér posvátného ostrova Kouros a jeho milenka byli zabiti uvnitř zamčené a hlídané místnosti. Jediní svědkové zločinu – stráž, která vyrazila dveře, když zevnitř uslyšela výkřiky – zešíleli hrůzou, blábolíce o přízracích… a věcech horších než přízraky. Alek a Seregil, mistři špehové, které na Kouros vyslala královna, tu nacházejí veškeré vzrušení a nebezpečí, jaké si jen mohou přát – a ještě nějaké navíc. Neboť se zde probudilo pradávné zlo, nesmírná moc, která se nezastaví, dokud neunikne z vězení na onom světě a nepomstí se všem, kdo žijí. A jen takoví, jako je Alek – který zemřel a byl navrácen do života – mohou vkročit mezi světy a postavit se vrahovi…, přestože to znamená druhou a až příliš trvalou smrt.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Shards of Time , 2014


více info...

Přidat komentář

luculi
26.03.2023 5 z 5

A je to tady. Dostala jsem se na úplný konec. A oproti předposlední knize, to byl návrat ke starému dobrému napínavému příběhu.

Očividně se autorce nejvíc daří, pokud se příběh odvíjí mimo hlavní město Rhiminee. Tam totiž obvykle řeší jen intriky, spiknutí a zhýčkané šlechtice. Netvrdím, že to vždycky znamenalo, že by kvůli tomu příběh utrpěl a nedalo se to číst, ale faktem prostě je, že když se děj odehrává někde mimo, je mnohem zajímavější.

Z počátku jsem nevěděla, co si vlastně myslet, protože velkou součástí jsou tentokrát duchové. Tak trochu jsem čekala, že to bude duchařina a nic jiného se snad řešit nebude. Byla jsem však příjemně překvapená, když jsem zjistila pravý rozsah věcí. A že to tentokrát bylo velké. Bylo poznat, že když nesledujeme padoucha od začátku a neznáme všechny podrobnosti, je to mnohem lepší.

Tentokrát to bylo výborné čtení, které mě nutilo pokračovat celý den. Jsem spokojena s vývojem událostí, s postavami (u někoho to bylo lepší, u někoho méně, to se dalo čekat) i se samotným závěrem. Je škoda, že autorka během těch sedmi dílů rozehrála tolik věcí, které ne vždy dokončila a tak zůstávají otevřené akorát čtenářově fantazii. Ale bylo to pěkné a důstojně ukončení, i když mi to všechno bude hodně chybět. Tak výborně se to četlo...

Luigi1
13.02.2022 5 z 5

Tak tohle bylo něco nádherného,napínavého a čarodějného.


kolacky
11.03.2021 5 z 5

Krásně drsně pohádkové, moc dobrý závěr příběhů.
A teď by se mi líbila trilogie o Mikovi - po deseti letech, jak jede jako čaroděj velvyslankyně Klii do Bôkthergy a setkává se s draky...

Alma-Nacida
31.07.2020 3 z 5

Zase musím říct, že příběhům svědčí, když Alek a Seregil vyjedou za dobrodružstvím někam kousek za humna. Poslední díl mě bavil víc než Schránka asi i díky novému prostředí. A teď nějaká ta ALE:
Já jsem asi trochu ujetá a mám radši temnější příběhy, kde občas některá postava, byť i jedna z hlavních, zemře. ;) Tím, že tady jsem tušila, že nejspíš nic takového nehrozí, jsem se o hlavní postavy vůbec nebála, a to mi přijde škoda. Pár věcí mě štvalo - v minulém díle strašně dlouho nebyl nový známý v podezření, tady zas podezření vůči doktorce Kordiře vyšumí do ztracena (a mimochodem, radši bych ji říkala lékařka, ten doktorský titul zní tak moderně jako třeba to obvyklé AHOJ, kterým všichni zdraví dětí v celé sérii). Pak mi pořád vrtalo hlavou, kde se v Plenimaru, kde údajně sedí ženy doma a samy nejdou ani nakoupit, vzala emancipovaná žena cestovatelka a kde získala ty lékařské dovednosti. Čekala jsem, že tam bude nějaké velké odhalení, a ono lautr nic.
Celkově to nebylo špatný čtení, ale zas nějaká bomba taky ne. Taková prázdninová relaxace. Tomuhle dílu bych dala tři a půl hvězdy, ale celá série je tak sotva na ty tři.

