S kým mě bavil svět

S kým mě bavil svět https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179107/s-kym-me-bavil-svet-179107.jpg 4 90 26

První autobiografie scenáristky a režisérky Marie Poledňákové, absolventky Akademie múzických umění a autorky 12 divácky úspěšných televizních i celovečerních filmů, z nichž S tebou mě baví svět získal ocenění Nejlepší veselohra století. Otevřeně a s důkladností a literární zručností sobě vlastní nás autorka provází svým životem od dětství až do současnosti. Je to příběh plný napětí, zvratů, překonávání překážek, vášní, bolesti i štěstí, příběh, po jehož přečtení smekneme.... celý text

Přidat komentář

E.l.i.a
02.04.2024 5 z 5

Tak tohle se povedlo... přesto, že její poslední filmy už neměly tu šťávu jako na začátku, tak to byla Paní režisérka.....

lucie.koho
18.01.2024 5 z 5

Velmi příjemná kniha, zajímavý životní příběh a zajímavosti o natočený h filmech. Těch zajímavostí mohlo být klidně víc, vyprávění z natáčení jsem hltala jedním dechem.


zdenka283
19.12.2023 5 z 5

Nádhera, smích, pláč, vzpomínky, fakta!

petrarka72
28.11.2023 4 z 5

Díky, čtenářská výzvo! Tohle bylo potěšení. Číst v kavárně ve světě čerstvě zapadaném sněhem, kdy se člověku fakt nechce vůbec nic, o natáčení, vydávání knížek a časopisů, zakládání televizí, znovu natáčení... Ale hlavně o lidech, kteří nejsou blbci (neb s těmi se neztrácí čas). O vztazích, které nejsou procházkou růžovou zahradou, ale jsou intenzivní (neb na jiné čas není). O závratných posedlostech a projektech jako základech chuti do života. A o tom, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a S tebou mě baví svět, je jako strávit přiměřený čas v sauně a zakončit ho skokem do ledové vody... Paní Poledňáková byla to, čemu jsem kdysi říkalo číslo, pak cool a dnes osobnost. Díky! A pamatujte - mít štěstí je nejlepší řešení.

lenkaabooks
07.11.2023 4 z 5

Životopisy běžně nečtu, po tomhle jsem sáhla díky Výzvě a nelituji. Paní Poledňáková byla jako vítr, rozhodně se v životě nenudila. A její filmy, ty jsou prostě nesmrtelné.

Doubravka1975
28.07.2023 5 z 5

Vynikající autobiografie. Svůj vlastní životní příběh sepsala původně pro svého vnoučka Vašíka ( aby věděl co a jak bylo ....) naše vynikající režisérka Marie Poledňáková, autorka vynikajících filmů, které zná snad úplně každý.
Doporučuji
Někdy i se slzami v očích, lze najít příběh, kterému se lidi můžou smát.
Dramata a maléry začnou být s odstupem času zábavné, což je koneckonců podstata komedie.
Každý, kdo chce, ten umí psát. Umí napsat alespoň jednu knihu - a to příběh svého života, tvrdí Saroyan americký prozaik

Ctenarka_Jitka
29.06.2023 5 z 5

Pěkné, pohodové čtení, klidné, laskavé, stejně jako celé dílo paní Poledňákové. Zkrátka, s vámi nás bavil svět.

niknikita
29.04.2023 5 z 5

Nebudu plýtvat superlativy. Tohle je prostě skvělý životopis.

Barticek
12.02.2023 5 z 5

Všeobecně mám ráda životopisné knihy, takhle určitě patří k těm lepším. Psáno chronologicky, spousta fotek - takhle to má vypadat!

