Supro: Hrdinové na dluh

Supro: Hrdinové na dluh https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514305/bmid_supro-hrdinove-na-dluh-ZYp-514305.jpg 4 52 19

Co byste udělali proto, abyste se stali superhrdiny? Ve světě Supro™ nemusíte za superschopnost zaplatit pádem do radioaktivního odpadu, traumatickou ztrátou rodiny ani přiletět z jiné planety. Stačí… zaplatit. Nemáte na to? Nevadí! Náš asistenční program nabízí celou škálu výhodných půjček! O superhrdinském životě sní i Ida, o to víc, že už jednu šanci promarnila. Její přítelkyně Evelína mezitím po boku svého dvojčete Thea sklízí slávu a úspěch. Jejich životy by snad ani nemohly být rozdílnější. Když se začnou kupit podivné náhody, které Idu málem stojí život, nechce se jí věřit, že by šlo o součást promyšleného plánu. Kdo by vydělal na odstranění někoho tak nepodstatného, tak ne-suprového, jako je ona? Supro™: Hrdinové na dluh je satirický pohled na svět superhrdinů, který spojuje společenskou kritiku s romantickým dramatem a napínavým thrillerem. Za tímto skvělým dílem z žánru young adult stojí osvědčení tvůrci Štěpánka Jislová (Bez vlasů, Milada Horáková), Viktor Svoboda (Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství) a Martina Fischmeister (La Loba).... celý text

Přidat komentář

Jadla
20.04.2024 2 z 5

Četla jsem ji, protože byla v letošním Souboji čtenářů.
Mám ráda literaturu pro mládež a nevadí mi komiksy.
Tenhle je založen na úžasném nápadu. Motiv dluhu a jeho celoživotního splácení výborný. I to, že někdo chce být slavný a obětuje se tomu, zatímco někdo jiný po slávě a superhrdinství netouží a může být šťastný i bez toho. Líbí se mi práce s barvami.
S čím jsem ale měla problém, byl samotný příběh. Je vyprávěn hrozně útržkovitě, měla jsem často dojem, že jsem omylem otočila dvě strany najednou, že to, co mám před očima, nenavazuje na to, co jsem viděla na předchozí straně. Nakonec ano, tak nějak se nakonec poskládalo vše dohromady, ale plynulejší, spojitější vyprávění by příběhu prospělo.

Karolína18
19.02.2024 2 z 5

Asi nejsem nejlepší adresát knihy, ale nebavilo mě to, nelíbily se mi ilustrace. Nijak to nezačíná, nijak to nekončí, vlastně se tam vesměs nic moc neodehrálo, přišlo mi, že na sebe ani nenavazují po sobě jdoucí stránky.


bosorka
31.12.2023 4 z 5

3 a půl. Taková jednohubka. Kresby fajn, příběh by mohl být trošku propracovanější a možná i delší. Nicméně nápad dobrý.

Uma
28.11.2023 3 z 5

Čekala jsem od komiksu více. Nebylo to zas tak dobré.

Norri
31.07.2023 4 z 5

Komiks Supro je příjemným překvapením. Bez nějakých předchozích slibů byl najednou oznámený hotový komiks. Zajímavý námět, pěkná kresba a parádní barvy. To je docela solidní první dojem.

Jsem rád, že mě příliš nezklamal scénář. Jsou v něm sice nelogické momenty a konec příběhu se mi moc nelíbil, ale oceňuji jeho začátek, kdy reklama plynule přejde do příběhu, i jeho nelineární vyprávění. Líbí se mi, jak pěkně pracuje s komercializací superhrdinství. Inspirace ve světě Strážců, ale také v Hodinách posledního soudu, je zřejmá, ale nijak nevadí. Bere si z nich pár detailů a pěkně je rozvádí. Navíc se to výborně čete.

Překvapením je pro mě výtvarná stránka. Viktora Svobodu jsem ještě neznal. Jeho kresbu jsem už dříve musel vidět, ale nezapsal se mi. Na jeho kresbu se moc dobře dívá. Je to tak trošku zjednodušující styl, ale takovým příjemným způsobem. Postavy a obličeje má v ruce a dobře zvládá i emoce. Fádní není ani jeho práce s panely. Jsem zvědavý na jeho další komiksy.
Martinu Fischmeister jsem znal jenom z jejího krátkého komiksu La Loba, kde se prezentovala úplně jiným výtvarným stylem a jinými barvami. Tady kresbu pěkně oživila výraznými barvami, které přesně odpovídají atmosféře a tématu celého komiksu.

