S kým mě bavil svět
kniha od: Marie Poledňáková
KoupitKoupit eknihu
První autobiografie scenáristky a režisérky Marie Poledňákové, absolventky Akademie múzických umění a autorky 12 divácky úspěšných televizních i celovečerních filmů, z nichž S tebou mě baví svět získal ocenění Nejlepší veselohra století. Otevřeně a s důkladností a literární zručností sobě vlastní nás autorka provází svým životem od dětství až do současnosti. Je to příběh plný napětí, zvratů, překonávání překážek, vášní, bolesti i štěstí, příběh, po jehož přečtení smekneme....celý text
https://www.databazeknih.cz/images_books/17_/179107/s-kym-me-bavil-svet-179107.jpg 4.459Žánr | Literatura naučná, Biografie a memoáry |
Vydáno | 2013, Ikar (ČR) |
více informací... |
Komentáře (16)
Kniha S kým mě bavil svět

Kniha je vhodná hlavně pro obdivovatele filmů paní P. Mně se dostala do rukou náhodou a na její filmy se dívám hlavně z čistého sentimentu - pohladí po duši, ale mají děravé dialogy a plytké postavy. Ani memoáry mě nepřesvědčily o opaku, doufala jsem, že v nich bude víc - víc o filmech, víc o ní samé, co mi zaplní díry v mentalitě postav. Přitom autorka vůbec nechce jít s kůží na trh. Že s někým chodila se dozvídáme jen tak mimochodem, spíše se toho více dozvíme o soukromí jejích rodičů než jejím. V první části zmiňuje spoustu jmen, s kterými spolupracovala a pražských rodin, které znala, ta mi jako nepražákovi skoro nic neřeknou. Má tam pár jasných momentů, kdy popisuje získání licence na soukromou TV - je zajímavé si přečíst, jak to tehdy chodilo, ale s mnohými jejími životními postoji nesouhlasím a divím se, že je někdo vůbec chce napsat do svých memoárů - např. když ji zaměstnanec požádá o stravenky, aby nakoupil dětem na neděli maso a ona mu řekne, že v soukromé firmě nemá nárok. A potom neví, jak utratit peníze do daní, tak zbytečně nakoupí letenky do Asie.
Každopádně je kniha aspoň lehce napsaná - za co ale nejspíš nemůže až tak autorka, jako redaktorky, které ji editovaly. Přesto si nemyslím, že by byla úplnou ztrátou času, nebo že by čtenáři nic nedala, stejně jako si to nemyslím o jejích filmech.

Velice příjemné čtení o paní režisérce, jejíž rodinné filmy má ráda spousta lidí. Otevřeně vypráví o svém dětství, mládí, dospělosti i stáří, o době, ve které žila a tvořila. Kdo má rád biografie a vzpomínkové knihy, mohu jen doporučit.

Paní Poledňáková to neměla moc lehké. Její filmy jsou božské. Díky, že to vše sepsala.

Moc pěkně sepsané memoáry. Jsem ráda, že se paní Poledňáková rozhodla zavzpomínat a ohlédnout se za svým životem, který byl v mnohém zajímavý. Její filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a S tebou mě baví svět patří ke stálicím naší domácnosti, bavily mě a mého muže a baví i naše děti a za jejich natočení jí velmi děkuji.

Velice zajímavá a čtivá kniha, kterou ocení především milovníci jejích filmů, které zanese trochu "pod pokličku" své tvorby.

Kniha je prostě nádherná . Krásně se četla a těch zajímavostí co se člověk dozví :-) vřele doporučuji

Kdo má rád knihy / potažmo tím i filmy/ od Marie Poledňákové určitě doporučuji přečíst tuto knihu o jejím životě,o natáčení, o proměnách. Kniha mě pohltila. Je velmi čtivá.
Štítky
vzpomínky režiséři rodinné vztahy
Autor a jeho další knihy
- Ten, kdo tě miloval 2018
- Jak vytrhnout velrybě stoličku 2006
- Jak Anděla viděla anděla 1995
- Jak dostat tatínka do polepšovny 1991
- Líbáš jako Bůh 2009
- Jak se krotí krokodýli 2006
Kniha S kým mě bavil svět je v
Přečtených | 72x |
Čtenářské výzvě | 4x |