Josef Kalina - Písek mezi zuby

Josef Kalina - Písek mezi zuby https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145730/josef-kalina-pisek-mezi-zuby-145730.jpg 5 14 2

Dakar - slavná soutěž očima Josefa Kaliny, spolujezdce a navigátora, který má za sebou 21 úspěšných startů. Za ta léta mnohé prožil, s takřka se všemi osobnostmi okolo Dakaru se dobře zná, ať už se jedná o jezdce, servisní týmy či pořadatele. Kniha je jedinečná taté tím, že ukazuje odvrácenou tvář soutěže. Popisuje soutěžní i finanční politiku týmů a též ukazuje technickou stránku vozů, speciální úpravy a vychytávky, bez nichž by nešlo tak náročnou soutěž zvládnout.... celý text

Přidat komentář

mira.l
16.09.2014 5 z 5

Velice čtivá a zajímavá zpověď dakarské legendy. Asi ne všichni, o nichž se tady píše, mají radost z toho, že tahle knížka vznikla.
Z vyprávění mám mimo jiné dojem, že automobilka TATRA se do dakarských závodů dostala tak trochu z donucení a popudu strany, když konkurenční LIAZ celkem úspěšně zabojoval v prvních ročnících své účasti, a docela laxní byl přístup ze strany automobilky po celou dobu, kdy závodění zaštiťovala přímo továrna. Prostě tatrováci se snažili v té svojí kotlině žít tak nějak v poklidu po svém a nenechat se moc vyrušovat.

valda
30.06.2013 5 z 5

Josef Kalina je obrovská dakarová legenda. Po 25 letech působení se rozhodl společně s Daliborem Janekem sepsat svoje vzpomínky. Už před revolucí jezdil s Karlem Lopraisem v Tatře jako navigátor, takže má spoustu zkušeností. Dakar je opravdu naprosto šílený závod, je zábava sledovat, jak se v průběhu toho čtvrtstoletí vyvíjel, a co všechno je při něm možné zažít. Nechybí popisy soubojů mezi LIAZem a Tatrou, které vlastně pokračují dodnes. V obou týmech Kalina působil. Nejprve jako navigátor Karlu Lopraisovi a potom v KM Racing teamu. Kalina sype historky o tom, jak jeli úplně nesmyslně Dakar nejtěžším autem v historii, tzn. Tatrou 8x8. Jak skvěle jezdil v dřevních dobách upravený hasičák nebo moderní speciál Tatra Puma. K čemu jsou v poušti důležité dámské kalhotky od Vietnamců, jak fungovaly tzv. šlapadla, nebo kolik váží náhradní kolo. Zároveň ale nenechá na nikom nit suchou a rozhodně se nerozpakuje vyprávět o tom, jaký byl bordel ve vedení LIAZu, který zkrachoval, a Tatry, kterou zachránil až stát, odkud Kalinu taky několikrát vyhodili. Takže pokud vás aspoň trochu zajímá tenhle bláznivý závod, ve kterém lidi nejprve celý rok shánějí miliony, zastavují domy, aby se potom za ty peníze mohli nechat zavřít na dva týdny do automatické pračky, tak opravdu doporučuji.


Štítky knihy

automobilový sport Rallye Dakar

Autoři knihy

Dalibor Janek
česká, 1937 - 2013
Josef Kalina
česká, 1949

Kniha Josef Kalina - Písek mezi zuby je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x