Malér Eyrová

Malér Eyrová https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12061/bmid_maler-eyrova-9H5-12061.png 4 107 27

Středa Další série

1. díl >

První kniha série Středa Další. Poznejte bláznivý svět, kde absurdita je na denním pořádku. Poznejte nelítostný svět, kde lupiči a gangsteři unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny – a ještě za ně požadují výkupné. Poznejte poťouchlý svět, kde čas může běžet rychleji, pomaleji, pozpátku anebo se zastaví, když vás navštíví váš táta. Poznejte Středu Další, excelentní detektivní agentku bez bázně, hany a bez přítele. Vítejte ve světě, kde knihy ještě neztratily svou hodnotu, ba naopak… staly se kořistí těch nejrafinovanějších zločineckých mozků planety! První román o policistce Středě Další se odehrává ve světě, v němž dějiny vzaly z našeho pohledu zcela svérázný obrat: Anglie vede již víc než 100 let válku s carským Ruskem o poloostrov Krym, Velšská lidová republika vyhlásila svou nezávislost a leteckou dopravu obstarávají z valné většiny vzducholodě. A Středa Další není tak úplně obyčejná policistka. Pracuje v Síti speciálních operací v oddělení, které se zabývá ochranou literatury před plagiátory. Náš příběh začíná ve chvíli, kdy byl za zcela záhadných okolností ukraden rukopis Dickensova románu Martin Chuzzlewit. Anglický národ je na nejvyšší míru pobouřen a londýnská pobočka SpecOpu se vydává po stopě. Knihy Jaspera Ffordeho jsou proslulé literárními žertíky, slovními hříčkami, nečekanými dějovými zvraty i tím, jak obtížné je jejich žánrové zařazení. Snad nejlépe by se hodilo označení kriminálně humoristický science fiction fantasy román. Právě pro tyto své vlastnosti zůstávají tajným tipem všech milovníků literatury. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Eyre Affair , 2001


více info...

Přidat komentář

Medidik
18.04.2023 4 z 5

Poměrně zajímavý alternativní svět. Možnost vstupovat do knih a nutnost hlídat jejich původní obsah je skvělý neotřelý nápad.

SBH
25.10.2022 2 z 5

(SPOILER) V knize Malér Eyrová autor přenesl na stránky prakticky všechny fantastické prvky, které se v historii literatury objevily. Cestování časem, odlišné dějiny, klonovaná pravěká zvířata, vstupy do literárních děl (a naopak literární hrdinové v reálném světě), upíři, vlkodlaci, do toho přimíchejte šílené vynálezce, agenty (007, ale klidně i jiná čísla), komiksoví superpadouši…
Je to guláš, který nemá základní jednotnou chuť. Poměrně rychle jsem se smířila s faktem, že se budu v kulisách ztrácet a logickou soudržnost reálií nesmím analyzovat – odhalila bych trvanlivost toaletního papíru. Docela dobře se to četlo, i když extra napětí jsem postrádala, protože vzhledem k obecně panující zmatenosti jsem si do poloviny knihy nebyla jistá, o co vlastně jde. Jako jasně, musíme dopadnout Háda. Nebo taky ne, protože možná je to univerzální záporák, který bude proplouvat všemi díly. Jak říkám, nic není jisté. Za polovinou už jsem se začala totálně nudit.
Ale při scéně Mycroftova únosu jsem se opravdu naštvala. Za prvé se geniální vědec zachová naprosto naivně a schematicky. A potom - papírovější postavy, než byl Hádes a jeho kumpáni, jsem už dlouho neviděla ani v tom nejhorším druhu brakové literatury. Jako soupeři vcelku sympatické Středy ztratili okamžitě kouzlo. Záporáci obecně se autorovi nevydařili, zástupci společnosti Goliáš vykazovali plasticitu basreliéfu (tj. nic moc).
Vztah Středy a Landena bylo jedno dlouhé a trýznivé utrpení. Mimochodem tam bylo evidentní, že knihu napsal muž, protože jak Středa, tak třeba Daisy se chovaly jako chlap, který si myslí, že jedná jako žena. A BTW Landen čekal na Středu deset let, přičemž neměl ani špetku naděje, že se do Swindonu vrátí, pak mu holka dala košem a on byl do druhého dne zasnouben? Tak to jo, tomu tleskám.
Až ve třech čtvrtinách knihy došlo k samotnému maléru Eyrová. V té chvíli už vrcholil můj úžas nad tím, jak venkovani z devatenáctého století vytvářejí domobranu před padouchem, který je neprůstřelný, neviditelný, mění podobu, dokáže ovládat mysl protivníka, prochází zdí a tak podobně.
Celou katastrofu zachránil závěr – vtipný, zábavný a skutečně happy (až teda na tu pitomou svatbu, muži mají zjevně větší sklon k melodramatu než ženy). Za ten dávám druhou hvězdu.
Ovšem případným dalším dílům se vyhnu obloukem.


