Stavitelé

Stavitelé https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405093/bmid_stavitele-aac-405093.jpg 4 81 81

Zjizvená tvář. Zlomené křídlo. Ukradená země. Jejich poslední práce nedopadla dobře... Léta plynou, šrámy se hojí, vzpomínky ale čím dál víc hořknou. Zvířata z Kapitánovy družiny přežila, musela se ale začít držet při zemi. Pomalu si budovat nový život a snažit se zapomenout na prohranou válku. Nyní se ale všechno změní. Kapitán cítí ve vouskách, že čas pro pořádnou odplatu konečně dozrál.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Builders , 2015


více info...

Přidat komentář

Ailee
08.05.2023 4 z 5

Na tak krátký příběh to nebylo špatné. Byl zvláštní, přímočarý, se zvláštním ale osobitým stylem vyprávění. A na to, jak malo času jsem měla na seznámení se s postavami, si mě celkem snadno získali. Pokud nechcete nic náročného a pitřebujete změnit na chvíli styl knih, které obvykle čtete, jdou Stavitelé dobrou volbou

Jankaa
16.08.2022 5 z 5

Boží jednohubka. Délka akorát, postavy i na tom málu propracované, historie naznačená... Jsem nadšená a chci víc prosím!


Roscata
03.09.2021 5 z 5

Já tyhle divnoknihy zbožnuju.

Stavitelé jsou jednoduchý, krátký ale syrový a silný příběh, který si budete muset ze střípků informací tak trochu poskládat sami. Navíc je plný zajímavých a skvěle napsaných charakterů a já bych se vůbec nebránila nějakému dalšímu dílu z tohoto světa. Je to asi miliontá variace na téma pomsty a cti, ale tak dobře a svěže napsaná že vám to nebude vůbec vadit.

Milujete-li Tarantina, jděte do toho.

IG: zrzi_cte

alekis
23.08.2021 5 z 5

SPOILER
Jak bonbónek z čokolády... Z extra dobré čokolády... S notně velkou špetkou chilli. Náplň je excelentní, vynikající - pokud máte rádi železitou příchuť krve... To vše posypáno střelným prachem... No prostě... jedním slovem... Delikátní!
Vzhůru do Zahrad... které už nikdo znovu nepostaví... Protože: My nestavíme. Tak pravil Kapitán, zapálil si cigaretu a odešel středem.
Geniální dílko. Takovéhle nesmysly, které ale zároveň mají svoji nezpochybnitelnou logiku, mám prostě ráda :-).

Oprava: Kapitán kouří doutníky.
P. S. Měla bych ocenit překlad, vymýšlet ta jména bylo asi trošku složitější.

Claudius
19.02.2021 5 z 5

Poslední dobou dávám samá pětihvězdičková hodnocení. Doufám, že mám prostě jen dobrou ruku na knihy a není to způsobeno degradováním vkusu vlivem zavřených knihoven.
Jak níže píše Boboking, je to celkem slušná Tarantinovka. Hutná atmosféra, málomluvné, ale skvěle napsané charaktery. A přitom je to kratičké - čtení na jeden večer. A i na ploše krátkého příběhu je čtenář vtažen do děje a okouzlen silou charakterů.
Jenom ta fantasy to moc není, spíš je to prostě western se zvířátky. Takový Rango pro dospělé.

dalibor7638
08.10.2020 4 z 5

Přečetl jsem za odpoledne a náramně se bavil. Ta jednoduchost často zmiňovaná jako chyba knihy je naopak to hlavní, co knihu charakterizuje a staví jí nad obvyklá podobná schémata. Místo devadesáté-a-první variace na pomstu s důmyslně popsanými postavami, co stejně umřou, tu máme malou Ezopovu bajku o hnusných hajzlech co si chtěj vyřídit účty s hnusnějšími hajzly. Ovšem antromorfní zvířátka si udržují styl a neparodují samy sebe. Za mě velká paráda. Bonsoir. Jediné mínus je za mě nepochopení proč část místopisu je ponechána v angličtině. Je to jakoby Bilbo místo do Roklinky přišel do Rivendellu.

Boboking
05.10.2020 5 z 5

Dávat v hodnocení knize 10/10, 5* nebo 100% už je u mne po těch letech spíše vzácnost . Ale tato kniha si ji ode mne zasloužila. Jako by Tarantino napsal fantasy o filozofii zabíjení s pohádkovými zvířátky . Naprosto úžasné.

petr5718
01.06.2020 5 z 5

Skvělá malá westernová jednohubka s vraždícími zvířátky. Za jeden večer je přečteno a opravdu si to užijete.

aspik83
23.05.2020 3 z 5

Já tak nějak nevím. Knížka je to zvláštní, krátká a asi zajímavá. Přečteno ta dvě odpoledne. A musím říct, že začátek nic moc, ale závěr fajn... Docela se mi líbil...

