Stíny Halloweenu

Stíny Halloweenu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505373/bmid_stiny-halloweenu-ivI-505373.jpg 4 42 16

Antologie šestnácti povídek předních tvůrců angloamerické temné fantastiky a hororu. Halloween je čas kouzel, divů a děsů. Dlouho předtím, než jeho tradici začaly definovat sériově vyráběné masky, krvavé filmové horory a vyřezávané dýně, spočívala podstata předvečera slavnosti Všech svatých v temných obřadech a černé magii, v příbězích o prokletých duších, pomstě a podvržencích. Povídky v tomto sborníku na ně navazují v moderním duchu – poeticky, atmosféricky, syrově i experimentálně. Halloween zde můžete zažít ve strašidelném domě, na hřbitově, v léčebně pro choromyslné, v minulosti, současnosti i v budoucnosti na Měsíci. O překlad se postarali tuzemští specialisté na literární temno: Adéla Bartlová, Petr Kotrle, Richard Podaný, Roman Tilcer a Milan Žáček.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Carcosa
Originální název:

Haunted Nights , 2017


více info...

Přidat komentář

zsykorova
22.03.2024 5 z 5

Miluju antologie všeho druhu a ty strašidelné obzvlášť. Některé povídky byly fenomenální, některé slabší, ale tak to bývá vždycky. Nejvíc se mi líbily povídky Drobná ochutnávka bývalé vlasti a Neotáčej se.

Morbidus
23.12.2023 4 z 5

Zajímavá povídková antologie, jejímž ústředním motivem je Halloween (jak ostatně plyne z názvu knihy). To sice už předem znamená, že pro našince kniha bude mít občas nižší relevanci a některé kusy si (odhaduji) možná tolik neužije. Rozhodně si ale nemyslím, že by byla kniha takový error, jak to možná ze zdejšího hodnocení vypadá. Zaujala mne už jen jména editorek (jakmile někde vidím Ellen Datlow, vím že to chci číst, protože se to s mým vkusem střetne). A obecně si myslím, že čeští fanoušci temnější literatury (ne nutně horroru) si zde najdou svoje a ještě si rozšíří obzory.
Byť se mi kniha jako taková líbila (pevná vazba, obálka odpovídající obsahu), nemůžu si v rámci celku pomoct od jakéhosi pocitu průměrnosti. Je pravda, že ze zde publikovaných autorů jsem znal cca 4, takže jsem se vydal do neprobádaných vod a mé závěry nemusí mít patřičnou relevanci. S jistotou ovšem mohu říci, že vrcholem této knihy (ba přímo Everestem) je geniální kus Ztraceni ve tmě; já si věcí od Johna Langana budu zřejmě muset načíst víc! Našlo se i pár dalších kusů, které mě nadchly (Pekelné svědění, Vilín, Amber už víckrát nepozveme), většina ale zůstala v rámci lepšího průměru. Samozřejmě se našlo i pár povídek, které mě vyloženě nebavily, ale většinou to bylo laděním směřujícím k jemnějším žánrům - ty nemusí sedět mně, ale své čtenáře si najdou. Celkově zde překladatelé odvedli slušnou práci (na knize se jich podílela celá hrst!) a chybná gramatika mě trkla do očí snad jen dvakrát. Když nad tím teď přemýšlím, tato kniha je dostatečně pestrá a zajímavá, abych jí občasný odklon k průměru odpustil.
Doporučuji milovníkům potemnělých antologií a těším se na další kus z edice Halloweenské knihovny!


Ronnie68
25.11.2023 3 z 5

Kniha obsahuje 16 povidek (strašidelných) .... Ale mě zaujaly jen cca dvě: Černá Máry, skoč do jámy! ; Amber už víckrát nepozveme ....

Mili91
04.11.2023 4 z 5

Antologie, která je více temnou fantastikou, než hororem. Ale to vůbec neubírá na její působivosti a příjemné halloweenské atmosféře, která se jako nit vine celou sbírkou. Skvělé říjnové čtení. Jo, a povídka ZTRACENI VE TMĚ, je naprosto boží!!!!!!!!

