Pátá čtvrť

Pátá čtvrť https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70245/bmid_pata-ctvrt-VhX-70245.jpg 4 35 12

Poetický příběh z pražského židovského města je založen na pátrání po neznámém žháři, jehož čin odpykal nevinný člověk.

Přidat komentář

tomas6658
22.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Fischl byl mistr vypravěčského řemesla i pointy. Prostě skvělé a zajímavé čtení.

Plastické vykreslení mikrokosmu pražského Josefova na přelomu 19. a 20. století, zabydleného různými typy postav a postaviček, které se snoubí s tajemnem i židovskou spiritualitou. To vše napsáno krásnou poetikou, s ústředním motivem kriminální zápletky.

Na pozadí asanace pražského židovského ghetta se odehrává příběh záhadných žhářských útoků na vetešnictví a různé další obchůdky. Z těchto je křivě obviněn i odsouzen Egon Holub, tovaryš v tiskárně pana Brandejse. Po nějaké době, několika dalších požárech a dvou vraždách vyjde najevo, že je Egon nevinný a pátrání po pachateli pokračuje dále, až k nečekanému rozuzlení...

Toto je už mé několikáté literární setkání s Viktorem Fischlem a opět dopadlo z mého pohledu na výbornou. Mám trochu dojem, že je autorovo dílo v dnešní době ve stínu Kafky, případně je jeho kvalita ne úplně doceněná.

jefff
03.12.2021 4 z 5

Pátá čtvrť je svým pojetím lehce archaické čtení, plné pěkně češtiny, ale i velmi poklidného tempa. Fischl vezme čtenáře do uliček zaniklého ghetta ve starém Josefově v době těsně před asanaci. Atmosféra je zachycena především mozaikou postaviček, které určitě neměli daleko k těm skutečným. Mysteriózno doplňuje Golem i detektivní zápletka, která tu je jen takovou tenkou nití skrz příběh. Kniha je ale zejména o postavách, charakterech a zachycení duše Páté čtvrti.


boticelli
03.10.2021 5 z 5

Další barvitý výlet do zaniklého pražského ghetta. Ač jsem jej nikdy nemohl spatřit na vlastní oči, vždy cítím při vyprávění o zmizelých ulicích a domech zmizelé pražské čtvrti naprostou nostalgii, jen se tam projít!

Blue
07.09.2021 4 z 5

Je to milé starosvětské čtení, ale na to, abych hodnotil plným počtem, zase až moc milé a starosvětské čtení. Každopádně autor je mistrem v zacházení s češtinou.

Matematicka
20.08.2021 5 z 5

Prózy Viktora Fischla jsou mou srdeční záležitostí a ani tato mě nezklamala. Těší mě, že je stále čtená, má tu hodnocení i komentáře...
Pokud máte rádi poetiku próz Viktora Fischla, nebo ji chcete poznat, nebo pokud vás zajímá, jak žili Židé v pražské Páté čtvrti v době asanace (tedy na přelomu 19. a 20. století), pak touto knihou Viktora Fischla určitě nebudete zklamáni. Najdete v ní charakteristiky zajímavých židovských postav a postaviček (byť Viktor Fischl upozorňuje, že postavy i události v knize jsou smyšlené), poměrně napínavý děj, mnoho citátů Starého zákona i úvahové pasáže.
"Pátá čtvrť byla totiž, jak už víme – a na tom se nezměnilo nic – nejen místo, kde nebylo nic nemožné, nejen místo, kde to vyhlíželo trochu jako ve vetešnictví, kde jste mohli nalézt všecko včetně věcí, na které jste nikdy ani nepomysleli, nejen cosi, co se podobalo čemusi mezi panoptikem a jarmarkem, něčemu mezi blázincem a půjčovnou karnevalových masek. Bylo to nejen bludiště, nýbrž i lunapark, kaleidoskop i smuteční průvod. Nikde nepřipadalo na čtvereční kilometr tolik podivínů, nikde se vám nezdálo tak často jako tady, že se díváte do zrcadel, která zkreslují a na jaká se tu naráželo na každém kroku. Byli tu andělé i zlosyni, blázni i šašci, géniové i snílci, mudrci i takoví, kteří žili jen pro rychlý zisk, lidé pokorní i falešní proroci, ženy ctnostné i prodejné, starci moudře mlčenliví i pošetile žvástaví, bylo tu vůbec všechno, co si lze představit, a ještě mnohem víc."

vlkcz
05.08.2021 4 z 5

Příběh je vlastně v této knize jaksi navíc. Primárně jde o pražskou židovskou čtvrť v době asanace a příběhy jejích obyvatel. Někdy anekdotické, jindy k zamyšlení. Vždy však podané s vysokou mírou lidskosti.
I přes některé anachronismy skvělá kniha pro milovníky idealizovaného zaniklého Josefova.

Akťavs
09.06.2021 5 z 5

krásná čeština, optimismus, občas smutný nádech, naděje, dobrý konec, to mě napadne, když mám zhodnotit knihu, od Viktora Fischla už několikátou, nyní po delší přestávce, je to pohlazení čtenářské duši

martineden
22.03.2021 5 z 5

Atmosféra pražského ghetta mě nepřestane okouzlovat. Taková škoda, že bylo zbouráno. Holt asanace je asanace.

InaPražáková
30.04.2020 4 z 5

Příběhy lidiček z Páté čtvrti v době asanace, půvabná směs kabalistů, bláznivých proroků, zločinců a dobrých lidí, jakož i Golema, který může mít různé podoby. Oddechové čtení na humornější notu a s lehkou detektivní zápletkou, spíš detektivním rámováním. Jako vždy nadějeplné, laskavé vyprávění, byť by to snad, jak píše autor, působilo jako duha nad jezerem nebo západ slunce nad Alpami – možná je to kýč, ale i takové věci se dějí.

SSTknihy
28.01.2019 4 z 5

Příběhy, odehrávající se v pražské židovské čtvrti Josefov. To ona je hlavní postavou všech příběhů, nejen místem s domy, obchůdky a synagogou. Svou nezaměnitelnou atmosférou připomíná cosi mezi lunaparkem a tržištěm, můžete tu potkat přehršel podivínů, zlosynů, bláznů, mudrců, géniů i snílků, můžete tu zažít kdykoliv cokoliv, a možná ještě o něco víc.

Netopyr07
25.01.2016 5 z 5

Díky Páté čtvrti jsem pořád courala po Židovském městě v Praze a snažila se "najít stopy a pozůstatky po původních domech a ulicích". Četla jsem to snad 6x.

evelinaevelina
30.01.2013 5 z 5

Úžasná knížečka o pražské židovské čtvrti. Mám hrozně ráda příběhy staré Prahy, ty časy "z " a krátce "před" první republikou. Fischl dokáže navíc krásně vykreslit místní postavičky a přidat jim opravdu nejrůznější charaktery.