Rty s příchutí vína

Rty s příchutí vína https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519948/bmid_rty-s-prichuti-vina-wl9-519948.jpg 4 111 31

Elena zažívá krušné časy. Nedávno se rozešla se svým žárlivým přítelem. V jednom kuse se dohaduje s tátou, protože nedokáže skousnout jeho sexistické manýry, které začíná přebírat i její mladší bratr Lukáš. Navíc začaly letní prázdniny a máma jí domluvila tu nejhorší možnou brigádu. Elenu tak teď místo pohodičky v klimatizované kanceláři čeká úmorná dřina na rozpálené vinici. Všechno má ale svoji světlou stránku – ta se v tomto případě zhmotnila v osobě Nikolase, Elenina sexy parťáka z vinohradu. Mezi mlčenlivým dlouhánem a svéráznou dívkou brzy přeskočí jiskra. Jenže i pan Dokonalý má svá tajemství a pokud se má jejich vztah změnit v něco víc než jen letní milenecké vzplanutí plné vášně, budou muset překonat nejednu překážku.... celý text

Přidat komentář

Lucissia
09.04.2024 3 z 5

Tak za mne nic moc, ale je fakt, že jsem o generaci starší než "adult". :-) Ale když to srovnám třeba s Lanczovou, tak ta má příběhy propracovanější, zajímavější. :-)

FejKýý
19.02.2024 5 z 5

Tohle byl krásný příběh. Škoda, že byl tak krátký. Zpočátku jsem se bála, jak si s tímhle žánrem, pan spisovatel poradí, ale není vůbec třeba se bát. Naopak bych si klidně další takovou knihu od něj přečetla. Cítila jsem z knihy úplně to léto, ty neúnosné vedra a fakt tu makačku na vinicích. Bylo hezké, že se tam řešilo i více témat a nebyl to jen čistě romantický příběh. Knihu jsem měla do pár hodin přečtenou. Od první řádky, je to strašně čtivé. 4,5*


uzivatel9575
31.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Takhle kniha nadchne hlavně generaci Z. Spousta genderových vztahů, plačící kluci, feministka s aktivním hlásáním práv.. Je to napsané citlivě a dobře.
Nicméně já jsem čekala asi víc podle hodnocení. Nesedl mi nespisovný jazyk, ač se jedná o dění na Moravě a autora z Valtic, který je protkaný asi třemi nářečnými větami, které pak působí jak pěst na oko. Víc by se mi klidně líbilo, aby spisovatel napsal knihu z pohledu kluka. Z pohledu holky je každá druhá. A ta erotika.. Nějak jsem tomu nevěřila a přišla mi zbytečná. Takže tři hvězdy za poselství o mysoginii, ale víc bohužel ne.

Any26
08.12.2023 3 z 5

Nemůžu si pomoct, pro mě to ale byla docela slabá knížka. Jistě, poukazuje na vážná témata dnešní doby, ale opravdu mě nijak nenadchla.

MollyCornelia
12.11.2023 4 z 5

4*/5*
Poměrně hluboká kniha, která se může zdát jako obyčejná romantika, ale skrývá důležité poselství o násilí.
Čtivé, zábavné, hezká romantická linka, styl psaní jsem si oblíbila.
Charakterizace postav se mi zdála pěkná i na tak malém rozsahu knihy, někdy bych uvítala širší rozvedení vlastností. LGBT se mi přišlo přidané na sílu. Hrdinka se mi zdála věrohodná, přestože autor je muž.
Kniha předčila má očekávání.
Doporučuji teenagerům od 15 let a fandům autora.

lucakuca
28.10.2023 4 z 5

Ať se nám to líbí nebo ne, pro někoho jsme vzorem.
Ať je to správný příklad nebo ne, prostě to tak je.
Víc přemýšlej. A o tom je vlastně tahle jednohubka.
Prostě přemýšlej.

Mermaida
20.10.2023 4 z 5

Autor mě dost překvapil, jak se dokázal vžít do "dívčích/ženských" pocitů. Nečekala bych takovouhle knihu, která by byla vyprávěna ze ženského pohledu a autorem by byl muž. Žánrově to už bylo trochu mimo můj "standardní" čtecí okruh, ale i tak mě kniha bavila. Četla se s lehkostí, i když témata, která v sobě ukrývá byla dost společensky aktuální. Překvapil mě i rozsah - myšleno tak, že se autor nesoustředil jen na jednu "problematiku", ale na vícero. Na to, že se jedná o ani ne dvěstě stránkovou knihu, to byl podle mě docela odvážný krok, se kterým si autor hravě poradil. Postavy byly sympatické a věrohodné. Občas jsem se při čtení zarazila v rozhovorech, protože mi v některých pasážích přišlo, že jsou až moc "dospělé", na to kolik mělo hlavním hrdinům být. Ale nebylo to nijak časté. Zřejmě se najdou čtenáři, kteří si najdou na knize více výtek, ale je potřeba to brát i tak, že knihu napsal mladý autor. A za mě má teda poklonu.

