Ztracena v dobré knize

Ztracena v dobré knize https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87390/bmid_ztracena-v-dobre-knize-pKp-87390.jpg 4 53 12

Středa Další série

< 2. díl

Poznejte bláznivý svět, kde je absurdita na denním pořádku. Poznejte nelítostný svět, kde zločinci unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny, skutečné lidi naopak ukrývají do stránek knih – a ještě za to požadují výkupné. Poznejte poťouchlý svět, kterému co chvíli hrozí neodvratná zkáza, jíž můžete zabránit jen a jen vy. Poznejte Středu Další, jedinečnou detektivní agentku bez bázně, hany… a tentokrát bez manžela. V druhém příběhu agentky SpecOpu Středy Další popustil Jasper Fforde své erudované invenci a fantazii uzdu snad ještě víc než v první knize. Středa se sotva stačila vzpamatovat z následků takzvané „aféry Eyrová" a ocitá se znovu na divoce roztočeném kolotoči událostí. Nečekaně objevuje rukopis dávno ztracené Shakespearovy hry, společnost Goliáš se ji snaží diskreditovat a připravit o místo a kdosi jiný a zcela neznámý se ji několikrát pokusí zabít. V zoufalé snaze zachránit sebe a manžela zjišťuje, že existují ještě horší protivníci, než byl mistr zločinu Acheron Hádes. A do toho všeho musí ve spolupráci s otcem zachránit svět a celé lidstvo před bezprostředně hrozícím zničením.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Lost in a Good Book , 2002


více info...

Přidat komentář

PavelS
07.07.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Bohužel vydány jen první dva díly. Nakladatelé, kteří skončí v polovině série, by se měli věšet za koule do průvanu.

Kaduri
15.04.2022 4 z 5

Ešte väčší úlet ako prvý diel.
Agentka Streda Ďalšia sa ledva spamätala z maléru s Janou Eyrovou a už sa vrhá do ďalšieho dobrodružstva.
Tempo knižky je šialené - Streda skáče z knihy do knihy, do minulosti i do budúcnosti... Niektoré kapitoly boli vynikajúce (napr. súdny proces v "Procese" od Franza Kafku). Ale priznám sa, na mňa toho už bolo moc. Príliš veľa postáv, príliš veľa dejových liniek. V tej zmeti zápletiek som sa už trošku strácala. Trošku dosť:).
V závere sa autorovi podarilo z celého toho chaosu elegantne vybrusliť a strihol napínavé finále.
To ma navnadilo na ďalší diel, ale pokračovania sa už zrejme nedočkáme...

"... odjela jsem domů a cestou jsem přemýšlela o tom, že v situaci, kdy se mě někdo pokouší zabít pomocí náhod, za čtrnáct dní má přijít konec světa, čeká mě soudní proces, aniž bych věděla, z čeho jsem obžalovaná, a našli jsme ztracenou Shakespearovu hru, už se ničeho o moc podivnějšího nemůžu dočkat. V tom jsem se ale mýlila. Velice jsem se mýlila."

„Problémem pro společnost KrtekTV,“ pokračoval moderátor, „a tvrdou ranou pro producenty show Přežij Cortése, oblíbeného soutěžního pořadu, který je nápodobou dobytí říše Aztéků, se stal incident, při němž byl neúspěšný soutěžící místo prostého vypovězení z uzavřených kulis Tenochtitlánu zaživa obětován bohu slunce. Show byla zrušena a okolnosti incidentu se vyšetřují. Společnost KrtekTV se dle vlastního vyjádření ‚za incident omlouvá a je jím naprosto zdrcena‘, zároveň však připomíná, že ‚její show měla nejvyšší rating, a to i po zmíněné krvavé oběti‘.