chodícírohožka
29.04.2020 5 z 5

Prozatím (snad ne úplně) poslední díl Nočních běžců se podle mě velmi podařil. Připadal mi trochu jiný než předchozí knihy - příběhem i místem, kde se odehrával. Autorka krásně propojovala střípky z předchozích dílů, napínala čtenáře a ukázala, že i knižní hrdinové mohou měnit strategie, když už se zdá, že je jasné, jak vše skončí. Příběh byl mnohem více pohádkový, než jsem u Flewelling zvyklá, ale možná právě to jej udělalo ještě zajímavějším a poutavějším. Výhrad mám jen nemnoho: celkem dost chyb a překlepů (za které ale autorka nemůže), skutečnost, že to má být poslední díl (a já se ani z jedním ze spousty hrdinů ještě nechci rozloučit) a s tím související nedostatečná uzavřenost série, chybějící velké finále, které bych v konečném dílu očekávala (tak snad se třeba časem objeví nějaké pokračování...)
Moc se mi líbil autorčin doslov, který ji pro mne učinil ještě sympatičtější, než mi byla. (A jsem ráda, že nechala původně vedlejší postavy vymknout se kontrole a stát se důležitými.)

špulo
30.04.2019 4 z 5

Tentokrát dám za 4. Sa mi zdalo, že je kniha o čosi premyslenejšia a prepracovanejšia. Aj keď, stále by som mal kopec výhrad. Čo je ale zvláštne, že napriek môjmu celkovému skuhraniu nad poslednými výtvormi tejto autorky, vôbec sa nemienim brániť čítaniu jej ďalších kníh. Ak nám vyjdú v preklade...

Zelený_Drak
23.03.2019 3 z 5

Pro mě spolu se Zrádcovým měsícem nejlepší z celé série. Vlastně je to příběh, na který jsem od Zrádcova měsíce čekala. Detektivní zápletka je zábavná a hrdinové se tentokrát většinu času chovají tak, jak odpovídá jejich charakterům. Autorka recykluje nepřítele, ale do očí bijící je to až v závěru. Kromě toho, že nesmyslně zdůrazňuje, že tohle hrdinové už někdy dělali, tak taky zapomíná, že tenkrát do rozhodujícího souboje nepatřil Micum, ale Beka. Zase jsem ale spokojená s tím úplným závěrem, už jsem na něj dlouho čekala.

Celkově mě tenhle díl hodně bavil, i když byl od objevu rovin zbytečně natažený. Toho běhání tam a zpátky bylo opravdu až příliš. Hrdinové se opět plácali kolem věcí, které čtenáře napadly hned (jako jak je to s tou podobou a odkud se bere opravdové jídlo). Jiné ovšem řeší až překvapivě svižně (pečeť). Hodně se mi líbilo vše kolem pečetí. Jakkoliv byli ale staří čarodějové mocní, neměli ještě znalosti potřebné ke zničení nepřítele – nemohli mít, vždyť byl první svého druhu a oni byli prvními přemožiteli. Druhá a třetí Öreska během následujících staletí shromáždily více informací.

Iritující je, že Thero v poslední části opravdu ani nepošle do domu Öresky zprávu, aby se ostatní mohli připravit na případné selhání akce. Je potřeba vzít v potaz, že Thero během série sice roztál i zmoudřel, ale pořád je ještě dost mladý a velmi přesvědčený o svých schopnostech nebo alespoň o tom, že předčí zbytek z třetí Öresky. A že skalští čarodějové slábnou víme také už dlouho. Přesto mi přijde, že třetí Öreska dostává v průběhu série málo prostoru a prakticky nikde se s ní nepočítá. Asi jsem nečekala, že by se z Thera stal někdo úplně jiný, ale že návrh povolat více čarodějů nepadl ani od nikoho jiného je zarážející. Nejde přece zrovna o běžnou špionáž.

