Jak Anděla viděla anděla

Jak Anděla viděla anděla https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60977/bmid_jak-andela-videla-andela-OqT-60977.jpg 3 102 30

Jak… série

< 3. díl >

Pokračování úspěšných rodinných příběhů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Luboš s Annou vychovávají desetiletou školačku Andělu, její starší bratr Vašek studuje námořní akademii v Gdaňsku.

Přidat komentář

Mánička178
27.11.2023 3 z 5

Kdyby existoval film, možná by se z toho "vytřískalo" víc, opravdu je to těžké srovnávat, ale celé mi to přišlo takové nějaké ploché, nedotažené a pointa opravdu hodně podobná prvním dvěma dílům. Už to tedy tak moc nepřekvapilo - tatínek pořád pryč, maminka sama s dítětem, o Vaškovi se často mluví, ale je bájnou postavou, která snad ani jednou v příběhu nepromluví s někým z rodiny naživo. Samé dopisy, čekání, zamlčování a andílek místo vodníka... ale jsem ráda, že jsem to četla :) A já si jdu pustit legendární filmy :)

Marthas
03.10.2023 2 z 5

2,4/5 Kniha se čte dobře, o tom žádná, ale přijde mi, že to nemá tu šťávu, co předchozí díly. Změna protagonistů dílu neprospěla. Měla jsem pocit, že potenciál knihy je lehce promrhán. Navíc bylo líčení občas zkratkovité a v náznacích, což nemám ráda a vyznívalo mi to, jako snaha o návrat na výsluní. Marná. Navíc si jsem jistá, že je to vlastně dřívější verze Jak se krotí krokodýli - té pozdější knihy i filmu, kterou lehce upravili a "vytunily". Na ty mám totiž jasný pohled - snaha nahrabat ještě nějaké prachy, vrácením se do úspěšného projektu a pěknej blábol.


Vevericka.eva
17.06.2023 4 z 5

Vtipné a hravé jako filmová klasika. Škoda, že to tenkrát také nenatočili.

Denny456
11.04.2023 3 z 5

Čtenářská výzva. No tak není to nijak zásadní veledílo, ale to nebyly ani předchozí dva díly. Až filmy z nich udělaly něco co stojí za přečtení.

efka.saf
14.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Co bylo tohle za úlet?! Opět další díleček do skládačky s názvem Čtenářská výzva, ale nemám pocit, že by se to nějak zvlášť povedlo. Moje pocity vlastně naprosto přesně a dokonale zhodnotila Lili2, takže se budu asi trochu opakovat.
O knížce vím dlouho, ale až nyní dozrál čas si ji přečíst. Předešlé díly s filmovým Vaškem miluju a děkuji Bohu, že tohle se s původní partou nenatočilo. Jestli Anděla měla být podobná rebelka jako brácha Vašek, tak je mi líto, ale to fakt ne. Anděla byla manipulativní spratek, co mi pil krev od první chvíle a pořádná sada na zadek by jí dost prospěla. To, co předváděl Luboš, mi taky hlava jaksi nepobírala. Na škole v přírodě nepřímo přizabil denní a noční vychovatelku a dvě děti se mu malém utopily ve vodopádech a ....nic? Já myslím, že jako zdravotní sestra se perfektně osvědčil! A co se týče třítýdenní školy v přírodě v Alpách na začátku školního roku, to byl taky celkově hodně zajímavý prvek. Kniha je z roku 1995, tzn. že já jsem byla přesně ve věku Anděly, když vyšla. Ale ať si lámu hlavu jak chci, nevybavuje se mi ani jediná škola v přírodě, kterou bych absolvovala, natož na tři týdny a natož v Alpách. Čím to?!
Suma sumárum, kniha je brána jako lehká oddechovka, ale v mých očích prostě nefungovala. Postavy si nepočínají nijak zvlášť logicky ani sympaticky, místo humoru se potýká kniha spíše s trapností. Vašek, kluk, kterého si zamilovaly celé generace diváků (a čtenářů), se zde neobjevil ani jednou a byl nahrazen rozmazlenou manipulativní Andělou. Jediný, kdo si získal mé částečné sympatie, byla Anna, té mi ale bylo upřímně dost líto.
Knihu nijak zvlášť nedoporučuji. Hodí se číst snad jen z nostalgie nebo jste-li skalním fanouškem.... Vaška? Paní Poledňákové? Kdo ví. S bídou dávám dvě hvězdy a přemýšlím, čím si spravím chuť.

