Kapitula: Duna

Kapitula: Duna https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32977/bmid_kapitula-duna-YcB-32977.jpg 4 294 20

Duna série

< 6. díl >

Šestý díl je barvitým obrazem konfliktu dvou řádů na ústřední planetě Bene Gesseritu Kapitule s bohatým dějem a hlubokým filozofickým podtextem. V konečném střetu mezi řády přichází Matka představená Sesterstva o svou fyzickou existenci a novou vůdkyní sjednoceného společenství se stává její bývalá zajatkyně Murbella. Část Sesterstva však prchá, rozhodnuta začít nový život.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Chapterhouse: Dune , 1985


více info...

Přidat komentář
_jukL
_jukL
21.03.2024

Asi to nerozporuplnější na závěr. Kapitula je kniha o dvou výrazných tvářích. Ta první je, bohužel, první půle knihy, kde se doslova stane jediná věc hodná zaznamenání, jinak se odbyde v záplavě standardních introspektiv a úvah - až člověku přijde, že se chtěl Herbert tak trochu vykecat a vybral si na to prostor a čas. Židovská linka byl asi črt myšlenek pro jiné zpracování, nicméně nějak nefungovala.. na druhou stranu dostala jen minimum prostoru.

Druhá půle knihy je naopak epesní závěr originální série, byť musím dát za pravdu oboum postojům - konec se může zdát velmi otevřený. Ale zároveň není. Duna přeci nemá skončit jednoznačně, celý epos ukazuje několikrát, že skutečná historie se rozprostře ve velmi dlouhých pláních, ať už se některé rozhodující cesty protly v časově krátkých křižovatkách. Duna nemůže mít konec, nemá mít žádnou myšlenku na závěr. Beru konec Herbertových knih zde a takto a nemám s tím problém.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 2 z 5

Poslední Duna série od Franka Herberta do puntíku dodržela kolísavou kvalitu série, kdy "sudé" díly jsou výrazně slabší, než liché. Doufal jsem, že po Kacířích, kteří nebyli špatní se povede úroveň alespoň udržet. Bohužel Kapitula byla pro mne jednoznačně nejhorší knihou série a to s velkým odstupem.
Hlavní problém je fakt, že kniha prostě nebaví. Spousta nudných rozhovorů, spousta inteospekce do myšlenek postav. Až komická snaha o hloubku. Proč postavy přemýšlejí v metaforách? Kdo tohle dělá? Bylo cílem čtenáře zmást nebo unudit k smrti. Některé myšlenky a rozhovory dávaly asi tolik smyslu jako texty Kryštofa.
Naprosto tragická světotvorba. Rozhodně jsem neměl pocit, že čtu sci fi odehrávající se ve vesmíru. Planety vykreslené optikou, že se tam nenachází nic kromě par budov a zahrad. Jako by neexistovali lidé, jen dvě znesvářená sesterstva žijící v izolované láhvy.
Ano, jsou tu stále myšlenky a témata, která mají co nabídnout a dokážou zaujmout. Jsou tu i poměrně sympatické a dobře napsané postavy (ale také některé zcela zbytečné). Ale celková prezentace příběhu je otřesná a kvůli těm několika perlám se nevyplatí prohrabat tu obří hromadu hnoje.
Za mě tato kniha byla naprosté zklamání. Dočetl jsem silou vůle a dávám slabé 2/5. Jsem rád, že mám sérii od původního autora za sebou. Určitě z universa Duny ještě něco zkusím, abych viděl, jestli se po převzetí Brianem Herbertem změnilo něco k lepšímu. Hrozná škoda zakončit sérii zdaleka nejhorším dílem.


murdoch
murdoch
03.09.2023 5 z 5

Závěr série ještě od starého dobrého Franka je perfektní. Opět spousta filozofických a politických hlášek (až možná mouder), které mě zaujaly a které mi občas vytanou na mysli... Škoda, že když vás zajímá, jak to bylo s Duncanem dál, čeká na vás už dílo někoho jiného. Jasně, je to Frankův syn. A pomáhá mu profi spisovatel. Ale Frank to už nikdy nebude... No jsem na to pokračování zvědavý.
Tohle se mi každopádně líbilo.

