Dívky, které slyšely plakat moře

Dívky, které slyšely plakat moře https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413666/bmid_divky-ktere-slysely-plakat-more-VjF-413666.jpg 4 141 41

15. dubna 1912 tři ženy v záchranném člunu s hrůzou pozorovaly, jak Titanic klesá ke dnu. Podvodnice Charlotta se rozhodla skrýt minulost a vytěžit z tragédie co nejvíc. Bohatá Američanka Esme vzpomíná na vášnivý románek, který prožila, a má pocit, že to byl jen sen. Anna nikdy nepřestala slyšet srdce drásající výkřiky, které se tu noc ozývaly ze tmy. O dvacet let později je osud opět svede dohromady a stará tajemství vyplavou na povrch…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

On a Cold Dark Sea , 2018


více info...

Přidat komentář

simca9342
28.04.2024 5 z 5

Historický román inspirovaný skutečnou události z r.1912.

Tragédie, která navždy změní životy miliony lidí , ale zapíše se i do světových dějin.
Tři ženy: Anna, Charlotta, Esme
Všechny mají jiné povahy, ale jedno společné: přežily katastrofu, která bude následující den ve všech novinách. Nárazu parníku do ledovce však předcházela řada věcí. O nich jsou
během příběhu zmínky. Na základě nich si může čtenář domyslet, co se stalo. Není to ale hlavní podstata příběhu. Tou je něco jiného. Vyobrazit pocity přeživších, jejich rodin i možnou předzvěst, kterou z pasažérů tušil málokdo.
Román je napsaný z pohledu žen před osudnou nocí a krátce po ní.
Doporučuji
Jo a doufám, že nejsem sama, kdo si vyhledal jména zmíněná v knize, aby zjistil jestli skutečně existují? :)

Aquagirl
29.08.2023 4 z 5

Po pravdě, jsem od knížky čekala trochu víc. Mám moc ráda příběhy které se odehrávají na Titanicu, tady toho o něm vlastně bylo jenom docela málo. Spíš šlo o osobní životy třech hlavních hrdinek. Ale četlo se to hezky, byla jsem zvědavá jak příběh dopadne.


Jidu
17.08.2023 4 z 5

Titanic je téma a historická událost, která mě neskutečně zajímá a děsí zároveň, takže tento historický román byla jasná volba pro start v novém žánru.

Bylo neskutečně zajímavé ocitnout se na lodi, tentokrát z jiného úhlu pohledu, než jaký známe z našeho slavného filmu. Tři ženy, každá s jiným osudem, nás provází příběhem, kde se ve vyprávění střídají každou kapitolu. To mě bavilo moc, mám tyto různé úhly pohledu na danou situaci moc ráda.

Přiznám se, že první část, kde byly na Titanicu a seznamovali jsme se s jejich životem, mě bavila o maličko víc. Setkání po dvaceti letech maličko pokulhávalo, ale celkově hodnotím velmi vysoko.

Co víc dodat, kdo chce zkusit tento žánr a má obavu z rozsáhlých děl, které to většinou skýtá, tak zkuste toto. Na méně než 300 stránkách mnoho okecávek není a je to zase něco jiného.

Celkově knihu doporučuji, moc se mi líbila a milovníci tohoto žánru budou určitě nadšeni. Začátečníky to třeba naláká k dalším podobným knihám, tak jako mě.

Ivka14
09.07.2023 3 z 5

Historická fikce o třech ženách na stejném záchranném člunu po potopení Titaniku, jejich příběhy a životy poté. Tyto tři ženy spojuje trauma. Autorka ukázala následky traumatického zážitku a jak může ovlivnit životy po mnoho let po události.

O celkové plavbě a potopení bylo jen pár stran od každé postavy, jedna část byla věnována cestě člunu, ale děj se spíš odehrával v životech před a po. Osobně si myslím, že příběh Anny tam byl zbytečný. Přišlo mi, že jí ani autorka nevěnovala tolik pozornosti, jako zbylým postavám.

shecoola
22.05.2023 3 z 5

Od tých troch príbehov som čakala niečo viac, ale tak prečítať sa to dalo... čo príbeh ale naozaj silne ukazuje je to, akým markantným sposobom sa zmenila spoločnosť v priebehu sto rokov. Ako sa k sebe chovali ľudia kedysi a teraz. Čo bolo kedysi striktne cez čiaru je teraz úplne normálne, niečo nad čím sa človek ani nepozastaví. Tykanie, rozvod, muži, ženy, milenci, sexuálna orientácia, spoločenské vrstvy, prejavy na verejnosti... Bol to úplne iný svet. Taký ten protipól k tomu dnešnému svetu. Až sa mi žiada vyrovnať misku váh minulosti a súčasnosti.