Kaduri
19.03.2022 4 z 5

Tak táto streštená detektívka mala niečo do seba:).
Vitajte v bláznivom svete Stredy Ďalšej (v origináli Thursday Next), kde nie je problém stretnúť svoje staršie či mladšie "ja". Vo svete, v ktorom sa premávajú postavy vyhlásených literárnych diel a naopak, bežní ľudia sa behom okamihu ocitnú na stránkach knižky.
V tomto svete alternatívnej histórie Anglicko už vyše 100 rokov bojuje s cárskym Ruskom o Krym, Wales je samostatný štát, a vzduchom veselo poletujú vzducholode.
A nebude núdza ani o ďalšie prekvapenia.
Vedeli ste, že "Jana Eyrová" pôvodne končila úplne inak? Jana za svoje "šťastne až naveky" môže poďakovať neohrozenej agentke litdetu - Strede Ďalšej.
Čítajte:).

„Jak se vyvedl tvůj první den?“ zeptal se.
„Únosy, upíři, zastřelila jsem jednoho podezřelého, ztratila jsem svědka, kterého mi odbouchli před nosem, Goliáš se mě pokusil nechat zabít, píchla jsem pneumatiku.
Obvyklá snůška radostí.“

"Někteří lidé by nejspíš řekli, že chronohlídka má báječný smysl pro humor. Já bych řekla, že mi jejich druh humoru prostě leze na nervy. Slyšela jsem, že měli ve zvyku nacpat nové rekruty do gravitačních skafandrů a jen tak pro legraci je vystřelit týden do budoucnosti. Tuhle hru jim zatrhli poté, co jeden z rekrutů zmizel mimo vymezený kužel. Teoreticky je pořád tam, těsně mimo náš čas, nemůže se vrátit a nemůže ani komunikovat. Kdosi vypočítal, že ho dostihneme ode dneška přibližně za čtrnáct tisíc let – on sám za tu dobu bohužel zestárne jen o dvanáct minut. Tomu říkám vtip."

*Pájuše*
12.12.2021 1 z 5

V knize se vyskytuje víc než dost knih z per anglických spisovatelů. Ovšem tím moje nadšení z této knihy končí. Ze začátku jsem si říkala, že je to romantika říznutá detektivní zápletkou s prvky fantasy. Ono to je ale sci-fi jak vyšité! Člověk vůbec neví, o čem je řeč. Abych to shrnula: vysvětlení světa - nulové, děj - nudný, hlavní postava - nejsem si jistá, co si o ni myslet, romantická linka - bez romantické linky, k smíchu, k pláči (vyberte si). A korunku tomu nasadil konec - totální fiasko. Kniha mi prostě nesedla...

Selket
21.09.2021 4 z 5

Taková parádní šílenost! Jemný humor a literární easter eggs. Jediné co mi trochu vadilo byla forma vyprávění, ta je v první osobě, ovšem tato první osoba vypráví i o věcech, u kterých nebyla přítomná.

Ajrad1981
28.08.2020 2 z 5

Hm, co k tomu napsat? Kdyby se to odehrávalo tak za sto let, asi by to pro mě přijatelnější. Bavila mě některá jména, byla skvěle vymyšlená.
Ale konec? Jak mohl Briggs vědět to, co věděl? (Protože kdyby to nebyla pravda, určitě by se někdo ohradil.) A vůbec, celá milostná linka stála podle mě za starou bačkoru. Poslední kapitola se mi nepozdávala vůbec, přestože je mi jasné, že je to entrée pro další díly - které mě tedy opravdu nelákají.
Jediný dopad tahle kniha má - Janu Eyreovou posouvám na svém TBR seznamu o pořádný kus výš.

Praevka
27.03.2019 5 z 5

Svět, ve kterém je literatura natolik ceněná a lidmi oblíbená, že má dokonce svůj speciální oddíl policie? Hmmm, zajímavé. Rozhodně nevšední počtení, ve kterém mě snad poprvé víc zajímalo prostředí, ve kterém se děj odehrával, než děj samotný.

nycol
08.08.2018 4 z 5

Ujetý, jako doost ujetý, ale zároveň doost dobrý.