Pochvalu si zaslouží i bonusy na konci.

punkgirl97
31.07.2023 3 z 5

Musím říct, že komiks obsahuje nádherné ilustrace a zajímavý nápad. V tomto světě může být superhrdinou kdokoliv, stačí za to zaplatit. A nevadí, že nemáš peníze, klidně se můžeš zadlužit a po zbytek splácet svůj dluh . No kdo by nechtěl být superhrdina.

Já bych v takovém světě žít nechtěla z jednoho prostého důvodu. Pro mě být superhrdina znamená být výjimečný a ne něco, co by měl mít každý druhý na planetě. Jakože v tomto světě je to také omezené, někdo to má tzv. v krvi a někdo nikoliv. Samotná koupě neznamená, že se tím superhrdinou stanete.

Příběh máte přečtený cca za hodinu, podle toho jak rychle čtete.

DennisMoore
18.07.2023 5 z 5

Světová úroveň se vším všudy! Stejně jako autorka doufám, že se do světa Supra ještě budeme moct vrátit, protože se mi tam moc líbilo - neotřelý příběh, skvělé postavy a zpracování na jedničku. Jen tak dál, prosím pěkně, jen tak dál.

lucy13
11.07.2023 4 z 5

Super, uvítala bych i více dílů. Třeba budou i jiné příběhy z tohoto světa :)

Dragell
09.07.2023 5 z 5

Čeští superhrdinové jsou tady. Může se jimi stát kdokoliv, vždyť máme v těle gen, které jen stačí aktivovat. Samozřejmě za pořádný balík. Ačkoliv komiks sleduje osudy dvou hrdinek, které řeší komplikovaný vztah ovlivněný právě superhrdinstvím, ale také influencerstvím, především tento příběh v pozadí vypráví o zadlužení mládeže kvůli plnění snů, která není tak daleko od naší reality. Nemluvě o tom, jak sociální sítě mezi nás mohou vrážet klín a vytváří obraz něčeho, co vlastně ve skutečnosti není.

Petrobarevný komiks zaujme napříč generacemi a osloví nejen vztahovkou, ale také akčními scénami, kdy půjde doslova o život. A v žádném superhrdinském komiksu samozřejmě nesmí chybět ani záporák!

RaptoR
19.06.2023 4 z 5

A mě se to líbilo! Thriller, který se na první dobrou tváří jako civilní, ale po dočtení vám dojde, že celek má sakra přesah. Pokud bych měl komiksu jako takovému něco vytknout, byla by to snad jen přílišná přímočarost a jednoduchost děje. Osobně bych se rád porochnil v tom temném bahně skrývajícím se za načančaným pozlátkem. Supro má potenciál stát se něčím víc, než jen jedinou komiksovou knihou. Je to rychlé, skvěle se to čte a na konci vás to donutí trochu si nad tím zapřemýšlet. Prostě paráda! Jsem nesmírně rád, že nakladatelství CREW dalo prostor českým (osvědčeným) tvůrcům a ukázalo nám tak falešný svět běloskvoucích úsměvů a umělých koz. Sociální kritiky totiž není nikdy dost!

alexsmangabook
18.06.2023 4 z 5

Z profilu na IG:
Superhrdinský komiks, kde se může stát hrdinou každý,kdo je ochotný zaplatit. Člověk může využít i půjčky,pokud nemá dostatek financí, takže se vážně může stát hrdinou každý!
V tomto příběhu sledujeme příběh dvou dívek,kde jedna z nich je právě součástí superhrdinského světa a druhá z dívek žije "obyčejným" životem. Nebudu úplně zabíhat do detailu,jak Supro svět funguje,jaké privelegia mají lidé,co jsou superhrdiny,co musí vše dělat, nemůžou a atd... to si budete muset zjistit čtením. Ale malá rada, funguje to prakticky jako tady v rámci "vyšší " společnosti a sociálních sítí.
První samozřejmě musím vyzdvihnout kresbu, ach já ji miluju! Ty barvy ! Skvělá práce!
Když jsem se poprvé dozvěděla více info o komiksu, hlavně díky @jislovka ,která nám komiks představila na Crew setkání,byla jsem nadšená.