JaninaV.
16.03.2022 3 z 5

Krásný obal, dobře se čte, hezké recenze, bohužel mě kniha zklamala, čekala jsem něco víc... Dávám ***

Pert
29.01.2022 5 z 5

Dobré, opravdu skvěle se kniha čte.

Jessybelle
16.01.2022 4 z 5

Příběhy tří žen, které přežily zkázu Titaniku, osudy, které se spojí v záchranném člunu, aby se vzápětí zase rozdělily na dlouhých dvacet let...
Škoda, že je to jen fikce. Nicméně kniha se čte dobře.

Yanny
28.09.2021 5 z 5

Příběh Titanicu miluju od malička. Jeden čas jsem byla natolik trhlá, že jsem si ten film pouštěla každé sobotní ráno. Asi za to mohl Leonardo DiCaprio jako můj snad první herecký crush. :D Ale ta atmosféra mě zkrátka fascinovala už asi v osmi letech.
Jsem moc ráda, že jsem se konečně seznámila i s jiným příběhem, než jen s tím, jaký měli Kate a Jack.
Tady máme dokonce hned tři hlavní hrdinky, každá má nějaký svůj pohnutý osud a celé se to pak navzájem propojí.
Tahle knížka mě vtáhla opravdu hned od začátku a užívala jsem si každou stránku. Do teď nechápu, že má jen 74% a je v modrých barvách, protože já jsem na ní nenašla nic, co by jí dokázalo ubrat byť jediné procento.
Jsem moc ráda, že tu nemáme jen jeden příběh, protože by mi vrtalo hlavou, jaký osud měli ostatní členové posádky. Tady je to dokonale vyvážené - jedna velmi bohatá, druhá podvodnice a třetí cizinka. Ani nevím, která část se mi líbila nejvíce, možná ta Anny, která se na Titanic dostala ze švédské farmy.
Každé postavě je věnováno dost prostoru, vždycky se dozvíte, jak se na loď tyto dívky dostaly, jaké byly jejich hodiny přímo na palubě (ta loď je tam opravdu dobře popsaná, bála jsem se toho, že tam tu atmosféru neucítím, ale jo, bylo to jako bych koukala na další film o Titanicu), pak se dočtete o tom, jak se s tragédií vyrovnávaly a poté zpět... zase jsme na záchranném člun, kde se vlastně sešly, ačkoliv byly každá z jiné společenské vrstvy. A dost věcí se nám tu vysvětlí.
Moc bych si přála, aby si tuhle knížku přečetlo více lidí, protože pro mě se stala opravdu srdcovkou, kterou se mi ani nechtělo dočítat a když jsem otočila poslední stránku, tak mi bylo fakt smutno.
Hodnotím pěti hvězdičkami a vážně moc doporučuju.

Lovana
20.09.2021 4 z 5

Kniha mě velmi zaujala, jak obálkou tak anotací a rozhodla jsem se, že si ji musím přečíst.
V knize se setkáváme se třemi mladými ženami, jejichž životy v jednu chvíli spojí tragédie Titaniku. Opět se v knize s mým oblíbeným prolínáním časových linií, protože příběh se odehrává celkem ve třech obdobích - před Titanikem, během plavby a o několik let později.
Ještě než jsem se do knihy pustila jsem slyšela názor, že nejlepší je kniha dokud se příběh točí kolem Titaniku a já s tímto musím souhlasit...
Kniha mě bavila, byla čtivá, ale něco mi tam chybělo... Také by mi vůbec nevadilo, kdyby bylo v knize více věcí opravdu podle skutečnosti a ne smyšlené... Například zprávy z vyšetření potopení Titaniku by mohly být skutečné a ne smyšlené... Ráda jsem se v této knize vrátila k příběhu Titaniku.