Jancas.s
31.10.2023 2 z 5

Přichází mé oblíbené období roku a chtěla jsem si jej zpříjemnit dobrou knížkou, Stíny halloweenu zaujaly už obálkou, takže jasná volba.
Je to kniha povídek - každý spisovatel má tedy jiný styl psaní a uchopení tématu. Bohužel, nemůžu hodnotit kladně, jelikož mě bavily tak 3 povídky. Zbytek byl na mě příliš....pohádkový? Takové spíše young adult čtení, takže si musím spravit chuť něčím jiným :)

sgjoli
29.10.2023

Když vidím to hodnocení a zdejší komentáře, zdá se, že půjdu dost proti proudu. Je pravda, že u povídkových sbírek člověk musí počítat, že se mu některé povídky úplně netrefí do vkusu. Ale za sebe musím říct, že tady jsem bojovala snad se všemi povídkami s výjimkou snad té první povídky, která mne docela bavila. Ten zbytek mne zaujmout bohužel nedokázal, měla jsem chuť přeskakovat.
Nakonec nedávám hvězdičkové hodnocení, tahle sbírka mne bohužel nezaujala. A to jsem právě doufala, že tu objevím nějaké nové autory, od kterých bych si mohla přečíst časem i něco dalšího. No, tak bohužel, no...
Nevím, jestli jsem byla jen špatně naladěná, ale u všech povídek jsem měla prostě problém se začíst, ponořit se do příběhů a užít si je. Styl psaní jednotlivých autorů mi nesedl. Tematicky to k Halloweenu patří, to zas musím autorům k dobru připsat. Nicméně formou to pro mne bylo šlápnutí vedle.

Selket
10.09.2023 3 z 5

Tak tři a půl hvězdy. Některé povídky lepší, jiné horší. Některé ne-hororové, spíš jen atmosférické. Ovšem výběr je na sebe hezky provázaný a od každého halloweenu jsem si ukousla něco. Já osobně nejvíc ocenila Ztraceni ve tmě, kde chápu, že může být pro někoho opravdu zdlouhavá, já si jí ale hodně užila, mám takovéhle vyprávěnky cáklé zdánlivým "podle skutečných událostí" feelem ráda. Neotáčej se bylo super i stwistem na konci a Pekelné svědění mě vážně pobavilo.

LucyEcstasy
12.06.2023 4 z 5

Stíny Halloweenu - sestavily Ellen Datlow a Lisa Morton

Máte rádi Halloween? Slavíte Dušičky?

Tato kniha je nabitá 16 hororovými povídkami, které v mnoha čtenářích vyvolá nepříjemné mrazivé pocity a věřím, že spoustu z nich se bude i bát jít v noci po tmě na záchod.

Již na obálce je ochutnávka autorů, kteří přispěli do tohoto díla. Já osobně znala jen hrstku z nich. Nicméně jsem dostala spoustu tipů na prozkoumávání hororových knižních vod. Samotná obálka v sobě ukrývá překrásný strašidelný dům a sportu dýní, přesně tak, jak bych si podzimní obálku představovala. Uvítala jsem i Lisy Morton, kde ve zkratce představuje Halloween, jeho historii, Samhain a představuje knihu.

Ráda bych vám tu představila pár povídek, které mne zaujaly nejvíce.

První povídkou je "Černá Máry, skoč do jámy!" od Seanan McGuire. Ta nám představí koledování o Halloweenu. Že to zní obyčejně? Ne, pokud vstoupíte do domu, kde se nachází mrtvá holčička. Autorka tu dokázala vytvořit skvělý duchařský zážitek z běžné situace. Navíc i s ponaučením, že se člověk má vždy chovat slušně.

Dále bych tu chtěla zmínit dílko Johna Langana. Ztraceni ve tmě je takový článek či recenze na jeden film. Autor si tu pohrává s několika slohovými útvary, které povídku ozvláštňují. Celkově mi to připomnělo, což je tedy v povídce i zmíněno, film Záhada Blair Witch.

