Předehra

Předehra https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297090/bmid_sandman-predehra-aSB-297090.jpg 5 141 28

Sandman série

>

Po pětadvaceti letech od vydání prvního sešitu se vrací zachmuřený hrdina v zbrusu novém příběhu! Příběhu, který předchází událostem první knihy a ve kterém musí Sandman zjistit, kdo zabil jeden z jeho aspektů... a taky zabránit konci vesmíru. A co horšího - musí se setkat se svými rodiči!

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Overture: The Deluxe Edition , 2015


více info...

Přidat komentář

AlexandraBane
21.09.2023 5 z 5

Tak tohle bylo naprosto úžasný a ta kresba prostě wau.

Hor89
25.06.2023 5 z 5

Předehra zaujme hlavně úžasnou (a správně šílenou) kresbou J. H. Williamse III, podle mě jde o nejlepší Sandmanovskou kresbu. Příběh je výborný - napínavý a plný skvělých nápadů. Malé plus má kniha i za spoustou bonusů. Děj komiksu sice předchází knize Preludia & nokturna, ale doporučuji ho číst až nakonec po přečtení Tryzny a Věčných nocí.


tom2843
16.05.2023 5 z 5

Tak konečně chápu, proč trapně-amatérský pseudočaroděj chytil a uvěznil Sandmana na sto let. Ten výlet na druhý konec vesmíru byl mnohoem náročnější, než jsem si představoval, když jsem četl první díl Sandmana :-)
Spousta narážek na postavy a události z celé předcházející/nadcházející série. Mám nutkání si všechno znovu přečist.
Stačí tisíc snílků...

Ticiana
26.10.2022 5 z 5

Konec a zaroven zacatek Sandmana. Kresba je uplne uzasna, a pribeh samotny taky. Trosku me mrzi, ze bubliny nejsou pruhledne, jak je to opisovano v bonuse. Na tuhle serii budu vzpominat jen v dobrym.

Bethanee
28.09.2022 5 z 5

Tento díl jsem četla v angličtině a musím ocenit úžasné barevné vykreslení příběhu.
Tento komiksový příběh je děsivý a okouzlující zároveň. Gaimanova fantazie je obdivuhodná a celý příběh se nepodobá ničemu, co jsem dosud viděla nebo četla. Je to jako sen. Nejdříve jsem viděla seriál Sandman, který mě okouzlil, tak jsem se postupně pustila do knih. A knihy mě okouzlily svojí hloubkou minimálně stejně jako seriál. Obdivohodné je, že i když se jedná o svět fantazie a snů, tak hlavní slovo nakonec mají naprosto lidské vlastnosti a celkem obyčejní lidé. Postava samotného Sna i dalších Endless je bezvadně vystavěná a vymyká se jakýmkoli hrdinským stereotypům. Knihy i seriál bych doporučila komukoli, kdo má chuť se zasnít. Nebudete se chtít z těchto temně krásných snů probudit.

alishek
01.08.2022 5 z 5

Nádherně šílené, barevné, vyprávění, které pluje v času, ale čas postupně splývá, něco zaniká a něco vzniká. Určitě se k tomuhle dilu ještě vrátím.

Norri
22.02.2022 5 z 5

Dechberoucí a podmanivé. Nejepičtější a nejfantastičtější Sandmanova kniha. Kresba je dokonalá a strhující. Ty vizuální nápady, ta geniální práce s panely! Tohle je dokonalý komiks. Ano, děj je složitý a je potřeba u toho přemýšlet, ale je to barevný ohňostroj fantazie, který nastartuje vaší vlastní představivost. Líbilo se mi to už kdysi při prvním čtení, kdy to byl můj první Sandman, ale teď, po přečtení všech knih v sérii, jsem si to samozřejmě užil mnohem více. Je velice vhodné znát události série a dokonce i některých povídek, protože teprve potom to dává smysl. Pochválit musím i obálky, ty jsou zde geniální.

