Dr. Karel Steinbach - svědek téměř stoletý

Dr. Karel Steinbach - svědek téměř stoletý https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78670/dr-karel-steinbach-svedek-temer-sto-FYK-78670.png 4 11 2

Spisovatel V. Fischl se v této knize zabývá a literárně zpracovává život doktora Karla Steinbacha. Čím si tuhle pozornost dr. Karel Steinbach zasloužil? Faktorů je víc. Jedním z nich je nepochybně ta skutečnost, že byl nablízku lidem, o nichž podává v knize svědectví - Karel Čapek, Jan Masaryk, Ferdinand Peroutka a další.

Přidat komentář

1amu
09.04.2018 5 z 5

Asi největší pohlazeníčko v mé knihovně. Ta zdrobnělina je tam proto, poněvadž kniha je bohužel útlá. Škoda, přeškoda. Život porodníka (odrodil 6.000 dětí) MUDr.Karla Steinbacha by vydal na 1000 stránek nejméně. Narodil se na Medarda roku 1894. Tatínek vlastnil koloniál a mohl tedy poslat synka na c. a k. České gymnázium, v Sázavské ulici na Vinohradech. Ihned se tam potkal s budoucím kamarádem největším (na život a na smrt) s Ferdinandem Peroutkou. Samozřejmě seděli spolu v jedné lavici.
V létě 1932 vznikla ve Společenském klubu na Příkopech společnost přátel, která si říkala „Táflrunda“. Peroutka, Poláček, Haas, Jiří Červený (zakladatel kabaretu Červená sedma), ministr Bechyně a mnoho dalších. A také jediná žena – Olga Scheinpflugová. Občas se zastavili i Voskovec a Werich. Předsedou byl Karel Steinbach, zvaný Kadelík.
Nadšeně o ní vykládá Adina Mandlová - "Titina" Huga Haase, který ji tam vodil, a to ve svých memoárech vydaných v nakladatelství Škvoreckých 68 v Torontu. Štestím "Kadelíka" bylo, že emigroval již v roce 1938. A právě následný spokojený život v USA (za války i v uniformě US ARMY a byl vyznamenán) mu přinesl další, zejména profesní úspěchy. Zemřel symbolicky na Silvestra roku 1990 v NY.
Ukázka:
Táfl runda měla své sekce. Jednu tvořil Klub pěstitelů tchánů a byl v ní aktivní hlavně Karel Poláček. Jiné se říkalo Marcelka a píše o ní Olga Scheinpflugová v Českém románu. Nejdůležitější však byla sekce mariášníků. Do té patřili hlavně Peroutka, Poláček, Holman, dr. Wiener, lékař, který také psal pod pseudonymem Alcantara, a já. Ale mistrem nad námi všemi byl dr. Jaroslav Ohrenstein, taky porodník, ale především mariášník skoro nepřekonatelný. Z kibiců si vzpomínám na Jana Herbena, který byl proslulý tím, že za koho se posadil, tomu nešla karta. Říkali mu Smolíček pacholíček. Nejvášnivější mariášník byl Mikyška, jenže právě on byl v této hře spíš slabší košík.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Spomienky doktora Karla Steinbacha, v ktorých nehovorí len o svojich úspechoch, ale hlavne o priateľstve s ľudmi, ktorými boli osobnosti ako Karel Čapek, Jan Masaryk, či Ferdinand Peroutka.
Popisuje zaujímavé udalosti, napríklad o nominácii Čapka na nobelovu cenu, smrť Jana Masaryka, či posledný deň Čapkovho života.
Karel Steinbach sa dožil úctihodného veku a za svoj život toho veľa zažil a poznal. Také malé nahliadnutie prináša táto kniha, ktorá určite stojí za pozornosť


Štítky knihy

osobnosti stovka (věk) Karel Čapek, 1890-1938 Ferdinand Peroutka, 1895-1978

Autoři knihy

Viktor Fischl
česká, 1912 - 2006
Karel Steinbach
česká, 1894 - 1990

Kniha Dr. Karel Steinbach - svědek téměř stoletý je v

Přečtených18x
Doporučených3x
Knihotéce25x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x