K rolím žen v sérii: Bohem vyvolené královny plní ve Skale stejnou funkci, jako jinde bohem vyvolení králové. Princ Korathan si přitom nemůže stěžovat, že by jako mužský člen královské linie byl odstrčný do pozadí a odstříhnut od moci – naopak, je regentem více než jedné královny. Ženy v armádě také nejsou nic zas tak výstředního a za každou cenu feministického. Děvčata, která narukovala v SSSR za 2. světové války by o tom mohla vyprávět (a taky vyprávěla v dokumentární knize Válka nemá ženskou tvář). Skalští muži v armádě nejsou nijak znevýhodnění. Kliina drysiánka Yala se zase dá vysvětlit tím, že lidé někdy upřednostňují doktory stejného pohlaví. Jako princezně jí při obklopování se ženami vznikají i menší starosti s tím, aby se náhodou nevhodně nezamilovala (aspoň než potkala Thera). Hlavní Dalnův kněz a nejslavnější drysián (významný i v některých příbězích) je muž. Nejvíc mě překvapila plenimarská doktorka Kordira. Plenimar ani urozeným ženám neposkytuje mnoho svobod – do teď to vypadalo, že smějí být buď manželky nebo nekromantky (ideálně dyrmagnos), nic jiného. To jediné mi přišlo, že autorka bez vysvětlení přestřelila. Nekromantka, to naopak zní jako tradiční ženská role. Zlá čarodějnice uctívající ďábla. Krásná žena, ve které se skrývá odporná stvůra, jež vysává z mužů (žen i dětí) životní sílu a krmí se jí. Nebo rovnou odporná stvůra činící totéž. Ta, kterou musí porazit boží bojovníci – muži. Velmi klasické. Kdo četl starší upírské příběhy nebo nějakou tu mytologii, ví.

K dalším příběhům Nočních běžců se ráda vrátím, pokud ještě budou, i když příběh o Tamír Veliké u mě nepřekonaly. Zrovna tak si ale ochotně přečtu cokoliv jiného, co autorka napíše, v naději, že kvalita bude srovnatelná s Tamír.

Hzjena
23.02.2019 3 z 5

Dlouhou dobu jsem neměl tušení, že překlady novějších dílů jsou dávno hotové, takže jsem to zhltl naráz. Musím dát zapravdu zdejším komentářům, asi nejlepší z ,,nové,, série, ale pořád to není ani z poloviny, tak dobré jako původní trilogie. Detektivní kabáty našim buznám sedí, to už nám autorka dokázala v minulých dílech. Milostné scény v podstatě žádné (bohužel teda pro ty, kteří tuhle tématiku vyhledávají). Ale... Začíná to být cítim ženským šovinismem (Královna, generálka, velitelka, guvernérka, léčitelka, nekromantka atd...) Postavy se chovají často iracionálně (vrhají se osaměle do nebezpečí a nikomu to nevadí, s tím že to tak asi bude nejlepší, bez toho aniž by se trochu zamysleli nad problémem). Thera se snažila autorka násilím vyvinout, ale bohužel se jí to nepovedlo (SPOILER! : Proti mnohem silnějšímu nepříteli, jehož moc je tak absolutní, že jsou potřeba lidské oběti mágů první Öresky a super ultimátní pečetě, nemá Thero potřebu to třeba prodiskutovat s jinými čaroději KONEC SPOILERU). A ten konec....taková škoda. Opět na pár stránkách zkazila co mohla. (SPOILER! : ,,Už jsme to jednou dali, tak to dáme znova ne? Kolik nás je? Jedna, dva, tři, čtyři...to je hezký číslo jak Čtveřice ne? Tak jdem!" KONEC SPOILERU) Na to že to má být konec konců, tak prostě odbyté. Ale ona paní autorka se k Nočním běžcům zase vrátí, až nebude mít do čeho zas píchnout.

Rinalee
16.07.2018 4 z 5

Celkově hodnotím knihu po Příchodu Tmy jako nejlepší z celé série.
Alec a Seregil vás provedou detektivkou, kde hlavní roli mají duchové a magie.
Kniha mě vtáhla do děje, nemohla jsem se od ní odtrhnout a byla napjatá, co bude dál. Také jsem ráda, že autorka dala prostor i Mikovi a hlavně Therovi. Část s očistným rituálem byla dokonalá. Ano, trochu mi vadilo, že je Alec až moc velká citlivka, ale...to by nebyl on :D. Je to jeho povaha a já ho miluju.
Čtyři hvězdičky. Proč? Za konec. Na to, jak se to natahovalo byl konec hrozně uspěchaný. Prostě šup tam a hotovo.
Je škoda, že série Nočních běžců končí. Seregil a Alec budou navždy v mém srdci. :)*