KubaHanzelin
20.12.2021 4 z 5

Příběh o tom jak Sen zachránil vesmír s pomocí sebe samotného (?)
Při nekonečném čekání na dotisk devátého svazku originální série Sandmana jsem si konečně mohl přečíst prequel, který mi přišel daleko více psychadelický než jakýkoliv Sandman na kterého jsem měl to potěšení sáhnout a i když se pořád jedná o neuvěřitelně kvalitní kousek, nejsem z něj tak nadšený jako z ostatních kousků z pera Neila Gaimana..
Možná to bude tím, že jsem 3/4 čtení nevěděl o co sakra jde:)
Na kolenech klečím a prosím Crew ať už udělá ten zatracený dotisk a máme doma kompletní sbírku a já se konečně dočkám završení příběhu! (?)

Aykiru
20.11.2021 4 z 5

Návrat k milovaným knihám je vždycky těžký. Na jednu stranu se nemůžete dočkat opětovného shledání se starými známými, na druhou stranu má každý nový díl podtón čehosi hořkého. Strachu, že svět, který jste nadšeně před lety opustili, už nebudete takový, jaký si ho pamatujete.
A v případě Předehry opravdu není. Pán Snů, kterého potkáte v Preludiích a Nokturnech jistě není Pánem Snů z Předehry, a přesto mají oba cosi niterně společného, co vás nutí uvažovat o vztahu mezi nimi. Jedná se příčinu a důsledek? Nebo je rozpor mezi postavami zapříčiněn posunem v Gaimanově uvažování a vnímání? A tím pádem ji lze považovat za přirozenou odchylku? Jak se postava Sandmana, tak jak ho vnímáme celou sérii, změní ve vztahu k Sandmanovi z Předehry?
Sám autor v předmluvě uvádí, že doufá, že přečtením tohoto svazku se změní to, jak chápeme scény, které nám mohly přijít povědomé. Ale je to opravdu tak?
Z podle mě nikoliv. Ano, množství věcí se díky Předehře vysvětlí a čtenář díky dodatku dostane ucelenější obraz Sandmanovského světa, ale že by byl tento díl nějakým způsobem převratný, nebo potřebný? Nemyslím si.
Spíš ji pokládám za důsledek autorovi sentimentální touhy, vrátit se ještě naposled do svého oblíbeného světa a uvést na pravou míru věci, na které ve víru důležitějších událostí prostě nebyl čas.
Předehra tak zůstává spíše jakýmsi dodatkem. Krásně nakresleným, příjemně nostalgickým, magicky přitažlivým, ale stále jaksi navíc.

V.Šťasta
25.01.2021 5 z 5

Od hlavního cyklu jsem si odskočil do Předehry. A musím říct ... že je to pecka! Ta malba! Bez mučení přiznávám, že jsem pochopil asi 70 % příběhu, ale tento fakt mě těší a láká k opětovnému přečtení a sjíždění těch krásných jedno i několika stránkových panelů. Předností je, když už máte nějakou (a pokud možno v živé paměti) zkušenost s Morfeovým světem a zástupem postav okolo. Každopádně autorům Klobouk dolů za krásný grafický román.

Eillen
14.08.2020 5 z 5

Nádherné zakončení příběhu Morfea, které vlastně není koncem, ale začátkem. Už teď mi Sen začíná scházet a vím, že se k němu opět vrátím. Protože co by to bylo za život bez snění...

tereza1198
13.06.2020 5 z 5

Tak co na tohle říct? V téhle chvíli je venku bouře a mlha. Po přečtení by člověk skoro věřil, že svět venku bojuje o přežití. Sandman je prostě Sandman a já jsem ráda, že jsme se po delší době opět potkali. Setkali jsme se na konci i začátku toho velkého příběhu.

Kate18
09.12.2019 5 z 5

Dokonalý zážitek, tak by se daly shrnout pocity z této knihy. Netradiční grafika Snové říše a rozložení panelů je opravdu skvělé. Navíc doplněné ještě krásnějšími barvami než jindy... (Opět) Se setkáváme se Sandmanem, kočkou, která vypadá jako on sám, se Sny a se zvláštní dívkou a Korinťanem. Sandman má před sebou (nebo za sebou?) těžké rozhodnutí a složitý úkol, díky kterým se po velmi dlouhé době setká se svými rodiči a možná i sourozenci z rodu Věčných. Čas není vždy takový, jak ho vnímáme...