Začátek komiksu byl hrozně fajn, získáváme nějaké info o fungování společnosti a o vztahu našich hrdinek. Btw.. já tak hrozně miluju Thea?! Já nevím proč,ale! Jeho vzhled je boží a jednoduše mi přirostl k srdci.

V půlce komiksu už se dostáváme k zápletce. Mám jen jedno minus, které musím zmínit. Vážně bych potřebovala příběh delší, potřebovala bych pár scén navíc. Vždy když se objevila akce,zvrat...scéna, která mě měla dostat, protože byla logicky emotivní,tak se ke mně bohužel ty emoce nedostavily. Nedokázala jsem se moc vcítit do hlavních hrdinek, protože mi to přišlo vše hrozně rychlé. Byly tam scény,které se mi líbily (u vodopádu), tam to bylo skvělé,ale ostatní klíčové momenty, jednoduše jsem potřebovala víc prostoru na nějaké řešení mezi hrdiny,na rozhovor, nevím..něco? (Díky rozhovoru ale vím,že to měla Štěpánka v plánu, takže je jasné,že někdy prostě není vše v silách autora ) - rozhovor na profilu.

V příběhu se mi hodně líbilo propojení začátečního děje - s dějem u konce,to bylo ! Také se mi líbil vztah Ida -Theo? Já si vážně oblíbila spíš vedlejší postavu a Idu,
Celkově jsem si oblíbila z dvojice spíše Idu,její příběh byl skvělý a jsem zvědavá,jak to s ní dopadne dál.

Komiks se mi líbil! Bylo to příjemné čtení a miluju ten nápad se Supro společností, odráží to lehce naší situaci. Miluju taky ten nápad,že se hrdinou nestanete jen tak náhodou,ale můžete kdykoli. Přes jedno mínus,které má vysvětlení, jsem vděčná za to,že tenhle kousek u nás vychází Navíc byl příběh čtivý!
Btw potřebuju další díl! (Pokud bude ? Musí!)

Áňa 998
18.06.2023 5 z 5

S komiksem Supro: Hrdinové na dluh jsem se poprvé setkala na jaře, kdy ho @jislovka představila na setkání bloggerů @crew_komiks Přesně si pamatuji můj a @alexsmangandbooks výraz, který mluvil za vše. Tohle si nenecháme ujít!
.
Kresba pro mě byla hlavní lákadlo. Ta je neskutečně povedená. A ty barvy! Láska na první pohled. A pak při představování se mi zalíbil i samotný příběh. Protože svět superhrdinů, který není růžový a točí se v něm hodně peněz? Hlavní postava, která promrhala životní šanci? Navíc, pro fanoušky LGBT knih, je tu zařazena i romantická linka
.
Když jsem se do komiksu dala, příběh mě pohltil skoro hned. Oblíbila jsem si hlavní postavu Idu, je normální, nesuprová. S Evelínou tvoří ideální protipóly. Evelína totiž sklízí slávu všude, dělá reklamy... Není obrazovky, kde by se její obličej neobjevil. Jejich vztah funguje, dokud Ida málem nepřichází o život a zjišťuje, jak moc jsou jiné.
.
Superhrdinství je místy upozaděno, aby se do popředí prodraly hlubší témata, ale to mi vůbec nevadilo. Jako čtenáři mi to poskytlo prostor k zamyšlení.
.
Konec nabral neskutečný spád a já to finále fakt nečekala. Pak jsem se i bavila s holkami, které komiks četly, a každá jsme ho vnímala jinak.
.
Po dočtení máte ještě prostor nahlédnout do galerie a omrknout skici. Tuhle část nevynechejte, budete valit bulvy!
.
Tenhle domácí komiksový počin se opravdu povedl! Po dočtení mi bylo líto, že jsem ho stihla tak rychle. Nechci pokoušet štěstí, ale vůbec bych se nebránila dalšímu dílu!

Torin95
12.06.2023 4 z 5

Jakmile jsem komiks dočetl, tak mě pobavil epilog od autoky (to pobavil však nemyslím ve zlém), pousmál sem se když zmiňuje malou inspiraci Watchmen-Strážci a Starship Troopers (Hvězdná pěchota), čekal jsem spíše že to bylo The Boys (Banda). Jinak cením práci autorů, ilustrátorů a všech kdo se na tomto komiksu podíleli. Není jednoduché takovou věc dotáhnot až do konce.