Monika1717
06.07.2020 4 z 5

Pohodové čtení, koupila jsem mamince k narozeninám, moc se jí líbila. Přečetla jsem za dva večery. Literární bestseler to asi nebude, ale milovníci autorčiny tvorby si tam jistě najdou spoustu zajímavého.

barbora0275
24.02.2018 3 z 5

Kniha je vhodná hlavně pro obdivovatele filmů paní P. Mně se dostala do rukou náhodou a na její filmy se dívám hlavně z čistého sentimentu - pohladí po duši, ale mají děravé dialogy a plytké postavy. Ani memoáry mě nepřesvědčily o opaku, doufala jsem, že v nich bude víc - víc o filmech, víc o ní samé, co mi zaplní díry v mentalitě postav. Přitom autorka vůbec nechce jít s kůží na trh. Že s někým chodila se dozvídáme jen tak mimochodem, spíše se toho více dozvíme o soukromí jejích rodičů než jejím. V první části zmiňuje spoustu jmen, s kterými spolupracovala a pražských rodin, které znala, ta mi jako nepražákovi skoro nic neřeknou. Má tam pár jasných momentů, kdy popisuje získání licence na soukromou TV - je zajímavé si přečíst, jak to tehdy chodilo, ale s mnohými jejími životními postoji nesouhlasím a divím se, že je někdo vůbec chce napsat do svých memoárů - např. když ji zaměstnanec požádá o stravenky, aby nakoupil dětem na neděli maso a ona mu řekne, že v soukromé firmě nemá nárok. A potom neví, jak utratit peníze do daní, tak zbytečně nakoupí letenky do Asie.
Každopádně je kniha aspoň lehce napsaná - za co ale nejspíš nemůže až tak autorka, jako redaktorky, které ji editovaly. Přesto si nemyslím, že by byla úplnou ztrátou času, nebo že by čtenáři nic nedala, stejně jako si to nemyslím o jejích filmech.

Netopyr07
19.02.2018 5 z 5

Velice příjemné čtení o paní režisérce, jejíž rodinné filmy má ráda spousta lidí. Otevřeně vypráví o svém dětství, mládí, dospělosti i stáří, o době, ve které žila a tvořila. Kdo má rád biografie a vzpomínkové knihy, mohu jen doporučit.

maruna
30.10.2017 5 z 5

Paní Poledňákové si moc vážím a smekám před ní. Úžasná žena.

Sova15
13.10.2017 5 z 5

Paní Poledňáková to neměla moc lehké. Její filmy jsou božské. Díky, že to vše sepsala.

Knižní střípky
25.06.2017 5 z 5

Moc pěkně sepsané memoáry. Jsem ráda, že se paní Poledňáková rozhodla zavzpomínat a ohlédnout se za svým životem, který byl v mnohém zajímavý. Její filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a S tebou mě baví svět patří ke stálicím naší domácnosti, bavily mě a mého muže a baví i naše děti a za jejich natočení jí velmi děkuji.

tatafa
07.01.2017 4 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha, kterou ocení především milovníci jejích filmů, které zanese trochu "pod pokličku" své tvorby.

popeluška
01.09.2016 5 z 5

Kniha je prostě nádherná . Krásně se četla a těch zajímavostí co se člověk dozví :-) vřele doporučuji

Květi62
11.03.2016 5 z 5

Kdo má rád knihy / potažmo tím i filmy/ od Marie Poledňákové určitě doporučuji přečíst tuto knihu o jejím životě,o natáčení, o proměnách. Kniha mě pohltila. Je velmi čtivá.

Ronny
06.05.2015 4 z 5

Zajímavá kniha. Autorka je nesmírně akční a kreativní žena. Zajímavá byla pro mne historie její rodiny.

Harry
12.03.2015 4 z 5

Paní Poledňáková zažila v životě dost nepříjemných věcí a zřejmě i proto jsou její filmy nenáročné, úsměvné a divák při jejich zhlédnutí nemusí příliš namáhat svůj mozeček, což většině českého občanstva vyhovuje. Je nepochopitelné, že i v těchto nenáročných dílkách našel minulý režim škodlivé jevy. Kniha vzpomínek je zajímavá a autorka se s mnohými věcmi i osobami nemazlí .