Posledním zmíněným kouskem je povídka s prvky sci-fi. Odehrává se totiž na Měsíci a jsou tu přítomní emzáci, pravděpodobně. Jak se slaví první Halloween právě tam? To zjistíte v příběhu "První Halloween na Měsíci" z pera Johna R. Littlea.

Příběhy jsou čtivé a je jedno, jak jsou dlouhé. Nejsou nijak náročné, jedná se o takovou lehčí četbu. Alespoň pro mne. Celkově se ale jedná o povedenou sbírku a věřím, že každý si tam najde to své.

Mooneylan
06.06.2023 3 z 5

Mám ráda povídkové knihy. Člověk si u nich odpočine, ale pořád může skákat ze světů do světů a pokaždé se bát trochu jinak. I když jsem se tady nebála až tolik, to přeskakování jsem si užila. Jen škoda, že když jsem knihu četla, za okny svítilo sluníčko a neřádil tam Halloween! :)

TVer
03.03.2023 4 z 5

Fajn povídky, nejsou ale moc děsivé. Čte se to ale hezky.

Marekh
27.02.2023 4 z 5

V knize se nachází 16 povídek od angloamerických spisovatelů.
Jedná se o antologii. Jedná se o hororové a fantasy povídky. Povídky jsou o čarodějnicích a skřítcích, o ďáblovi a jeho soku Jackovi, o šílenství, umění, pomstě, zrození a smrti a bariérách mezi světy. Povídky jsou ze současnosti, v minulosti, ale také z budoucnosti.

Kniha se celkově četla dobře. V knize převažovaly povídky, které se mi líbily. Některé povídky mi nahnaly strach.

O současnou podobu Halloweenu se zasadili Američané a mě se tento svátek líbí, i když ho neslavíme. Slaví se 31. října. Líbí se mi, jak jsou děti převlečeny do různých kostýmů a klepají na dveře domů, aby dostaly výslužku, jak jsou vyzdobeny domy dýněmi, v nichž jsou zapáleny svíčky. Vzpomínám si, když jednoho dne v minulosti táta koupil dýni, poprvé v životě, a vydloubnul dýni. Když se mamka navracela domů z práce, táta si dýni nasadil na hlavu a chtěl mamku vystrašit zpoza rohu. Pokud si dobře vzpomínám, tak příliš vystrašená nebyla, ale překvapilo ji to. Dýně byla docela obrovská a měli jsme z toho pak legraci.

Mám rád Dušičky, které následují po Halloweenu. Na Dušičky vždy chodíme na hřbitov, uděláme pořádek, přineseme květiny, zapálíme svíčky a celkově uděláme pořádek na pomníku a zavzpomínáme na naše blízké. Myslím si, že duše zemřelých jsou rády, že jsme je navštívily a nezapomněli na ně.

Nejvíce se mi líbily tyto povídky: DROBNÁ OCHUTNÁVKA BÝVALÉ VLASTI, VILÍN, SESTRY, NEOTÁČEJ SE, JACK, PRVNÍ HALLOWEEN NA MĚSÍCI.

Nejméně se mi líbila tato povídka: PLAMENY ŠLEHAJÍ DO ĎÁBLOVY NOCI.

Téměř žádné autory z této knihy jsem neznal, až na jednoho autora – JOHNA LANGANA, od kterého jsem v minulosti četl horor RYBÁŘ. V této knize napsal povídku ZTRACENI VE TMĚ, která byla nejdelší povídkou z celé knihy a kterou hodnotím průměrně.

Kniha obsahuje ÚVOD, ve kterém editorka LISA MORTON napsala informace o svátku Halloweenu. V závěru se nachází informace o autorech jednotlivých povídek (AUTORKY A AUTOŘI), které jsou řazeny chronologicky a informace o EDITORKÁCH.

Celkově hodnotím knihu pozitivně a myslím si, že každý čtenář si nalezne povídky, které se mu budou líbit.

Kniha má pěkný přebal.