Jessica007
02.11.2022 3 z 5

Četla jsem kvůli čtenářské výzvě. Předchozí dva díly už jsem četla dávno a ty se mi líbily hodně a samozřejmě i filmy. Tuto knížku jsem zvolila právě proto, že je to 3. díl. Kdybych knížku nečetla kvůli výzvě, asi bych ji ale nedočetla.

Lili2
15.08.2022 odpad!

No, to se paní režisérka vyznamenala. Tak za prvé, od kdy se jezdí na školu v přírodě v říjnu, sotva co začal školní rok? Za druhé, ještě k tomu na 3 týdny, to se snad jezdívalo o prázdninách na pionyrske tábory, ne ??!! Za třetí, ještě k tomu do Alp, jo v době utahování opasků. Musím si klepat na čelo, měla jsem paní režisérku za inteligentnejsi dámu.
Ale kdoví, třeba v Práglu tomu tak bývalo. Oni určitě mívali některé věci extra. My na Moravě ale ne.
Chlapi typu Luboš by se neměli ženit ani vázat. Otvírá se mne z něho kudla v kapse. Chudák Anna. Anděla by měla dostat pořádně přes hubu.
Bóže, ještě že to ne natočila!!! Bez Holyho by to stejně nebylo ono.

Ivetaa
14.05.2022 3 z 5

Po letech jsem si přečetla všechny tři díly najednou a jsem "ráda", že byly natočeny podle předloh jen první dva s těmi samými herci. Třetí díl je prostě úplně jiný a pokračování bez Vaška mě už tak nebavilo.

JancaMia
25.02.2022 3 z 5

Třetí nenatočený díl, maminka mi tehdy koupila na čtení do nemocnice, knihu jsem přelouskala během dvou dnů, v pozdější době s menšími upravou dotočeno jako film Jak se krotí krokodýli. Jako malé holce se m to moc líbilo, teď po přečtení dcerám na dobrou noc mi to přišlo poměrně přitažené .

Květinka008
18.01.2022 2 z 5

Anděla není Vašek... Vašek byl rošťák a byla s ním sranda, Anděla je rozmazlený spratek, který dospělé kolem sebe tahá na gumičce a oni se nechají; srandy tam už bohužel moc není :-( Asi je dobře, že tento díl nikdy nebyl natočený s původním osazenstvem, což jsem si uvědomila až teď po přečtení knížky...

markyticka
31.12.2021 4 z 5

Přečteno v rámci čtenářské výzvy - kniha se četla jednoduše, přečtená za pár hodin. Nedávno jsem shlédla oba filmy o Vaškovi a tak část postav měla zas filmovou tvář. bylo to milé a vtipné, tak 3,5 hvězdičky.

Šárka88
13.10.2021 5 z 5

Knížka z mého dětství, čteno asi 5x za sebou, nic jiného mě nebavilo v te době.

Ladislav73
29.09.2021 4 z 5

Přečteno díky ČV 2021 Kniha, jejíž název se skládá z 21 písmen.
Pokračování série o Vaškovi, ale bez Vaška.
Díky knize jsem pochopil ve filmu některé situace. Hlavně díky popsaným pocitům a myšlenkám dětí, ale i dospělých.
V některých částech jsem si představoval původní herce a v některých zase ty z filmu "Jak se krotí krokodýli". V něčem se mi líbila více kniha a v něčem zase film. Proto doporučuji si přečíst knihu a poté se podívat i na film.