PetraBery
15.10.2023 3 z 5

Odlišný žánr než který jsem od autora dosud četla, tudíž jsem ke knize i jinak přistupovala. Knížka menší počtem stran, přesto ukazuje více současných problémů nejen mladých. Četba na pár hodin.

knihomolka27
10.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Jednou začas si přečtu něco, co se vymyká mému čtenářskému vkusu...a tyhle romantárny pro dospívající už nějakou dobu nečtu, a tahle knížka mi zase připomněla proč. Pohádkově nepohádková knížka, kde postavy sice řeší reálné problémy skutečného světa, ale zároven používají přecukřené věty typu štastně až navěky atd. Brrr- to je ale zkrátka tím žánrem, který pro mě má už nějakou dobu pěkně trpkou a kyselou příchut.

Na druhou stranu, mě knížka vlastně v dobrém překvapila, a v tomto žánru a na české poměry se určitě jedná o nadprůměrný počin. Postavy jsou fajn, sice dospělejší na svůj věk než by musely být...ale ok pořád to píše dospělý autor, který se nevyhne svému pohledu. Eli je fajn holka, možná až moc dokonalá...což ostatně platí i pro Nika. Nemůžu říct, že by mě jejich vztah vyloženě bavil, ale ani mě nijak zásadně neiritoval, což je úspěch. Uspěchané to bylo, a pobavili mě ty scény jak se tam chovají jak kdyby spolu chodili x let a pak z nich vypadne - ,,Vždyt já o tobě vlastně nic moc nevím."¨

Ocenuju snahu do knihy možná trochu nasílu narvat všemožná aktuální i neaktuální témata. Je jich tam, ale moc ... a do hloubky, jak už to tak bývá se autor nevěnuje ani jednomu. Na druhou stranu, už to, že je autor zminuje, má určitě nějaký dopad.

Děj kniha příliš neměla, což nutně nevadilo...ale....no zkrátka svůj účel kniha splnila. Nebála bych se jí doporučit nějakému pubertákovi. Myslím, že by kniha mohla být dobrým vzorem mladých lidí, jak k těmto choulostivějším tématům přistupovat a jak se nechovat. Takže tak...Pro mě kniha ne...ale věřím, že hodně lidí z ní bude právem nadšených. A je fajn, že je vpodstatě pro všechny věkové kategorie.

Eimeria
30.09.2023 5 z 5

Moc krásná, lehká kniha, co zároveň řeší problémy dnešní doby. Velice se mi líbilo, že autor v knize řeší mimo jiné sexismus, feminismus, victim shaming, ale i normalizuje pohled na plačící muže (i když se jedná o chlapa jak horu). Z celého příběhu jsem velice potěšená, četlo se to jednim dechem, párkrát jsem se i upřímně zasmála a jsem moc ráda, že se už i u nás vytahují taková témata. Kniha padla za jeden večer a vřele doporučuji i starším ročníkům.

Anniee
27.09.2023 3 z 5

Kdyby mi bylo 17, tak předpokládám, že z téhle knihy budu těžit ještě hodně dlouho. Teď pro mě takový význam nemá. Ale jsou tam krásně vypíchnuty některé problémy dnešní společnosti, aniž by bily do očí.

Jane2016
21.09.2023 5 z 5

Od Aleše Novotného jsem v minulosti četla knihy: Já, smrt, Pamatuj na smrt a Zvěsti. Pokud autorův styl psaní znáte, asi Vás nepřekvapí, že všem těmto knihám jsem dala pět hvězdiček z pěti, protože byly opravdu výborné. Co mě ale později velmi zaujalo, bylo autorovo jméno na této krásné obálce. V minulosti psal úplně jiný žánr! Kdyby mi někdo před pár týdny tvrdil, že přijde s romantickou knížkou pro ženy, tak se mu vysměju!

A jsem opravdu velmi mile překvapená! Měla jsem trošku obavy, jak celý příběh autor pojme, ale nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Téměř okamžitě jsem si zamilovala hlavní postavy a každá jejich strast či radost jako by byla i moje! Přiznám se, že dočteno jsem měla opravdu brzy. Na rereading se chystám příští léto, knížka má nepopsatelný letní vibe!

Pokud máte rádi young adult knihy, tak Vám tuto doporučuji všema deseti. Aleš Novotný mě velmi překvapil a jsem neskutečně zvědavá, co dalšího od něj můžeme čekat! Kloubouk dolů!