Marylaa
07.02.2018 4 z 5

Časové anomálie, podivné vynálezy, padouší se zvláštními schopnostmi... A abych nezapomněla, postavy unášené z knih. A ty knihy jsou stejné jako máme my, přesto, že se to děje v jiné realitě. Prostě jeden nesmysl vedle druhého :)) Skvělá knížka.

haaabi
24.12.2017 4 z 5

Skvělý náměť, vynálezy strýčka Mycrofta bombastické. Jen se mi bohužel kniha hůř četla (možná těma zmínkama o válce na Krymu). S odstupem času to hodnotím velice kladně, ale do dalšího dílu se mi moc nechce.

Káča2015
23.06.2017 odpad!

Tak toto není žánr pro mě. Nezaujalo ani na chvilku.

Mabie
14.06.2017 4 z 5

Knihu jsem vyměnila a neměla přehnaná očekávání. Nakonec jsem byla mile překvapená a jsem ráda, že jsem románu dala šanci.
Jak už zaznělo od jiných čtenářů - román (je to vlastně román?) má trochu bizarní humor, ale osobně velice oceňuji hromady odkazů na anglickou literaturu, kterou neznám a hodí se jako inspirace.

Merlinit
06.04.2017 4 z 5

Trochu bizarní, poměrně akční a nečekaně zábavné. Bude se mi po Středě stýskat.

Toffee
24.02.2017 1 z 5

Agentka Středa Další z litdet (literární detektivové) honí padoucha, co krade originály knih, aby do nich mohl vlézt a sem tam nějakou literární postavu unést, případně zavraždit. Ani Jana Eyrová mu není svatá, ale Středa je mu na stopě. V pauzách mezi honičkama v knížkách si Středa řeší trable s láskou, střílí po upírovi a tak podobně. Kdyby se to někomu pořád zdálo málo šílený, tak autor občas na scénu pošle Středina tatíka, který zastaví čas, optá se Středy, jak jde život, nabídne jí banán a zase zmizí.
Pocit ztráty času četbou této knížky moc nevylepšil ani občasný úsměvný detail např. v podobě baconovců, kteří po vzoru Jehovistů obcházejí domy a přesvědčují lidi, že ne Shakespeare, ale Francis Bacon napsal všechny ty slavné divadelní hry.

Nuny
20.02.2017 4 z 5

Tato kniha pro mě bylo velké překvapení. Čtu naprosto jiný žánr, ale touto knihou jsem si rozšířila natolik obzor, že se nebudu do budoucna bát šáhnout znovu po podobných knihách.
Kdo by neznal příběh Jany Eyrové... řekněme téměř všichni, kdo poctivě četli povinnou četbu na škole a pokud se Vám příběh zalíbil natolik, že ho čtete opakovaně, tahle kniha Vás velice potěší. Škoda jen, že ten konec opravdu takhle nedopadne. Za mě výborná četba.

preciousx
25.01.2017 4 z 5

Zaujalo mě už jméno Středa Další. A naprosto mě pohltila možnost vstupovat do knih, bavit se s hlavními i vedlejšími hrdiny knih, a možnost literárních postav přejít do reálného života. Kniha mě natolik vtáhla, že jsem ji za noc přečetla, nemohla jsem přestat. Odkazů na anglickou literaturu je moc, ale aspoň dávají inspiraci pro další čtení.

renefer
23.06.2016 3 z 5

Pokud nejste obeznámeni s klasickou anglickou literaturou, tak vám tato kniha nic neřekne. Děj se odehrává v paralelní realitě, kde Anglie vede válku s Ruskem o Krym a knihy mají cenu zlata. Líbily se mi knihomolky i možnost vstoupit do knihy.. kdyby to tak šlo :-)

Alienn
11.01.2016 3 z 5

Kniha, se kterou jsem trochu šlápla vedle, není to úplně žánr, který čtu. Místy jsem se v ní ztrácela, hlavně ze začátku. Dočetla jsem a nelituji toho, ale určitě nebudu mít potřebu sáhnout po dalších dílech.

helenkan
19.10.2015 3 z 5

Docela zvláštní knížka.Nebylo to špatný,ale další díly mě už nelákají.

Alma-Nacida
03.02.2015 4 z 5

Asi jsem měla příliš velká očekávání. Knize vlastně nemám co vytknout, ale... místy se mi jeví poněkud rozplizlá a ne každý si užije neustálé narážky na anglické literární poklady.

Štítky knihy

fantasy metafikce

Autorovy další knížky

Jasper Fforde
anglická, 1961
2014  81%Poslední drakobijce
2006  76%Malér Eyrová
2011  88%Ztracena v dobré knize
2014  87%Píseň zvěrokvarka

Kniha Malér Eyrová je v

Přečtených129x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených13x
Knihotéce104x
Chystám se číst73x
Chci si koupit7x
dalších seznamech4x