Spasitel Duny

Spasitel Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15785/bmid_spasitel-duny-Qh2-15785.jpg 4 971 139

Duna série

< 2. díl >

Druhý díl ságy Spasitel Duny nás zavádí do světa, jehož po tisíciletí zaběhaný systém se hroutí. Paul Atreides, zvaný teď převážně Muad´dib, je absolutním pánem světa – a zároveň obětí své vlastní předzvěstné schopnosti, která z něj v očích jeho poddaných udělala boha. Na Arrakis přijíždějí tisíce poutníků, aby se poklonili novému spasiteli a jeho sestře Alii. Fremenská vojska šíří vesmírem hrůzu a zkázu a ničí všechno a všechny, kdo se Paulovi postaví do cesty. Bývalé mocnosti, dnes do značné míry zbavené své moci, se ale nehodlají jen tak vzdát: Bene Gesserit, Gilda a Tleilaxané připravují tajné spiknutí proti božskému vládci – a silného spojence mají v jeho vlastní domácnosti: Paulovu manželku Irulán, dceru bývalého vládce Shaddama, která svému manželovi trpce vyčítá, že s ní nechce mít děti. Na scénu vstupuje tajná zbraň – ghola Hayt, Tleilaxany znovuoživený Duncan Idaho, který přináší svému staronovému vládci zkázu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

Dune Messiah , 1969


více info...

Marcas94
Marcas94
včera 4 z 5

Upřímně, Spasitele jsem měl na poličce hodně dlouho. Po přečtení prvního dílu jsem v sobě nenašel sílu pokračovat v sérii, i díky nízkým hodnocením. Ovšem druhý film všechno změnil. Díky němu jsem druhou knihu přelouskal během jednoho víkendu a momentálně jsem již plně vnořen do dílu třetího. Spasitel Duny mě navzdory nízkým hodnocením hodně bavil. Nevadilo mi, že tam není příliš mnoho akce, ba naopak. Díky tomu jsem měl možnost získat lepší představu o postavách a jejich motivacích a díky tomu i konec dával smysl a člověk ho mohl plnohodnotně procítit. Je pravdou, že chvílemi to bylo možná až moc filozofické a určitě bych knihu neřadil mezi jednoduché čtení. Ovšem pokud se ale člověk naladí na tu správnou vlnu (což po shlédnutí obou filmů není zas tak těžký úkol), tak dojde k závěru, že Spasitel je solidní kniha, která je zároveň nesmírně důležitá pro vývoj magického a fascinujícího světa Duny.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
21.03.2024 3 z 5

Docela by mě zajímalo, co Herberta k napsání druhého dílu ponouklo – jestli jeho vlastní puzení vrátit se do tohoto působivého světa, nebo přání fanoušků nebo snad vidina výdělku ... Každopádně na sebe vzal velmi nelehký úkol, který podle mého názoru dost dobře nezvládl. Pokud vytvoříme skoro dokonalé hrdiny, jakými jsou Paul Atreides a jeho sestra, stěží se pak pro ně hledá rovnocenný protivník. Pak nezbývá, než – jak to udělal Herbert – v podstatě vybočit z mezí žánru scifi a vytvořit postavy vlastně už z oblasti fantasy, protože jak jinak schopnosti Tleilaxanů označit. To je jedna věc, která mi vadila. Tou druhou je zbytečná složitost (hraničící až s nesrozumitelností) knihy a téměř absence akce, kterou je jednička přímo prostoupená a kterou Herbert umí.


Morfyk
Morfyk
20.03.2024 3 z 5

Slyšeno jako audiokniha.

Konec to zachránil, ale celkově po první knize sešup dolů :-( Ale jako doplnění informací a představu o čem bude 3. film Duny od Daniela Villeneuvea, to není až tak moc špatné a za přečtení to stojí.

