Rodný dům

Rodný dům https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155694/rodny-dum-155694.png 5 24 4

Historie autorova rodného domu na pražském předměstí je živou galerií jeho obyvatel a jejich osudů, vnímaných očima dorůstajícího chlapce. Hlavně je ale láskyplnou evokací dětství a zároveň kronikou přátelství dvou chlapců „mušketýrů“, jejich heslem je „jeden za oba, oba za jednoho“…

Přidat komentář

tomas6658
27.02.2024

Poetické autorovo vzpomínání na dětství prožité v Hradci Králové, na jeho rodný dům na předměstí a jeho obyvatele. Vzpomínky na vlastní dospívání, nejbližšího kamaráda Jarka, který tragicky zahynul, i na svoji vlastní rodinu a životní osudy sousedů z domu jsou popsány v duchu autorovy osobité poetiky, v romantickém, velmi procítěném duchu. Kniha vzpomínek je tedy jakýmsi lexikonem autorových vzpomínek na své nejbližší a sousedy, jakožto i na své léta zrání, do čtrnáctého roku života. Jakýmsi překlenovacím prvkem mezi tragédiemi (smrt nejlepšího kamaráda, dědy Filipa) a mezi radostnými událostmi (bar micva, inicializační přechod do dospělosti v podobě sblížení se s dívkou) je tvrzení autorova otce, že „život si vždy najde svoji cestu“. Krásné a poetické čtení.

Alma-Nacida
12.10.2023 5 z 5

Další z mých návratů po více než dvaceti letech. Je to velmi poetická kniha, která ale neobsahuje jen nostalgické vzpomínky. Autor má dar přenést se prostřednictvím vyprávění do reality viděné klukovskýma očima.


jaroiva
04.03.2023 5 z 5

Velmi lidské vyprávění. Melancholické, ale přesto milé.

ujira
10.10.2019 5 z 5

Velmi citlivá, poetická ale i srdnatě realistická vzpomínka na dětsky viděný dům, v němž autor vyrůstal a v němž potkával a zažil příběhy lidí blízkých a známých.