Komiksodějky

Komiksodějky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397754/bmid_komiksodejky-Zwi-397754.png 4 11 2

Z našich sympozií jsme nasbíraly přes 60 stránek komiksů od více než 20 českých autorek. Mnohé z nich jsou již známými osobnostmi v rámci komiksové komunity, některé teprve na prahu jejich kariéry. Že jste o nich neslyšeli? Tak to změňte! Poznejte příběhy významných komiksových žen současnosti i minulosti skrze jejich příběhy, rozhovory a články od komiksových odborníků. Pročtěte si komiksy od žen, o ženách, ale i o celé společnosti.... celý text

Přidat komentář

amaenium
31.10.2021 3 z 5

To, co jsem o knize chtěla říct už vystihl komentář martinstefko.
I mně se některé komiksy zdály příliš “jednoduché” či krátké. Taky jsem kolikrát nevěděla, jestli jsem daný komiks úplně pochopila.
A upřímně jsem pasáže s rozhovory a články spíše prolítla, než abych se jim naplno věnovala. Ke komiksu se dostávám zřídka a asi to nebude žánr pro mě.
Každopádně tato kniha je velmi důležitá pro další autorky komiksů a umělkyně, pro čtenáře komiksů i nečtenáře, aby pomohla dalším ženským autorkám na jejich cestě.

martinstefko
03.08.2019 3 z 5

Kniha je rozdělena na dvě části – první jsou rozhovory a články, druhá část jsou samotné komiksy, ty jsou pak navíc ještě děleny do tří témat. Těmito tématy jsou: "Gender: Redefined", "Princezny: Šťastně až na věky?" a "Žena 2.0: Existuje nová verze ženství?". Ne, nebudu tvrdit, že se mi všechny komiksy líbily. Někde mě zarazil styl, který mi přišel jednoduchý, někdy jsem nevěděl, co chtěla autorka říct. Ale Rozhodně bych si tu našel autorky, které bych rád sledoval dál, ať už je to Lenka Šimečková, Štěpánka Jislová nebo Daria Bolšich, jejíž pojetí a styl mě velmi zaujaly. Přesto mě nejvíce dostaly spíše textové části, kde se autorky zajímavě prezentují a kde Tomáš Prokůpek prezentuje, jak málo autorek jsme v historii v komiksu měli, což ale nic nemění na tom, že jejich dílo zanechalo stopu. Snad kniha "Komiksodějky" pomůže i dalším autorkám, aby se v komiksu uchytily a my od nich dostávali více a více zajímavých děl.