Mé hodnocení 65%

JP
JP
19.03.2024 3 z 5

Nemůžu říct, že by 'Dune Messiah' nebyl nabitý zvraty a neměl řádně zrádný příběh a twisty, postavy se zjevuji, zrazují, jdou za svými záměry, potom co je Paul doslova CEO, Vládcem vesmíru a jeho svatá válka způsobila smrt milionů se ocitá o dvanáct let později v pozici, kdy se proti němu chystá spiknutí. Nedá se ani říct, že by DM snad nebyl decentním pokračováním, ale ve stínu prvního dílu, kde bylo zkrátka mnoho ikonických scén, úvodní box of pain, jízda na písečném červovi, souboje, nebo způsoby života Fremenů a nakladání s tekutinami, zde jsem se spíše jen ztrácel v politickém kdo, co, komu, jak a za kolik... i přesto jsem se ale po zhlédnutí druhého dílu adaptace původní knihy v kině přistihl v jakési posedlosti světem Duny, takže mě návrat k tomuhle, otázce mesiášství a moci a zodpovědnosti vůdců, dodnes nanejvýše aktuální, prakticky skoro volal. Ale upřímně, musím si to někdy přečíst znovu, pořádně, stejně jako první díl. Tohle není jen nějaká žanrová sága, je to mnohem vrstevnatější, než se na první pohled může zdát.

John6900
John6900
10.03.2024 2 z 5

Dějově tak na 20 stran. Zbytek aspoň pro mě o ničem. Jediné plus, že to autor umí dobře podat a četlo se to hezky a rychle.

LordKubas369
LordKubas369
09.03.2024 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Člověk by se asi ani nezlobil kdyby toto pokračování bylo součástí první knihy, protože navázání je naprosto přirozené a dává smysl. Opět se ale jedno o hodně tezkopadnou a komplexní záležitost, která nesedne všem. Pokud jste měli problém s první Dunou, pokračování není rozhodně pro vás.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Velice zvláštní, jak druhý díl může být od toho prvního odlišný. Zatímco Dunu považuji za prakticky geniální dílo, Spasitel zanechal poměrně hořkou pachuť.
Naprosto pryč je tísnivá atmosféra pouště, kde voda je největším pokladem. Pryč jsou skvělí píseční červy. Nenajdeme tady ani akční pasáže, ani zdařilý vývoj postav. V některých částech je to k uzoufání pomalé, jindy zase zbytečně mnohovrstevné a komplexní tak, že jsem se ztrácel. Promarněný potenciál představuje také několik dějových linek, které se začaly rozvíjet a pak je autor z ničeho nic v podstatě opustil. Smysl některých postav a scén mi trochu unikal. Intrik, náboženství a sebenaplňujících proroctví tady bylo až příliš.
Ale najdou se samozřejmě i světlé stránky. Líbilo se mi neotřelé zpracování Kormidelníka (ač toho moc nepředvedl, podobně jako Irulán). Jednoznačným kladem je tady závěr, který byl skvělý a dokonce Paul získal částečně zpátky mé sympatie.
Po prvním díle jde tady jednoznačně o velké zklamání. Dávám slabší 3* a doufám, že další díly budou razantně lepší, závěr dává trochu naději.

Steew
Steew
02.03.2024 4 z 5

Upozornění: Nenechat se odradit negativními komentáři. :)
Pro dočtení Spasitele mi zbývalo 50 stran. Dnes jsem dorazil z kina z filmové druhé části Duny a rovnou jsem se vrhl na dočtení.
Přijde mi, že Spasitel byl napsán spíš jako doplněk, než plnohodnotné pokračování. A podle toho to dopadlo. Knížka je dobrá, ale prostě... něco mě netáhlo, něco mě u toho nedrželo, jak první díl.
Rozhodně budu pokračovat ve čtení a vám radím to samé. :)

Ospalý_Táta
Ospalý_Táta
15.02.2024 2 z 5

Tato kniha je epochální průser srovnatelný s druhým albem U2.

eliska9256
eliska9256
04.02.2024 4 z 5

Díky komentářům a špatným recenzím na tuto knihu, jsem se dosti bála do ní pustit. Ale za sebe můžu říct, že kniha byla dobrá, sice ne tak dobrá jako předchozí, ale i tak jsem si čtení moc užila. Líbil se mi náhled do Paulovy mysli, a také to jak vyspěl. Je pravda, že to asi nebylo tak akční čtení jako 1. díl, ale ta filozofie prostě měla něco do sebe!
Knihu naprosto doporučuji!

PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 1 z 5

Slyšeno jako audiokniha.
Druhý díl je ještě horší jak první... opravdu nedoporučuji

Sitth
Sitth
10.01.2024 2 z 5

Po dvou letech, poté, co jsem si pustil nové filmové zpracování DUNY, mimochodem výborné, jsem se rozhodl sáhnout po druhé dílu této ságy. A to jsem možná neměl dělat. Po fenomenálním první díle, který mám ve své top10, jsem se s touto knihou nepotkal.
Je zajímavé sledovat, kam se Paul posunul , ale proč tak velký skok? Více by mě zajímala historie, která následovala po jeho usednutí na trůn, než tohle bloudění ve ztracené mysli.
Závěr je samozřejmě smutný, ale to nenahrazuje to zklamání z tohoto dílu. Určitě se někdy odhodlám k pokračování, ale teď to chce pauzu.
Dávám 3/6 a to jen ze slušnosti a za poděkování za hodiny strávené u mé první strategii DUNA 2. kterou jsem instaloval na 8 disketách, kdy ta poslední samozřejmě nešla načíst a musel jsem kvůli velikosti hry smazat kus windowsů, aby se mi vešla na harddisk.

protokol
protokol
29.12.2023 odpad!

2 kniha bola o 100 percent horšia ako 1 kniha. veľa žvastu oničom a príbeh takmer žiadny. nuda od začiatku až do konca. no prosto odpad .

Market116
Market116
25.12.2023 5 z 5

(SPOILER) I druhý díl poslouchán jako audiokniha a stejně úžasný jako díl první.
Nevím proč jsem si myslela, že teď už to Paul bude mít jednoduché...vždycky se najdou zlé duše, které mu závidí, chtějí se ho zbavit a uškodit mu. Tentokrát to zkusili přes jeho znovuoživeného přítele Duncana, ale netušili jak se to obrátí proti nim...
Tak moc jsem si přála, aby Paul a Chani mohli být spolu v klidu a míru, žít šťastně a mít další děti...to poslední se jim splnilo, nakonec se jim narodili dvojčátka, chlapec Leto II. a dcera Ghanima. Ale i tak mi srdce pukalo a slzy ukáply, kvůli Chani...pořád jsem doufala, že to Paul nějak změní, že se mu podaří jí nějak zachránit. Jako by nestačilo, že přišel o zrak...ztratil i svojí lásku. A to, že s ní nebyl v její poslední chvíli, při porodu, mi přišlo hrozně líto. Nakonec odešel do pouště, sám.
Ani nevím jaké pocity z toho mám. Smutné? Rozhodně. Zklamané? Asi trochu.
Ale zároveň mě zajímá, jak to bude dál. Co bude s dětmi? Aspoň, že mají tetu Alii a Duncana očividně. Tak jsem vážně zvědavá a doufám, že se mé srdce nějak zacelí...

Vendy1993
Vendy1993
29.11.2023 4 z 5

Bylo zajímavé číst co se dělo po skončení Duny, Paul už není jen nějaký klouček, je to imperátor, má obrovskou moc a s tím spojené značné množství nepřátel....kniha jako pokračování se mi velmi líbila, jen mě docela vykolejil ten konec....upřímně, to jsem fakt nečekala