ArkAngel
ArkAngel
25.07.2023 1 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Nerad to říkám, ale ze všech knih Duny, které jsem nyní četl v chronologickém pořadí, byla Kapitula rozhodně nejslabší. A vzhledem k tomu, že jsem neměl absolutní vůli knihu číst a po kouskách jsem se do ní nutil několik dní, musím jí dát o hvězdičku méně než jsem dal Kacířům. Jak jsem zmiňoval již u předešlé knihy, nové postavy mne ale vůbec nebaví a oproti jiným dílům mi přijde, že je to až zbytečně sexuální, kdy se místy ani nic jiného neřeší. Zakomponování Židů také neberu jako nejlepší krok a krom toho mi přijde, že čím víc v budoucnosti se knihy odehrávají, tím více odkazů na pozemské autory apod. se objevuje, byť by to mělo být právě naopak... a autor by si měl hrát třeba i s fiktivními malíři nebo autory. Velké zklamání.

xbenakk
xbenakk
24.04.2023 5 z 5

Frank Hebrert byl opravdový génius. V této knize skvěle skloubil filozofii a akci, které je zejména na konci opravdu dost. Polovina knihy by byla skvěle zfilmovatelná, filozofování ale bohužel ne. Přesto tuto knihu hodnotím jako jednu z nejlepších, právě kvůli tomu "otravnému" filozofování, které mě donutilo si dva citáty zapsat. A to se podaří málokteré knize! Kecám, ještě se to nestalo, tohle je první případ. Po pravdě se bojím, co na mě pánové Brian Herbert a Kevin J. Anderson v dalším pokračování "vybalí", protože dílo Brianova otce hodnotím jako vynikající a tato kniha to jen potvrdila.
Konec vypadá jako velmi otevřený, ale dost logický a Duncan Idaho se zachoval velmi odvážně. Jsem zvědavý, jak si v pokračování povede Murbella, protože její přerod ze Ctihodné matre na Sestru z Bene Gesseritu byl skvěle popsán a mnou nenáviděné Sesterstvo tu v posledních dvou knihách dostalo úplně nový rozměr a oblíbenost. Nakonec jsem těm čarodějnicím vážně začal fandit. Mrzí mě, stejně jako komentujícího Praleva, že Miles Teg zůstal relativně nevyužit. Alespoň, že v "Kacíři Duny" dostal hodně prostoru.
S trochou obav vzhůru za "Lovci Duny".

KajaProchy
KajaProchy
21.03.2023 4 z 5

Už jsem si zvykla, že tato série není o akci a dějí, ale politice a filozofii.
Z druhé trilogie bych řekla na stejné úrovni jako Kacíři duny.
Postavy jsou zajímavé, hluboké, ale akce je až na konec.
Líbí se mi filozofický závěr o opakování historie...

blik79
blik79
02.02.2023 3 z 5

Kdyby tam nebylo tolik filozofických keců, dám celé sérii čtyři hvězdy. Takhle jen tři s odřenýma ušima. Některé pasáže byly k nepřežití...

KubaHanzelin
KubaHanzelin
28.12.2022 3 z 5

No, tak jsem se po poměrně dlouhém čtení a čekání na dotisk dostal i k finále originální série Duny..
A Kapitula je za mě rozhodně nejslabší, téměř první půlku knihy jsem se musel nutit do čtení, protože číst pouze filozofické myšlenkové pochody postav, které zaberou skoro celou první polovinu knihy není moc zábavné, zvlášť když se příběh moc neposouvá a když už Herbert přepnul do vypravěčského módu tak mi to přišlo najednou moc uspěchané a jednoduché.. takže nebýt respektu, který chovám k originální a geniální Duně, hodnotím hůře, ale takhle zůstaneme u průměru

Nifredil
Nifredil
06.08.2022 4 z 5

Vtáhlo mě to a s chutí jsem četla dál. Ještě s o trošku větší chutí, než předchozí díl. Nadšení jako u jedničky to nebylo, ale bylo to fajn. Ten otevřený konec se zvratem, moc nedává šanci vyhnout se dalšímu dílu. Tak uvidíme.

alishek
alishek
10.07.2022 5 z 5

Ze začátku mi chvilku trvalo se začíst, ale později jsem ocenila pomalejší začátek, intriky, politiku. Skvěle vystavěný příběh.

Garfielda
Garfielda
28.03.2022 2 z 5

Musím dát za dva, jakožto jediné knize z původní 6-ti dílné série. Knihu jsem měla problém dočíst. Nemá smysl více komentovat, odkazuji na Richie1.

Kutcho
Kutcho
25.03.2021 4 z 5

Priame pokračovanie piateho dielu. Tieto posledné dve knihy mi však pripadajú dosť vzdialené od pôvodnej Duny, a keby tam nebol Duncan, tak nemajú už takmer nič spoločné. Kapitula: Duna navyše obsahuje dosť málo príbehu Duncana, takže je to viac o postavách z päťky. Nie je to zlé a záver bol veľmi dobrý, avšak pre mňa to už nie je tá pravá Duna.

Rav3n
Rav3n
08.06.2020 3 z 5

Možná jsem k ní ještě nedospěla, neb jsem se o ni pokoušela několikrát a nikdy jsem ji nedočetla. Pro mne zcela ztratila kouzlo, které mají první čtyři díly.

alfons9315
alfons9315
15.01.2019 4 z 5

Od herbertovy první Duny se jeho styl velmi prohloubil. Nikdy jeho knihy až na první nebyli velice akční, ale v knize Kapitula Duny Herbert ukazuje mistrnost v slovních přích a filozofiských úvahách mezi ctěnými matre, ctihodnými matkami, mentatem Idaho a posledním Tleilaxkým pánem. Kniha si plyne svým záživným tempem (s nekterými usměvnými momenty) a pak se dostane do vrcholného závěru, kde se každý čtenář musí zamyslet. Co se to vlastně stalo? Všem těm, kteří milují Dunu a líbil se jim předchozí díl, doporučuji přecíst si i tento.