Kožuch85
14.04.2020 5 z 5

Fantasy western co si více přát.

jarynek
23.03.2020 5 z 5

Westernová novela o cestě za pomstou a za ctí, která potěší svou stručností, kde není čas na žádné dějové odbočky, ani na žádný zbytečný dialog. Pomsta není sladká, ale spíše hořká, krvavá, nelítostná, cynická, … I přes stručnost si čtenář ke skupině zvířecích hrdinů rychle vybuduje pouto a tak jen lituje rychlého konce, který je ve stylu Tarantinovských krvavých zakončení, při nichž se nestačí počítat mrtvoly.

kolacky
14.03.2020 3 z 5

Tak trochu moc drsné na tak krátký příběh...

tonysojka
14.02.2020 3 z 5

Drsný, krvavý western se zvířátky. Takovými roztomilými.

evilunicorn
02.11.2019 3 z 5

Taková knižní jednohubka na jedno odpoledne.. Příběh má právě díky svému rozsahu slušný spád a obsazení zvířat místo lidí bylo občerstvující, evokovalo to ve mně náznaky bajek.I odlehčený a sarkastický způsob vyprávění s ne úplně šťastným koncem mě bavil.. Přesto ve mně hlubší stopu asi kniha nezanechá, prostě taková jednorázovka :)

uziRM
04.09.2019 5 z 5

Přestože jsem od autora zvyklý na úplně jinou řežbu i styl humoru, i tak se mi tahle novela/bajka na jedno odpoledne hodně líbila. V příběhu nejde jen o zradu, odvahu a pomstu, ale každý si v něm jistě najde i svou hlubší myšlenku.

Sirius
31.08.2019 3 z 5

od Daniela Polanskyho jsem četl kdysi Léčbu ostrou břitvou... a nezaujalo mě to. Ale chtěl jsem tomuhle autorovi dát ještě jednu šanci, tak jsem zkusil Stavitelé... což je novelka, která se snaží předstírat, že je román. Ale přečtete ji vlastně za hoďku. A čtete se to dobře. Polansky do hlavní role obsadil zvířata - je to vlastně jako číst Blacksada hozenýho zhruba do doby Francouzský revoluce. Jsou to dost velký drsňáci, co mají ještě nevyřízený účty. Žádný veledílo se ve výsledku nekoná, ale na ukrácení času je to celkem fajn

Nekro
20.08.2019 4 z 5

Kniha je skvelá a ideálna pre tých ktorý s fantasy začínajú. Pre tých skúsenejších je to skôr oddych medzi "veľkými" ságami.

SkillJam
29.06.2019 4 z 5

Dám jen taktak 4 hvězdy, protože miluji zvířecí hrdiny, kteří nejsou tak úplně pro děti. Ale příběh je tak uspěchaný a krátký, že mě to opravdu mrzí, mohlo se to rozpracovat do delšího románu, potenciál by byl klidně i pro sérii. Sice ne nijak objevnou a extra originální co se týče příběhu, ale velmi příjemnou.
Svět a hlavně hrdinové se mi moc líbili, ale raději bych s nimi strávil více času, škoda.

Okoslav
27.05.2019 4 z 5

„Přijdou ostatní?“ zeptal se Reconquista.
Kapitán položil nádobu s tekutým ohněm zpátky na stůl a otřel si čenich. „Přijdou.“
Reconquista přikývl a zamířil zpátky k baru, aby se připravil. Kapitán se nikdy nemýlil. Přijdou.

Aneb jak by vypadala kniha, kdyby ji napsal Tarantino. Stavitelé jsou směsicí chytrých dialogů, cynismu, černého humoru a nekompromisní akce. A taky zvířat. Protože hrdinové Polanského Stavitelů nejsou lidé – ale myšák, jezevec, hranostaj, vačice, mlok a sova, které spojuje jediné. Touha po pomstě.

Ano, je to přesně tak westernové a přesně tak stylizované čtení, jak si představujete. A jedinou vadou na kráse tak zůstává, že jde mnohem spíš o delší povídku než o klasický román.

Lukasitch
15.05.2019 3 z 5

Přímočarostí a jednoduchostí zabitý potenciál na epický fantasy western.

Štítky knihy

westerny

Autorovy další knížky

Daniel Polansky
americká, 1984
2012  72%Léčba ostrou břitvou
2019  78%Stavitelé
2013  71%Zítra se bude zabíjet
2014  80%Ta, jež čeká