trudoš
trudoš
26.11.2023 3 z 5

Paul Atreides dospěl a z mladíka se stal muž, jenž musí čelit vlastní velikosti. A když už jednou stanete na vrcholku potravního řetězce, kdy pro většinu národa jste roven bohu, zákonitě to s sebou přináší intriky z míst, odkud je sice čekáte, ale to neznamená, že jste na ně připraven...
Spasitel Duny je v mnoha ohledech jiný, než úvodní Duna, protože ta pobrala všechnu velkolepou akci. Frank Herbert ovšem nikdy nebyl prvoplánovým tvůrcem, který hodlal masy uspokojit mainstreamem. V druhé knize cyklu je mnohem přemýšlivější, staví hrdiny před nesnadná rozhodnutí a zároveň si připravuje půdu pro další vývoj. Pravdou je, že když jsem román četl poprvé coby -náctiletý kluk, nadšený jsem nebyl vůbec. Dost se na tom podepsal překlad Pavla Bojara a Marie Jakubcové, ale i mé mládí, které od knihy očekávalo něco úplně jiného. Třicet let životních zkušeností a nový překlad Veroniky Volhejnové udělaly svoje a i když nemohu říct, že jde o rovnocenného soupeře Duny, něco do sebe Spasitel rozhodně má.

felixrr
felixrr
22.10.2023 4 z 5

I když je za mě tenhle díl taky trochu slabší, moc nechápu zdejší vlnu nevole, neboť hromada vnitřních myšlenek, náboženství, filozofie, věštění a intrik byla už v první Duně.

murdoch
murdoch
03.09.2023 2 z 5

Pro mě nejslabší díl celé původní šestidílné série ještě od F. Herberta. Nejkratší, hodně zvláštní a celková filozofie pro mě osobně dost neuchopitelná. Pro přehled nad celou sérií nutno přečíst, ale mezi ostatní díly mi moc nesedí.

3DD!3
3DD!3
30.08.2023 5 z 5

Silné pokračování, které je mnohem filozofičtěji pojaté než první kniha o vzestupu Paula Atreida. Pletichy rebelantů vs šachové tahy nového imperátora směrem k vhodné budoucnosti navzdory jeho postižení probublávají celou knihou. Herbert přidává nové postavy a vrací do hry Duncana Idaha jehož probouzení a rozhovory s Paulem hrají na nostalgickou vlnu.

plomusujonak
plomusujonak
28.08.2023 5 z 5

Spasitel Duny je nejkratší a zároveň nejhůře hodnocený díl z původní série románů o Duně od Franka Herberta. A já se ptám, proč tomu tak je, aniž bych si zjišťoval ohlasy ostatních čtenářů. Vždyť druhý díl je, co se týče kvality, obstojný tomu prvnímu, téměř nic mu nechybí. Inteligentní postavy, fantastické prostředí, fascinující příběh i moudrá rčení, kromě tedy nějakých závěrečných pojednáních, ale bez nich je možné se obejít bez problému. Napadá mě, že by nespokojenost mohla také pramenit z absence dobrodružné cesty jako v první knize. Někdo by mohl tvrdit, že se kniha změnila ve výčet složitých politických intrik bez nějakého pořádného příběhu, ale já nesouhlasím, protože zdánlivou nehybnost příběhu a zaměření se na politicko-náboženskou situaci vidím jako zajímavé přenesení konfliktu do abstraktní sféry. Nebo snad kvůli oživení jedné z hlavních postav, Duncana Idaha, přes nepsané pravidlo mezi spisovateli, že se mrtvé charaktery nemají oživovat. Avšak dle mého názoru je oživení Duncana Idaha příběhově dobře obhájeno a nijak to nekazí dojem z četby. Ať je to tedy, jak chce, nezmění to fakt, že jsem si tuto knížku náramně užil.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
1988  89%Duna
1993  76%Spasitel Duny
2007  84%Děti Duny
2001  82%Božský imperátor Duny
1999  82%Kapitula: Duna

Kniha Spasitel Duny je v

Právě čtených51x
Přečtených1 474x
Čtenářské výzvě78x
Doporučených51x
Knihotéce584x
Chystám se číst234x
Chci si koupit75x
dalších seznamech4x