Rudá špionka

Rudá špionka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466587/bmid_ruda-spionka-Yzz-466587.jpg 4 41 13

Co všechno je člověk ochoten udělat pro to, aby se zvednul ze dna? Válka a revoluce rozmetaly svět, ve kterém Naďa, dcera ruských aristokratů, dosud žila. Rodina přišla o veškerý majetek i občanská práva. Ve snaze zajistit si pohodlný život se provdá za horlivého bolševika a další vypočítavý čin následuje. Jako špionka Sovětů odjíždí do Paříže, kde je okamžitě vtažena do zrádného světa tajemství a falše. Sužována svědomím a okouzlena zakázanou milostnou aférou se zaplete do spiknutí, které končí šokující vraždou…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Red Mistress , 2020


více info...

Přidat komentář

Vlaďkaa4
23.03.2024 3 z 5

Souhlasím, čte se to krásně. Četba na jeden max dva dny. Ovšem čekala bych větší detail a více o činnosti špionky.
Přeskočilo se v dějí spoustu let.

Lalina3
29.05.2023 4 z 5

Velmi naivní, tak pohádkový konec by v realitě opravdu, ale opravdu nešel.
Přesto se kniha četla nádherně, nemohla jsem se odtrhnout. Doporučuji.


Mandlevest
16.05.2023 5 z 5

Výborná knížka, docela zvláštně napsaná. Ačkoliv ve Vás spoustu emocí asi nebude vzbuzovat, z nějakého důvodu jsem se od ní nemohla odtrhnout. Velmi zajímavá, a pro mě lepší, byla první půlka knížky, kdy sledujeme život mladičké aristokratky Nadi a její rodiny v Rusku, v bouřlivých letech 1914 až 1925. Nezdolná, hlavně mentální, síla Nadi, která ztrácí většinu rodiny, to pro mě byly asi nejsilnější kapitoly tohoto výborného románu. Druhá půle knihy se odehrává ve Francii, kam je poslána, vzhledem ke svým jazykovým schopnostem, jako ruská špionka. Zajímavé čtení, které doporučuji zejména těm, kteří rádi čtou napínavé historické příběhy s kapkou romantiky. I na tu zde dojde:-).

Kakho-Oto
09.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Velmi zajímavý a dobře napsaný román, který je zřejmě určen spíše ženám, ale i jako muž jsem si čtení knihy skutečně užil. Autorka dobře nastudovala reálie prvních dvaceti let Sovětského svazu a zřejmě i dekadentní život v Paříži dvacátých let 20. století. Dlouho jsem si myslel, že hlavní hrdinka nedopadne dobře. Jsem rád, že jsem se spletl, šťastné konce mám rád. Potěšilo mě i setkání Nadi s bývalou anglickou vychovatelkou/guvernantkou. Osobně si však myslím, že by se v reálu sovětská tajná služba brzy dozvěděla o přežití Nadi a jejím životě po boku bývalého anglického špiona. A to i s ohledem na to, že Naďa o svém dávném poměru s Angličanem pověděla v Moskvě samotnému Molotovovi.

Jaruš7
15.01.2022 5 z 5

Hodně, hodně, hodně dobrý. Moc se mi líbila. Doporučuji.

Chytla za osrdí a nepustila.
Autorka přiznává jistou touhu zobrazit na obrazu života mladé šlechtičny zlomy v revolučním chaosu a pády do nuzoty v situacích zborcených hodnot.
Je to příběh vytvořený na základě různých reálných výňatků a zpráv z dobových tiskovin a historických zajímavostí.

Je tu vše po čem čtenářská duše prahne.
Jako na prvním plese před vstupem do společnosti v carském Rusku z filmu " Vojna a mír" se mi promítají nádherné palácové sály, v nich bohatě zdobně oděná šlechta ve valčíkovém tanečním reji.
Pak letní sídlo pro mnohačetné rodinné příslušníky - zámeček na venkově u jezera.
Anglická guvernantka, matčina francouzština, němečtí služebníci.
Jazyková průprava, inteligence a houževnatost,nadání k umění, mládí a lepost - vše pro zdárný úkol zdolat úskalí revolučních časů.