(PS: Přiznám se, že Slepičí úlet neznám Ale rozhodně to napravím!)

_Brunetka_
18.09.2023 3 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 3,5*.

Moje první ochutnávka z jiného než thrillerového soudku od tohoto autora a nemůžu si stěžovat. Aleš Novotný má poutavý styl psaní, do kterého se promítá naše krásná mateřština a kterým si vás získá. Příběh mě bavil a pořád mě zajímalo, co se bude dít dál. Hlavní hrdinové jsou fajn a vy jim budete přirozeně fandit. Charakterově se povedlo všechny postavy vykreslit hezky a každá z nich tu hraje svou roli. Za mínus ale lehce považuju romantickou linku mezi Elen a Nikolasem, která sice nemá špatný potenciál, ale utrpěla ztrátu na úkor krátkému rozsahu. Oproti tomu největším plusem je tu zakomponování vážnějších témat jako znásilnění, homofobie, homosexuality, sexismu a sexuálního obtěžování, kterým se tu více věnujeme a jsou obsáhnuty hned v několika skvělých myšlenkách. Jedná se také o lehce citlivější čtení s dobře dávkovanými emocemi. Konec jako by napsal sám život. Pokud hledáte jednohubku, u které si zapřemýšlíte i odpočinete, tuto knížku vám můžu doporučit.

barush_books
18.09.2023 4 z 5

Když nám to přišlo do práce nechtěla jsem to číst.
Dobrý pro mladé kolem osmnácti let, co jsou ještě tak lehce naivní.
Dobře napsané, chytlavé, nenudíte se tam. Kniha má linku a drží se ji. Vše vedlejší se tam vyřeší a hezky to pojímá dnešní dobu. Od půlky jsem se lehce bála, o čem chce být samotný konec knihy proto mě lehce překvapilo, když se Lukáš, bratr Eli, ukáže jako hajzl. Jinak vše krásně napsaný, je tam i hezky vidět ona propast mezi sourozenci, když se odcizují. Jak reagují rodiče a jak vypadá dnešní společnost hlavně mezi mladými lidmi.
Lepší průměr, u knihy se nenudíte, táhne Vás letními prázdninami osmnáctileté El. Super, že se to odehrává na Moravě a ukazuje to kouzlo těch dospívajících.

Doomiiniikaa
14.09.2023 2 z 5

Oddechovka pro věkovou skupinu 15-20 let.

terryaknihy
13.09.2023 4 z 5

Autorům styl mám ráda pro jeho květnaté popisy a také se umí velmi dobře věnovat ve svých knihách vážným tématům. Ani tato kniha nebyla výjimkou. Nevěnovala se pouze romantické části, ale autor zabrousil i do LGBT tématiky, rodinných problémů, pokusů o znásilnění a mnoho dalšího. Osobně tu na mě bylo těch věcí až moc a trochu se mi vytrácela ta hlavní romantická linka, u které bych strávila ráda více času. Obě hlavní postavy mi seděly, jen jsem celou dobu při čtení měla pocit, že tahle kniha je prostě psána v YA žánru. Z toho příběhu je cítit, že autor je výborný spisovatel YA a často mi přišlo, že chování Eli do toho spadalo. I to vyřešení některých problémů bylo takové rychlejší a jednodušší.
Nicméně příběh bych doporučila dále, protože poukazování na zmiňované problémy není nikdy dost a mělo by se o tom mluvit. Plus zmiňovaná hudba a filmy byly boží :).

kristy.books
09.09.2023

Táto kniha ma vrátila do čias môjho dospievania, keď som podobné knihy čítala ako na bežiacom páse. Rty s příchutí vína bola taká romantická jednohubka, ktorú som zhltla za pár hodín. Autor sem zaradil aj niekoľko závažných tém ako rodinné problémy, generačné rozdiely, homofóbia, sexuálne obťažovanie, dospievanie a podobne. Kľudne mohla byť kniha o niekoľko strán dlhšia, aby niektoré veci dostali viac priestoru (potrebovala by som odpovede na pár otázok).

Elena ma celkom prekvapila. Zo začiatku mi pripadala ako taká typická puberťáčka, ktorá na všetko frfle, ale postupne sa ukázalo, že je to rozumné dievča, ktoré sa nebojí povedať svoj názor a zastať sa tých, ktorí to potrebujú. Jej otec, no najmä brat, mi poriadne dvíhali tlak, pri každej ich blbej poznámke sa mi vo vrecku otváral nožík.

