Múza nočních můr

Múza nočních můr https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403594/bmid_muza-nocnich-mur-C3O-403594.jpeg 5 193 38

Sarai vysílala každou noc své můry a myslela si, že už zná všechny hrůzy světa. Mýlila se. Po tragédii ani Lazlo, ani Sarai nejsou tím, čím byli dříve. Jeden bůh, druhý duch. Lazlo čelí nemyslitelné volbě – zachránit dívku, kterou miluje, nebo zachránit všechny ostatní a ji ztratit. A Sarai se cítí bezmocnější než kdy předtím. Na obzoru se objevují noví nepřátelé, ti staří znovu získávají sílu… Ale nejdůležitější ze všeho je otázka: Musí hrdinové vždy zabíjet nestvůry, nebo je místo toho mohou chránit?... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Muse of Nightmares , 2018


více info...

Přidat komentář

Maryčka
03.03.2023 2 z 5

Prvních 150 stran je nečitelné bahno pocitů. Pokud se jím prohrabete, tak to s největší pravděpodobností dočtete už celé. Kniha má i světlé chvilky, ale ty ji nezachrání. Ve výsledku je to velký přešlap za hranice snesitelného.

Sirina
04.10.2022 5 z 5

Tohle bylo velice dobré pokračování Snílka. Překvapil mě rozvoj postav jako Minya a Thyon. Docela jsem jim přišla na chuť. Stejně tak mě mile překvapila linie Kora/Nova, protože jsme se mohli zase dozvědět víc o tomhle světě (světech).
Fascinuje mě to propojení obou sérií, tak doufám, že brzy přibydou další knihy.


Nieroccoon
13.09.2022 3 z 5

Ukazuje, že nenávist plodí nenávist.

SBH
14.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Do této knihy jsem se pustila jenom proto, abych zjistila, jak si autorka poradila se závěrečným propletencem z prvního dílu. Výsledkem je toto: abychom se zbavili jedné úchylné psychopatky, pořídíme si druhou, pokud možno ještě úchylnější. Jo jo.
Tentokrát jsem si neužívala ani popisy a snově magickou krajinu, protože většinu doby po ní pokřikovali úděsní válečníci, krev cákala proudem a umíralo se jak na běžícím pásu. Děj, mno. Bez těch bitev a vražd bychom neměli o čem číst, a o nich mě číst nebaví. Přičemž autorce vyčítám, že mi nedala ochutnat takových scén, jako třeba když Lazlo uviděl knihy zachráněné z Pláče, nebo střet Ferala se svou vůbec první knihou v životě.
Samozřejmě nemůžu vynechat nadnormativní úroveň hysterického patosu a absenci humoru či nadsázky. Ve zkratce v tomto ohledu na mě kniha působila jako silně přesolené a přepepřené jídlo.
Postavy. Linie s Korou a Novou byla zbytečná. Samozřejmě, potřebovali jsme tu druhou psychopatku, ovšem se všemi odbočkami působil příběh roztříštěně a elegantnější řešení problému Minya bych rozhodně uvítala.
Hlavní hrdinka porušovala základní pravidlo literárních postav – jsi mrtvá, tak se podle toho chovej. Stále jsem uvažovala nad zločinným porušením celovesmírného zákona zachování hmoty a energie – kde Sarai brala energii? Jíst nemohla – byla duch. Slušní duchové jsou nehmotní, a i pro strašidelné zjevování ochlazují vzduch, jak z něj odčerpávají teplo. Takže Sarai byla ke všem nesmyslům ještě perpetuum mobile? Lazlo zůstal sympaťákem, ovšem jeho role v příběhu zůstala už ryze okrajová, jediným zapamatovatelným bodem byla ložnice ve stylu džungle.
Pak tu máme Thyona. Jeho pasáž se mi četla nejlépe, i když vlastně převzal Lazlovu roli z prvního dílu, ale budiž. On jediný prodělal jakýs takýs vývoj, ostatní buď zůstali na původních pozicích, nebo provedli obrat čelem vzad (Minya), což se taky nepočítá. A nejspíš z toho důvodu mu bylo věnováno poměrně málo prostoru. Například scéna s jizvami na rukou se mi nespojila s prvním dílem, a to jsem ho četla nedávno, a na rozdíl od notoricky známých věcí vůbec vysvětlena nebyla.
BTW v celém vesmíru měly všechny planety stejné složení atmosféry, tlak, gravitaci a tak podobně, jupíjájej!
Shrnutí: mám to za sebou.

Edita1702
28.07.2022 5 z 5

Mňam, fakt jsem si ji vychutnala. Krásný příběh. Oba díly jsou velmi čtivé, plné překvapení. Doporučuji určitě přečíst.

