... šťastný František

... šťastný František https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132721/stastny-frantisek-132721.gif 5 32 9

Přidat komentář

mira.l
22.03.2024 5 z 5

Mám tuhle knížku doma v jejím prvním vydání z roku 1988 a kdysi už jsem ji četl. A už delší dobu jsem pokukoval po tom, že bych si ji přečetl znovu, ona je ale v takovém stavu, že další přečtení tak, aby zůstala vcelku, už asi nevydrží. Takže když ji Naše vojsko (ono to nakladatelství fakt ještě pořád existuje:) ) vydalo v loňském roce znovu ve vázané verzi, pořídil jsem si ji.
A jaké to bylo? No ... pětihvězdičkové:). Krásný návrat do dob, kdy se závodilo, na čem se dalo (hlavně v tehdejších podmínkách reálného socialismu) a s plným srdcem a nasazením, což u Františka Šťastného platilo opravdu na 100%. Možná i na víc. Jestli je vše, co tam uvádí, pravda, tak to byl opravdu mimořádný talent, Pan Jezdec, který dokázal ďábelsky rychle jezdit téměř na všem, co mělo dvě kola a co osedlal, ať už to mělo motor nebo ne. Že "Fanánek" začínal na kole a zúčastnil se prvního ročníku cyklistického Závodu míru, to zase tak všeobecně známé není. A že to dost často končilo pádem, polámanými kostmi, dlouhými obdobími v sádře a rehabilitacemi, to prostě k životu závodníka patřilo. Ostatně ve vší té smůle měl ještě štěstí, mnoho jeho vrstevníků zaplatilo svou vášeň cenou nejvyšší.
Po nedávném vyprávění Petra Hošťálka další krásná knížka s touto tématikou.
Malinko mě mrzí jen jedna drobnost, kvůli které ale tentokrát hodnocení snižovat nebudu. A sice že nakladatelství nepřipojilo ke knize nějaký dovětek, doslov, co bylo s F. Šťastným po napsání této knihy, která končí u jakési reinkarnace jeho závodní kariéry v závodech veteránů někdy zhruba v polovině 80. let minulého století.

ThomasRuhe
09.07.2023 3 z 5

Kdysi jsem v televizi viděl pořad ve kterém František Šťastný barvitě vyprávěl historky ze své závodnické kariéry, tak, když jsem v knihovně uviděl tuhle knížku, tak jsem se rozhodl, že si jí přečtu.
Psaná verze nezklamala. František Šťastný byl velký svéráz a velmi vtipným osobitým způsobem popisuje mnoho zážitků ze závodů. Podobně s nadhledem přistupuje i ke svým mnohdy vážným zraněním.
Kniha mě pobavila a mohu ji motocyklovým fandům a asi nejen jim, doporučit.


RoBertino27
10.10.2020 4 z 5

Kniha velice úspěšně navazuje na Novotného Na plný plyn. Opět tu exceluje František svým svérázným humorem a vypravěčským talentem, dozvídáme se nejen o závodních okruzích a bitvách na nich, ale rovněž o každodenní činnosti v pozici továrního zkušebního jezdce na běžných motocyklech. Jsou tu rozšířené příběhy, ale přesto ještě najdeme pár řádně nezmapovaných míst, jako například "Fanánek" a film. Sluší se dodat, že části této knížky vycházely v roce 1985 na pokračování ve formě malé knihovničky ve Světě Motorů.

Mindy
19.04.2020 5 z 5

Skvělá knížka nejen pro fandy motoristického sportu. František Šťastný byl výjimečný člověk, vynikající sportovec, úžasný vypravěč, patriot, věrný značce Jawa. Kolik ve svém životě zažil pádů, úrazů a zlomenin je až neuvěřitelné.
Po přečtení této knihy si Františka Šťastného velmi vážím a obdivuji, co všechno ve své době dokázal, a za jakých podmínek.
Nemusíte být blázen do motorek a bude vás to bavit.

callowsick
06.11.2019 5 z 5

knížka o závodech, ale hlavně o neskutečném životním náboji a touze jít si za svým

Cibulek
17.10.2019 5 z 5

Nejsem moto fanoušek, přesto mě ta kniha uchvátila.
Je o naší sportovní legendě, s pestrým životem, spoustou sportovních uspěchů a nezdolném, soutěživém duchu. František je skvěly vypravěč, i když si myslím občas trochu přikrašluje. Styl vyprávění mi připominal Otu Pavla.

Gold351
27.08.2015 4 z 5

Fanánek Šťastnů - ohromný člověk a závodník. Taky vlastenec - málo se ví, že měl mnoho výhodných nabídek ze zahraničí a odmítal je, protože chtěl závodit za českou značku . Kosti měl snad všechny zlámané a sešroubované... Nepovažoval se za celebritu, zůstal prostě klukem z Kochánek !

Izzy46
03.01.2014 5 z 5

Velmi lidové (až hospodské, v nejlepším slova smyslu) vyprávění jednoho výjimečného motocyklového závodníka a troufám si říci, že i člověka, který proslavil ve světě naši vlast, Jawu a Kochánky nad Jizerou... Vtipně podané příběhy z Fanánkova dětství a dospívání, z událostí Mistrovství Světa i poněkud hořkého konce kariéry, mající stále co říci i generacím o několik let mladších fanoušků, postižených oktanovým kouzlem, jako jsem třeba i já... jedním slovem: paráda!

Ladinek
09.05.2013 5 z 5

Úžasná kniha o úžasném sportovci a člověku. Vzpomínky motocyklového závodníka Františka Šťastného. Člověka, který nikdy neztrácel optimismus a dobrou náladu, závodníka, který se nevzdával ani když mu osud občas nepřál.