Superčtivo.

marwinmh
19.10.2021 3 z 5

Kniha z dob svržení carské monarchie, z dob, kdy šlechtické tituly přestaly mít ve společnosti význam a původní "nadlidé" se stali "bývalími lidmi", kdy tito neměli nárok na práci, ubytování, jídlo a dle některých ani na vlastní život.
Zajímavý náhled do událostí minulých let, kdy příběh i postavy byly uvěřitelně vykresleny, přesto mě to nenadchlo natolik, jak jsem očekávala.

alnahu
18.10.2021 5 z 5

V této knize se dostaneme do Ruska v roce 1914 ,kde žije hlavní hrdinka příběhu Naďa ,která je dcerou bohatých aristokratů. Rodina žije bezstarostným životem to se změní ,když vypukne revoluce a dostanou se k moci bolševici a rodinu připraví o majetek a jsou vyhnáni z domova ,nemají žádná občanská práva ale ani nárok na potravinové lístky-jako ostatní.Ze dne na den se jejich život úplně změní a tak tuto situaci Naďa začne řešit po svém -odjíždí do Paříže a stane se agentkou. Tato kniha vás vtáhne do děje.

chloe007
06.10.2021 5 z 5

Perfektní kniha, přečetla jsem ji jedním dechem. Hrdinka mě jedním slovem dostala pro to jaká byla, celou dobu jsem ji držela palce. Doporučuji :)

zdehan
11.09.2021 5 z 5

Moc pěkná kniha která vás vtahne do děje a nepustí přečteno za dva dny doporučuji.

ydnac
02.08.2021 4 z 5

Příběh Ruské aristokratky, která padla až na dno mezi obyčejné lidi a prožila bídu, tvrdou práci a byla nucena k rozhodnutím, která ochrání ji i zbylé členy rodiny si mě opravdu získal.
Něco je fikce, něco vychází ze skutečných událostí a o to víc mě kniha bavila.
Napětí, politika, špióni, láska a válka, strach,ale i přátelství to vše zde najdete.
Poutavé a čtivé, doporučuji :-)

Knižní střípky
15.07.2021 4 z 5

Skvělý a velmi čtivý historický román. Nejvíce mě bavil náhled na ruskou společnost v době před a po revoluci v roce 1917. Zas a znovu se mi potvrdilo, že bych tam nechtěla žít ani za nic. Nadino chování vzhledem k tomu, co vše na prahu dospělosti zažila se dalo pochopit a měla jsem ji ráda. Pařížská část už byla zase jiné kafe a řekla bych, že byla celkem realisticky zpracovaná, jak sama autorka v doslovu píše, některé situace se zakládaly na skutečných událostech. V konečném součtu jsem dostala zase trochu jiný historický román, který mě ale neskutečně bavil a já nemohu jinak, než knihu doporučit. Nebyla to druhá světová válka po milionté, ale něco úplně jiného a možná i proto mě kniha tak bavila, byla neotřelá, dynamická a velmi dobře se četla.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Jenny46
03.06.2021 5 z 5

Naďa s rodinou jsou fiktivní postavy, ale zkušenosti se zakládají na faktech - Ruská revoluce, bouřlivé období. V říjnu 1917 převzali moc bolševici, zkonfiskovali příslušníkům ruské šlechty majetek a upřeli jim nárok na potravinové lístky. Co všechno se dalo směnit za jídlo ... Naďa mi přirostla k srdci život se s ní nemazlil, prošla velkou změnou ..
Kniha se mi moc líbila je čtivá, četla jsem až do rána nedala se odložit ;0) - historické romány zbožňuji ️

ivousekk
26.05.2021 5 z 5

Super příběh. Výborný vhled do života aristokracie v Rusku před a pro revoluci v roce 1917. Stejně tak do zákulisí mocenských bojů a tajných služeb a i když je to přes 100 let, nic se nezměnilo.
Nemám ráda, když je příběh prošpikovaný myšlenkami hlavní postavy, ale tady to bylo super. Vůbec mě to nerušilo, příběh neztrácel na dynamice, naopak myšlenky vše skvěle dokreslovaly. Lehce se mi to četlo.

Štítky knihy

Francie politické vraždy špioni

Autorovy další knížky

2019  73%Dívky, které slyšely plakat moře
2021  81%Rudá špionka

Kniha Rudá špionka je v

Právě čtených2x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce96x
Chystám se číst83x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x