Luna7
28.04.2022 5 z 5

Ještě lepší než první díl. Děj pokračuje tam, kde jsme v prvním díle skončili a přidává se ještě jedna linka Kory a Novy, která se mi líbila, protože se v ní dozvídáme o původu Mesarthim. Dobrý byl taky vývoj postav, od začátku série se jich spousta někam posunula a vyvinula. Třeba Minya mi už nelezla na nervy, když jsem lépe poznala čím si prošla a co 15 let musela zvládat. Myslím si, že Lazlo a Sarai jsou skvělý pár, ale pořád jsem čekala, že Sarai nějak dostane svoje tělo zpátky. Na konci máme i akční souboj dokonce s nějakým zabíjením, což bylo fajn napětí. Taky se mi líbilo, že záporákovi chtěli pomoct a ne jenom ho porazit.
Myslím si, že autorka vymyslela skvělý propracovaný svět a pochopila jsem, že se tam někde odehrávají její první 3 knihy. Ty bych si chtěla ráda přečíst, ale skoro vůbec nejdou sehnat. Zatím je mám v e-podobě, ale radši čtu fyzické knihy, tak snad někdy.

lena.o.knihach
09.01.2022 5 z 5

Pokud jste si zamilovali Snílka, tak se Múzy vůbec nemusíte bát. Druhý díl je totiž ještě lepší. Je tam rozhodně více akce, větší vývoj postav, nová linka, která toho hodně vysvětlí a ten konec? Perfektní.

K této sérii nemám žádnou výtku. Líbí se mi styl vyprávění, hlavní i vedlejší postavy, romantická linka, zápletka, originální námět, obálky.

I když se jedná o pár let starou duologii, jsem ráda, že si ke mně našla cestu a mám ji doma v knihovně.

Deia
08.09.2021 4 z 5

Táto časť sa mi čítala o trochu lepšie ako prvá, ale úplne nadšená som nebola. Dej bol ale od začiatku svižnejší, akčnejší a celkovo taký komplikovanejší, začítala som sa oveľa rýchlejšie ako pri prvej časti. Veľmi sa mi páčil príbeh Kory a Novy, hlavne to, že skrz ne sme nahliadli do minulosti a niečo sa dozvedeli aj o ostatných bohoch. Celkovo sa mi páčilo, že sa riešila aj minulosť, čo sa v Pláči kedysi dialo, to mi v prvej časti celkom chýbalo. Síce vyvrcholenie príbehu Novy sa mi už až tak nepáčilo, prišlo mi už také nasilu, ale stále to malo niečo do seba. Ocenila som aj vývoj postáv, hlavne tej Thyonovej, to sa čítalo veľmi príjemne. Vo výsledku je to príjemná séria, so zaujímavým námetom, len nesplnila moje privysoké očakávania. Ale som rada, že som si ju prečítala.

vinebitch
01.08.2021 5 z 5

Skvělý poslední díl, který jsem si opravdu užila. I když jsem byla trošku smutná z konce prvního dílu, tenhle děj mi to zcela vynahradil. Dělo se toho víc, odpovědí na otázky bylo hodně a autorka krásně zpracovala jednotlivé postavy. Magické schopnosti prostě miluju a tahle série mi je poskytla. Lazlo je neskutečně milý, Sarai jsem si zamilovala a spolu tvoří krásný pár. A Ruby je se svými poznámkami úplně skvělá.

Kaya77911
21.07.2021 5 z 5

Dokonalé zakončení úžasné série! Bylo to o dost rychlejší, než Snílek a už od začátku se tam něco dělo. Objevily se nové postavy, z nichž bych ráda upozornila na Koru a Novu, o kterých toho nechci moc říkat, ale zasazení těch dvou do děje bylo prostě geniální :D
Nejvíce jsem si tu oblíbila Ferala a Ruby. O nich bych klidně mohla přečíst ještě padesát knih a nenudila bych se. Taky Thyon tu byl celkem fajn, protože mě bavilo číst o tom ja se cítil a jak přemýšlel o svých chybách. Zvraty byly naprosto geniální a nečekané a rozhovory mezi postavami? Božíííí :D Už teď se těším, až si dám rereading :))

*100000/5

marina4088
12.07.2021 5 z 5

Naprosto úžasné pokračování (i zakončení) úžasné série. Opravdu. Děj nás hned po chvíli vtáhne do děje, nenechá žádnou otázku nezodpovězenou, dá nám spoustu akce, skvělé světy a jejich fungování a vzhled a pár nových, zase skvělých postav. Jo, opravdu jedna z nejlepších sérii co jsem kdy četla.

Jako jedny z hlavních postav sem byla přidána Kora a Nova, které nás vzaly do minulosti a díky tomu jsme se dozvěděli něco, co se nám od první knihy honilo hlavou. Jejich příběh byl zajímavý a schopnosti jakbysmet.

Velké plus je tady Mynia. Měla jsem jí ráda i na začátku a hrozně mě zajímal její příběh, protože jsem věděla, že bude zajímavý. A byl víc jak to.. Mynia si musela projít nejvíce ze všech modrých človíčků. Možná bych do příběhu trochu více zapojila Lazla, přece jen se příběh staví dost na něm.