Nikolas pôsobil tajomne, držal si odstup a nehovoril o svojom súkromí. Elene sa však postupne darilo búrať hradby, ktoré si okolo seba vystaval, a tak sme dostali možnosť dozvedieť sa viac z jeho minulosti. V poslednej dobe sa to naňho valilo zo všetkých strán a mne ho bolo veľmi ľúto. Bol to dobrý chalan, ktorý potreboval niekoho, o koho by sa v týchto ťažkých časoch mohol oprieť.

Z knihy sršala letná atmosféra - obdobie prázdnin, brigáda, letná láska, prostredie vinohradov, ktoré mali svoje osobité čaro. Síce jeseň už pomaly klope na dvere, ale príbeh mi do tohto obdobia sadol. 

Nuttelka
03.09.2023 4 z 5

Aleši Aleši, co kniha, to perla :-) Ať už je to zarytý žánr nebo něco úplně nového, jiného a mně se to moc líbilo! Letní hřejivá jednohubka na odpoledne, hřejivá počasím, ale i skvěle napsanou erotikou mezi dospívající zamilovanou mládeží.. Ach jo, to si člověk i rád zavzpomíná na své mládí :-) Pak tu máme i závažná témata, hodně mě dojal Nikolas, srdce mi pro něj bolí.. Elena je úžasná dívka, ale dávám o jednu hvězdičku méně z důvodu, že mi přijde až moc vyhrocená situace mezi ní a tátou.. jako chápu, co tím Aleš předává dál, ale tátové takoví jsou, nepřišlo mi to až úplně přes čáru, jsou jen prostě "z jiné doby" :-)) Takže já jsem opět moc spokojená, Nikolas s Elenou se povedli a těším se další Alešovu tvorbu, je to opravdu talent..

eva3992
03.09.2023 4 z 5

Romantický příběh, v němž se musí hlavní hrdinka Elena vypořádat s nejedním problémem. Nedávno se rozešla s přítelem, doma se nepohodne ani s tátou, ani s bratrem, prázdniny musí trávit na brigádě na vinici. Tam však potká Nikolase, sexy dlouhána. Jiskra přeskočí, ale aby jejich vztah mohl fungovat, musí odhalit jeho tajemství.

Tak toto byla příjemná romantika. Kniha pro mladé a o mladých. O jejich životech a problémech, ale i radostech. Řeší se tu spousta aktuálních témat, a i když už jsem věkem trošku někde jinde, moc mě to bavilo a užívala jsem si čtení, třeba i z pohledu rodiče.

Přišlo mi zajímavé, že si autor vybral za hlavní postavu mladou dívku, bála jsem se, jak se do ní dokáže vžít a popsat příběh ženskýma očima, ale bála jsem se zbytečně. Bylo to skvělé. Kolikrát jsem se v příběhu našla, že bych se třeba chovala, nebo cítila stejně, jako Elena.

Ač ze začátku pomalejší, knížku jsem nemohla odložit a přečetla ji za jeden večer. Nakonec mě příběh pohltil. Romantická linka byla moc příjemná. V knížce mi bylo moc dobře a prožívala jsem s hlavními hrdiny jejich životy.

Rozhodně pro mě příjemné překvapení, jakým směrem se autor ubírá a musím jen chválit. Těším se na další knihu autora, ať už to bude jakýkoliv žánr.

EvikU.
01.09.2023 5 z 5

Moje první seznámení s autorem vyšlo na jedničku. Vybrala jsem si Young adult romantiku a nemohla jsem udělat lépe.

Brigáda navádění rostlin vína. Nechat jen některé silné odnože a nahoře správně zastřihnout. Může se to jevit jako brigáda snů, jenže pořád se ohýbat nahoru a dolů v teplotách dosahujících ke 40°C není nic jednoduchého. Pak s nadějí vyhlíží déšť, aby načerpali síly na druhý den.

Elen je 18, po prázdninách bude maturovat, při kontrole rostlin vína dostává za parťáka Nikolase, kterého nezná, protože se teprve nedávno přistěhoval. Chemie zafunguje, jenže oba mají své problémy, které jim zasahují do vztahu jednoho k druhému.

Elen má nelehký vztah k tátovi, protože má sexistické řeči, když jde o druhé ženy a dceru by chtěl chránit tím, že nebude nosit výstřihy a krátké sukně. Tím má i nepěkný vztah k mladšímu bratrovi, který kopíruje otce

Nikolas má také své problémy v rodině. Nerozumí si s otcem, v novém bydlišti, starostí až nad hlavu.

Styl psaní mi ale sedl, začetla jsem se do knihy a za odpoledne přečtená. Líbilo se mi chování hlavních postav, tak nějak si představuji, že by měli lidé řešit své problémymluvit o nich spolu