GoodGames
11.06.2023 4 z 5

Supro: Hrdinové na dluh je rozhodne zaujímavý domáci komiks, ktorý má pekný svieži vizuál a celkovo ide na superhrdinské schopnosti svojsky a moderne. Prekvapivo má komiks dobré tempo a neustále sa v ňom niečo deje. Po dočítaní som mal z neho naozaj dobrý pocit a vôbec by som sa za pokračovanie nehneval.

PrincaListicka
06.06.2023 5 z 5

Komiks Supro svým čtenářům z řad převážně mladých dospělých nabízí satirický pohled na svět superhrdinů, který se zde snoubí také se společenskou kritikou, romantickým dramatem a napínavým thrillerem.

Obě hlavní hrdinky mají komplexně vytvořené osobnosti. Tam, kde je Evelína excentrická, zábavná, oblíbená a úspěšná, je Ida pouze obyčejná a nudná. Ačkoliv se obě kdysi zúčastnily reality show, která je měla proslavit a otevřít jim svět superhrdinů, jako skutečná vítězka z ní vyšla pouze Evelína.
Dostáváme zde i řadu dalších zajímavých postav, například učebnicového záporáka Iláje, nebo Evelínina zadluženého bratra Teodora.

Nejdůležitější zápletka sice v rámci tohoto dílu ukončena je, každopádně naznačuje pokračování, a já opravdu doufám, že se ho dočkáme. Česká komiksová scéna potřebuje víc takových příběhů! A myslím, že Hrdinové na dluh by rozhodně uspěli i na té světové.

Ačkoliv jsem velkou milovnicí komiksů, musím přiznat, že občas se v jednotlivých okénkách a bublinách ztrácím. U Supra jsem tento problém téměř neměla, až na pár dvojstran, které fungovaly jako jeden celek, a jejichž odlišení od klasických stránek jsem po chvíli pochopila. Příběh je celkově velmi dobře členěný a postavy snadno rozlišitelné.
Kresba příběhu mě velmi oslovila, je velmi povedená, stejně jako její úžasně pestré barevné spektrum.
Také rozhodně stojí za zmínku nejrůznější detaily zapracované do jednotlivých okének, které čtenáři mohou prozradit něco víc jak o jednotlivých postavách, tak o tom, kterým směrem se bude dějová linka vyvíjet.

Milým bonusem, který jsem opravdu ocenila, pak byly ilustrace zobrazující nejrůznější tváře světa Supro, o které se postarali další skvělí čeští komiksoví tvůrci, a také skici, které stály u zrodu celého příběhu.

Pokud jste tedy milovníky superhrdinských příběhů, které vám mohou nabídnout mnohem víc než jen nadlidské schopnosti, rozhodně dejte Hrdinům na dluh šanci. Nezklamou vás.

Prokrastinuji
04.06.2023 5 z 5

Komiks o superhrdinech od českých autorů mě nadchl a zaujal už jen svou obálkou, a po nahlédnutí i sympatickou kresbou. Jak moc by takové superhrdiny ovlivnila doba, kdy každému jde jen o zisk, reklamu a promování produktů? Tohle bylo moc fajn, hlavní hrdinka Ida má působit pro veřejnost obyčejně - holka, co chodí jen do práce a do fitka, a jen tak mimochodem je její přítelkyně slavná superhrdinka. Jenže to mohla být Ida taky, a možná ještě může. Nechci vám, ale prozrazovat moc z děje, takže tady se stopnu. Tenhle příběh jak zpracováním, tak dějem a myšlenkou stojí za to. Nějakými těmi marketingovými manýry a systémem s agenturou, co zastupuje superhrdiny, mi to připomnělo mé milované The Boys, jen bez zbytečně tvrdé brutality. Vytkla bych snad jen to, že mi komiks přišel strašně krátký, a tak nezbývá než doufat, že se dočkáme třeba ještě nějakého toho pokračování :D Já jsem teda rozhodně pro :D

4,5/5

spencer
29.05.2023 4 z 5

Tohle bylo moc fajn čtení, které mě rozhodně překvapilo svou hloubkou. V tomto na první pohled superhrdinském komiksu na vás totiž čeká jak silná kritika společnosti, tak romantické LGBT drama nabité akcí.