Celý příběh byl psán tak krásným jazykem, čtení plynulo pomalu a přitom rychle. (Těžko se to vysvětluje, ale je to plus..) Celou dobu tam vládla příjemná snová atmosféra a přitom na čtenáře dopadá i ten osten reality.

Nemám skoro nic, co bych knize vyčetla. Konec jsem čekala maličko jiný, i přes to byl dobrý. Stále mě v hlavě hlodají příběhy, která ta parta spolu zažije.

A jo, už jsem chválila tu nádhernou obálku? Je fakt krásná. Takže všem, kdo se do Snílka nezačetl, nezoufejte. Jen se uvolněte a nechte se vcucnout do tohohle snového příběhu.

kajka.bhlv
20.03.2021 5 z 5

Múza se mi četla o trošku lépe než Snílek, možná tím, jak krásně to do všeho zapadalo. Nějaké postavy se přidaly a úžasně to sedělo. Jako kdyby to byla jedna dlouhá kniha a ne dvě s odstupem vydané. Překlad opět dechberoucí, obálka taktéž. Lepší ukončení příběhu jsem neočekávala, krásně si to sedlo. Rozhodně jedna z nejlepších knih YoungAdult fantasy.

Anastazie0810
14.03.2021 4 z 5

Musím říct, že se mi to četlo lépe než první díl. Bylo to napínavější a tajemnější. Líbil se mi až prekvapivy vývoj postav. Kniha má velice originální námět. Výhoda je i to, že se jedná o dualogii. Knihy mají nádhernou obálku a jsou napsány velice prijemnym a čtivým jazykem. Rozhodně se mi to líbilo více jak první díl. Pohodové a příjemné čtení.

andrejci
27.01.2021 5 z 5

Wow. V jistém ohledu to bylo lepší jak první díl. Byl mnohem víc akční. Tím se do děje přidali další postavy to bylo mnohem zajímavější. Moc se mi líbil i vývoj postav co už jsme znali.
Co mě ale mrzelo (možná to tak přišlo jenom mě) bylo to, že Lazlo nedostal moc prostoru. Přišlo mi, že teď tam skoro nebyl a to mě mrzelo. Měla jsem ho ráda.
Moc se mi líbil konec. Skončilo to hodně zajímavě. Jinak celé série pro mě byla hodně odpočinková, ale byla krásná. Mohu ji jedině doporučit.

lumiluvi
19.01.2021 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem kdy četla. Mohu jen a pouze doporučit.

1v8na
06.01.2021 4 z 5

Příběh byl velmi čtivý. Navazuje přesně tam, kde skončil první díl. Líbí se mi propletení minulosti s přítomností. Udivuje mě Saraina snaha chtít každému pomáhat. Co na mě zapůsobilo, bylo i změna a vývoj Eril-Fane. Postavy Novy a Kory příběhu dodaly na čtivosti a vysvětlily mnoho nezodpovězených otázek a čtenář mohl díky nim pochopit i chování Skathise nebo i Minyi.
Jsem nadšená oběma díly. Líbily se mi!

Luc.i
29.10.2020 5 z 5

Pěkné pokračování, nebo zakončení série. Líbilo se mi to ikdyž jsem to četla dýl než jsem zvyklá tak jsem si to užila. Ze začátku jsem byla trochu zmatená ale všechno se to vyřešilo a vysvětlilo. Minyu jsem pak začala chápat ale stejně ji nemám ráda a možná bych si ráda přečetla nějakou knížku o Thyonovi kterýho jsem si fakt oblíbila. Celkem 4,5/5*

saez
18.09.2020 5 z 5

Je to konec? Není to konec? Nějak jsem si tu bandu modrých dětí a jejich nemodrých přátel oblíbila.

letadlosknihou
04.09.2020 5 z 5

Snílek nasadil laťku vysoko, Múza ji trochu snížila, ale i tak 100% hodnocení. Moc hezké čtení.

nataalie7
26.08.2020 5 z 5

Poutavé, okouzlující a nádherné... Čtení této knihy vám vykouzlí úsměv na tváři stejně jako předchozí snílek, ale tentokrát nechybělo více napětí a akce, které dodali knize zase jiný rozměr.
Proč tak miluji četbu knih?.. přesně kvůli takovým příběhům, jako je snílek neznámý!

Štítky knihy

magie

Autorovy další knížky

Laini Taylor
americká, 1971
2012  81%Dcera kostí a dýmu
2018  86%Snílek Neznámý
2014  83%Dny krve a hvězdného třpytu
2017  82%Sny andělů a chimér
2019  90%Múza nočních můr

Kniha Múza nočních můr je v

Právě čtených4x
Přečtených233x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených28x
Knihotéce229x
Chystám se číst167x
Chci si koupit63x
dalších seznamech4x