Roseblood
21.02.2023 5 z 5

Jak už to s povídkami bývá, moje nadšení vzrůstalo a zase klesalo. Ale celkově se mi antologie moc líbila.
U první povídky jsem lehce brblala, že ač se jedná o pěknou duchařinku na úvod byla pro mě příliš slabá. Těšila jsem se že u první povídky se budu bát.
Ale moje nadšení se objevilo ve velké vlně u povídky třetí. Ta byla skvělá. Kdyby byla Drobná ochutnávka bývalé vlasti zařazena jako první, vystřelila by mě z bot.
Další úžasný kousek bylo Nixovo Pekelné svědění. Nemocniční prostředí, divný pacient, to bylo něco pro mě.
Nos Galan Gaeaf se skvělou halloweenskou atmosférou a pěkně strašidelným koncem i Amber víckrát nepozveme, obě opět hodně povedené.
Neskutečně moc se mi líbila Evensonova povídka Sestry. Tak ráda bych vám tady dala závěr, kde mi normálně jel mráz po zádech ale to bych vám vyzradila jak dopadne.
U povídky Temnou nocí mi sedly slzy do očí, krásná a smutná.
Neotáčej se od Kanea s napínavým dějem a překvapivým koncem.
Potěšila mě Langanova povídka Ztraceni ve tmě i poslední povídka z budoucnosti.

Kniha se mi líbí zpracováním, obálka je neskutečná a baví mě na ní zkoumat detaily.

Eistee
30.01.2023 4 z 5

Zajímavý a v Čechách rozhodně výjimečný kousek. Jak to tak u antologií bývá, i tady se najdou slabší i vydařenější povídky, ale celkově se jedná o povedené dílo. Za mě nejpovedenější je poměrně psychedelická až surrealistická povídka Temnou nocí, kterou následuje fiktivní, avšak autenticky působící interview kombinované s found footage s názvem Ztraceni ve tmě. Doporučuji k přečtení nejen hororovým fandům - myslím, že ze 16 povídek si každý vybere tu laděnou dle jeho gusta (ať už do sci-fi, thrilleru nebo fantasy).

veronika4001
20.01.2023 3 z 5

Vždycky se těším až se konečně začtu. Pohodlně, nerušeně, a nyní do výboru hororových povídek monotematicky vztahujícího se ke svátku mrtvých - svátku dušiček a svátku hororu. Těchto několik hororových povídek se dme pýchou v knize Stíny Halloweenu, a třeba dodat, že právem. Strašidelný dům, hřbitov, léčebna pro choromyslné a osoby s nějakými zvláštnostmi. Lidé si hodně se světem zemřelých na druhé straně pohrávají. Nejspíše v nich bují velká zvědavost, která dosud nebyla uspokojena. V pozemském životě není znám zpusob jak prozkoumat svět mrtvých, nebo živých mrtvých a dále to zjišťovat. Samotná četba knihy není špatná, ale povídky jsou ploché, rozdíly mezi nimi se začínají stírat a na začátku každé kapitoly stačím předvídat jejich pokračování a závěr. Miluju horory, ale myslím, že to chtělo více a hlouběji vykreslit i za cenu delšího textu. Dokonce se domnívám, že to chtělo udělat zajímavějším, chybí více temna, mraziva, strachu a napětí spojeného s očekáváním.

LukBook
05.01.2023 5 z 5

Parádní antologie pro všechny milovníky hororu, nejlepšího amerického svátku, ale i zajímavých temných povídek. Připravte se na duchařinu, vraždění, i další formy mučení vaší duše

M.C.SMITH
23.12.2022 5 z 5

Tato kniha byla rozhodně hodně zajímavá. Povídky byly některé lepší a některé horší.
Mne osobně se nejvíce líbila povídka s názvem Ztraceni ve tmě.
Knihu považuji za milou oddechovku, příběhy mi nepřišly moc strašidelné, ale to bude chyba u mne. Jsem kovaná v hororech a proto se obávám, že mne už nic tak nevyděsí.
Za mne byla kniha příjemná a povídky povedené.