trudoš
20.01.2018 2 z 5

Na jednu stranu málem nejlepší díl z druhé sezóny, na stranu druhou další důkaz toho, že Lynn Flewellingová si prostě neumí poradit se zápletkou. Ta se přitom sama nabízí a už rozjezd Střepů času slibuje moc pěknou podívanou. Začne to jako detektivka okořeněná o pár skutečně hororových scén a pak... pak všechno ustrne na místě. Hrdinové propadají nazdařbůh světy, kde různě dostávají na frak a teprve k finiši seberou potřebný arzenál k tomu, aby si to mohli vyřídit s padouchem. Pročež jdou a konečně mu zatnou tipec. A tak pořádně vynikne, jak moc byl prostředek pouhopouhou výplní. To mě fakt naštvalo.
Škoda toho, protože role detektivů Alekovi a Seregilovi vážně sedly moc dobře i když je fakt, že z nich autorka občas dělá nesmyslné citlivky. Smrt je denní chleba tajných agentů a oni se u každé mrtvoly málem rozeštkají jako holky na maturiťáku, když nejsou vyzvány k tanci. Celé to pak připomíná spíše dívčí román než dobrodružnou fantasy, což si série podle mě tak úplně nezasloužila.

Etule
23.09.2017 5 z 5

Často se mě lidé ptají, proč si knihy kupuji. Proč si je prostě jen nepůjčím v knihovně nebo nekoupím elektronické. Odpověď je jasná, je to kvůli příběhům jako je tenhle. Kdykoliv se mi zasteskne po Alekovi se Seregilem můžu se prostě natáhnout, vzít si jejich knihu a začít číst sérii od začátku. Nemusím čekat, až se na mě dostane řada v knihovně. Můžu si knihy s nimi kdykoliv otevřít a nalistovat oblíbené scény, ve kterých hrají hlavní roli. Proto si kupuji knihy. Protože se mohu kdykoliv ponořit do světa, který miluji.
Nebudu lhát, těžce na mě dolehlo, že je tohle poslední kniha Seregila s Alekem. Miluju je i jejich dobrodružství. Mrzí mě, že končí a doufám, že se k nim autorka někdy vrátí, ačkoliv to tak nevypadá.
Nicméně se mi závěr série zamlouval a myslím, že byl důstojným zakončením jejich úžasných cest. Snad se s nimi ještě někdy setkáme v nových knihách. A pokud ne, pořád jsou tu ty staré, které můžeme číst stále dokolečka. :)

Kalear
01.03.2017 4 z 5

Kvalitou se téměř vyrovná prvnímu dílu Štěstí ve stínech. Příjemná tečka po posledních, ne až tak povedených dílech.

ewalien
11.03.2016 5 z 5

I když úplně odlišné prostředí a množství nových postav, opět nádherně popsaný děj. Všechno jsem prožívala se svými hrdiny, byla jsem šťastná ve stejnou chvíli, smutná nebo znechucená zároveň s nimi. Autorka vytvořila nádherný svět a představila nám úžasné postavy. Škoda, že tímhle série Nočních běžců končí, i když podle autorky samotné jen možná... Ale ne nadarmo se říká, že v nejlepším se má přestat. I když bych dala přednost opětovnému shledání, třeba v jiných příbězích, mimo Noční běžce.
Knihu mohu doporučit, je to skvělé dílo.

roso.mak
11.11.2015 5 z 5

Skvělé! Tato kniha se svou kvalitou opět vrací k prvním dvou dílům o těchto hrdinech. A co se týče loučení... to Mrs. Flewelling tvrdila už po třetím dílu, takže já stále doufám.

Janičta
22.04.2015 5 z 5

Bylo to smutné loučení, ale ne tak tragické jak jsem se obávala. Opět záhada k vyřešení, opravdové akce tam není tak moc, ale detektivní práce dost :-)
Doufám, že autorka i nadále bude psát příběhy z tohoto světa, když už ne s těmito dvěma hrdiny.

odinka
17.03.2015 5 z 5

Ano, ano Alek a Sergil zase nezklamali. Škoda, že je to prý zatím konec. Doufám, že autorka napíše serii na některou z vedlejších postav. Ke konci jich bylo dost o kterých by byla zajímavá kniha např. o Tamír nebo o Mikovi.

Štítky knihy

homosexualita fantasy

Autorovy další knížky

Lynn Flewelling
americká, 1958
1999  85%Štěstí ve stínech
2000  90%Příchod tmy
2004  85%Dítě proroctví
2000  85%Zrádcův měsíc
2015  91%Střepy času

Kniha Střepy času je v

Právě čtených1x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených11x
Knihotéce105x
Chystám se číst54x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x