Hadati
Hadati
03.03.2017 3 z 5

Pokud jste si oblíbili Herbertovy filosofické a náboženské disputace v jeho předchozích knihách, tak si užijete i tuto knihu. Pokud jste spíše akčně založení, tak budete muset přetrpět 350 stran, kde se téměř nic neděje, abyste si trochu užili posledních 100 stran, které jsou akčnější. O něco lepší než předchozí kniha. Kdo však četl předchozí knihu, tak ví, že původní Duna (Arrakis) byla na konci předchozí knihy zničena, takže Herbert s touto planetou v poslední knize své hexalogie již nijak nepracuje.

PatSandor
PatSandor
06.02.2017 5 z 5

Propadl jsem Duně a celá série má speciální místo v knihovně.

Richie1
Richie1
16.01.2015 2 z 5

Nerozumím tomu obdivu této série. První díl byl super, ale pak ta čtivost stále klesala a poslední díly byly pro mě skoro utrpením. Celá kniha byla opět spíše filozofickou studií než scifi románem. Neustálé přeskakování z myšlenek jedné osoby do myšlenek druhé osoby mě vyloženě štvalo. Děj plynul - neplynul, nacházel jsem spoustu absurdit a nesmyslů, zápletka nijaká nebo nedokončená, přehnaná a unavující popisnost, nesympatické hlavní postavy, stále se opakující klišé ... Doufal jsem, že závěr Duny bude lepší než knihy předtím, ale marně.
Jsem rád, že to mám za sebou a vím, že se k této sérii již nikdy nevrátím.

Pralev
Pralev
11.10.2014 5 z 5

Jestli Kacíři mi přišli jako velký krok kupředu a nejlepší díl od úplně prvního, nepřekonaného a nepřekonatelného, tak Kapitula: Duna byla v mých očích ještě o něco lepší. Naprosto skvělé postavy, myšlenky, rozhovory a vlastně poprvé od prvního dílu mi přišlo, že kniha nestojí jen na nich, ale že má i dobrý příběh. Konec pak považuji za úplně famózní. Musím říct, že po přečtení několika komentářů a recenzí téhle knihy jsem se konce trochu obával - že je prý strašně otevřený a v podstatě jde o cliffhanger, na který měl navázat plánovaný sedmý díl, jenže ten už Herbert nestihl napsat. No, zřejmě máme každý jinou představu o otevřeném konci. Pro mě "...a vyrazil v širou dáli..." je prostě prototypem uzavřeného konce a tady prostě všechno perfektním způsobem zapadlo do sebe. Momenty, kdy si člověk uvědomí, že najednou vše dává smysl, že celý předchozí děj k danému rozuzlení vedl, že všechny postavy se zachovaly naprosto logicky a konzistentně, a že na to vlastně mohl přijít předem sám, ale nepřišel, jsou pro mě jedny z nejlepších při čtení knížky. A tady se mi toho dostalo vrchovatě. Snad jedinou výtku mám k strašně nevyužitému potenciálu Tega Milese, který už od Kacířů byl jednou z mých nejoblíbenějších a nejzajímavějších postav, a tady toho prostoru dostal příliš málo. Závěrečná poznámka - číst si na závěr knihy Herbertova slova o své manželce bezprostředně po její smrti a přitom vědět, že jemu samotnému už nezbývalo mnoho času, je silným zážitkem samo o sobě...

vhumanik
vhumanik
03.02.2013 5 z 5

A zas jsem se do toho zažral jako téměř do všech předchozích dílů... Jedna z nejlepších literárních sérií, co znám!

grellenort
grellenort
05.03.2012 5 z 5

Děj navazuje na "Kacíře duny". Není zde tolik akce, jako ostatně nikdy, ale to nevadí. Příjemné čtení při filozofování a vnitřních rozhovorech ctihodných matek. Výskyt nových živočisných forem - "futárů", to vše umocní očekávání, jak to vše dopadne. Ovšem zde byla předčasně série Duny ukončena smrtí autora. Tudíž konec zůstává velmi, velmi otevřený.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
1988  89%Duna
1993  76%Spasitel Duny
2007  84%Děti Duny
2001  82%Božský imperátor Duny
1999  82%Kapitula: Duna

Kniha Kapitula: Duna je v

Právě čtených4x
Přečtených450x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených21x
Knihotéce285x
Chystám se číst179x
Chci si koupit92x
dalších seznamech2x