Vše se odehrává v nespecifikované budoucnosti, ve které jedna firma nazvaná Supro dokáže ve vybraných jedincích aktivovat superhrdinský gen. Samozřejmě to nejde u každého, a jak tomu tak bývá, nic není zadarmo. Naskáčou vám úroky a snadno se stane, že se jim nadosmrti zadlužíte.
Ida a Evelína, naše ústřední postavy, se liší právě těmito schopnostmi. Ida se jich zřekla a raději si ponechala peněžní částku, zatímco Evelína je známou hrdinkou a tváří několika značek. Přestože se mají rády, jejich životy je postupně rozdělují. Tedy do doby, než Ida málem přijde o život. A to několikrát. Co za tím vězí? To už si budete muset přečíst sami.

Určitě si budete užívat ten hlubší nádech a osobně se mi líbilo, že mě komiks zanechal s mnoha podněty k zamyšlení. Zejména těch týkajících se šejdířství a zvrácené společnosti. Kresby jsou překrásné a přímo vybízí k bližšímu prozkoumání.
Jen začátek může být pro mnohé matoucí a chvíli nejspíš bude trvat, než se zorientujete. Jinak je to velmi příjemné čtení, u kterého bych se vůbec nebránila pokračování. Takže na co ještě čekáte, běžte si tento zajímavý český superhrdinský komiks přečíst!

fvalek
28.05.2023 4 z 5

Supro je pro mě příjemné české překvapení, které se zase tolik nevěnuje superhrdinskému žánru jako spíš nekalým praktikám a šmejdství ve světě, kde si schopnosti stačí jednoduše koupit. Není to tak dávno, co jsem četl Barešovi Metu a popravdě se mi líbí tenhle směr, kterým se česká superhrdinská scéna ubírá. Protože co si budeme povídat, první co by lidé dělali, kdyby se objevil nějaký gen superschopností, by bylo vymyslet jak na tom co nejvíc vydělat.

Komiks má sice trošku nejasný úvod, po kterém se vypráví retrospektivně, což mi došlo trochu později, a naskakuje do děje rovnýma nohama a bez okolků, ale celkově dobře utíká a má příjemnou atmosféru. Věnovat se třem (ale jo, počítám i toho bráchu) hlavním postavám je bezva v tom, že celý nový obrovský a zmatený svět získává nějaký logicky zpracovatelný rámec. Evelína jakožto postava ze showbyznysu a Ida jako postava mimo dělají skvělé pohledy na věc a velmi brzy se ukazuje, kdo nebo co je v tomhle světě záporák.

Celou knihou provází specifická, milá a příjemná kresba, která možná trošku banalizuje nějaký drsnější rozměr a vážnost, ale kdo četl Zázrak, Péráka a spol., tak je na tenhle styl zvyklý a najde v něm tak něco známého a důvěryhodného. Celkově je kniha dlouhá tak akorát pro dobrý start, ale už se nemůžu dočkat dalších dílů. Tak hurá na to. :)

EvikU.
17.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Komiksy, mangy, grafické romány. Můj objev tohoto roku v knižním světě. Píší se spíše pro náctileté nebo chcete-li pro Young adult, ale moc baví i mě.

Supro - Hrdinové na dluh je dojemný příběh obsahující všechny důležité aspekty dnešního života. Být ve všem nejlepší, takový super hrdina. Nejlépe mít co nejvíc sledujících, co nejvíc srdíček, vše fotit.

Když to nejde pílí, existuje společnost, která ti super schopnosti zařídí, že se i s úroky zadlužíš do konce života? To v období 18 let, na které je společnost zaměřená nehraje žádnou roli. V tomto věku uvěříme všemu. A dalších 20 let vypadá jako nekonečno.

V komiksu je i problematika LGBT. Přirozené chování obou hodinek mi bylo sympatické. V příběhu tak nechybí láska, úspěch, pátrání, napínavé a tragické události. Ida, Evelyn, Theodor a záporák Iláj, vedoucí marketingu společnosti.

Ida a Evelyn se dají do pátrání, když zjistí, že smrtelných nehod, které potkaly Idu už je přece jen na náhodu moc. A teď začíná to pravé dobrodružství.

Nádherné ilustrace ve kterých ani nemusí být bublina s textem a čtenář ví. Na konci knihy jsou skici jak jednotlivé postavy vznikali. Krásné.

Autorovy další knížky

2023  88%Srdcovka
2017  70%Klášter nejsvětějšího srdce
2023  79%Supro: Hrdinové na dluh
2019  71%Komiksodějky
2021  89%Přeřekadla

Kniha Supro: Hrdinové na dluh je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst17x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x