Rozplétání duhy

Rozplétání duhy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444700/bmid_rozpletani-duhy-aCb-444700.jpeg 4 25 6

Proč se básníci a jiní umělci tak často vyjadřují o vědě s pohrdáním? Proč bývá tak často vědecká literatura nudnější než telefonní seznam? Opravdu Newton svým slavným experimentem se skleněným hranolem a lomem světla zbavil duhu poetického kouzla? Biolog Richard Dawkins si podobné otázky ohledně smyslu, krásy a záhad našeho světa a lidské povahy kladl řadu let a své odpovědi na ně shrnul v hluboce humanistické knize Rozplétání duhy. Věčný skeptik provádí čtenáře světem přírodních věd i kultury s přesvědčením, že „v nejlepší vědě by mělo zbýt místo i pro poezii“ a „záhady neztrácejí své kouzlo tím, že je vyřešíme, ale často se ukáže, že řešení je krásnější než záhada sama“.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Academia
Originální název:

Unweaving the Rainbow , 1998


více info...

Přidat komentář

knihyKeMne
05.06.2021 3 z 5

(SPOILER) Předně je při čtení nutno pamatovat na to, že přestože jde pro českého čtenáře o novou knihu, ve skutečnosti obsahuje 20 let staré informace. To by ovšem tak úplně nevadilo. Spíš jsem moc nepochopila, co chtěl touto knihou autor říci.

Nejprve se obsáhle (a nudně) zabývá tématem, co mají básníci proti vědě a vědeckému pohledu na svět. Pokud by o tom byla celá kniha, odložila bych ji. Jenže pak začne zajímavá vědecká část, ve které autor vysvětluje princip duhy, pozorování vesmíru s využitím spektrografie, zvukové vlny, PCR metodu pro analýzu DNA, včetně problematiky soudního dokazování (to už zas sklouzává do jiné oblasti). Následně si bere na mušku astrologii, věštce a zázraky (zde je nekompromisně proti všemu ezo), odkud přejde k teorii pravděpodobnosti. Následuje zase zvláštní téma zavádějící pojem špatná poezie - myšleno v čem se jiní vědci mýlili, hlavně v evoluční teorii. Pak se dozvíme něco o práci genů, kukačkách, mozkových klamech a na závěr autor probere různé teorie, proč se lidský mozek v evoluci tolik rozvinul.

Místy šlo tedy o zajímavou vědeckou publikaci, místy o nedůležité filozofování, místy o čítanku poezie a místy o útok na jinak smýšlející lidi nebo i kolegy vědce. Tudíž jako celek nenadchlo.

los
11.05.2021 3 z 5

tato kniha měla být u nás přeložena a vydána hned po napsání, těch 22 let od vydání originálu je bohužel hodně znát (čtenáře-začátečníka bude jistě mnoho zastaralých informací mást), ale pro fanoušky Dawkinse fajn počtení, byť smířlivé a ne tak jízlivé jako jeho pozdější práce


fes
10.02.2021 3 z 5

Pro mne paradoxně nejtěžší Dawkinsonova kniha, přestože nejde o odborné texty, nýbrž pouhé eseje či občas filosofující úvahy. Četl jsem ji na etapy, ale proti jejímu obsahu nemám nic, jen mne to moc nezajímalo, připadalo mi to všechno jasný a zbytečný opakovat. Tak jen tři pěticípý...

Bishamonten
21.01.2021 4 z 5

"Jsme digitálními archivy afrického pliocénu, dokonce i devonských moří; chodíci úložiště moudrosti starých časů."
Rozplétání duhy sa môže zdať ako súbor nesúrodých textov. Ako celok však predstavuje obhajobu vedy a zdravého rozumu ale aj návod, ako rozlišovať dobrú a zlú "poetickú" vedu. Dawkins si neberie servítky, používa argumenty ako olovené guľky, ktoré triafajú do čierneho.

Metcheque
27.08.2020 3 z 5

Hodně zajímavých témat, žel nevhodně spletených dohromady. A to tak, že se knihou postupně téměř nedá prokousat. A nakonec není zřejmé, co mělo být vlastně záměrem textu. Zpočátku to vypadá, že Dawkins opět zaútočí svým radikálním skepticismem na současné vědecké trendy, kdy je racionalismus kontaminován esoterikou. Pak se ale autor ponoří kamsi do kambria, kde se zabývá čistě genetikou a evoluční biologií. Čím je tedy Rozplétání duhy? Polemikou s astrology, nebo popularizovanou učebnicí přírodopisu?

Gimli
17.08.2020 5 z 5

Konečně někdo jednu z nejlepších Dawkinsových knih přeložil do češtiny. Divím se, že to trvalo tak dlouho, protože jde o vskutku inspirativní dílo.