„Rozuměla jsi něčemu z toho všeho?“ zeptala se slečna Havishamová.
„Ani ne.“
„Výborně!“ usmála se slečna Havishamová. „Zmatení mysli je přesně to pravé rozpoložení, v němž by všichni kadeti jurisfikce měli přistupovat k prvnímu přidělenému úkolu!“


Praevka
10.12.2020 3 z 5

Po prvním dílu je toto celkem zklamání. Příběh začně mít spád a být napínavý až tak v poslední třetině, do té doby je to taková nesourodá hromada sice zajímavých, ale nedotažených nápadů.

parvitas
25.04.2020 5 z 5

Veľmi ma bavilo aj pokračovanie, tieto literárne a časovo zamotané prípady sú fascinujúce a nevedela som od knihy odtrhnúť. Škoda, že viac častí o Strede nebolo preložených...

hanpari
25.02.2018 5 z 5

Pěkný bláznivý humor. I když se to pravděpodobně běžnému čtenáři nezdá, i na takové oddechovce se toho dá zkazit dost. Může být připitomělá, nebo naopak nesrozumitelná, podle mého se ale tentokrát autor strefil akorát.

Mabie
21.06.2017 4 z 5

Knihu jsem spolu s prvním dílem (Malér Eyrová) vyměnila a neměla žádná očekávání. Žánrově je to něco mezi sci-fi a detektivkou s dost bizarním humorem a hromadou odkazů na anglickou literaturu.
Po přečtení lituji, že není žádný třetí díl.

aannyy
04.09.2014 4 z 5

Na začátek musím říct, že mě první díl bavil trochu víc. Tohle bylo takové utahané, ale i tak to byl opět pěkný příběh. Konec byl skvělý, i když ne takový, jak jsem si ho představovala.

Nifredil
06.03.2014

Na rozdíl od prvního dílu mě už tentokrát neuchvátila kouzelná hra s literaturou a jejími představiteli, s jazykem, ale užila jsem si příběh. Ten se mi tentokrát trošku vlekl, rozbíhat se začal až skoro v polovině knihy a ke konci mi bylo i líto, že nevím, jak vše bude dál pokračovat. Proti prvnímu dílu, který mě bavil od samotného začátku hodnotím tuhle knihu méně kladně, ale pořád to byla velmi příjemná četba. řekla bych, že kniha by mohla sednout všem dobrodruhům v sukních, kteří mají rádi literaturu a hrátky s ní. Na rozdíl od prvního dílu je tenhle trochu víc i špionážní a méně detektivka.

anibeni
20.01.2014 5 z 5

Tahle kniha mi dala trošku zabrat a to i přesto, že se mi opravdu líbila.. Ale začátek mi přišel nezáživný, pak se to ovšem dějově rozjelo tak, že jsem ani nedýchala, načež se to v půlce zastavilo a neskutečně vleklo.. Aby konec byl opět úchvatný.. Naprosto plné bodové hodnocení si tato kniha zaslouží..

LBZ
29.12.2013 5 z 5

Velmi invenční a zábavné. Skvělý nápad - možnost vstoupit do knih a tam se pohybovat. Líbilo se mi stejně jako první díl.

Viviana
13.09.2013

Přestože jsem nečetla první díl, nedělalo mi problémy se v ději a postavám zorientovat. A čtení, to byla zkrátka lahoda. Doporučuji všemi deseti, nenechat se odradit obálkou, jako se to dost dlouhou dobu dělo mě. Ta knížka stojí za přečtení. :)
http://viviana.mablog.eu/jasper-fforde-ztracena-dobre-knize/

muchomurka
12.08.2012 5 z 5

Tahle kniha mě bavila mnohem více než první díl. Líbí se mi autorovy nápady, jeho hraní si s knihami a postavami. Akorát nemám ráda neukončené konce, zvlášť, když je pokračování v nedohlednu... Ale na druhou stranu se těším na další...

Štítky knihy

William Shakespeare, 1564-1616 metafikce

Autorovy další knížky

Jasper Fforde
anglická, 1961
2014  81%Poslední drakobijce
2006  76%Malér Eyrová
2011  88%Ztracena v dobré knize
2014  87%Píseň zvěrokvarka

Kniha Ztracena v dobré knize je v

Právě čtených2x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených12x
Knihotéce75x
Chystám se číst38x
Chci si koupit2x