Škola odpuštění

Škola odpuštění https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113498/skola-odpusteni-113498.jpg 5 5 3

Cesty ke smíření. Při pastoračních rozhovorech se řeč opětovně stáčí k tématu odpuštění. Jedni trpí přísnou výchovou: říkalo se jim, že musí každému odpustit – a pak zakoušejí, že se jim to s odpouštěním nedaří, že dávné ublížení stále ještě bolí. Mnohým zní požadavek odpuštění tak, jako by museli potlačit pocity zlosti a hněvu proti lidem, kteří jim ublížili, a že jim nezbývá nic jiného než pokud možno brzy odpustit. To však se jim jeví jako něco, co je nad jejich síly, neboť v sobě stále ještě cítí zášť a urážku a tyto pocity je ochromují. Kdyby druhému odpustili, pak by mu odpustila jen jejich hlava. Hluboko v jejich srdci a v jejich nevědomí zůstanou však zcela jiné pocity, a ty jim v pravém odpuštění brání.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Vergib dir selbst, Versöhnung-Vergebung


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
10.03.2024 5 z 5

Zpovědník mi dobře poradil: Mějte se sebou velkou trpělivost a přečtěte si k tomu něco od Anselma Grüna.

Mánička178
29.05.2017 5 z 5

Skvělá knížečka o tom, jak důležité je odpuštění - nejen vůči jiným lidem, ale také vůči sobě. Spoustu praktických tipů aplikovatelných do vlastního života. Díky moc! :)


Magriva
30.08.2016 4 z 5

Knížky Anselma Grüna otevírají pokaždé jiné téma a pohladí po duši. I tato útlá kniha je plná míst k zamyšlení, k proniknutí do nitra sebe samého. Píše se tady o trestání, nepřijetí zodpovědnosti za sebe a své činy, nesmíření se se sebou samým a svými stíny, dotýká se také nutnosti komunikace. Zajímavá je i pasáž o zpovědi, proč tam vlastně chodit, co zpověď znamenala dříve a co nyní. Sama pro sebe jsem si poznamenala tuto myšlenku: "Kdo je rozpolcený sám v sobě, ten bude rozpolcovat i lidi kolem sebe." (s. 34)