Mooneylan
09.12.2019 5 z 5

Kdo je Sandman? Proč s ním chodí ta kočka, co vypadá jako on sám? A dokáže Morfeus ustát návštěvu u rodičů? To jsou otázky, na které v Předehře naleznete odpověď. Mimo jiné si zde užijete dokonalou grafiku, která vás vtáhne do snové říše a nepustí. Doporučuji číst večer, v klidu, kdy se budete moci nechat unést snovou, magickou a téměř nepředstavitelnou atmosférou.

Hadati
27.08.2019 5 z 5

Velmi zajímavá předmluva k celé sérii Sandmana, kde se zejména dozvíte o Sandmanových rodičích, o vytvoření Sandmanových mocných artefaktů, útěku Korinťana a také o jeho nesmiřitelnosti vůči Víru a jak se stalo, že byl natolik oslaben, že byl uvězněn obyčejnými lidmi. Každopádně, v této předehře si Sandamana užijete v několika podobách více než dost.

malazluta
18.06.2019 5 z 5

Dokonalá grafika, skvělý příběh... další povedená kniha od N. Gaimana.

Diabel
22.08.2018 3 z 5

Po stránce grafické je kniha vážně dokonalá. Naprosto luxusně provedené. Všechno se třpytí až oči přecházejí. Člověk by se v tom pomalu rozpustil. Možná až moc okázalé, překombinované... Příběh bohužel moc nápaditý nebyl... Upřímně si ho po roce vlastně ani nepamatuju... Ale jako jo, líbilo se mi, že jsem se opět setkal s Osudem. Byl tu zase Sandman, i když to už nebyl Sandman... Pak se na scéně objevili jeho rodiče, kteří mi přišli takoví jak vycucaní z prstu a jsem si jist, že bych se bez nich obešel.
Ale rozhodně se mi tenhle díl líbil víc, než putování Sandmana s liškou. Doufám, že už to takhle zůstane dokončené a nebude vymýšlet nic dál. Pro mě Sandman skončil tím desátým dílem, proto hodnotím níž, protože už to v mých očích nedosáhlo takové úrovně jako předtim.

Moje hodnocení 6/10

kaffa
10.07.2018 5 z 5

potřebuju se dostat zpět do reality.... upřímně - po četbě jakéhokoliv sandmana se mi to dělá dost těžko.... vždy mě strhne do své snové říše, snových příběhů, snových ilustrací.... a ty sou vždy uchvacující.... mé oči sou přesycené tou nádherou....
díky předehře se chystám přečíst celou sérii znovu, byť mám pořád co číst :-)

ludek.n
22.04.2018 5 z 5

Předehra je grandiózní dílko, přesně v duchu všech Gaimanovských snových světů a fantazií. Když se k tomu přidá geniální kresba J.H.Williamse III a famózní kolorování Dave Stewarta, už to není komiks, ale úchvatné grafické představení, které člověka doslova vtáhne a pohltí ve svých barevných útrobách. Je úplně jedno jak silný či zmatený je příběh, zda člověk zná nebo nezná celou Sandmanovskou sérii, tohle je o emocích. O emocích, které se doslova valí z každé stránky, z každého panelu, z každé jednotlivé drobnosti. A to ani nemluvím o rozkládacích listech nebo o otáčení knihy na konci čtvrtého dílu. To jsou věci hodné mistrů, kteří mají vše promyšlené do posledního detailu. Zážitek nad zážitky.

LadyKet
07.07.2017 5 z 5

Krásné zakončení/začátek celé série. Úchvatné jako vždy.

Štítky knihy

Sandman

Autorovy další knížky

Neil Gaiman
britská, 1960
2006  87%Nikdykde
1997  87%Dobrá znamení
2001  81%Američtí bohové
2017  82%Severská mytologie
2007  85%Koralina

Kniha Předehra je v

Právě čtených1x
Přečtených195x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených12x
Knihotéce88x
Chystám se číst43x
Chci si koupit50x
dalších seznamech3x