miša63
24.09.2021 5 z 5

Další pokračování příběhů Vaška a jeho rodiny, na jehož podkladě byl natočen byl Jak se krotí krokodýli. Je příjemné porovnat knihu a film.

los
18.09.2021 odpad!

netušil jsem, že existuje třetí díl "Vaška", s velkým očekáváním jsem začal číst a hrozně jsem se zklamal, několikrát jsem knihu chtěl dokonce odložit, jak mi vyprávění přišlo hloupé a překombinované, Poledňáková vykradla sebe sama a je to násilné, nevěrohodné, příliš šablonovité a vystavěné na efekt filmových gagů; úplně se vytratilo dříve tak pozorně zachycené reálné chování a uvažování dítěte, Poledňáková je nahradila obecnou představou dospělého, jak by mohlo dítě jednat - a to je zásadní rozdíl, vycházet z jednoho konkrétního případu (chlapec hledající otce) a pokoušet se o sociální kritiku společnosti (moderní podoby manželství a změna společenských norem po revoluci, které mají dopad na rodinu a výchovu dětí - jako zanedbávání dítěte, Koudelky, anebo pravý opak - extrémní závislost dcery na otci, Elektřin komplex, který zde, v případě Anděly, není blíže vysvětlen; na rozdíl od Vaškovy příchylnosti k otci u Anděly chybí motivace)

Květi62
30.07.2021 4 z 5

příjemné, letní počteníčko, které mi pomohlo splnit výzvu 2021, v bodě 13.

Aknel26
25.05.2021 3 z 5

Třetí díl je úplně jiný než předchozí dva a není to jen tím, že v prvním a druhém případě šlo o zpracování filmové předlohy. Je to hlavně ve vyznění celé knihy – rozhodně nejde o veselý příběh pro celou rodinu, je to spíš psychologický román, sonda do duše, respektive do duší. Anny, která se těžce smiřuje s koncem kariéry i s nepřítomností jak Vaška, tak Luboše. Anděly, která má pocit, že rodiče zklamala, protože není odvážná jako Vašek. Luboše a jeho rozpolcenosti mezi vztahem k Anně i k dceři a práci, kterou miluje. A konečně je tu postava Koudelky a jeho podivně slepené, početné, a přitom nefungující rodiny.
Oceňuji, jak se paní spisovatelka vypořádala s faktem, že by v případném filmu nehrál Tomáš Holý. Vašek je na námořní akademii někde v Polsku, ostatní postavy o něm hovoří, vzpomínají, Vašek promlouvá jen v dopisech. Po letech paní Poledňáková použila kostru příběhu k vytvoření filmu (a knihy) Jak se krotí krokodýli, který je objektivně ve všech aspektech lepší - jeho hlavní chybou je, že se tváří jako pokračování této série.

Luigi1
22.10.2020 5 z 5

Překvapilo mě,že jsem objevil pokračování těch dvou veleúspěšných dílů.Tak jsem přečetl i tento.No nebylo to to pravé ořechové,ale byl jsem spokojen.

Amneris
31.12.2019 3 z 5

Pokračování knih Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny bylo hezké, ale hodně jsem v tom viděla film Jak se krotí krokodýli. Byly tam stejné scény, jen některé věci se nepatrně lišily. Ale bylo to milé čtení.

Sova15
06.06.2018 4 z 5

Méně známé pokračování románů "Polepšovny" a "Stoličky". Ale stejně pěkné. A kniha je předlohou k filmu "Jak se krotí krokodýli."

Štítky knihy

české příběhy

Autorovy další knížky

Marie Poledňáková
česká, 1941 - 2022
1995  66%Jak Anděla viděla anděla
2006  91%Jak vytrhnout velrybě stoličku
1991  89%Jak dostat tatínka do polepšovny
2009  79%Líbáš jako Bůh
2006  70%Jak se krotí krokodýli

Kniha Jak Anděla viděla anděla je v

Přečtených181x
Čtenářské výzvě45x
Doporučených2x
Knihotéce97x
Chystám se číst18x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x