Santarožská bariéra

Santarožská bariéra https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14952/bmid_santarozska-bariera-4mQ-14952.jpg 4 61 6

Santarožská bariéra patří bezesporu mezi autorova mistrovská díla, svým napětím a atmosférou patrně převyšuje i slavnou Dunu. Santaroga není jen prosperující farmářskou komunitou. Něčím se liší - vymizela zde zločinnost, nejsou zde domy na prodej ani k pronajmutí, nikdo se z ní nikdy nevystěhoval, údolí je zcela soběstačné. Do této výspy individualismu přichází psycholog Gilbert Dasein a objevuje překvapivé tajemství údolí, zmítán rozporem mezi loajalitou ke svému úkolu a mystickou přitažlivostí Santarogy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Santaroga Barrier , 1968


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
15.08.2023 5 z 5

Zaujala mě anotace. Proto jsem doufala, že dostanu přesně to, co jsem čekala. A stalo se :)

Základní zápletka je strašně fajn. O místě, kde jsou lidé soběstační, oříznutí od ostatních, přesto prosperující a nic jim nechybí. A do téhle komunity přijede Dasein. Není první zvenčí, ale ti předním...nedopadli dobře. Vlastně i Dasein má první noc zvláštní "nehodu" a stále se dějí zvláštní věci. Pomůže to, že jeho milá je místní? Přestože tam jede i z důvodu pozorování. Jak se z téhle šlamastiky dostanou všichni zúčastnění? Tohle mě vážně dost zajímalo!

Takže...detektivka se silnou milostnou linkou se sci-fi nádechem. Perte to do mě!!!

Ano, kniha se moc povedla. Začátek je takový pomalý, kdy se pouze odkrývají věci a přichází se té santarožské partě na kloub. Jenže potom, potom začnou věci dávat smysl a přijde přesně to, co každý od Herberta očekává. Filosofický rozebírání neskutečných rozměrů. Protože druhá polovina byla jízda. Nechci nic prozradit, ale popis toho, jak to v komunitě funguje...po vnitřní stránce. To bylo napsaný strašně dobře. Vtáhlo mě to. A přestože se vlastně tahle cesta nabízí hned od začátku jako jediná schůdná, jde především o ten skvělý popis. A tady to prostě fungovalo geniálně.

Skvělá kniha :)

Meda77
06.12.2021 4 z 5

Přátelé scifi klasiky budou trošku zklamání, přestože Herbert umí na téma zaválet tak tady parníválec nenajdete. Kniha pojednává spíše o detektivním scifi z prvky pátrání a vyšetřování, než o atmosféře na jakou jsme zvyklí z Duny. Ačkoliv kniha vybočuje z Herbertovy tvorby, rozhodně není špatná, je prostě jiná, ale proč ne. Mírně nadsazené 4.


B4LU
13.12.2017 4 z 5

Velmi zajímavý příběh popisující současnou civilizaci a její alternativu v Santaroze. Sice se čte velmi svižně, ale ústřední lovestory - byť tam měla své místo - mi časem začala poněkud vadit, proto jen 4 hvězdy.

Vincenzoci
04.06.2017 4 z 5

Na knížku jsem narazil náhodou při výprodeji, zaujala mě a tak jsem to zkusil. Abych řekl pravdu, je to spíš detektivka s nádechem sci - fi. Nápad dobrý, příběh zajímavý, okolnosti podivné, různé "nehody" apod. Duně se to ani nerovná, na převyšování zapomeňte!

Eyghon
29.03.2014 2 z 5

Nevím proč jsem očekával sci-fi, ale tohle je taková slabší mysteriózní detektivka. Franka Herberta mám rád, ale tohle se mu nepovedlo. Příliš mnoho filozofických blábolů.
P. S. To, co je v oficiálním popisku, že atmosférou převyšuje i slavnou dunu, je superblábol.

Athena
08.03.2012 5 z 5

Proč číst tuto knížku? Protože je jiná, není to něco, co už jste četli v trochu jiné podobě. Je to originální nápad, který bere dech. Neváhejte.

Autorovy další knížky

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
1988  89%Duna
1993  76%Spasitel Duny
2007  84%Děti Duny
2001  82%Božský imperátor Duny
1999  82%Kapitula: Duna

Kniha Santarožská bariéra je v

Právě čtených1x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce57x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x