Hodnocení 4*/5*

soukroma
11.09.2021 4 z 5

Čtivé. Hodnotí se mi to ale těžko, protože v knize fikce vyrůstá z faktů - autorka použila reálnou zkázu Titaniku ke třem (mírně provázaným) smyšleným příběhům zcela odlišných žen. Faktů vlastně ani moc nepoužila, protože i několik přepisů výslechů při vyšetřování katastrofy bylo smyšlených, takže je trochu škoda, že poněkud popisný styl odpovídající zprávě o katastrofě zachovala i v dílem romantických a dílem dramatických životních příbězích. Možná by byl výsledek naopak kapánek lepší, pokud by to celé bylo ještě "románovější" (takových osudů, ovlivněných vzpomínkami, výčitkami, ztrátami, ale i lžemi, třeba o nové identitě a rodinných vztazích by se opravdu dal napsat bezpočet).
Dlouho mi ale trvalo, než jsem se vyznala ve jménech (Charlie se mi neodbytně pletl s Georgiem), takže jsem si pokaždé musela znovu a znovu připomínat, které osoby patří k sobě a o který ten více či méně nezvyklý trojúhelník vlastně jde (kolem Esme a kolem Charlotty). Zato Švédka Anna byla zcela jasná, sice méně výrazná ve vyprávění (holt třetí třída ;-), ale jinak velice pochopitelná a uvěřitelná. Nicméně návrat k potlačovaným zážitkům po dlouhých dvaceti letech, kdy nikdo nechtěl o událostech na záchranném člunu 21 mluvit ani s nejbližšími, a někteří vůbec utajovali svoji zkušenost s Titanikem, to mi nepřipadalo moc věrohodné. 75%

KatyM.
21.04.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se četla.

Luc.i
26.03.2021 4 z 5

Moc hezká kniha, neměla jsem moc velká očekávání, ale knížka mě příjemně překvapila. Moc hezky se to četlo a byla jsem zvědavá co bude dál. Líbilo se mi že se stridaly pohledy postav i časové úrovně.Všechny hlavní hrdinky mi byly sympatické a jejich příběhy se mi líbily. O titanicu jsem knížku ještě nečetla takže to bylo fajn a doporučuji všem kdo mají rádi historické motivy. 4/5*

Surikata369
08.03.2021 4 z 5

Jen si tak shrnu, co se zde objevuje v hodnocení a s čím souhlasím: ano, velmi čtivé, námět zajímavý, příjemná oddechovka a pro mě nová zkušenost - kniha z plavby z Titanicu. Ano, příběh je trochu plytčí (hm tohle slovo píšu taky poprvé:D), ale stejně stojí za přečtení, pokud máte chuť na nějakou jednodušší romanťárnu :)

Bebe2004
21.02.2021 4 z 5

Krásná knížka. Příjemné postavy, moc se mi líbilo, že se vyvíjely. Příběh jako takový mě také oslovil, a i když se mnou asi spousta lidí nebude souhlasit, tak je tohle pro mě lepší než příběh Rose a Jacka z Titanicu. Četla jsem to v podstatě na jeden zátah a jsem velmi spokojená.

tabaluga
05.11.2020 4 z 5

Hezká kniha s tématem Titaniku, ale myslím, že potenciál kniha využila pouze z části. Myslím, že častěji ji číst nebudu...

angelak
25.10.2020 3 z 5

Hodně zajímavé téma ,ale jinak zklamání - čekala jsem víc..

Alexxxka
08.09.2020 4 z 5

Moc hezká knizka. asi jsem trošku čekala, že tam o Titaniku bude psaného víc ale v konečném důsledku to asi nevadilo. Stránky ubíhaly a příběh se mi líbil. Za mě spokojenost.

Zandase
04.09.2020 3 z 5

za mě lákavé téma s nadšením jsem si koupila knížku osudy tří pasažérek než nastoupili na lodi bezva pak na lodi nuda očekávaný zápletky po ztroskotání nic moc takže za mě muselo se to stěží dočíst
na mě tam je moc homosexuálů na to období určitě by se to takhle nahlas jako v té knížce nezmiňovalo

Bet.hy
18.05.2020 4 z 5

Dívky, které slyšely plakat moře mě nalákaly kvůli Titaniku. Bohužel ho v knize bylo méně, než jsem čekala. Bavila mě rozlišnost postav, i když byly trochu prvoplánově rozděleny na "klaďasku", "nesympatickou fiflenu" atd. Celkově se mi ale propojení osudů postav ve výsledku hodně líbilo a šlo o fajn oddechovku.

Štítky knihy

Titanic (loď) osudy žen námořní katastrofy prolínání minulosti a současnosti rok 1912

Autorovy další knížky

2019  74%Dívky, které slyšely plakat moře
2021  81%Rudá špionka